Finlands förbundskapten Curre Lindström och det finska laget jublar efter VM-guldet i finalen mot Sverige 1995. Foto: Lehtikuva/Markku Ulander/TT Nyhetsbyrån
Curre vann VM-titeln med två länder
Dela på facebook
Dela på Facebook

Han var elittränare i ishockey i över 30 år och har räknat ut att han genomfört 14 000 träningspass. Curt Carl Olof Lindström – alltid kallad Curre – blev den förste hockeytränaren att vinna VM-guld för två olika länder, Sverige 1987 och Finland 1995.

 

För Finland var det dessutom det allra första VM-guldet, och Curre Lindström finns för alltid inskriven i den finska idrottshistorien. Ishockey är numera Finlands nationalsport, har sedan länge tagit över från friidrotten. 

I Finland glömmer man inte sina hockeyhjältar och 22 år senare blev hela berättelsen om VM-guldet en spelfilm med Jens Hultén i rollen som Curre Lindström.

Varje år blir Curre inbjuden till Finland för att minnas VM-guldet, och han tycker lite försynt att Sverige är mycket sämre på att komma ihåg sina idrottsframgångar.

 

En omvänd klassresa

Curre Lindström föddes 1940 i ett välbärgat hem i stadsdelen Kåbo i Uppsala. Endast professorer, advokater, läkare och affärsmän hade råd med dessa pampiga villor med lummiga fruktträdgårdar. Pappa Olof var framgångsrik trävaruhandlare, trots kriget, och familjen fick sex barn.

Men idyllen försvann på nolltid. När Curre var tre år skildes hans föräldrar och hans mamma Lillemor flyttade till en trerumslägenhet med de fyra yngsta barnen.

– Det var inte lätt för mamma att få lönen att räcka till. Hon arbetade i kassan på Akademiska sjukhuset, där hon tog emot patientavgifter, berättar Curre i sin självbiografi Från nödlösning till VM-guld, som kom 1996. 

Enligt Curre fick han lära sig att göra rätt för sig, något som suttit i hela livet.

– Ville man gå på bio eller köpa en tidning, fick man skrapa ihop pengar själv genom att springa ärenden, jobba som varubud eller passa barn. 

 

Man fick improvisera

En annan sak som gett Curre sin syn på medmänniskor var då han efter lumpen arbetade med förståndshandikappade barn i Uppsala.

– Att arbeta med dessa barn krävde speciella metoder och idéer. Det gällde att improvisera, vara tålmodig och aldrig ge upp hoppet. Det har jag haft nytta av i mitt senare ledarskap, skrev Curre i memoarerna. 

Curre Lindströms idrottskarriär började som fotbollsspelare. Han hade lyckats ganska bra som junior i Uppsala och sökte sig som 19-åring till Hammarby. Det här var 1960, och vem som helst kunde fortfarande söka sig till en allsvensk klubb. Curre tillhörde A-truppen och fick spela några matcher i A-laget, dock inte i Allsvenskan.

Mest blev det B-laget, och när han sedan började få skador blev han ungdomstränare, först i fotboll, men plötsligt också i ishockey. 

– Det här var nytt och spännande. Jag var oerhört vetgirig och ville veta allt om träning. Jag läste alla böcker i ämnet och såg träningar med storlagen AIK och Djurgården.

Vid sidan av träningsjobbet utbildade sig Curre till lärare.

 

Assisterade Boork

1972 blev Curre tränare för Hammarbys A-lag, och därefter blev det Södertälje, Huddinge och IFK Lidingö, klubbar under den riktiga eliten.

Men Curres hand med ungdomar uppmärksammades av Ishockeyförbundet och han blev ledare för Juniorlandslaget 1980, samtidigt som han fortsatte i Lidingö och arbetet som lärare.

När Leif Boork blev förbundskapten 1984 frågade han om Curre ville vara assisterande. Det började bra med final i Canada Cup. Men vid VM 1985 kom Tre Kronor på sjätte plats, den sämsta insatsen på 36 år, och Boork tvingades avgå.

Nu började en cirkus kring förbundskaptensrollen inom ishockeyn och medierna. Förbundet anställde Brynäs Tommy Sandlin, som hade haft jobbet en gång tidigare. Men det visade sig att Sandlin precis hade skrivit på för Björklöven i Umeå, och att han inte skulle kunna tillträda jobbet förrän året därpå. 

– Plötsligt blev jag aktuell som tillfällig förbundskapten. Men Ishockeyförbundets ordförande Rickard Fagerlund ville inte ha mig, berättar Curre i sina memoarer.

 

En lyckad parentes

Till slut fick han ändå jobbet, men tvingades ta det med halva lönen jämfört med sin företrädare. Han skulle arbeta på halvtid, vilket i praktiken var omöjligt. Curre fick fortsätta att arbeta som lärare.

I tidningarna döptes Curre till ”Parentesen” och ”Nödlösningen”, vilket han alltså senare använde i titeln på sina memoarer. 

Curres första VM blev en succé med silver efter omöjliga Sovjet i Moskva. Spelarna var entusiastiska och kvällstidningarna skrev att lagandan var tillbaka och att Curre borde få vara kvar. Det gick så långt att Tommy Sandlin erbjöd sig att bli assisterande förbundskapten.

Men till slut beslöt Ishockeyförbundet att Tommy Sandlin skulle tillträda den bestämda tjänsten, och att Curre skulle bli assisterande. 

Men Curre fick en större roll och många betraktade duon som jämställda. Och när Sverige sedan blev världsmästare 1987 fick Tommy Sandlin och Curre Lindström lika stora hyllningar. 

De senaste åren har ju Tre Kronor blivit världsmästare ganska ofta. Men när VM-titeln togs 1987 var det den första på 25 år och äntligen besegrades ”den ryska björnen”.  Det är kanske, historiskt sett, den största VM-framgången för Sverige.

 

Köpte spelbutik

VM-titeln öppnade dörren för tränarjobb utomlands och en annan lönenivå än i Sverige på den tiden. Efter OS-brons i Calgary 1988 flyttade Curre till Kloten i Schweiz. Han var även i Tyskland och stannade utomlands i 3,5 år.

Tillbaka i Sverige blev det Södertälje i Allsvenskan en säsong. Men sedan ledsnade Curre ett tag på det tuffa tränarlivet och köpte en spelbutik i Sollentuna.

1993 åkte Curre med ett antal av Tre Kronors sponsorer för att se den sista veckan av ishockey-VM i München. Sista dagen stötte han ihop med den finske hockeyordföranden Kalervo Kummola.

– Inom några minuter skulle mitt liv förändras, skriver Curre i sina memoarer.

Kummola erbjöd nämligen Curre jobbet som förbundskapten för Finland, en anställning som var mycket överraskande, och omdiskuterad, i både Finland och Sverige. I Finland, där många var skeptiska till att anställa en svensk och
i Sverige, där Curre inte var riktigt accepterad, trots framgångarna med Tre Kronor. Han hade dessutom inga meriter från den svenska Elitserien. 

 

Tog det som en utmaning

Men Curre var inte rädd för utmaningar och gick mycket systematiskt tillväga med att kartlägga spelarna och skapa bra kontakter med de finska elittränarna. Vid starten på hösten 1993 lade han ned ett enormt arbete på att få de finska stjärnorna att bli ett lag.

Målet var hela tiden att ta guld vid VM i Globen 1995. Men succén var nära redan 1994. Vid OS i Lillehammer blev det brons och i VM samma år silver.  

Vid VM i Stockholm 1995 blev det en drömfinal för arrangörerna, Sverige mot ärkefienden Finland inför en fullsatt Globen och 13 850 åskådare. Finland hade spelat bra under hela turneringen, och hade nästan lika stort läktarstöd som Tre Kronor. Segerresultatet 1–4 var solklart och succén ett faktum. 

Efter matchen hyllades det finska landslaget av 15 000 finländare – i Stockholm. I Finland blev firandet förstås ännu större och hundratusentals människor var ute på gatorna i Helsingfors när laget åkte i kortege genom stan. 

 

Bor i Thailand

Efter framgångarna med Finland fortsatte Curre som tränare på olika nivåer,
i Hannover, Mälarhöjden, Lettlands landslag samt två finska elitklubbar,
Ilves och Jokerit. 

I dag är Curre Lindström 80 år och bor i Hua Hin i Thailand tillsammans med sin 38 år yngre sambo Wannarot.

Curre har i en intervju med Expressen öppenhjärtigt berättat om många svenskars negativa inställning till Wannarot. Hon har också haft svårt att få inresetillstånd till Sverige.

– Många tycker att jag är en snuskgubbe, som har en ung thailändsk sambo. Det är som om det i Sverige måste skilja två år mellan man och kvinna. 

 

Mats Taxén

Vill du läsa den här artikeln i sin helhet och samtidigt få tillgång till många andra intressanta artiklar, matrecept, pyssel, följetonger med mera? Då kan du ladda ner hela numret som e-tidning härifrån.

Dela på facebook
Dela på Facebook

Nyhetsbrevet

Vill du ha information, erbjudanden och rabatter från Kvällsstunden?

Prenumerera på nyhetsbrevet!

När du registrerar dig på Nyhetsbrevet samtycker du till att få exempelvis erbjudanden, rabatter och allmän information från Kvällsstunden via e-post. Du kan när som helst säga ifrån din prenumeration på nyhetsbrevet om du inte längre vill ha det.

INFORMATION MED ANLEDNING AV CORONA

Kvällsstundens redaktion arbetar just nu med begränsad bemanning och under denna coronaperiod kan det tidvis vara lite svårare att komma i kontakt med oss. Vi hoppas på din förståelse.

 

Telefon:
021-19 04 15

 

Mejla kundtjänst: Klicka här

 

Post:
Kvällsstunden
Box 1080
721 27 Västerås

 

Kvällsstunden och kvallsstunden.se ägs och ges ut av Tidningshuset Kvällsstunden AB. Ansvarig utgivare: Marc Löfgren. Alla kontaktuppgifter till redaktionen hittar du här.

Dela på facebook
Dela Kvällsstunden!
5/5
Kvällsstunden
5.0
Based on 31 reviews
drivs av Facebook
Marie-Louice Börjesson
Marie-Louice Börjesson
2021-03-07T13:11:44+0000
Bra reportage som sträcker sig inom alla kategorier.Ur historisk synpunkt, Fantastisk. Inga lögner bara fakta.Man... blir harmonisk bara av att veta att den återkommer 1 ggr/vecka! ❤️Tack även för era klurigheter såsom bl.a korsorden.läsa mer
Britt Gustafsson
Britt Gustafsson
2020-11-10T17:46:32+0000
Den innehåller mycket intressanta reportage
Ulf Löfström
Ulf Löfström
2020-10-22T22:34:16+0000
En bra tidning, sprider inte lögner som kvällstidningarna, berättar fina historier o reportage om det som hänt.
Nils Dahlgren
Nils Dahlgren
2020-10-21T15:25:27+0000
I stort sett allting, utom en del gnällspikar på "insändarsidorna"! En utomordentligt bra tidning. Intressant,... underhållande, bildande!😊😃läsa mer
Janne Ek
Janne Ek
2020-09-22T07:33:25+0000
Bra och intressant läsning, allmänbildande
Alf Ahlstedt
Alf Ahlstedt
2020-05-08T07:14:51+0000
Staffan Kvist
Staffan Kvist
2020-04-02T13:17:31+0000
Att läsa reportagen är så spännande
Inga-Lisa Gustavsson
Inga-Lisa Gustavsson
2020-01-16T18:53:48+0000
Många fina reportage om olika orter i Sverige, dessutom gammaldags romaner och noveller.
Inga-Britt Gustafsson
Inga-Britt Gustafsson
2019-11-04T15:50:33+0000
Intressanta artiklar, både historiska och i realtid. Rogivande, avstressande läsning. Gillar den lite gammeldags... känslan, både namnet och typsnittet känns trevligt. Har fått vänner att både prova tidningen och bli prenumeranter 🙂läsa mer
Bertil Berg
Bertil Berg
2019-10-06T08:29:07+0000
Bra reportage, blandat historiskt & nutid
Rune Ljungströmmer
Rune Ljungströmmer
2019-07-10T17:05:05+0000
Mycket läsning för mycket lite pengar, delar med grannen dessutom😍
Sune Hedström
Sune Hedström
2019-05-01T07:17:40+0000
Reportage om intressanta personer från förr.
Gun-Britt Wittgren
Gun-Britt Wittgren
2019-04-09T13:45:46+0000
Mycket att läsa både dåtid och nutid
Kent Eriksson
Kent Eriksson
2019-04-04T20:06:00+0000
En allmänbildande tidning med intressanta artiklar om vår historia, kultur, natur och nöjesprofiler. Finurliga korsord... och lärorika teman om våra landskap. Alltid överraskande texter. Lär känna Sverige, läs Kvällsstunden. Skönt befriat från kändistrams, latte-eufori och hälsofrälsning 😎läsa mer
Jonny Lundström
Jonny Lundström
2019-03-31T19:20:30+0000
Tycker att mycket är bra med Kvällsstunden. Främst Noveller och "Läsarnas egna berättelser" Även kul att läsa om... Skådespelare och artister. Korsordet är bra. Helt enkelt en mångsidig tidning.läsa mer
John Tjörngren
John Tjörngren
2019-02-23T17:02:42+0000
Många intressanta artiklar !
Conny Herbertsson
Conny Herbertsson
2019-01-15T16:01:15+0000
Mycket innehållsrik,läsvärd i högsta grad.
Monica Werner
Monica Werner
2019-01-01T22:48:09+0000
Att det är en riktig papperstidning som vi faktiskt inte upptäckt förrän vi själva nått 80-årssträcket. Längtar efter... den då det är mycket att läsa för oss bägge två.God fortsättning på 2019 från två som tänker hänga medläsa mer
Sölve Dahlberg
Sölve Dahlberg
2018-12-08T20:56:49+0000
Jag trivs med Kvällstunden.Det är blandat i den.För var och en.
Lasseman Svensson
Lasseman Svensson
2018-10-15T20:09:11+0000
Jag är 67 år inne på mitt snart 68:tionde år och är inte allt för gammalmodig, jag gillar Kvällsstunden och finner ro i... att bläddra i denna tidning. Som sagt det är trevligt att bläddra i en riktig tidning i denna digitaliserade värld.läsa mer
Christina Ögrim
Christina Ögrim
2018-05-16T13:42:08+0000
ETT STORT JUBILEUMSGRATTIS till Kvällsstunden 80 år!Jag förstår verkligen varför ni finns kvar efter 80 år.Det är en... tidning som jag läser med förtjusning och förväntan. Tittar ivrigt och längtansfullt efter brevbäraren varje tisdag.Älskar er traditionella och lättlästa layout. Modernisera för allt i världen ingenting! Njutningen av att läsa en äkta papperstidning i behändigt format - HELT UTAN ANNONSER - är ovärderlig.Era artiklar och reportage är alltid intressanta och läsvärda. Många gånger om celebriteter från förr i tiden, och som verkligen behöver dras fram ur glömskan. Det blir för mig en nostalgitripp down the memory lane.Er digitala service gör det enkelt, bekvämt - och gratis - att lämna tävlingssvar. Sedan är det bara att ivrigt invänta lottvinsterna. Dessutom är det perfekt storlek på korsordsrutorna, så texten blir lättläst för en starropererad.Nu i vecka 20 har Kvällsstunden dessutom förärat mig med en helsida om "Rännstensungen från Götgatan 83". Det har gjort mig alldeles varm om hjärtat och oerhört stolt och glad. Då kan jag inte göra annat än att ge Kvällsstunden FEM SKINANDE GULDSTJÄRNORläsa mer
Kenneth Falk
Kenneth Falk
2018-04-24T15:45:54+0000
Några tycker att tidningens framtoning är gammalmodig, jag tycker det är en styrka. Att i denna digitaliserade värld få... hålla i en papperstidning som påminner om tidningarna som fanns när jag växte upp är en lisa för själen, för även om man hänger med något så när i det moderna mediabruset så känner man sig ganska vilsen ibland. Så snälla, vik inte av från Era traditioner. Dessutom gillar jag den redaktionella texten och dess innehållläsa mer
Ingrid Sjödin-Lindström
Ingrid Sjödin-Lindström
2018-02-18T13:34:30+0000
Mysig tidning, gillar Sverige-resan; vad finns i våra olika landskap.Gunillas kök och stök, bra maträtter och bak,... inte så komplicerade.Lagom svåra korsord och finurliga Naturfrågor.Sport, nöjes m fl profiler som blir roliga att minnas.Hela tidningen läsvärd.Hälsar Ingrid i Västerbotten.läsa mer
Birgitta Nilsson
Birgitta Nilsson
2018-02-15T10:55:49+0000
Jag ser fram mot att få denna tidning varje vecka.Den är så befriande fri från skvaller och har istället intressanta... artiklar om allt mellan himmel och jord.Fakta om nöjesprofiler från förr och nu, natur,geografi och läsarnas egna bidrag i form av foton,noveller och minnen.m.m..Att det finns en så här religiöst och politiskt oberoende tidning med fakta och underhållning i lätt tillgängligt format tycker jag är unikt.Personligen är jag också road av hjärngympan korsorden ger;-)läsa mer
Ann-Christine Eriksson
Ann-Christine Eriksson
2018-02-14T13:03:30+0000
En mycket bra tidning!
Ronny W-vik
Ronny W-vik
2018-01-18T08:28:20+0000
Undebar tidning är 33 år men tycker den är intressant
Ingrid Eriksson
Ingrid Eriksson
2017-12-01T10:04:49+0000
Har haft den för flera år sen ..tycker jättemycket om denna härliga tidning..lite nostalgi i den sååå Härligt!!!
Christina Lind
Christina Lind
2017-10-12T09:33:02+0000
Verkligen ett guldkorn. Mycket spännande och intressant läsning blandat med recept och korsord!
Monkan Melek Chanovian
Monkan Melek Chanovian
2017-10-06T17:30:13+0000
Underbar tidning med mycket nostalgi
Bodil Widén
Bodil Widén
2017-10-02T16:51:16+0000
Tompa Hildorsson
Tompa Hildorsson
2017-09-29T15:01:05+0000
Mycket bra tidning med intressant innehåll. Den borde finnas i alla familjer som kontrast till kvällstidningarnas... sensationsjournalistik. Bara det att den är politiskt och religiöst neutral talar för kvalité. Och vilken tidning kan mäta sig mot Kvällsstunden som startades redan 1938 och alltså fyller 80 år nästa år. Klar favorit!läsa mer
Cherstin Juhlin
Cherstin Juhlin
2016-05-03T08:56:21+0000
En spännande veckotidning som min 92-åriga mor gillar skarpt. Jag prenumererar på den, och där finns mycket läsvärt... från förr. Reportage om gamla sångare o skådisar, noveller, följetonger, korsord, roliga historier, mat- och bakrecept, Köp o Sälj, kontaktannonser, insändare m.m. ingen reklam.läsa mer
Anitha Säll
Anitha Säll
2016-04-28T14:46:56+0000
Läs alla recensioner

Lyssna på Radio Viking här! Klicka på radion för att starta!

radioRV7