Bryggar-Anna visste vad hon ville göra

Anna Johansson-Visborg var arbetarpionjären som bland annat lät bygga Kvinnohuset i Stadshagen på Kungsholmen.
Dela på Facebook
Skicka som e-post

Hon kallades först Skepparns Anna och senare Bryggar-Anna. Med tiden blev hon känd som Anna Johansson-Visborg (1876-1953), en av arbetarrörelsens kvinnliga pionjärer. På en bergknalle i centrala Stockholm står en skyskrapa som ett utropstecken och minner om hennes gärning.

 

I den mån några i dag känner till namnet Anna Johansson-Visborg är det nog mest förknippat med negativa rubriker, helt utan hennes egen förskyllan. Desto större anledning finns det kanske att berätta något om vem hon var.

Rubrikerna de senaste åren har handlat om att de som förvaltar en stiftelse i hennes namn agerat tvivelaktigt och sålt ut egendom som hon öronmärkt för tröttkörda husmödrar och andra kvinnor som behöver lite semester. Stiftelsen, förvaltad av LO, gjorde sig av med ett 100-tal små stugor vid Skurusundet i Nacka kommun för att få in pengar. I stället inrättades stipendier.

Det väckte protester från många som känner till bakgrunden och som tyckte att Bryggar-Annas vilja hade svikits.

 

Kvinnohuset

Den naturskönt belägna semesterbyn tillkom på Anna Johansson-Visborgs initiativ 1928, alltså för precis 90 år sedan. Stugorna skulle hyras ut billigt till mindre bemedlade personer, företrädesvis ”behövande kvinnor”. Så har det också fungerat ända till dessa yttersta dagar när stiftelsen fick problem med ekonomin.

Samma idé låg bakom tillkomsten av det så kallade Kvinnohuset i Stadshagen på Kungsholmen i Stockholm, även det förknippat med Anna Johansson-Visborgs namn och främst avsett för ensamstående och lågavlönade. Det stod klart för inflyttning 1946 och inrymde då 175 lägenheter i 14 våningar.

Precis som på Anna Johansson-Visborgs tid reser det sig i dag som ett blickfång högt över omgivningen i änden av den långa Fleminggatan. På en vägg inne i huset hänger en konstnärligt utformad porträttrelief som berättar vem äran tillfaller.

 

Många strängar…

Vid sidan av denna praktiska gärning hann Anna Johansson-Visborg vara aktiv på hög nivå inom fackföreningsrörelsen och politiken. Hon var till exempel ledamot i Stockholms stadsfullmäktige under 34 år och den första kvinnan som blev invald i stadens ”regering”, stadskollegiet. Hon var också mycket aktiv i föreningslivet.

Tillsammans med sin man Sven Visborg byggde och drev hon en teater i Alvik, Bromma, där familjen bodde. Den hette Bromma-Teatern och tjänade under hela 50 år, 1921-71, också som populär biograf.

Det gamla teaterhuset, till utseendet likt en kyrka, står fortfarande kvar intill utfarten mot Tranebergsbron och är numera måleributik.

 

Skepparns Anna

Vem var då denna märkliga kvinna? Som hon själv ibland påpekade var hon född som en ganska fattig bondjänta i Beatebergs socken i dåvarande Skaraborgs län.

Hennes pappa ägde en gård vid sjön Viken och hade också en lastångare som fraktade spannmål till Ryssland. Av det skälet kallades dottern ”Skepparns Anna” som liten.

När båten förliste utanför Gotska sandön och skepparen blev lurad på försäkringspengarna hamnade familjen i ekonomiskt trångmål och fick flytta till en mindre gård, Lilla Lindhult. Där följde den ena olyckan på den andra, med sjukdom och annat elände.

Vid åtta års ålder tvingades Anna gripa in och klara det mesta. Hon skötte ladugården, mjölkade kor, släpade säckar med potatis från jordkällaren och högg ved så att de kunde elda i spisen.

Enligt en beskrivning av hennes barndom levde familjen tidvis mest på mjölk, spisbröd och potatis doppad i saltlake.

Med skolgången var det inte heller så mycket bevänt. Anna har själv berättat att hon lärde sig mer av sin far än av skolan. Fadern hade varit ute i världen och fått klart för sig att det var viktigt med kunskaper.

 

Bryggar-Anna

Så småningom blev ekonomin på gården bättre och familjen kunde skaffa sig ett par hästar och ett par oxar. När Skepparns Anna var 14 år fick hon börja köra timmer i skogen. Även det klarade hon med glans.

Hennes pappa, som hette Johan Larsson, tyckte att hon skulle ge sig ut i livet och skaffa sig en utbildning. Hennes egen dröm var att bli sjuksköterska (som politiker tog hon senare initiativ till Stockholms stads sjuksköterskeskola), men det gick inte att förverkliga. I stället började hon arbeta som piga på hotell Ranten i Falköping.

I övre tonåren fick hon plats hos en läkarfamilj i Göteborg. Därefter arbetade hon som servitris på Grand Hotel i samma stad.

1897, året för den stora Stockholmsutställningen, kom hon till Stockholm och blev anställd i S:t Eriks bryggeri. 

Därmed tog hennes liv en ny vändning och fick den riktning som det skulle ha ända till hennes bortgång.

Bryggar-Anna, som hon kallades då, drev på för att bilda en fackförening med kvinnliga bryggeriarbetare. Den blev sedan avdelning 15 inom Svenska Bryggeriarbetareförbundet. An-na Johansson valdes till dess ordförande 1904 och förblev det i 45 år framåt. Hon satt sedan i förbundsstyrelsen under 30 år. 

Hon hjälpte också till att organisera sömmerskor, städerskor, baderskor, damfrisörskor och andra lågavlönade kvinnor.

 

Ville bli byggmästare

På fritiden gick hon en kurs för bokhållare. Det ledde till ett påhugg som kontorist hos ett försäkringsbolag. Hon studerade också byggnadsteknik vid Tekniska skolan med sikte på att bli byggmästare, ett intresse som hon hade haft länge och skulle behålla livet ut.

Nu började hon också att arbeta politiskt, inspirerad av agitatorn Kata Dalström och andra kvinnliga pionjärer inom arbetarrörelsen. 1916 blev hon ledamot av Stockholms stadsfullmäktige och satt kvar där till 1950. 

De 12 sista åren var hon också med och styrde huvudstaden som den första kvinnan i  dess stadskollegium.

Hon satt i styrelsen för Socialdemokratiska kvinnoförbundet från dess start 1920, hon var styrelseledamot i Stockholms arbetarekommun och ordförande i Kooperativa kvinnogillesförbundet 1907-1938. Bland annat…

I stadshuset tillhörde hon de stridbara i Zeth ”Zäta” Höglunds falang. Sjukvård, bostadspolitik och kvinnans rättigheter var de frågor hon främst intresserade sig för. Hon deltog tidigt i striden för kvinnlig rösträtt och kämpade för att även gifta kvinnor skulle ha rätt att yrkesarbeta. Lika lön för lika arbete var en av hennes paroller.

 

Envis och bråkig

Med sin stridbarhet skaffade sig Bryggar-Anna både vänner och fiender inom politiken. Hon ansågs som orädd och hårdhänt. Själv beskrev hon sig som ”envis och bråkig”.

Hennes kände partikamrat Zäta Höglund uppskattade hennes insatser på olika områden, men gav också en nyanserad bild av henne som en robust kraftkvinna, en som ”icke skräder orden”.

I en hyllningsartikel skrev han:

”Hon var snar till vrede och hårda omdömen om motståndare, alltför lättrogen och okritisk i mycket, alltför böjd att se ensidigt på tingen”. 

Samtidigt hyllade han henne som ”en stark, seg, trofast människa, fylld av hjälpsamhet, gästvänlighet och solidaritet och utrustad med  hjärtats egenskaper som dölja sig bakom hennes barska krigaryttre”.

 

Ritade huset själv

En annan av hennes politiska vapenbröder, Fredrik Ström, använde sig av Anna Johansson-Visborg som förlaga till den stridbara Anna Karlsson Klang i sin romanserie Rebellerna. Hennes skapelse Kvinnohuset har också skildrats skönlitterärt av Ulla Isaksson i en roman som heter just Kvinnohuset (1952).

Redan 1919 gifte sig Bryggar-Anna Johansson med företagaren Sven Gylfe Visborg och blev Anna Johansson-Visborg. De bosatte sig i Äppelviken, Bromma, och byggde två år senare Bromma-Teatern i Alvik, intill den dåvarande sträckningen för spårvägen och Drottningholms-vägen.

Både där och mer privat fick Anna Johansson-Visborg användning för sin mångkunnighet och sitt intresse för byggenskap. Familjens hus på Majvägen ritade hon själv och hon lär också ha byggt det tillsammans med två snickare och en murare.

Text och foto:
Anselm Jenmyr

Dela på Facebook
Skicka som e-post

Telefon: 021-19 04 15

Mejla kundtjänst: Klicka här

Post:
Kvällsstunden
Klockartorpsgatan 14
723 44 Västerås

Kvällsstunden och kvallsstunden.se ägs och ges ut av Tidningshuset Kvällsstunden AB. Ansvarig utgivare: Marc Löfgren. Alla kontaktuppgifter till redaktionen hittar du här.

5/5
Kvällsstunden
5.0
Based on 35 reviews
drivs av Facebook
Svante Uller
Svante Uller
2022-09-21T22:21:19+0000
En trevlig läsning med ofta ny information i varje nummer.
Gerti Stenberg
Gerti Stenberg
2022-09-08T16:37:27+0000
Bästa tidningen ! Både rolig och kunskapsberikande
Thomas Finnberg
Thomas Finnberg
2022-03-23T13:46:56+0000
Bra,intressant läsning,fina bilder, brett utbud och trevliga romaner. korsorden.
Pia Müller
Pia Müller
2022-01-02T12:08:41+0000
Tidning som handlar om lite av varje. En tidning med ofta intressanta reportage som gör en på gott humör.
Marie-Louice Börjesson
Marie-Louice Börjesson
2021-03-07T13:11:44+0000
Bra reportage som sträcker sig inom alla kategorier.Ur historisk synpunkt, Fantastisk. Inga lögner bara fakta.Man... blir harmonisk bara av att veta att den återkommer 1 ggr/vecka! ❤️Tack även för era klurigheter såsom bl.a korsorden.läsa mer
Britt Gustafsson
Britt Gustafsson
2020-11-10T17:46:32+0000
Den innehåller mycket intressanta reportage
Ulf Löfström
Ulf Löfström
2020-10-22T22:34:16+0000
En bra tidning, sprider inte lögner som kvällstidningarna, berättar fina historier o reportage om det som hänt.
Nils Dahlgren
Nils Dahlgren
2020-10-21T15:25:27+0000
I stort sett allting, utom en del gnällspikar på "insändarsidorna"! En utomordentligt bra tidning. Intressant,... underhållande, bildande!😊😃läsa mer
Janne Ek
Janne Ek
2020-09-22T07:33:25+0000
Bra och intressant läsning, allmänbildande
Alf Ahlstedt
Alf Ahlstedt
2020-05-08T07:14:51+0000
Staffan Kvist
Staffan Kvist
2020-04-02T13:17:31+0000
Att läsa reportagen är så spännande
Inga-Lisa Gustavsson
Inga-Lisa Gustavsson
2020-01-16T18:53:48+0000
Många fina reportage om olika orter i Sverige, dessutom gammaldags romaner och noveller.
Inga-Britt Gustafsson
Inga-Britt Gustafsson
2019-11-04T15:50:33+0000
Intressanta artiklar, både historiska och i realtid. Rogivande, avstressande läsning. Gillar den lite gammeldags... känslan, både namnet och typsnittet känns trevligt. Har fått vänner att både prova tidningen och bli prenumeranter 🙂läsa mer
Bertil Berg
Bertil Berg
2019-10-06T08:29:07+0000
Bra reportage, blandat historiskt & nutid
Rune Ljungströmmer
Rune Ljungströmmer
2019-07-10T17:05:05+0000
Mycket läsning för mycket lite pengar, delar med grannen dessutom😍
Sune Hedström
Sune Hedström
2019-05-01T07:17:40+0000
Reportage om intressanta personer från förr.
Gun-Britt Wittgren
Gun-Britt Wittgren
2019-04-09T13:45:46+0000
Mycket att läsa både dåtid och nutid
Kent Eriksson
Kent Eriksson
2019-04-04T20:06:00+0000
En allmänbildande tidning med intressanta artiklar om vår historia, kultur, natur och nöjesprofiler. Finurliga korsord... och lärorika teman om våra landskap. Alltid överraskande texter. Lär känna Sverige, läs Kvällsstunden. Skönt befriat från kändistrams, latte-eufori och hälsofrälsning 😎läsa mer
Jonny Lundström
Jonny Lundström
2019-03-31T19:20:30+0000
Tycker att mycket är bra med Kvällsstunden. Främst Noveller och "Läsarnas egna berättelser" Även kul att läsa om... Skådespelare och artister. Korsordet är bra. Helt enkelt en mångsidig tidning.läsa mer
John Tjörngren
John Tjörngren
2019-02-23T17:02:42+0000
Många intressanta artiklar !
Conny Herbertsson
Conny Herbertsson
2019-01-15T16:01:15+0000
Mycket innehållsrik,läsvärd i högsta grad.
Monica Werner
Monica Werner
2019-01-01T22:48:09+0000
Att det är en riktig papperstidning som vi faktiskt inte upptäckt förrän vi själva nått 80-årssträcket. Längtar efter... den då det är mycket att läsa för oss bägge två.God fortsättning på 2019 från två som tänker hänga medläsa mer
Sölve Dahlberg
Sölve Dahlberg
2018-12-08T20:56:49+0000
Jag trivs med Kvällstunden.Det är blandat i den.För var och en.
Lasseman Svensson
Lasseman Svensson
2018-10-15T20:09:11+0000
Jag är 67 år inne på mitt snart 68:tionde år och är inte allt för gammalmodig, jag gillar Kvällsstunden och finner ro i... att bläddra i denna tidning. Som sagt det är trevligt att bläddra i en riktig tidning i denna digitaliserade värld.läsa mer
Christina Ögrim
Christina Ögrim
2018-05-16T13:42:08+0000
ETT STORT JUBILEUMSGRATTIS till Kvällsstunden 80 år!Jag förstår verkligen varför ni finns kvar efter 80 år.Det är en... tidning som jag läser med förtjusning och förväntan. Tittar ivrigt och längtansfullt efter brevbäraren varje tisdag.Älskar er traditionella och lättlästa layout. Modernisera för allt i världen ingenting! Njutningen av att läsa en äkta papperstidning i behändigt format - HELT UTAN ANNONSER - är ovärderlig.Era artiklar och reportage är alltid intressanta och läsvärda. Många gånger om celebriteter från förr i tiden, och som verkligen behöver dras fram ur glömskan. Det blir för mig en nostalgitripp down the memory lane.Er digitala service gör det enkelt, bekvämt - och gratis - att lämna tävlingssvar. Sedan är det bara att ivrigt invänta lottvinsterna. Dessutom är det perfekt storlek på korsordsrutorna, så texten blir lättläst för en starropererad.Nu i vecka 20 har Kvällsstunden dessutom förärat mig med en helsida om "Rännstensungen från Götgatan 83". Det har gjort mig alldeles varm om hjärtat och oerhört stolt och glad. Då kan jag inte göra annat än att ge Kvällsstunden FEM SKINANDE GULDSTJÄRNORläsa mer
Kenneth Falk
Kenneth Falk
2018-04-24T15:45:54+0000
Några tycker att tidningens framtoning är gammalmodig, jag tycker det är en styrka. Att i denna digitaliserade värld få... hålla i en papperstidning som påminner om tidningarna som fanns när jag växte upp är en lisa för själen, för även om man hänger med något så när i det moderna mediabruset så känner man sig ganska vilsen ibland. Så snälla, vik inte av från Era traditioner. Dessutom gillar jag den redaktionella texten och dess innehållläsa mer
Ingrid Sjödin-Lindström
Ingrid Sjödin-Lindström
2018-02-18T13:34:30+0000
Mysig tidning, gillar Sverige-resan; vad finns i våra olika landskap.Gunillas kök och stök, bra maträtter och bak,... inte så komplicerade.Lagom svåra korsord och finurliga Naturfrågor.Sport, nöjes m fl profiler som blir roliga att minnas.Hela tidningen läsvärd.Hälsar Ingrid i Västerbotten.läsa mer
Birgitta Nilsson
Birgitta Nilsson
2018-02-15T10:55:49+0000
Jag ser fram mot att få denna tidning varje vecka.Den är så befriande fri från skvaller och har istället intressanta... artiklar om allt mellan himmel och jord.Fakta om nöjesprofiler från förr och nu, natur,geografi och läsarnas egna bidrag i form av foton,noveller och minnen.m.m..Att det finns en så här religiöst och politiskt oberoende tidning med fakta och underhållning i lätt tillgängligt format tycker jag är unikt.Personligen är jag också road av hjärngympan korsorden ger;-)läsa mer
Ann Christine Eriksson
Ann Christine Eriksson
2018-02-14T13:03:30+0000
En mycket bra tidning!
Ronny W-vik
Ronny W-vik
2018-01-18T08:28:20+0000
Undebar tidning är 33 år men tycker den är intressant
Ingrid Eriksson
Ingrid Eriksson
2017-12-01T10:04:49+0000
Har haft den för flera år sen ..tycker jättemycket om denna härliga tidning..lite nostalgi i den sååå Härligt!!!
Christina Lind
Christina Lind
2017-10-12T09:33:02+0000
Verkligen ett guldkorn. Mycket spännande och intressant läsning blandat med recept och korsord!
Bodil Widén
Bodil Widén
2017-10-02T16:51:16+0000
Cherstin Juhlin
Cherstin Juhlin
2016-05-03T08:56:21+0000
En spännande veckotidning som min 92-åriga mor gillar skarpt. Jag prenumererar på den, och där finns mycket läsvärt... från förr. Reportage om gamla sångare o skådisar, noveller, följetonger, korsord, roliga historier, mat- och bakrecept, Köp o Sälj, kontaktannonser, insändare m.m. ingen reklam.läsa mer
Anitha Säll
Anitha Säll
2016-04-28T14:46:56+0000
Läs alla recensioner
Dela Kvällsstunden!

Nyhetsbrevet

Vill du ha information, erbjudanden och rabatter från Kvällsstunden?

Prenumerera på nyhetsbrevet!

När du registrerar dig på Nyhetsbrevet samtycker du till att få exempelvis erbjudanden, rabatter och allmän information från Kvällsstunden via e-post. Du kan när som helst säga ifrån din prenumeration på nyhetsbrevet om du inte längre vill ha det.

Lyssna på Radio Viking här! Klicka på radion för att starta!

radioRV7