Bob Marley räknas som den allra största reggaeartisten genom tiderna.
Bob Marley – störst genom tiderna
Dela på Facebook

Robert ”Bob” Marley föddes den 6 januari 1945 på Jamaica. Han kom att bli den störste reggaeartisten genom tiderna och tredje världens främste artist. 

 

Bob Marley började under 1960-talet sin musikkarriär i gruppen The Wailers, som blev mycket populära hemma på Jamaica där de framförde ska-musik. Det var en jamaicansk musikstil som var en blandning av karibisk folkmusik och calypso samt amerikansk jazz och rhythm & blues. 

Under 1970-talet var Bob Marley med och utvecklade reggaemusiken och gruppen The Wailers fick hela tiden nya beundrare. Hans musik kom så småningom att attrahera även ungdomar i västvärlden och Bob Marley blev i mitten av 1970-talet en reggaestjärna som kom att dominera musikstilen. Han blev en förebild för reggaeartister både inom och utanför Jamaica. 

Med låtar som Stir it up, I shot the sheriff, No woman no cry och One love blev han uppmärksammad och andra kända artister tolkade hans låtar. 

Bob Marley var en otroligt bra låtskrivare och ett musikaliskt geni. Men när han utvecklades som mest kom cancern emellan och han dog endast 36 år gammal 1981. Bob Marleys popularitet har ökat efter hans död och han drar in mer pengar än under sin levnad. I dag betraktas han som den störste reggaeartisten genom tiderna.

 

Gemensamt musikintresse

Bob Marley föddes på landsbygden i norra Jamaica av en 18-årig färgad moder. Hans far var en 50-årig vit engelsk kapten vid det brittiska västindiska regementet. Fadern lämnade snart sonen och modern som flyttade runt på landsbygden för att sedan komma till huvudstaden Kingston, där de hamnade i slumstadsdelen Trenchtown. 

Bob fick en katolsk uppfostran. Han blev ofta retad som barn för att han var ljushyad och kallades för halvblod. Bob fick dock efter något år en god vän i Bunny Wailer (Neville Livingston) med vars far hans mor var sambo i två år. 

Styvsyskonen hade ett stort gemensamt intresse i sång och musik. De lyssnade på radiostationer i New Orleans och Florida och fick idoler i artister som Fats Domino och Ray Charles. 

I början av 1960-talet började Bob och Bunny att ta musiklektioner av ska- och reggaeartisten Joe Higgs på kvällstid. Under dagtid jobbade Bob som lärling på en svetsarverkstad. Tillsammans med Peter McIntosh, senare Peter Tosh, och några tonåringar till bildade de gruppen The Wailing Wailers. De tänkte bli Jamaicas svar på den svarta amerikanska rhythm & blues-gruppen The Drifters. Gruppen fick spela in i Studio One, den bästa studion i Kingston. 

The Wailers kom att få en hit med Simmer down i januari 1963 och blev en av de populäraste grupperna på Jamaica. 

 

Rastafari

I början av 1966 gifte sig Bob med Rita Anderson som han dock lämnade under åtta månader då han åkte till sin mamma som utvandrat till USA. Han tänkte där försöka bli en känd artist och starta ett skivbolag, men det blev inget av med drömmarna och han åkte hem igen. 

Väl hemma på Jamaica kom han att fascineras av den etiopiske kejsaren Haile Selassie och hans religiösa tro. Det hade skapats en monoteistisk nyreligiös och socialpolitisk jamaicansk rörelse som har en gudomlig syn på Ras Tafari, det vill säga Haile Selassie, Etiopiens kejsare mellan 1930 och 1974. 

Från och med november 1966 blev religionen viktig för Bob Marley, som resten av livet kom att kombinera musiken med rastafari-tron. 

 

Tidigt i Stockholm …

Under början av 1967 blev kompisarna Marley, Wailer och Tosh egna företagare i musikbranschen. Det var vid denna tid som Bob Marley träffade den amerikanske soul-stjärnan Johnny Nash som var på besök i landet för att studera den jamaicanska musiken. Marley trodde han skulle kunna bli en ny Otis Redding och hoppades att Johnny Nash skulle kunna hjälpa honom att komma in på den amerikanska skivmarknaden. 

Bob Marley och The Wailers spelade in flera demonstrationsskivor som sändes till amerikanska radiostationer. Men Bob Marley var för tidigt ute i USA och Europa med sin reggaemusik. Som tur var fick han skriva låtar åt Johnny Nash som gjorde att han kunde försörja sin familj. 

1971 var Johnny Nash i Stockholm för att spela in en film med Christina Schollin där han skulle göra musiken. För att klara det bad han vännen Bob Marley att hjälpa till. 

Bob Marley var då ett helt okänt namn i Sverige. Han fick sova på en madrass i pannrummet i en villa i Stockholmsförorten Nockeby hos gitarristen Janne Schaffer. 

Filmen gjorde fiasko på biograferna, men soundtracket till filmen Vill så gärna tro har gitarrsolon som i dag blivit kultstämplade bland Marleyfans. 

 

Genombrottet

Johnny Nash spelade in för producenten Chris Blackwell vid den här tiden. Blackwell hade skivbolaget Island Records i London och Johnny Nash fick en mindre hit med Marleys låt Stir it up. Sedan tidigare kände Blackwell till Bob Marley då han under 1960-talet hade försökt sälja gruppen The Wailers Jamaicainspelade skivor i England utan större framgång. Men då Johnny Nash talade så väl om vännen beslutade Blackwell att Marley skulle få prova på och spela in för bolaget och på så sätt träffades Blackwell och Marley i London. 

1973 släpptes första albumet Catch a fire, med en mjukare form av reggae som inte hörts tidigare. Albumet kom med något nytt och räknas i dag som Bob Marleys och reggaens genombrott även om det inte blev någon storsäljare. En gigantisk succé blev det dock med det uppföljande albumet Burnin’ som kom i slutet av 1973. 

Eric Clapton insåg genast Marleys storhet som kompositör och spelade in, som den förste utanför reggaevärlden, I shot the sheriff som hamnade på första plats på USA:s singellista 1974. Bob Marley kunde nu stå på egna ben som kompositör och sångare vilket gjorde att han lämnade sina gamla musikervänner Peter Tosh och Bunny Wailer och gick sin egen väg som soloartist. 

 

Tån som blev cancer

Skivan gjorde Marley till en av de mest lysande stjärnorna på den internationella rock- och pophimlen. I slutet av 1970- och under 1980-talet gjorde Bob Marley och hans The Wailers flera jordenrunt-turnéer och besökte bland annat Sverige, där han uppträdde på Gröna Lund vid fyra tillfällen och slog publikrekord med 32 000 åhörare den 17 juni 1980. 

När Bob Marley skadade sin stortå vid en fotbollsmatch med sina kompisar i januari 1977 var det ingen som anade vad det skulle ställa till med. Han fick ett sår som inte sköttes riktigt och inte ville läka. När han till slut sökte en läkare fick han veta att tån nog måste opereras och kanske amputeras, men han vägrade. Det fanns flera skäl till det – främst att hans religion, rastafari, förbjöd sådana ingrepp. 

Tyvärr bestämde Bob Marley att han själv skulle försöka få såret att läka. Till slut fick han cancer, malignt melanom, i tån och sjukdomen spred sig snabbt. 1980 försämrades hans allmäntillstånd kraftigt och han gjorde en sista enastående bra spelning i Pittsburg, USA, den 22 september 1980. 

Marley ville fortsätta sin turné men hustrun Rita och en del av bandmedlemmarna vägrade. Den 11 maj 1981 var Bob Marley på väg till Jamaica, från en klinik i Tyskland där han varit inlagd. Han ville hem och dö på Jamaica men blev så dålig att planet gick ner och landade i Miami där han dog på sjukhus. Han fick en etiopisk-ortodox begravning hemma i Kingston. 

Bob Marley är inte bara en reggae-artist, han är Jamaica och dess kultur i koncentrat. År 2001 valdes Bob Marley av BBC:s lyssnare som den tredje bäste låtskrivaren genom tiderna efter Bob Dylan och John Lennon. 

 

Sven-Åke Henriksson

Dela på Facebook

Nyfiken på Kvällsstunden?

Passa på att utnyttja vårt fina prova-på-erbjudande! Du får fem nummer – för bara 95 kronor! (Avser papperstidningen)
Passa på!

Ett fin-fint erbjudande

Telefon: 021-19 04 15

Mejla kundtjänst: Klicka här

Post:
Kvällsstunden
Klockartorpsgatan 14
723 44 Västerås

Kvällsstunden och kvallsstunden.se ägs och ges ut av Tidningshuset Kvällsstunden AB. Ansvarig utgivare: Agnetha Brolin. Alla kontaktuppgifter till redaktionen hittar du här.

5/5

Om du har en minut över så skulle vi verkligen uppskatta om du ville lämna ett omdöme om Tidningen Kvällsstunden på vår facebook eller Google. Klicka bara på någon av knapparna nedan.Tack!

Irja Carlsson
Irja Carlsson
14:29 11 Feb 24
Blandat innehåll -- något för alla. Hög kvalité på... artiklarna, kan läsas flera gånger!!!läs mer
Bo Eriksson
Bo Eriksson
11:17 08 Feb 24
Intressant läsning, helst om gamla tider!.
BarbrosPerenner&Träd
BarbrosPerenner&Träd
18:32 16 May 23
Mycket läsvärd, intressanta artiklar. Rekommenderas varmt.
Rose-marie Nilsson
Rose-marie Nilsson
18:14 04 Jan 23
En av de få utgivningar som går i tionde-arv och läses av... alla dessa arvingar/ Leifläs mer
Svante Uller
Svante Uller
22:21 21 Sep 22
En trevlig läsning med ofta ny information i varje nummer.
Thomas Finnberg
Thomas Finnberg
13:46 23 Mar 22
Bra,intressant läsning,fina bilder, brett utbud och... trevliga romaner. korsorden.läs mer
Pia Müller
Pia Müller
12:08 02 Jan 22
Tidning som handlar om lite av varje. En tidning med ofta... intressanta reportage som gör en på gott humör.läs mer
Marie-Louice Börjesson
Marie-Louice Börjesson
13:11 07 Mar 21
Bra reportage som sträcker sig inom alla kategorier.
Ur... historisk synpunkt, Fantastisk.
Inga lögner bara fakta.
Man blir harmonisk bara av att veta att den återkommer 1 ggr/vecka! ❤️
Tack även för era klurigheter såsom bl.a korsorden.
läs mer
Britt Gustafsson
Britt Gustafsson
17:46 10 Nov 20
Den innehåller mycket intressanta reportage
Ulf Löfström
Ulf Löfström
22:34 22 Oct 20
En bra tidning, sprider inte lögner som kvällstidningarna,... berättar fina historier o reportage om det som hänt.läs mer
Nils Dahlgren
Nils Dahlgren
15:25 21 Oct 20
I stort sett allting, utom en del gnällspikar på... "insändarsidorna"! En utomordentligt bra tidning. Intressant, underhållande, bildande!😊😃läs mer
Janne Ek
Janne Ek
07:33 22 Sep 20
Bra och intressant läsning, allmänbildande
Alf Ahlstedt
Alf Ahlstedt
07:14 08 May 20
Staffan Kvist
Staffan Kvist
13:17 02 Apr 20
Att läsa reportagen är så spännande
Inga-Lisa Gustavsson
Inga-Lisa Gustavsson
18:53 16 Jan 20
Många fina reportage om olika orter i Sverige, dessutom... gammaldags romaner och noveller.läs mer
Inga-Britt IB Gustafsson
Inga-Britt IB Gustafsson
15:50 04 Nov 19
Intressanta artiklar, både historiska och i realtid.... Rogivande, avstressande läsning. Gillar den lite gammeldags känslan, både namnet och typsnittet känns trevligt. Har fått vänner att både prova tidningen och bli prenumeranter 🙂läs mer
Bertil Berg
Bertil Berg
08:29 06 Oct 19
Bra reportage, blandat historiskt & nutid
Rune Ljungströmmer
Rune Ljungströmmer
17:05 10 Jul 19
Mycket läsning för mycket lite pengar, delar med grannen... dessutom😍läs mer
Sune Hedström
Sune Hedström
07:17 01 May 19
Reportage om intressanta personer från förr.
The Porsche 924 driver
The Porsche 924 driver
10:55 27 Apr 19
Jätte bra tidning
Gun-Britt Wittgren
Gun-Britt Wittgren
13:45 09 Apr 19
Mycket att läsa både dåtid och nutid
Kent Eriksson
Kent Eriksson
20:06 04 Apr 19
En allmänbildande tidning med intressanta artiklar om vår... historia, kultur, natur och nöjesprofiler. Finurliga korsord och lärorika teman om våra landskap. Alltid överraskande texter. Lär känna Sverige, läs Kvällsstunden. Skönt befriat från kändistrams, latte-eufori och hälsofrälsning 😎läs mer
Jonny Lundström
Jonny Lundström
19:20 31 Mar 19
Tycker att mycket är bra med Kvällsstunden. Främst Noveller... och "Läsarnas egna berättelser" Även kul att läsa om Skådespelare och artister. Korsordet är bra. Helt enkelt en mångsidig tidning.läs mer
John Tjörngren
John Tjörngren
17:02 23 Feb 19
Många intressanta artiklar !
Conny Herbertsson
Conny Herbertsson
16:01 15 Jan 19
Mycket innehållsrik,läsvärd i högsta grad.
Monica Werner
Monica Werner
22:48 01 Jan 19
Att det är en riktig papperstidning som vi faktiskt inte... upptäckt förrän vi själva nått 80-årssträcket. Längtar efter den då det är mycket att läsa för oss bägge två.
God fortsättning på 2019 från två som tänker hänga med
läs mer
Sölve Dahlberg
Sölve Dahlberg
20:56 08 Dec 18
Jag trivs med Kvällstunden.Det är blandat i den.För var och... en.läs mer
Lasseman Svensson
Lasseman Svensson
20:09 15 Oct 18
Jag är 67 år inne på mitt snart 68:tionde år och är inte... allt för gammalmodig, jag gillar Kvällsstunden och finner ro i att bläddra i denna tidning.
Som sagt det är trevligt att bläddra i en riktig tidning i denna digitaliserade värld.
läs mer
Christina Ögrim
Christina Ögrim
13:42 16 May 18
ETT STORT JUBILEUMSGRATTIS till Kvällsstunden 80 år!
Jag... förstår verkligen varför ni finns kvar efter 80 år.
Det är en tidning som jag läser med förtjusning och förväntan. Tittar ivrigt och längtansfullt efter brevbäraren varje tisdag.
Älskar er traditionella och lättlästa layout. Modernisera för allt i världen ingenting! Njutningen av att läsa en äkta papperstidning i behändigt format - HELT UTAN ANNONSER - är ovärderlig.
Era artiklar och reportage är alltid intressanta och läsvärda. Många gånger om celebriteter från förr i tiden, och som verkligen behöver dras fram ur glömskan. Det blir för mig en nostalgitripp down the memory lane.
Er digitala service gör det enkelt, bekvämt - och gratis - att lämna tävlingssvar. Sedan är det bara att ivrigt invänta lottvinsterna. Dessutom är det perfekt storlek på korsordsrutorna, så texten blir lättläst för en starropererad.
Nu i vecka 20 har Kvällsstunden dessutom förärat mig med en helsida om "Rännstensungen från Götgatan 83". Det har gjort mig alldeles varm om hjärtat och oerhört stolt och glad. Då kan jag inte göra annat än att ge Kvällsstunden
FEM SKINANDE GULDSTJÄRNOR
läs mer
Kenneth Falk
Kenneth Falk
15:45 24 Apr 18
Några tycker att tidningens framtoning är gammalmodig, jag... tycker det är en styrka. Att i denna digitaliserade värld få hålla i en papperstidning som påminner om tidningarna som fanns när jag växte upp är en lisa för själen, för även om man hänger med något så när i det moderna mediabruset så känner man sig ganska vilsen ibland. Så snälla, vik inte av från Era traditioner. Dessutom gillar jag den redaktionella texten och dess innehållläs mer
Ingrid Sjödin-Lindström
Ingrid Sjödin-Lindström
13:34 18 Feb 18
Mysig tidning, gillar Sverige-resan; vad finns i våra olika... landskap.
Gunillas kök och stök, bra maträtter och bak, inte så komplicerade.
Lagom svåra korsord och finurliga Naturfrågor.
Sport, nöjes m fl profiler som blir roliga att minnas.
Hela tidningen läsvärd.
Hälsar Ingrid i Västerbotten.
läs mer
Birgitta Nilsson
Birgitta Nilsson
10:55 15 Feb 18
Jag ser fram mot att få denna tidning varje vecka.Den är så... befriande fri från skvaller och har istället intressanta artiklar om allt mellan himmel och jord.Fakta om nöjesprofiler från förr och nu, natur,geografi och läsarnas egna bidrag i form av foton,noveller och minnen.m.m..Att det finns en så här religiöst och politiskt oberoende tidning med fakta och underhållning i lätt tillgängligt format tycker jag är unikt.Personligen är jag också road av hjärngympan korsorden ger;-)läs mer
Ann Christine Eriksson
Ann Christine Eriksson
13:03 14 Feb 18
En mycket bra tidning!
Ronny W-vik
Ronny W-vik
08:28 18 Jan 18
Undebar tidning är 33 år men tycker den är intressant
Ingrid Eriksson
Ingrid Eriksson
10:04 01 Dec 17
Har haft den för flera år sen ..tycker jättemycket om denna... härliga tidning..lite nostalgi i den sååå Härligt!!!läs mer
Christina Lind
Christina Lind
09:33 12 Oct 17
Verkligen ett guldkorn. Mycket spännande och intressant... läsning blandat med recept och korsord!läs mer
Bodil Widén
Bodil Widén
16:51 02 Oct 17
Anitha Säll
Anitha Säll
14:46 28 Apr 16
Fler recensioner
js_loader
Dela Kvällsstunden!

Nyhetsbrevet

Vill du ha information, erbjudanden och rabatter från Kvällsstunden?

Prenumerera på nyhetsbrevet!

När du registrerar dig på Nyhetsbrevet samtycker du till att få exempelvis erbjudanden, rabatter och allmän information från Kvällsstunden via e-post. Du kan när som helst säga ifrån din prenumeration på nyhetsbrevet om du inte längre vill ha det.

Lyssna på Radio Viking här! Klicka på radion för att starta!

radioRV7

Du är på väg att logga ut.
Vill du fortsätta?

Just nu har du inga aktiva prenumerationer på E-TIDNINGEN eller TALTIDNINGEN.
Välj ett alternativ nedan för att köpa och aktivera önskad digital prenumeration av Kvällsstunden.

Delad glädje är dubbel glädje,
och i bästa fall mångdubblad!
Missa inte denna fantastiska möjlighet!

Så här går det till:
Ge bort ett gratisnummer av Kvällsstunden till ett obegränsat antal vänner och bekanta. Tala bara om för oss vilka de är så ordnar vi så att de får ett nummer hem i brevlådan. Om de sedan skulle välja att teckna en egen prenumeration på Kvällsstunden (hel- eller halvår) så får både du och din vän förlängd prenumeration. Ju fler du värvar desto fler månader förlänger vi din prenumeration med – helt kostnadsfritt!

Som tack för att du hjälper oss att sprida Kvällsstunden...
• Om din vän väljer att teckna ett HELÅR av Kvällsstunden förlänger vi både din och vännens prenumeration med TVÅ månader (8 nummer).
• Om din vän tecknar ett HALVÅR av Kvällsstunden förlänger vi både din och vännens prenumeration med EN månad (4 nummer).

En kostnadsfri prenumeration?
Så om sex av dina vänner skulle teckna en helårsprenumeration, så förlänger vi, kostnadsfritt, din nuvarande prenumeration med ett helt år! Om du "värvar" tolv personer förlängs den med två år, osv...

Kom ihåg: Du har inget att förlora!
Erbjudandet är helt "riskfritt". Så länge du är prenumerant får du ge bort hur många gratisnummer du önskar till personer du tror skulle uppskatta tidningen. Erbjudandet medför inga kostnader och inte några krav på vidare prenumeration eller andra åtaganden.

Saknar du ett webbkonto? Du skapar enkelt ett kostnadsfritt konto härifrån.