Då var det status att ha en pendyl
Till vänster urmakare Gerhard Gren i fokuserat arbete. Till höger en pendyl med inskriften ”Tempus fugit”(tiden flyr) – det klassiska citatet för tidens flykt, eller som det står på ett annat urverk: Tiden går bort och kommer aldrig mer igen.
Dela på Facebook
Skicka som e-post

På 1930- och 40-talen var pendylen en statussymbol. Idag är marknaden för de gamla klockorna iskall. Affektionsvärdet är oftast betydligt högre än det ekonomiska. Kvällsstunden besöker urmakare Gerhard Gren i Göteborg som tar sig tid att ge oss lite pendylfakta.

 

I mitt föräldrahem fanns en förgylld pendyl. Den hängde i skymundan, på nåder. Guld och rosor – så fjärran från min mors moderna ideal. Om den åtminstone varit antik, inte en vanlig 40-talspendyl. Troligen var den en lysningspresent.

Vid arvsskiftet hamnade den stackars försmådda på min vind. Inte kunde man ha en guldpendyl på väggen, fnös en enig 40-talistvänkrets. Jag nickade instämmande. Men inom mig väcktes en nyfikenhet, jag började fundera över pendylen som kulturfenomen, över dess uppgång och fall. En åtråvärd statussymbol ända fram till 50-talet, men helt fel i dag. För hur ska man annars tolka den uppsjö av guldpendyler på Tradera som ingen vill ha?

Googlandet ledde mig till Klockboden i Göteborg. På hemsidan fanns en bild av urmakare Gerhard Gren med en praktfull pendyl. Miljön såg spännande ut, så med min betydligt enklare, icke-fungerande klocka under armen – den hade vridits upp för hårt – begav jag mig dit. 

 

En snabbdiagnos

Kronhusbodarna hade nätt och jämt hunnit vakna men hos Gerhard Gren var kunderna redan på plats. En ung kvinna hastade in för att hämta hem mormors jugendur. Det bäddades kärleksfullt ner i en babybag. (Bebisen var kvar i bilen, därav brådskan.) 

Nästa kund kom in med en bordspendyl som hade gått i arv i fem generationer. Visst kunde Gerhard Gren ta sig an klockan, men det fick inte vara bråttom. 

Väntetiden är två till tre månader. Förväntansfulla pendyler köar tyst utefter väggarna. Bara en har fått klä av sig fodralet. Min tilldelas nummer 9066 och får sedan en snabbdiagnos. Det känns lite nervöst. 

– Den är från 1942–1943, säger urmakare Gren bestämt. Och hur kan jag avgöra det? Jo, urverket, eller rättare sagt verkbottnarna, är av järnplåt, inte mässing som tidigare. Det kan ha något med kriget att göra. Finare metaller behövdes kanske av krigsmakten? 

 

Något av ett kulturarv

Men som för att höja patientens status något tillägger han:

– Fast den är fint skuren, inte så platt som den där borta, säger han och pekar på ett annat ur av samma märke, Tre rosor. 

Guldpendyler blev moderna i Sverige på 1700-talet, berättar han, tack vare Gustav III:s smak för allt franskt. Men hos oss infattades de inte i brons, utan i trä. Guldet ligger på en krederingsbädd som består av krita och lim. Pastillage kallas det. Guldpendylen är unik för Sverige, inte ens vårt grannland Norge har något liknande. 

Så vi har ett kulturarv att vårda.

L J Sandberg Stockholm står det med snirkliga bokstäver på 9066:s urtavla. Jag inser förstås att det namnet till trots inte är ett så kallat Stockholmsur – dyrgripar tillverkade på 1700-talet. 

– Nej, namnet på skivan är säljarens. Men vi kanske hittar honom i urmakarbibeln, Urmakare i Sverige och Finland av Pipping. 

Och mycket riktigt, där finns han: Lars Johan Sandberg, född 1849. Så om inte klockan har någon längre historia, så har urmakeriet det i alla fall. 

 

Affektionsvärde

En tredjedel av de 15 guldpendylerna i butiken kommer från Tibro där det fortfarande finns en förgyllarskola. Få pendyler tillverkas i dag, och de från 30-och 40-talen säljs sällan för mer än 500 kronor. Inte ens lyxmodellen för 30 000 kronor från Westerstrands i Töreboda är ”värd” mer än 500 kronor i dag. Marknaden avgör som bekant.

Att intresset för pendyler avtagit har även en annan yrkesman, förgyllare Almqvist, märkt. 

– Jag har säkert förgyllt om ett par hundra pendyler i mina dar, men inga det senaste året. Annars är det just vid arvskifte som folk brukar komma till mig. Hel omförgyllning är det sällan någon kostar på sig, för det går på cirka fem tusen kronor. Något mindre för Tre rosor, det är inte så mycket guld på den.

Det är förstås affektionsvärdet som för gör att folk trots allt uppsöker Klockboden. 

– Man kanske inte tycker så mycket om klockan, men om personen man ärvt den av, säger urmakare Gren. 

 

Omhuldad och speciell

Själv har han stor respekt för de gamla klockmakarna från 1700-talet som arbetade med primitiva verktyg och i dåligt ljus. 

– Man ska vara rädd om det som andra har åstadkommit. Och sen reparera så gott man kan. Det är ont om reservdelar, man får tillverka själv och modifiera vad som finns. De få verktyg som går att uppbringa är förstås från Schweiz. 

I väntan på 9066:s eventuella kugghjulsoperation gör vi hembesök hos en mer omhuldad guldpendyl. Den tillhör Margareta Jahrsten i Lerum och har ett alldeles speciellt affektionsvärde.

– Den är tillverkad av min morfar. Jag träffade honom aldrig för han dog när min mamma var nio år. Jag minns hur stolt mormor var över den, den hängde på hedersplats i hennes gemak. På urtavlan står hans namn, Elof Ekeblad, och orten, Jönköping, där han hade sitt urmakeri. 

Nu slår klockan ett sprött halv elva men tickandet upphör strax därefter.

– Så där gör den ibland, säger Margareta, jag vet inte vad det kan vara. Den ska dras upp en gång i veckan, på samma tid, och det gör jag. Och urverket är i prima skick. Så kanske det är något med placeringen? Pryder sin plats gör den i alla fall, inramad av joniska pelare och meanderslinga, och krönt av en klassisk urna. Inte undra på att mormor var stolt! 

 

Så blev tv:n statussymbol…

Men vem visar stolt upp sin guldpendyl i dag? Efter storhetstiden på 30- och 40-talen har den, i motsats till andra halvantika föremål, inte fått retrostatus. 

Själv undrar jag om inte utställningen H55 i Helsingborg 1955 har något med saken att göra. På min mor hade den i alla fall ett djupt, varaktigt inflytande. Svenskarna började titta framåt, och konsumera nytt. Urmakare Gren påpekar att teven gjorde sin entré, den ersatte pendylen som statussymbol. Sen var det slit- och-släng på 60-talet, och under det brun-orange 70-talet fanns det förstås ingen plats för guldrosor. Därefter blev det svart och krom.

Så vad gjorde jag med min pendyl? Guldkvoten var redan mer än fylld hemma, men den oälskade kändes ändå kär på något sätt, nu när mina föräldrar var borta. Äldsta dottern som sett klockan hos mormor och morfar visade mot alla odds ett visst intresse. Kanske krävs det en minimalistisk inredning i vitt och borstat stål för att man ska kunna se den som en häftig kontrast? 

 

Text: Catharina Miller

Foto: David Miller

Till vänster den försmådda pendylen på vinden och där bredvid verktyg som pryder urmakarfönstret.
Dela på Facebook
Skicka som e-post

Nyfiken på Kvällsstunden?

Passa på att utnyttja vårt fina prova-på-erbjudande! Du får fem nummer – för bara 95 kronor! (Avser papperstidningen)
Passa på!

Ett fin-fint erbjudande

Telefon: 021-19 04 15

Mejla kundtjänst: Klicka här

Post:
Kvällsstunden
Klockartorpsgatan 14
723 44 Västerås

Kvällsstunden och kvallsstunden.se ägs och ges ut av Tidningshuset Kvällsstunden AB. Ansvarig utgivare: Agnetha Brolin. Alla kontaktuppgifter till redaktionen hittar du här.

5/5

Om du har en minut över så skulle vi verkligen uppskatta om du ville lämna ett omdöme om Tidningen Kvällsstunden på vår facebook eller Google. Klicka bara på någon av knapparna nedan.Tack!

Irja Carlsson
Irja Carlsson
14:29 11 Feb 24
Blandat innehåll -- något för alla. Hög kvalité på... artiklarna, kan läsas flera gånger!!!läs mer
Bo Eriksson
Bo Eriksson
11:17 08 Feb 24
Intressant läsning, helst om gamla tider!.
BarbrosPerenner&Träd
BarbrosPerenner&Träd
18:32 16 May 23
Mycket läsvärd, intressanta artiklar. Rekommenderas varmt.
Rose-marie Nilsson
Rose-marie Nilsson
18:14 04 Jan 23
En av de få utgivningar som går i tionde-arv och läses av... alla dessa arvingar/ Leifläs mer
Svante Uller
Svante Uller
22:21 21 Sep 22
En trevlig läsning med ofta ny information i varje nummer.
Thomas Finnberg
Thomas Finnberg
13:46 23 Mar 22
Bra,intressant läsning,fina bilder, brett utbud och... trevliga romaner. korsorden.läs mer
Pia Müller
Pia Müller
12:08 02 Jan 22
Tidning som handlar om lite av varje. En tidning med ofta... intressanta reportage som gör en på gott humör.läs mer
Marie-Louice Börjesson
Marie-Louice Börjesson
13:11 07 Mar 21
Bra reportage som sträcker sig inom alla kategorier.
Ur... historisk synpunkt, Fantastisk.
Inga lögner bara fakta.
Man blir harmonisk bara av att veta att den återkommer 1 ggr/vecka! ❤️
Tack även för era klurigheter såsom bl.a korsorden.
läs mer
Britt Gustafsson
Britt Gustafsson
17:46 10 Nov 20
Den innehåller mycket intressanta reportage
Ulf Löfström
Ulf Löfström
22:34 22 Oct 20
En bra tidning, sprider inte lögner som kvällstidningarna,... berättar fina historier o reportage om det som hänt.läs mer
Nils Dahlgren
Nils Dahlgren
15:25 21 Oct 20
I stort sett allting, utom en del gnällspikar på... "insändarsidorna"! En utomordentligt bra tidning. Intressant, underhållande, bildande!😊😃läs mer
Janne Ek
Janne Ek
07:33 22 Sep 20
Bra och intressant läsning, allmänbildande
Alf Ahlstedt
Alf Ahlstedt
07:14 08 May 20
Staffan Kvist
Staffan Kvist
13:17 02 Apr 20
Att läsa reportagen är så spännande
Inga-Lisa Gustavsson
Inga-Lisa Gustavsson
18:53 16 Jan 20
Många fina reportage om olika orter i Sverige, dessutom... gammaldags romaner och noveller.läs mer
Inga-Britt IB Gustafsson
Inga-Britt IB Gustafsson
15:50 04 Nov 19
Intressanta artiklar, både historiska och i realtid.... Rogivande, avstressande läsning. Gillar den lite gammeldags känslan, både namnet och typsnittet känns trevligt. Har fått vänner att både prova tidningen och bli prenumeranter 🙂läs mer
Bertil Berg
Bertil Berg
08:29 06 Oct 19
Bra reportage, blandat historiskt & nutid
Rune Ljungströmmer
Rune Ljungströmmer
17:05 10 Jul 19
Mycket läsning för mycket lite pengar, delar med grannen... dessutom😍läs mer
Sune Hedström
Sune Hedström
07:17 01 May 19
Reportage om intressanta personer från förr.
The Porsche 924 driver
The Porsche 924 driver
10:55 27 Apr 19
Jätte bra tidning
Gun-Britt Wittgren
Gun-Britt Wittgren
13:45 09 Apr 19
Mycket att läsa både dåtid och nutid
Kent Eriksson
Kent Eriksson
20:06 04 Apr 19
En allmänbildande tidning med intressanta artiklar om vår... historia, kultur, natur och nöjesprofiler. Finurliga korsord och lärorika teman om våra landskap. Alltid överraskande texter. Lär känna Sverige, läs Kvällsstunden. Skönt befriat från kändistrams, latte-eufori och hälsofrälsning 😎läs mer
Jonny Lundström
Jonny Lundström
19:20 31 Mar 19
Tycker att mycket är bra med Kvällsstunden. Främst Noveller... och "Läsarnas egna berättelser" Även kul att läsa om Skådespelare och artister. Korsordet är bra. Helt enkelt en mångsidig tidning.läs mer
John Tjörngren
John Tjörngren
17:02 23 Feb 19
Många intressanta artiklar !
Conny Herbertsson
Conny Herbertsson
16:01 15 Jan 19
Mycket innehållsrik,läsvärd i högsta grad.
Monica Werner
Monica Werner
22:48 01 Jan 19
Att det är en riktig papperstidning som vi faktiskt inte... upptäckt förrän vi själva nått 80-årssträcket. Längtar efter den då det är mycket att läsa för oss bägge två.
God fortsättning på 2019 från två som tänker hänga med
läs mer
Sölve Dahlberg
Sölve Dahlberg
20:56 08 Dec 18
Jag trivs med Kvällstunden.Det är blandat i den.För var och... en.läs mer
Lasseman Svensson
Lasseman Svensson
20:09 15 Oct 18
Jag är 67 år inne på mitt snart 68:tionde år och är inte... allt för gammalmodig, jag gillar Kvällsstunden och finner ro i att bläddra i denna tidning.
Som sagt det är trevligt att bläddra i en riktig tidning i denna digitaliserade värld.
läs mer
Christina Ögrim
Christina Ögrim
13:42 16 May 18
ETT STORT JUBILEUMSGRATTIS till Kvällsstunden 80 år!
Jag... förstår verkligen varför ni finns kvar efter 80 år.
Det är en tidning som jag läser med förtjusning och förväntan. Tittar ivrigt och längtansfullt efter brevbäraren varje tisdag.
Älskar er traditionella och lättlästa layout. Modernisera för allt i världen ingenting! Njutningen av att läsa en äkta papperstidning i behändigt format - HELT UTAN ANNONSER - är ovärderlig.
Era artiklar och reportage är alltid intressanta och läsvärda. Många gånger om celebriteter från förr i tiden, och som verkligen behöver dras fram ur glömskan. Det blir för mig en nostalgitripp down the memory lane.
Er digitala service gör det enkelt, bekvämt - och gratis - att lämna tävlingssvar. Sedan är det bara att ivrigt invänta lottvinsterna. Dessutom är det perfekt storlek på korsordsrutorna, så texten blir lättläst för en starropererad.
Nu i vecka 20 har Kvällsstunden dessutom förärat mig med en helsida om "Rännstensungen från Götgatan 83". Det har gjort mig alldeles varm om hjärtat och oerhört stolt och glad. Då kan jag inte göra annat än att ge Kvällsstunden
FEM SKINANDE GULDSTJÄRNOR
läs mer
Kenneth Falk
Kenneth Falk
15:45 24 Apr 18
Några tycker att tidningens framtoning är gammalmodig, jag... tycker det är en styrka. Att i denna digitaliserade värld få hålla i en papperstidning som påminner om tidningarna som fanns när jag växte upp är en lisa för själen, för även om man hänger med något så när i det moderna mediabruset så känner man sig ganska vilsen ibland. Så snälla, vik inte av från Era traditioner. Dessutom gillar jag den redaktionella texten och dess innehållläs mer
Ingrid Sjödin-Lindström
Ingrid Sjödin-Lindström
13:34 18 Feb 18
Mysig tidning, gillar Sverige-resan; vad finns i våra olika... landskap.
Gunillas kök och stök, bra maträtter och bak, inte så komplicerade.
Lagom svåra korsord och finurliga Naturfrågor.
Sport, nöjes m fl profiler som blir roliga att minnas.
Hela tidningen läsvärd.
Hälsar Ingrid i Västerbotten.
läs mer
Birgitta Nilsson
Birgitta Nilsson
10:55 15 Feb 18
Jag ser fram mot att få denna tidning varje vecka.Den är så... befriande fri från skvaller och har istället intressanta artiklar om allt mellan himmel och jord.Fakta om nöjesprofiler från förr och nu, natur,geografi och läsarnas egna bidrag i form av foton,noveller och minnen.m.m..Att det finns en så här religiöst och politiskt oberoende tidning med fakta och underhållning i lätt tillgängligt format tycker jag är unikt.Personligen är jag också road av hjärngympan korsorden ger;-)läs mer
Ann Christine Eriksson
Ann Christine Eriksson
13:03 14 Feb 18
En mycket bra tidning!
Ronny W-vik
Ronny W-vik
08:28 18 Jan 18
Undebar tidning är 33 år men tycker den är intressant
Ingrid Eriksson
Ingrid Eriksson
10:04 01 Dec 17
Har haft den för flera år sen ..tycker jättemycket om denna... härliga tidning..lite nostalgi i den sååå Härligt!!!läs mer
Christina Lind
Christina Lind
09:33 12 Oct 17
Verkligen ett guldkorn. Mycket spännande och intressant... läsning blandat med recept och korsord!läs mer
Bodil Widén
Bodil Widén
16:51 02 Oct 17
Anitha Säll
Anitha Säll
14:46 28 Apr 16
Fler recensioner
js_loader
Dela Kvällsstunden!

Nyhetsbrevet

Vill du ha information, erbjudanden och rabatter från Kvällsstunden?

Prenumerera på nyhetsbrevet!

När du registrerar dig på Nyhetsbrevet samtycker du till att få exempelvis erbjudanden, rabatter och allmän information från Kvällsstunden via e-post. Du kan när som helst säga ifrån din prenumeration på nyhetsbrevet om du inte längre vill ha det.

Lyssna på Radio Viking här! Klicka på radion för att starta!

radioRV7

Du är på väg att logga ut.
Vill du fortsätta?

Just nu har du inga aktiva prenumerationer på E-TIDNINGEN eller TALTIDNINGEN.
Välj ett alternativ nedan för att köpa och aktivera önskad digital prenumeration av Kvällsstunden.

Delad glädje är dubbel glädje,
och i bästa fall mångdubblad!
Missa inte denna fantastiska möjlighet!

Så här går det till:
Ge bort ett gratisnummer av Kvällsstunden till ett obegränsat antal vänner och bekanta. Tala bara om för oss vilka de är så ordnar vi så att de får ett nummer hem i brevlådan. Om de sedan skulle välja att teckna en egen prenumeration på Kvällsstunden (hel- eller halvår) så får både du och din vän förlängd prenumeration. Ju fler du värvar desto fler månader förlänger vi din prenumeration med – helt kostnadsfritt!

Som tack för att du hjälper oss att sprida Kvällsstunden...
• Om din vän väljer att teckna ett HELÅR av Kvällsstunden förlänger vi både din och vännens prenumeration med TVÅ månader (8 nummer).
• Om din vän tecknar ett HALVÅR av Kvällsstunden förlänger vi både din och vännens prenumeration med EN månad (4 nummer).

En kostnadsfri prenumeration?
Så om sex av dina vänner skulle teckna en helårsprenumeration, så förlänger vi, kostnadsfritt, din nuvarande prenumeration med ett helt år! Om du "värvar" tolv personer förlängs den med två år, osv...

Kom ihåg: Du har inget att förlora!
Erbjudandet är helt "riskfritt". Så länge du är prenumerant får du ge bort hur många gratisnummer du önskar till personer du tror skulle uppskatta tidningen. Erbjudandet medför inga kostnader och inte några krav på vidare prenumeration eller andra åtaganden.

Saknar du ett webbkonto? Du skapar enkelt ett kostnadsfritt konto härifrån.