Gamla veterinärstugan i korsningen Allégatan–Kvarngatan. Fotografi från år 1910.
Bränderna som ödelagt Borås – fyra gånger
Dela på Facebook
Ur Kvällsstunden vecka 23 – 2023.
”Borås stads historia är i eld skriven!” Så beskrev Ada Damm, Borås Tidnings första kvinnliga journalist, sin hemstads historia i en av sina böcker, utgiven i början av 1900-talet. Och nog hade hon rätt alltid!

Du behöver vara inloggad för att kunna se denna artikel. 

Logga in, eller skapa ett 100% kostnadsfritt webbkonto på Kvällsstunden så får du tillgång till denna och alla andra utvalda artiklar samt exklusivt material som endast finns på kvallsstunden.se.

Inte mindre än fyra gånger brann den lilla staden vid Viskan ner till grunden – första gången bara 60 år efter att den fått sina stadsrättigheter och sitt namn. 

Det var på uppdrag av kung Gustav II Adolf som staden Torpa grundades kring Torpa sockenkyrka och kyrkby 1621. Följande år fick den nya staden namnet Borås efter Boeråsen, som numera heter Rya Åsar och reser sig väster om staden.

Av den äldsta stadsbebyggelsen finns inget kvar – förutom möjligen några murrester efter sockenkyrkan, som gång på gång reste sig som Fågel Fenix ur askan.

Den ursprungliga staden var inte större än dagens centrum kring Stora torget. Ett gytter av grå timmerhus med brädtak, omgärdade av trästaket.

På kvällen den 12 december 1681 började det brinna i ett hus vid Stora torget, tillhörigt vice borgmästaren Anders Larsson. Elden kastade sig snart över till borgmästarens och landshövdingens, Henrik von Vicken, hus, och denne vittnade om eldens framfart under den bistra lucianatten. I en rapport till kung Karl XI skrev han att det uppstod en fruktansvärd blåst, som förde lågorna över hela staden och lade den nästan helt i aska. De hemlösa invånarna fick logi i de gårdarna som låg utanför själva stadsbebyggelsen, och de som inte fick plats byggde kojor som skydd mot kylan.

Det enda som återstod av den lilla staden var kyrkan, som byggts mellan 1661 och 1666 samt tornet, som man nyss börjat bygga.

Ganska så omgående började stadens styrande att upprätta en ny stadsplan, som till stor del överensstämde med den gamla. Staden kunde snabbt byggas upp tack vare statligt stöd i form av att man slapp tullar och skatter.

Snabb återuppbyggnad

Den uppbyggda staden var ganska lik den som blivit lågornas rov. Fortfarande bestod den mest av envånings timmerhus, men många husägare satte stående träpanel utanpå timmerväggarna – något som började bli modernt i början av 1700-talet. I första hand var det för att skydda timret mot röta men också för att isolera husen bättre och för att man ville att de skulle se ut som de röda tegelhus, som blivit populära i bland annat Tyskland och Holland.

Efter branden delades staden in i fyra kvarter med varsin inspektionsmyndighet. Det blev förbjudet att stryka tjära på portar och husknutar. Dessutom specialutbildades ett antal hantverkare för att ta hand om de allmänna brandsprutorna. Nu kunde invånarna känna sig skyddade mot eldsvådor. Trodde man.

Men sent på kvällen den 14 maj 1727, lite drygt 40 år efter första stadsbranden, var det dags igen. Hemma hos rådman Lars Larsson hade man kokat fisk till kvällsvard i brygghuset. 

Senare upptäckte skomakargesäll Bohman, som passerade huset, att eld slog ut genom väggen mot tvärgatan. Gårdsdrängen skickades genast till kyrkan för att slå larm och varsko tornväktaren. Även gatuväktaren hade på sin rond upptäckt elden. Men sedan de två tornväktarna blåst i luren klockan 22 hade båda somnat. Klockringningen kom därför igång för sent. Det blåste kraftigt – ja det var nästan full storm – och branden fick ett häftigt förlopp och spred sig snabbt. Den här gången kunde man inte ens rädda kyrkan, inte heller rådhuset. Hela den lilla staden ödelades.

Linné var imponerad

Vid återuppbyggnaden, som
i huvudsak var klar 1735, breddade man och rätade ut en del gator. Carl von Linné, som gjorde ett besök 1746 under sin västgötaresa, var mycket imponerad: 

”Borås är medelmåttigt stor men en mycket ren och prydlig stad”, skrev han. ”Staden sluttar åt en stilla flod, Wiska kallad, med ett godt watten, till färgerier synnerligen betjänt”

Linné beskrev att gatorna, ”12 alnar brede”, var alldeles torra trots att det regnat flera veckor. Anledningen var att alla sluttade och var ordentligt stensatta, vilket bidrog till invånarnas goda hälsa. 

”Husen, utom kyrkan och rådstugan, alle af timmer snyggt byggde, bestod merendels af twänne wåningar och taken med torf täckte sedan brädtaken blifwit förbjudne af fruktan för eldswåda.”

Linné imponerades också av de rejäla spisarna av huggen sten och de snyggt möblerade bostäderna och konstaterade att det utanför varje port stod en tunna vatten med en granruska i ”för vådelds skull”.

Fortfarande hade man fasadpaneler av ohyvlat trä, men brädtaken var alltså ersatta med torvtak, som var säkrare ur brandsynpunkt. Man hade också infört regler som regelbunden besiktning och sotning av skorstenar och krav på brandutrustning. Det uppstod visserligen en del bränder under resten av 1700-talet, men de kunde tack vare de nya reglerna begränsas. 

Gemensam kamp

Men natten mellan den 19 och 20 december 1822 kom den röda hanen åter lös, denna gång i gördelmakare Wertins hus mellan kyrkan och Stora Torget. Vid bakning hade några tork­ugnar överhettats och träspån, som låg där för att torka, antändes och flammade upp. En bjälke fattade eld, och snart var hela huset övertänt. Inom kort stod även granngårdarna i lågor.

När brandredskap och hjälp väl var på plats var läget hopplöst. Stadens brunnar tömdes snabbt, det blåste hårt och var bistert kallt. Isen låg alnstjock på Viskan och det var tungt för vattenhämtarna att bära hinkar från vakarna till stadens fem brandsprutor, som drevs med handkraft. Sprutor och redskap var undermåliga och många kvinnor tog av sig strumpor och strumpeband och försökte med dem täta de värsta läckorna
i sprutorna och läderslangarna. 

Man kan livligt föreställa sig invånarnas gemensamma kamp i den bistra vinternatten. Alla hjälptes åt för att rädda staden men nästa kväll hade både kyrkan, rådstugan och de flesta boningshus blivit lågornas rov. Två personer hade dessutom omkommit. 

Ny stadsplanering

Den 14 juli 1827 – bara fem år senare – och på dagen 100 år efter den andra stadsbranden – var det dags igen. Den här gången startade branden i snickare GH. Olssons verkstad på Sandgärdsgatan. Man kokade lim och gnistor hamnade i hyvelspånet på golvet och elden var lös. 

Även om det efter den här branden i stort sett bara fanns kvar en skog av svartbrända raserade skorstenar lyckades man rädda ett 30-tal privathus, kyrkan, prästgården samt skolhusen. Även Nymanska gården nedanför Krokshallsberget räddades. Den flyttades senare till Ramnaparken och fungerar fortfarande som Borås museums utställningslokal. 

Återuppbyggnaden 1827 tog längre tid än efter de tidigare bränderna. Staden hade dålig ekonomi efter branden fem år tidigare, och lånevillkoren från staten var hårdare. Först i mitten av seklet var den nya staden färdigbyggd. Flera gator hade fått den bredd som de fortfarande har, man hade öppnat upp bebyggelsen vid kyrkan och förstorat Stora torget. Man beslutade också att trähus inte fick vara högre än en våning plus en vindsvåning och att stensockeln som de stod på inte fick vara högre än två alnar (cirka 1,2 meter). Taken skulle beläggas med tegel eller skiffer. 

De förnämsta handelsgårdarna låg utmed huvudgatorna – Österlånggatan och Stora Brogatan. De påkostade framsidorna var vända åt dessa gator medan fasaderna mot Allégatan och Lilla Brogatan var enklare. 

1875 lättade man något på bestämmelserna från 1833, och nu blev det åter tillåtet att bygga trähus i två våningar i utkanten av staden. Men vid sekelskiftet, 25 år senare, fanns endast 10 stenhus. Och ända in på 1960-talet präglades centrala Borås av de låga trähus, som byggdes efter den senaste – och förhoppningsvis sista – stadsbranden 1827. En stadsbild som numera är helt förändrad.

Text: Agneta Tjäder
Foto: Borås museum,
Borås stadsarkiv,
Västergötlands museum 

Caroli kyrka, som byggdes på 1660-talet, står stolt mitt i centrala Borås ovanför Stora torget. Även den drabbades av stadsbränderna men har återuppbyggts och reparerats efter varje brand och räknas i dag som Borås äldst bevarade byggnad. Foto: Martin Olsson
En modell, tillverkad av verkmästare Olof Westlund, visar hur Borås såg ut före 1822 års stadsbrand. Rekonstruktionen är gjord efter beskrivningar i brandförsäkringsbreven och ger troligen en god bild av staden i början av 1800-talet – förutom att tvåvåningshusen i timmer ersattes med envåningsbyggnader vid återuppbyggnaden 1827.
De låga Karl-Johanshusen med en våning och vindsvåning byggdes efter sista stadsbranden 1827, då man av brandskyddsskäl förbjöd högre nybyggnader. Husen var enkla men ändå med fina utsmyckningar som till exempel kring dörren närmast kameran, och många hade halvmånefönster i vindsvåningen. Ända fram till 1960-talet fanns det gott om sådana hus i centrum, men numera är bara ett fåtal bevarade.
Det gula trähuset vid Södra torget byggdes efter sista stadsbranden 1827. Träden runtom planterades dels som prydnad, dels som brandskydd. Huset är sedan 1944 ett allaktivitetshus med namnet Hemgården.

Vill du läsa den här artikeln i sin helhet och samtidigt få tillgång till många andra intressanta artiklar, matrecept, pyssel, följetonger med mera? Klicka på bilden nedan för att ladda ner hela numret som e-tidning eller sök något från arkivet härifrån.

Nyfiken på Kvällsstunden?

Passa på att utnyttja vårt fina prova-på-erbjudande! Du får fem nummer – för bara 95 kronor! (Avser papperstidningen)
Passa på!

Ett fin-fint erbjudande

Telefon: 021-19 04 15

Mejla kundtjänst: Klicka här

Post:
Kvällsstunden
Klockartorpsgatan 14
723 44 Västerås

Kvällsstunden och kvallsstunden.se ägs och ges ut av Tidningshuset Kvällsstunden AB. Ansvarig utgivare: Agnetha Brolin. Alla kontaktuppgifter till redaktionen hittar du här.

5/5

Om du har en minut över så skulle vi verkligen uppskatta om du ville lämna ett omdöme om Tidningen Kvällsstunden på vår facebook eller Google. Klicka bara på någon av knapparna nedan.Tack!

Irja Carlsson
Irja Carlsson
14:29 11 Feb 24
Blandat innehåll -- något för alla. Hög kvalité på... artiklarna, kan läsas flera gånger!!!läs mer
Bo Eriksson
Bo Eriksson
11:17 08 Feb 24
Intressant läsning, helst om gamla tider!.
BarbrosPerenner&Träd
BarbrosPerenner&Träd
18:32 16 May 23
Mycket läsvärd, intressanta artiklar. Rekommenderas varmt.
Rose-marie Nilsson
Rose-marie Nilsson
18:14 04 Jan 23
En av de få utgivningar som går i tionde-arv och läses av... alla dessa arvingar/ Leifläs mer
Svante Uller
Svante Uller
22:21 21 Sep 22
En trevlig läsning med ofta ny information i varje nummer.
Thomas Finnberg
Thomas Finnberg
13:46 23 Mar 22
Bra,intressant läsning,fina bilder, brett utbud och... trevliga romaner. korsorden.läs mer
Pia Müller
Pia Müller
12:08 02 Jan 22
Tidning som handlar om lite av varje. En tidning med ofta... intressanta reportage som gör en på gott humör.läs mer
Marie-Louice Börjesson
Marie-Louice Börjesson
13:11 07 Mar 21
Bra reportage som sträcker sig inom alla kategorier.
Ur... historisk synpunkt, Fantastisk.
Inga lögner bara fakta.
Man blir harmonisk bara av att veta att den återkommer 1 ggr/vecka! ❤️
Tack även för era klurigheter såsom bl.a korsorden.
läs mer
Britt Gustafsson
Britt Gustafsson
17:46 10 Nov 20
Den innehåller mycket intressanta reportage
Ulf Löfström
Ulf Löfström
22:34 22 Oct 20
En bra tidning, sprider inte lögner som kvällstidningarna,... berättar fina historier o reportage om det som hänt.läs mer
Nils Dahlgren
Nils Dahlgren
15:25 21 Oct 20
I stort sett allting, utom en del gnällspikar på... "insändarsidorna"! En utomordentligt bra tidning. Intressant, underhållande, bildande!😊😃läs mer
Janne Ek
Janne Ek
07:33 22 Sep 20
Bra och intressant läsning, allmänbildande
Alf Ahlstedt
Alf Ahlstedt
07:14 08 May 20
Staffan Kvist
Staffan Kvist
13:17 02 Apr 20
Att läsa reportagen är så spännande
Inga-Lisa Gustavsson
Inga-Lisa Gustavsson
18:53 16 Jan 20
Många fina reportage om olika orter i Sverige, dessutom... gammaldags romaner och noveller.läs mer
Inga-Britt IB Gustafsson
Inga-Britt IB Gustafsson
15:50 04 Nov 19
Intressanta artiklar, både historiska och i realtid.... Rogivande, avstressande läsning. Gillar den lite gammeldags känslan, både namnet och typsnittet känns trevligt. Har fått vänner att både prova tidningen och bli prenumeranter 🙂läs mer
Bertil Berg
Bertil Berg
08:29 06 Oct 19
Bra reportage, blandat historiskt & nutid
Rune Ljungströmmer
Rune Ljungströmmer
17:05 10 Jul 19
Mycket läsning för mycket lite pengar, delar med grannen... dessutom😍läs mer
Sune Hedström
Sune Hedström
07:17 01 May 19
Reportage om intressanta personer från förr.
The Porsche 924 driver
The Porsche 924 driver
10:55 27 Apr 19
Jätte bra tidning
Gun-Britt Wittgren
Gun-Britt Wittgren
13:45 09 Apr 19
Mycket att läsa både dåtid och nutid
Kent Eriksson
Kent Eriksson
20:06 04 Apr 19
En allmänbildande tidning med intressanta artiklar om vår... historia, kultur, natur och nöjesprofiler. Finurliga korsord och lärorika teman om våra landskap. Alltid överraskande texter. Lär känna Sverige, läs Kvällsstunden. Skönt befriat från kändistrams, latte-eufori och hälsofrälsning 😎läs mer
Jonny Lundström
Jonny Lundström
19:20 31 Mar 19
Tycker att mycket är bra med Kvällsstunden. Främst Noveller... och "Läsarnas egna berättelser" Även kul att läsa om Skådespelare och artister. Korsordet är bra. Helt enkelt en mångsidig tidning.läs mer
John Tjörngren
John Tjörngren
17:02 23 Feb 19
Många intressanta artiklar !
Conny Herbertsson
Conny Herbertsson
16:01 15 Jan 19
Mycket innehållsrik,läsvärd i högsta grad.
Monica Werner
Monica Werner
22:48 01 Jan 19
Att det är en riktig papperstidning som vi faktiskt inte... upptäckt förrän vi själva nått 80-årssträcket. Längtar efter den då det är mycket att läsa för oss bägge två.
God fortsättning på 2019 från två som tänker hänga med
läs mer
Sölve Dahlberg
Sölve Dahlberg
20:56 08 Dec 18
Jag trivs med Kvällstunden.Det är blandat i den.För var och... en.läs mer
Lasseman Svensson
Lasseman Svensson
20:09 15 Oct 18
Jag är 67 år inne på mitt snart 68:tionde år och är inte... allt för gammalmodig, jag gillar Kvällsstunden och finner ro i att bläddra i denna tidning.
Som sagt det är trevligt att bläddra i en riktig tidning i denna digitaliserade värld.
läs mer
Christina Ögrim
Christina Ögrim
13:42 16 May 18
ETT STORT JUBILEUMSGRATTIS till Kvällsstunden 80 år!
Jag... förstår verkligen varför ni finns kvar efter 80 år.
Det är en tidning som jag läser med förtjusning och förväntan. Tittar ivrigt och längtansfullt efter brevbäraren varje tisdag.
Älskar er traditionella och lättlästa layout. Modernisera för allt i världen ingenting! Njutningen av att läsa en äkta papperstidning i behändigt format - HELT UTAN ANNONSER - är ovärderlig.
Era artiklar och reportage är alltid intressanta och läsvärda. Många gånger om celebriteter från förr i tiden, och som verkligen behöver dras fram ur glömskan. Det blir för mig en nostalgitripp down the memory lane.
Er digitala service gör det enkelt, bekvämt - och gratis - att lämna tävlingssvar. Sedan är det bara att ivrigt invänta lottvinsterna. Dessutom är det perfekt storlek på korsordsrutorna, så texten blir lättläst för en starropererad.
Nu i vecka 20 har Kvällsstunden dessutom förärat mig med en helsida om "Rännstensungen från Götgatan 83". Det har gjort mig alldeles varm om hjärtat och oerhört stolt och glad. Då kan jag inte göra annat än att ge Kvällsstunden
FEM SKINANDE GULDSTJÄRNOR
läs mer
Kenneth Falk
Kenneth Falk
15:45 24 Apr 18
Några tycker att tidningens framtoning är gammalmodig, jag... tycker det är en styrka. Att i denna digitaliserade värld få hålla i en papperstidning som påminner om tidningarna som fanns när jag växte upp är en lisa för själen, för även om man hänger med något så när i det moderna mediabruset så känner man sig ganska vilsen ibland. Så snälla, vik inte av från Era traditioner. Dessutom gillar jag den redaktionella texten och dess innehållläs mer
Ingrid Sjödin-Lindström
Ingrid Sjödin-Lindström
13:34 18 Feb 18
Mysig tidning, gillar Sverige-resan; vad finns i våra olika... landskap.
Gunillas kök och stök, bra maträtter och bak, inte så komplicerade.
Lagom svåra korsord och finurliga Naturfrågor.
Sport, nöjes m fl profiler som blir roliga att minnas.
Hela tidningen läsvärd.
Hälsar Ingrid i Västerbotten.
läs mer
Birgitta Nilsson
Birgitta Nilsson
10:55 15 Feb 18
Jag ser fram mot att få denna tidning varje vecka.Den är så... befriande fri från skvaller och har istället intressanta artiklar om allt mellan himmel och jord.Fakta om nöjesprofiler från förr och nu, natur,geografi och läsarnas egna bidrag i form av foton,noveller och minnen.m.m..Att det finns en så här religiöst och politiskt oberoende tidning med fakta och underhållning i lätt tillgängligt format tycker jag är unikt.Personligen är jag också road av hjärngympan korsorden ger;-)läs mer
Ann Christine Eriksson
Ann Christine Eriksson
13:03 14 Feb 18
En mycket bra tidning!
Ronny W-vik
Ronny W-vik
08:28 18 Jan 18
Undebar tidning är 33 år men tycker den är intressant
Ingrid Eriksson
Ingrid Eriksson
10:04 01 Dec 17
Har haft den för flera år sen ..tycker jättemycket om denna... härliga tidning..lite nostalgi i den sååå Härligt!!!läs mer
Christina Lind
Christina Lind
09:33 12 Oct 17
Verkligen ett guldkorn. Mycket spännande och intressant... läsning blandat med recept och korsord!läs mer
Bodil Widén
Bodil Widén
16:51 02 Oct 17
Anitha Säll
Anitha Säll
14:46 28 Apr 16
Fler recensioner
js_loader
Dela Kvällsstunden!

Nyhetsbrevet

Vill du ha information, erbjudanden och rabatter från Kvällsstunden?

Prenumerera på nyhetsbrevet!

När du registrerar dig på Nyhetsbrevet samtycker du till att få exempelvis erbjudanden, rabatter och allmän information från Kvällsstunden via e-post. Du kan när som helst säga ifrån din prenumeration på nyhetsbrevet om du inte längre vill ha det.

Lyssna på Radio Viking här! Klicka på radion för att starta!

radioRV7

Saknar du ett webbkonto? Du skapar enkelt ett kostnadsfritt konto härifrån.

Du är på väg att logga ut.
Vill du fortsätta?

Just nu har du inga aktiva prenumerationer på E-TIDNINGEN eller TALTIDNINGEN.
Välj ett alternativ nedan för att köpa och aktivera önskad digital prenumeration av Kvällsstunden.