Doften från balsaminer är som kommen från en väl uppvärmd balsal med många dansande; en blandning av rakvatten, parfym och kroppsodör. En lite tung men intressant doft…
Humlorna rumlar in bland dess klasar och letar sig längst ner i blomman. Under eftersommaren växer balsaminer upp i täta bestånd eller i enstaka exemplar på fuktig jord och kan försköna gamla skräpmarker.
Frökapslarna exploderar med ett torrt knäppande och kastar ut fröna. Barn brukar hojta högt, när de får en kapsel i handen, då den spricker upp av kramvärmen och känns som ett litet levande djur.
Lisa och Lotta
Jättebalsaminen är en invandrare från Himalaya. Den kan bli upp till två meter hög och finns spridd över södra och västra Sverige och längs Norrlandskusten. Dess blommor är luftiga bubblor i flera delar, sitter i klasar och finns i olika röda nyanser ner till vitt med kronbladen öppna som ett gap. Blomman självsår sig lätt, men är också lätt att utrota.
Krukväxterna Flitiga Lisa och Lyckliga Lotta hör till denna familj Balcaminacae. I det svenska släktet finns tre arter: jättebalsamin, blekbalsamin och springkorn.
Stopp! Inget trädgårdsavfall. Strax utanför mitt fönster har vinterns grus från gångar och trappor tippats och sedan har folk fyllt på med kompost, trots skylten. Nu har en vänlig täckande grönska snabbt brett ut sig med små gulvita blommor; blekbalsaminen gör en insats för allas trevnad, den härstammar från Sibirien.
Rör mig ej
Springkorn är en ursprunglig art i Sverige som trivs i raviner med lerjord och är mindre allmän. På latin heter den Impátiens noli-tángere.
Springkorn kastar, som namnet säger, också ut sina frön vid beröring.
Noli me tángere – rör mig ej. Enligt Johannesevangeliet var det Jesus som sade detta när han efter uppståndelsen mötte Maria Magdalena.
Men vill då växten inte spridas via människor? Vill den hellre få en lätt beröring av en rådjursklöv eller bli påsprungen av en hastigt passerande hare, som fångar upp kornen i pälsen och för dem vidare?
Birgitta Brobeck