Bob Marley räknas som den allra största reggaeartisten genom tiderna.
Bob Marley – störst genom tiderna
Dela på facebook
Dela på Facebook

Robert ”Bob” Marley föddes den 6 januari 1945 på Jamaica. Han kom att bli den störste reggaeartisten genom tiderna och tredje världens främste artist. 

 

Bob Marley började under 1960-talet sin musikkarriär i gruppen The Wailers, som blev mycket populära hemma på Jamaica där de framförde ska-musik. Det var en jamaicansk musikstil som var en blandning av karibisk folkmusik och calypso samt amerikansk jazz och rhythm & blues. 

Under 1970-talet var Bob Marley med och utvecklade reggaemusiken och gruppen The Wailers fick hela tiden nya beundrare. Hans musik kom så småningom att attrahera även ungdomar i västvärlden och Bob Marley blev i mitten av 1970-talet en reggaestjärna som kom att dominera musikstilen. Han blev en förebild för reggaeartister både inom och utanför Jamaica. 

Med låtar som Stir it up, I shot the sheriff, No woman no cry och One love blev han uppmärksammad och andra kända artister tolkade hans låtar. 

Bob Marley var en otroligt bra låtskrivare och ett musikaliskt geni. Men när han utvecklades som mest kom cancern emellan och han dog endast 36 år gammal 1981. Bob Marleys popularitet har ökat efter hans död och han drar in mer pengar än under sin levnad. I dag betraktas han som den störste reggaeartisten genom tiderna.

 

Gemensamt musikintresse

Bob Marley föddes på landsbygden i norra Jamaica av en 18-årig färgad moder. Hans far var en 50-årig vit engelsk kapten vid det brittiska västindiska regementet. Fadern lämnade snart sonen och modern som flyttade runt på landsbygden för att sedan komma till huvudstaden Kingston, där de hamnade i slumstadsdelen Trenchtown. 

Bob fick en katolsk uppfostran. Han blev ofta retad som barn för att han var ljushyad och kallades för halvblod. Bob fick dock efter något år en god vän i Bunny Wailer (Neville Livingston) med vars far hans mor var sambo i två år. 

Styvsyskonen hade ett stort gemensamt intresse i sång och musik. De lyssnade på radiostationer i New Orleans och Florida och fick idoler i artister som Fats Domino och Ray Charles. 

I början av 1960-talet började Bob och Bunny att ta musiklektioner av ska- och reggaeartisten Joe Higgs på kvällstid. Under dagtid jobbade Bob som lärling på en svetsarverkstad. Tillsammans med Peter McIntosh, senare Peter Tosh, och några tonåringar till bildade de gruppen The Wailing Wailers. De tänkte bli Jamaicas svar på den svarta amerikanska rhythm & blues-gruppen The Drifters. Gruppen fick spela in i Studio One, den bästa studion i Kingston. 

The Wailers kom att få en hit med Simmer down i januari 1963 och blev en av de populäraste grupperna på Jamaica. 

 

Rastafari

I början av 1966 gifte sig Bob med Rita Anderson som han dock lämnade under åtta månader då han åkte till sin mamma som utvandrat till USA. Han tänkte där försöka bli en känd artist och starta ett skivbolag, men det blev inget av med drömmarna och han åkte hem igen. 

Väl hemma på Jamaica kom han att fascineras av den etiopiske kejsaren Haile Selassie och hans religiösa tro. Det hade skapats en monoteistisk nyreligiös och socialpolitisk jamaicansk rörelse som har en gudomlig syn på Ras Tafari, det vill säga Haile Selassie, Etiopiens kejsare mellan 1930 och 1974. 

Från och med november 1966 blev religionen viktig för Bob Marley, som resten av livet kom att kombinera musiken med rastafari-tron. 

 

Tidigt i Stockholm …

Under början av 1967 blev kompisarna Marley, Wailer och Tosh egna företagare i musikbranschen. Det var vid denna tid som Bob Marley träffade den amerikanske soul-stjärnan Johnny Nash som var på besök i landet för att studera den jamaicanska musiken. Marley trodde han skulle kunna bli en ny Otis Redding och hoppades att Johnny Nash skulle kunna hjälpa honom att komma in på den amerikanska skivmarknaden. 

Bob Marley och The Wailers spelade in flera demonstrationsskivor som sändes till amerikanska radiostationer. Men Bob Marley var för tidigt ute i USA och Europa med sin reggaemusik. Som tur var fick han skriva låtar åt Johnny Nash som gjorde att han kunde försörja sin familj. 

1971 var Johnny Nash i Stockholm för att spela in en film med Christina Schollin där han skulle göra musiken. För att klara det bad han vännen Bob Marley att hjälpa till. 

Bob Marley var då ett helt okänt namn i Sverige. Han fick sova på en madrass i pannrummet i en villa i Stockholmsförorten Nockeby hos gitarristen Janne Schaffer. 

Filmen gjorde fiasko på biograferna, men soundtracket till filmen Vill så gärna tro har gitarrsolon som i dag blivit kultstämplade bland Marleyfans. 

 

Genombrottet

Johnny Nash spelade in för producenten Chris Blackwell vid den här tiden. Blackwell hade skivbolaget Island Records i London och Johnny Nash fick en mindre hit med Marleys låt Stir it up. Sedan tidigare kände Blackwell till Bob Marley då han under 1960-talet hade försökt sälja gruppen The Wailers Jamaicainspelade skivor i England utan större framgång. Men då Johnny Nash talade så väl om vännen beslutade Blackwell att Marley skulle få prova på och spela in för bolaget och på så sätt träffades Blackwell och Marley i London. 

1973 släpptes första albumet Catch a fire, med en mjukare form av reggae som inte hörts tidigare. Albumet kom med något nytt och räknas i dag som Bob Marleys och reggaens genombrott även om det inte blev någon storsäljare. En gigantisk succé blev det dock med det uppföljande albumet Burnin’ som kom i slutet av 1973. 

Eric Clapton insåg genast Marleys storhet som kompositör och spelade in, som den förste utanför reggaevärlden, I shot the sheriff som hamnade på första plats på USA:s singellista 1974. Bob Marley kunde nu stå på egna ben som kompositör och sångare vilket gjorde att han lämnade sina gamla musikervänner Peter Tosh och Bunny Wailer och gick sin egen väg som soloartist. 

 

Tån som blev cancer

Skivan gjorde Marley till en av de mest lysande stjärnorna på den internationella rock- och pophimlen. I slutet av 1970- och under 1980-talet gjorde Bob Marley och hans The Wailers flera jordenrunt-turnéer och besökte bland annat Sverige, där han uppträdde på Gröna Lund vid fyra tillfällen och slog publikrekord med 32 000 åhörare den 17 juni 1980. 

När Bob Marley skadade sin stortå vid en fotbollsmatch med sina kompisar i januari 1977 var det ingen som anade vad det skulle ställa till med. Han fick ett sår som inte sköttes riktigt och inte ville läka. När han till slut sökte en läkare fick han veta att tån nog måste opereras och kanske amputeras, men han vägrade. Det fanns flera skäl till det – främst att hans religion, rastafari, förbjöd sådana ingrepp. 

Tyvärr bestämde Bob Marley att han själv skulle försöka få såret att läka. Till slut fick han cancer, malignt melanom, i tån och sjukdomen spred sig snabbt. 1980 försämrades hans allmäntillstånd kraftigt och han gjorde en sista enastående bra spelning i Pittsburg, USA, den 22 september 1980. 

Marley ville fortsätta sin turné men hustrun Rita och en del av bandmedlemmarna vägrade. Den 11 maj 1981 var Bob Marley på väg till Jamaica, från en klinik i Tyskland där han varit inlagd. Han ville hem och dö på Jamaica men blev så dålig att planet gick ner och landade i Miami där han dog på sjukhus. Han fick en etiopisk-ortodox begravning hemma i Kingston. 

Bob Marley är inte bara en reggae-artist, han är Jamaica och dess kultur i koncentrat. År 2001 valdes Bob Marley av BBC:s lyssnare som den tredje bäste låtskrivaren genom tiderna efter Bob Dylan och John Lennon. 

 

Sven-Åke Henriksson

Dela på facebook
Dela på Facebook

Nyhetsbrevet

Vill du ha information, erbjudanden och rabatter från Kvällsstunden?

Prenumerera på nyhetsbrevet!

När du registrerar dig på Nyhetsbrevet samtycker du till att få exempelvis erbjudanden, rabatter och allmän information från Kvällsstunden via e-post. Du kan när som helst säga ifrån din prenumeration på nyhetsbrevet om du inte längre vill ha det.

Telefon:
021-19 04 15

 

Telefontider till redaktionen:

Kvällsstundens redaktion arbetar just nu med begränsad bemanning och under denna coronaperiod når du oss tills vidare på nedanstående tider:

 

Chefredaktör och ansvarig utgivare:
Kalle Östgren, telefon: 021-19 04 14
Telefontid: Ons-fre kl. 13.00-17.00

kalle.ostgren@tidningshuset.com

 

Redaktionen nås även genom:

AnnCi Larson, redaktör: 021-19 04 17,

Samma telefontider som kundtjänst:
Mån-fre 09.00-12.00, 13.00-16.00

annci.larson@tidningshuset.com

 

Mejl: Klicka här

 

Post:
Kvällsstunden
Box 1080
721 27 Västerås

Kvällsstunden och kvallsstunden.se ägs och ges ut av Tidningshuset Kvällsstunden AB. Ansvarig utgivare: Kalle Östgren. Mer information om Kvällsstunden hittar du här.

Dela på facebook
Dela Kvällsstunden!
5/5
Kvällsstunden
5.0
Based on 28 reviews
drivs av Facebook
Alf Ahlstedt
Alf Ahlstedt
2020-05-08T07:14:51+0000
Staffan Kvist
Staffan Kvist
2020-04-02T13:17:31+0000
Att läsa reportagen är så spännande
Inga-Lisa Gustavsson
Inga-Lisa Gustavsson
2020-01-16T18:53:48+0000
Många fina reportage om olika orter i Sverige, dessutom gammaldags romaner och noveller.
Inga-Britt Gustafsson
Inga-Britt Gustafsson
2019-11-04T15:50:33+0000
Intressanta artiklar, både historiska och i realtid. Rogivande, avstressande läsning. Gillar den lite gammeldags... känslan, både namnet och typsnittet känns trevligt. Har fått vänner att både prova tidningen och bli prenumeranter 🙂läsa mer
Bertil Berg
Bertil Berg
2019-10-06T08:29:07+0000
Bra reportage, blandat historiskt & nutid
Rune Ljungströmmer
Rune Ljungströmmer
2019-07-10T17:05:05+0000
Mycket läsning för mycket lite pengar, delar med grannen dessutom😍
Sune Hedström
Sune Hedström
2019-05-01T07:17:40+0000
Reportage om intressanta personer från förr.
Gun-Britt Wittgren
Gun-Britt Wittgren
2019-04-09T13:45:46+0000
Mycket att läsa både dåtid och nutid
Kent Eriksson
Kent Eriksson
2019-04-04T20:06:00+0000
En allmänbildande tidning med intressanta artiklar om vår historia, kultur, natur och nöjesprofiler. Finurliga... korsord och lärorika teman om våra landskap. Alltid överraskande texter. Lär känna Sverige, läs Kvällsstunden. Skönt befriat från kändistrams, latte-eufori och hälsofrälsning 😎läsa mer
Jonny Lundström
Jonny Lundström
2019-03-31T19:20:30+0000
Tycker att mycket är bra med Kvällsstunden. Främst Noveller och "Läsarnas egna berättelser" Även kul att läsa om... Skådespelare och artister. Korsordet är bra. Helt enkelt en mångsidig tidning.läsa mer
John Tjörngren
John Tjörngren
2019-02-23T17:02:42+0000
Många intressanta artiklar !
Conny Herbertsson
Conny Herbertsson
2019-01-15T16:01:15+0000
Mycket innehållsrik,läsvärd i högsta grad.
Monica Werner
Monica Werner
2019-01-01T22:48:09+0000
Att det är en riktig papperstidning som vi faktiskt inte upptäckt förrän vi själva nått 80-årssträcket. ... Längtar efter den då det är mycket att läsa för oss bägge två.God fortsättning på 2019 från två som tänker hänga medläsa mer
Sölve Dahlberg
Sölve Dahlberg
2018-12-08T20:56:49+0000
Jag trivs med Kvällstunden.Det är blandat i den.För var och en.
Lasseman Svensson
Lasseman Svensson
2018-10-15T20:09:11+0000
Jag är 67 år inne på mitt snart 68:tionde år och är inte allt för gammalmodig, jag gillar Kvällsstunden och... finner ro i att bläddra i denna tidning. Som sagt det är trevligt att bläddra i en riktig tidning i denna digitaliserade värld.läsa mer
Christina Ögrim
Christina Ögrim
2018-05-16T13:42:08+0000
ETT STORT JUBILEUMSGRATTIS till Kvällsstunden 80 år!Jag förstår verkligen varför ni finns kvar efter 80 år.Det... är en tidning som jag läser med förtjusning och förväntan. Tittar ivrigt och längtansfullt efter brevbäraren varje tisdag.Älskar er traditionella och lättlästa layout. Modernisera för allt i världen ingenting! Njutningen av att läsa en äkta papperstidning i behändigt format - HELT UTAN ANNONSER - är ovärderlig.Era artiklar och reportage är alltid intressanta och läsvärda. Många gånger om celebriteter från förr i tiden, och som verkligen behöver dras fram ur glömskan. Det blir för mig en nostalgitripp down the memory lane.Er digitala service gör det enkelt, bekvämt - och gratis - att lämna tävlingssvar. Sedan är det bara att ivrigt invänta lottvinsterna. Dessutom är det perfekt storlek på korsordsrutorna, så texten blir lättläst för en starropererad.Nu i vecka 20 har Kvällsstunden dessutom förärat mig med en helsida om "Rännstensungen från Götgatan 83". Det har gjort mig alldeles varm om hjärtat och oerhört stolt och glad. Då kan jag inte göra annat än att ge Kvällsstunden FEM SKINANDE GULDSTJÄRNORläsa mer
Kenneth Falk
Kenneth Falk
2018-04-24T15:45:54+0000
Några tycker att tidningens framtoning är gammalmodig, jag tycker det är en styrka. Att i denna digitaliserade... värld få hålla i en papperstidning som påminner om tidningarna som fanns när jag växte upp är en lisa för själen, för även om man hänger med något så när i det moderna mediabruset så känner man sig ganska vilsen ibland. Så snälla, vik inte av från Era traditioner. Dessutom gillar jag den redaktionella texten och dess innehållläsa mer
Ingrid Sjödin-Lindström
Ingrid Sjödin-Lindström
2018-02-18T13:34:30+0000
Mysig tidning, gillar Sverige-resan; vad finns i våra olika landskap.Gunillas kök och stök, bra maträtter och bak,... inte så komplicerade.Lagom svåra korsord och finurliga Naturfrågor.Sport, nöjes m fl profiler som blir roliga att minnas.Hela tidningen läsvärd.Hälsar Ingrid i Västerbotten.läsa mer
Birgitta Nilsson
Birgitta Nilsson
2018-02-15T10:55:49+0000
Jag ser fram mot att få denna tidning varje vecka.Den är så befriande fri från skvaller och har istället... intressanta artiklar om allt mellan himmel och jord.Fakta om nöjesprofiler från förr och nu, natur,geografi och läsarnas egna bidrag i form av foton,noveller och minnen.m.m..Att det finns en så här religiöst och politiskt oberoende tidning med fakta och underhållning i lätt tillgängligt format tycker jag är unikt.Personligen är jag också road av hjärngympan korsorden ger;-)läsa mer
Ann-Christine Eriksson
Ann-Christine Eriksson
2018-02-14T13:03:30+0000
En mycket bra tidning!
Ronny W-vik
Ronny W-vik
2018-01-18T08:28:20+0000
Undebar tidning är 33 år men tycker den är intressant
Ingrid Eriksson
Ingrid Eriksson
2017-12-01T10:04:49+0000
Har haft den för flera år sen ..tycker jättemycket om denna härliga tidning..lite nostalgi i den sååå Härligt!!!
Christina Lind
Christina Lind
2017-10-12T09:33:02+0000
Verkligen ett guldkorn. Mycket spännande och intressant läsning blandat med recept och korsord!
Monkan Melek Chanovian
Monkan Melek Chanovian
2017-10-06T17:30:13+0000
Underbar tidning med mycket nostalgi
Bodil Widén
Bodil Widén
2017-10-02T16:51:16+0000
Tompa Hildorsson
Tompa Hildorsson
2017-09-29T15:01:05+0000
Mycket bra tidning med intressant innehåll. Den borde finnas i alla familjer som kontrast till kvällstidningarnas... sensationsjournalistik. Bara det att den är politiskt och religiöst neutral talar för kvalité. Och vilken tidning kan mäta sig mot Kvällsstunden som startades redan 1938 och alltså fyller 80 år nästa år. Klar favorit!läsa mer
Cherstin Juhlin
Cherstin Juhlin
2016-05-03T08:56:21+0000
En spännande veckotidning som min 92-åriga mor gillar skarpt. Jag prenumererar på den, och där finns mycket... läsvärt från förr. Reportage om gamla sångare o skådisar, noveller, följetonger, korsord, roliga historier, mat- och bakrecept, Köp o Sälj, kontaktannonser, insändare m.m. ingen reklam.läsa mer
Anitha Säll
Anitha Säll
2016-04-28T14:46:56+0000
Läs alla recensioner

Lyssna på Radio Viking här! Klicka på radion för att starta!

radioRV7