Den danska flaggan, Dannebrogen, anses vara världens äldsta.
Dannebrogen – världens äldsta flagga
Dela på Facebook
Skicka som e-post

Danska flaggan anses vara världens äldsta och är dessutom landets främsta nationalsymbol. Den 15 juni 1219 föll den från himlen, något som kommer att firas rejält medan det också höjs en och annan bägare i vårt södra grannland Danmark.

 

Dannebrogen kom till under ett blodigt korståg mot islam under Kung Valdemar Sejr. Han var son till Kung Valdemar den Store och kröntes till kung redan vid 22 års ålder i Lunds domkyrka.

Trots sina unga år ville han verka för kristendomen och gav sig ut i fält. Den unga kungen hade under försommaren år 1219 anlänt till Estland med sin flotta och dessutom en härskara på cirka 3 000 nordiska män. De hade slagit läger vid Lyndanise i landskapet Reval, när de plötsligt den 15 juni blev överfallna av hedniska estländare som samverkade med muselmanerna, som var förespråkare av Islams lära. 

De danska trupperna blev överrumplade av det kraftiga anfallet som tidvis var mycket våldsamt och blodigt. Det rådde totalt kaos bland manskapet. Danskarna sprang för livet, de sökte skydd överallt i omgivningen och var mycket nära att förlora slaget. Men helt oväntat öppnade sig himlen och ett tecken syntes i skyn. Enligt myten singlade den rödvita fanan plötsligt ner från himlen och med hjälp av banéret kunde kungen samla sin splittrade härskara och vinna en stor seger över de muslimska motståndsmännen.

 

Rikssymbol

Efter denna framgång hade de danska arméerna alltid Dannebrogen i täten när de mötte fienden på sina slagfält. Men däremellan förvarades den värdefulla rikssymbolen i Lunds domkyrka, som på den tiden var den finaste helgedomen och mest ansedda i landet. 

På platsen Reval, där danskarna till slut vann en förkrossande seger, byggdes det en fästning som Estländarna kallade för Tallinn, som betyder ”den danska borgen”. 

I dag är Estlands huvudstad Tallinn uppbyggd på denna plats och mitt i staden finns en enorm park som kallas för ”Danish King’s Garden”. I den gamla stadsmuren har de iordningställt ett minnesmärke med en sköld prydd med Dannebrogen, en ansiktsbrynja och ett svärd till minne om den betydelsefulla dagen.

Dannebrogen har troligtvis fått sitt namn efter två sammansatta ord, det frisiska ordet ”Dan” som betyder rödfärgad och tyska ordet ”brog” som betyder tygstycke. Dessutom uppvisar flaggan med sitt tydliga kors en medeltida tradition som då hade en direkt koppling till de religiösa korståg som pågick i hela Europa ner till ”Det heliga landet” och Egypten. Under cirka hundra år förekom minst tio storkrig mellan muslimer och den katolska kyrkan. 

I alla tider har Danmark varit ett stort sjöfartsland och innevånarna har rest vida omkring med sina farkoster. Vid tiden runt 1200-talet var landet en betydande sjöfartsnation med enorm makt i Östersjöregionen och norra Europa.

 

Tidigare korpflagga

”Danerna” omnämns redan på 500-talet av Jordanes som var historiker och av gotisk släkt. Han blev senare utsedd till biskop på Kroton. Även Prokopios, historiker i Östromanska riket, omnämner dessa långväga gäster i sina skrifter från samma tidsperiod. 

Danmark som land blev omnämnt redan på 800-talet i ett av ärkebiskop Anskars brev, samt i påve Nicolaus första bulla. Men på den tiden användes en helt annan flagga. På vikingatiden brukade de ”Ravnefanan” (korpflaggan) som sin symbol, med en av Odins svarta korpar broderad på den blodröda duken. Men när kristendomen började växa sig stark i landet, togs den bort helt och hållet – av förklarliga skäl. 

Grunden till Danmarks starka tillväxt var den lönsamma handeln och samverkan med Hansan. Den ekonomiska tillväxten kunde också skyllas försäljningen av sill på den så kallade ”Skånemarknaden”. Men också det föregående århundradet hade präglats av ett gott samarbete mellan kyrkan och Kronan och överallt i landet höll det på att byggas ett stort antal kyrkor.

Vid denna tid var Danmark ett mycket stort kungadöme, som bestod av Danmark, Norge, Färöarna, Island och Grönland, men också de norra delarna av Tyskland och stora delar av både England och Sverige inklusive Gotland. 

 

Firas 15 juni

Dannebrogen har i alla tider varit en oerhört stark symbol för det danska riket och är det än i dag. Varje år firas högtiden den 15 juni och kallas ”Valdemars dag”. Tidigt på morgonen går danskarna ”man ur huse” och smyckar gator och torg med flaggor, men också på alla offentliga byggnader hissas Dannebrogen. Även i affärernas skyltfönster och hos allmänheten dignar det av girlanger med den rödvita fanan. 

Vid fotbollsmatcher i andra länder kan det av och till vara stora problem med huliganer som tänder pyrotekniska smällare och ställer till med bråk och slagsmål. Det förekommer nästan inte i Danmark, där viftar man med sina flaggor och sätter på sig lustiga huvudbonader och har skojigt. De tar sig en pilsner medan man sjunger kampsången: ”Vi er röde, vi er hvide. Vi står sammen side om side …” 

Det danska kungaskeppet heter också Dannebrogen. Det har visserligen några år på nacken men är fortfarande ett mycket elegant fartyg med smäckra linjer. Det väcker alltid stor uppmärksamhet när det anlöper olika hamnar runt om i Europa. 

 

Flitigt fartyg

Skeppet är 78 meter långt och har en bredd på tio meter. Det finns stora sällskapsrum för bjudningar, men också en enskild avdelning där kungligheterna har möjlighet att vara privata. Besättningen består av 52 personer varav nio är officerare, sju sergeanter och 36 värnpliktiga. Samtliga ombord har genomgått en gedigen utbildning inom den danska marinen. 

Fartyget brukas flitigt och det uppskattas oerhörd av de danska innevånarna när de kungliga besöker just deras stad. Minst tre städer i landet får årligt besök. Men skeppet används också för resor långt utanför landets gränser och besöker då inte enbart huvudstäderna i de nordiska länderna utan ibland även helt vanliga hamnstäder där hamndjup och kajplats medger det.

 

Snart 90 år

Dessutom har skeppet besökt Grönland flertalet gånger, men också New York och flera andra amerikanska kuststäder på sin väg mot de Västindiska öarna i Karibiska havet.

Fram till 1917 var tre av dessa öar i dansk ägo, de hette St. Croix, St. Thomas och St Jan som ligger i ögruppen Jungfruöarna. De hade varit danska kolonier sedan 1672. Men under första väldskriget var det mycket oro överallt i hela världen och eftersom de låg väldigt långt bort och därför var svåra att försvara, sålde danska regeringen dem till Amerika.

Kungaskeppet gör även resor till Medelhavet och anlöper då så många hamnstäder som möjligt både i England och Frankrike och även i andra länder, och överallt väcker det snart 90-åriga skeppet en enorm uppmärksamhet. 

Stockholm är kanske en av de städer som fått flest besök. Senast sågs kungaskeppet Dannebrogen ligga vid Skeppsbron när drottning Margrethe med gemål samt kronprinsparet Fredrik och Mary gästade huvudstaden i slutet av maj 2017.

De var då inbjudna att närvara vid banketten för att gratulera kung Karl Gustav på hans 70-årsdag. 

 

Arne E Due

”Dannebrogen” är också namnet på det danska kungaskeppet. Här på besök i Stockholm.
Dela på Facebook
Skicka som e-post

Nyfiken på Kvällsstunden?

Passa på att utnyttja vårt fina prova-på-erbjudande! Du får fem nummer – för bara 95 kronor! (Avser papperstidningen)
Passa på!

Ett fin-fint erbjudande

Telefon: 021-19 04 15

Mejla kundtjänst: Klicka här

Post:
Kvällsstunden
Klockartorpsgatan 14
723 44 Västerås

Kvällsstunden och kvallsstunden.se ägs och ges ut av Tidningshuset Kvällsstunden AB. Ansvarig utgivare: Marc Löfgren. Alla kontaktuppgifter till redaktionen hittar du här.

5/5

Om du har en minut över så skulle vi verkligen uppskatta om du ville lämna ett omdöme om Tidningen Kvällsstunden på vår facebook eller Google. Klicka bara på någon av knapparna nedan.Tack!

Irja Carlsson
Irja Carlsson
14:29 11 Feb 24
Blandat innehåll -- något för alla. Hög kvalité på... artiklarna, kan läsas flera gånger!!!läs mer
Bo Eriksson
Bo Eriksson
11:17 08 Feb 24
Intressant läsning, helst om gamla tider!.
BarbrosPerenner&Träd
BarbrosPerenner&Träd
18:32 16 May 23
Mycket läsvärd, intressanta artiklar. Rekommenderas varmt.
Rose-marie Nilsson
Rose-marie Nilsson
18:14 04 Jan 23
En av de få utgivningar som går i tionde-arv och läses av... alla dessa arvingar/ Leifläs mer
Svante Uller
Svante Uller
22:21 21 Sep 22
En trevlig läsning med ofta ny information i varje nummer.
Thomas Finnberg
Thomas Finnberg
13:46 23 Mar 22
Bra,intressant läsning,fina bilder, brett utbud och... trevliga romaner. korsorden.läs mer
Pia Müller
Pia Müller
12:08 02 Jan 22
Tidning som handlar om lite av varje. En tidning med ofta... intressanta reportage som gör en på gott humör.läs mer
Marie-Louice Börjesson
Marie-Louice Börjesson
13:11 07 Mar 21
Bra reportage som sträcker sig inom alla kategorier.
Ur... historisk synpunkt, Fantastisk.
Inga lögner bara fakta.
Man blir harmonisk bara av att veta att den återkommer 1 ggr/vecka! ❤️
Tack även för era klurigheter såsom bl.a korsorden.
läs mer
Britt Gustafsson
Britt Gustafsson
17:46 10 Nov 20
Den innehåller mycket intressanta reportage
Ulf Löfström
Ulf Löfström
22:34 22 Oct 20
En bra tidning, sprider inte lögner som kvällstidningarna,... berättar fina historier o reportage om det som hänt.läs mer
Nils Dahlgren
Nils Dahlgren
15:25 21 Oct 20
I stort sett allting, utom en del gnällspikar på... "insändarsidorna"! En utomordentligt bra tidning. Intressant, underhållande, bildande!😊😃läs mer
Janne Ek
Janne Ek
07:33 22 Sep 20
Bra och intressant läsning, allmänbildande
Alf Ahlstedt
Alf Ahlstedt
07:14 08 May 20
Staffan Kvist
Staffan Kvist
13:17 02 Apr 20
Att läsa reportagen är så spännande
Inga-Lisa Gustavsson
Inga-Lisa Gustavsson
18:53 16 Jan 20
Många fina reportage om olika orter i Sverige, dessutom... gammaldags romaner och noveller.läs mer
Inga-Britt IB Gustafsson
Inga-Britt IB Gustafsson
15:50 04 Nov 19
Intressanta artiklar, både historiska och i realtid.... Rogivande, avstressande läsning. Gillar den lite gammeldags känslan, både namnet och typsnittet känns trevligt. Har fått vänner att både prova tidningen och bli prenumeranter 🙂läs mer
Bertil Berg
Bertil Berg
08:29 06 Oct 19
Bra reportage, blandat historiskt & nutid
Rune Ljungströmmer
Rune Ljungströmmer
17:05 10 Jul 19
Mycket läsning för mycket lite pengar, delar med grannen... dessutom😍läs mer
Sune Hedström
Sune Hedström
07:17 01 May 19
Reportage om intressanta personer från förr.
The Porsche 924 driver
The Porsche 924 driver
10:55 27 Apr 19
Jätte bra tidning
Gun-Britt Wittgren
Gun-Britt Wittgren
13:45 09 Apr 19
Mycket att läsa både dåtid och nutid
Kent Eriksson
Kent Eriksson
20:06 04 Apr 19
En allmänbildande tidning med intressanta artiklar om vår... historia, kultur, natur och nöjesprofiler. Finurliga korsord och lärorika teman om våra landskap. Alltid överraskande texter. Lär känna Sverige, läs Kvällsstunden. Skönt befriat från kändistrams, latte-eufori och hälsofrälsning 😎läs mer
Jonny Lundström
Jonny Lundström
19:20 31 Mar 19
Tycker att mycket är bra med Kvällsstunden. Främst Noveller... och "Läsarnas egna berättelser" Även kul att läsa om Skådespelare och artister. Korsordet är bra. Helt enkelt en mångsidig tidning.läs mer
John Tjörngren
John Tjörngren
17:02 23 Feb 19
Många intressanta artiklar !
Conny Herbertsson
Conny Herbertsson
16:01 15 Jan 19
Mycket innehållsrik,läsvärd i högsta grad.
Monica Werner
Monica Werner
22:48 01 Jan 19
Att det är en riktig papperstidning som vi faktiskt inte... upptäckt förrän vi själva nått 80-årssträcket. Längtar efter den då det är mycket att läsa för oss bägge två.
God fortsättning på 2019 från två som tänker hänga med
läs mer
Sölve Dahlberg
Sölve Dahlberg
20:56 08 Dec 18
Jag trivs med Kvällstunden.Det är blandat i den.För var och... en.läs mer
Lasseman Svensson
Lasseman Svensson
20:09 15 Oct 18
Jag är 67 år inne på mitt snart 68:tionde år och är inte... allt för gammalmodig, jag gillar Kvällsstunden och finner ro i att bläddra i denna tidning.
Som sagt det är trevligt att bläddra i en riktig tidning i denna digitaliserade värld.
läs mer
Christina Ögrim
Christina Ögrim
13:42 16 May 18
ETT STORT JUBILEUMSGRATTIS till Kvällsstunden 80 år!
Jag... förstår verkligen varför ni finns kvar efter 80 år.
Det är en tidning som jag läser med förtjusning och förväntan. Tittar ivrigt och längtansfullt efter brevbäraren varje tisdag.
Älskar er traditionella och lättlästa layout. Modernisera för allt i världen ingenting! Njutningen av att läsa en äkta papperstidning i behändigt format - HELT UTAN ANNONSER - är ovärderlig.
Era artiklar och reportage är alltid intressanta och läsvärda. Många gånger om celebriteter från förr i tiden, och som verkligen behöver dras fram ur glömskan. Det blir för mig en nostalgitripp down the memory lane.
Er digitala service gör det enkelt, bekvämt - och gratis - att lämna tävlingssvar. Sedan är det bara att ivrigt invänta lottvinsterna. Dessutom är det perfekt storlek på korsordsrutorna, så texten blir lättläst för en starropererad.
Nu i vecka 20 har Kvällsstunden dessutom förärat mig med en helsida om "Rännstensungen från Götgatan 83". Det har gjort mig alldeles varm om hjärtat och oerhört stolt och glad. Då kan jag inte göra annat än att ge Kvällsstunden
FEM SKINANDE GULDSTJÄRNOR
läs mer
Kenneth Falk
Kenneth Falk
15:45 24 Apr 18
Några tycker att tidningens framtoning är gammalmodig, jag... tycker det är en styrka. Att i denna digitaliserade värld få hålla i en papperstidning som påminner om tidningarna som fanns när jag växte upp är en lisa för själen, för även om man hänger med något så när i det moderna mediabruset så känner man sig ganska vilsen ibland. Så snälla, vik inte av från Era traditioner. Dessutom gillar jag den redaktionella texten och dess innehållläs mer
Ingrid Sjödin-Lindström
Ingrid Sjödin-Lindström
13:34 18 Feb 18
Mysig tidning, gillar Sverige-resan; vad finns i våra olika... landskap.
Gunillas kök och stök, bra maträtter och bak, inte så komplicerade.
Lagom svåra korsord och finurliga Naturfrågor.
Sport, nöjes m fl profiler som blir roliga att minnas.
Hela tidningen läsvärd.
Hälsar Ingrid i Västerbotten.
läs mer
Birgitta Nilsson
Birgitta Nilsson
10:55 15 Feb 18
Jag ser fram mot att få denna tidning varje vecka.Den är så... befriande fri från skvaller och har istället intressanta artiklar om allt mellan himmel och jord.Fakta om nöjesprofiler från förr och nu, natur,geografi och läsarnas egna bidrag i form av foton,noveller och minnen.m.m..Att det finns en så här religiöst och politiskt oberoende tidning med fakta och underhållning i lätt tillgängligt format tycker jag är unikt.Personligen är jag också road av hjärngympan korsorden ger;-)läs mer
Ann Christine Eriksson
Ann Christine Eriksson
13:03 14 Feb 18
En mycket bra tidning!
Ronny W-vik
Ronny W-vik
08:28 18 Jan 18
Undebar tidning är 33 år men tycker den är intressant
Ingrid Eriksson
Ingrid Eriksson
10:04 01 Dec 17
Har haft den för flera år sen ..tycker jättemycket om denna... härliga tidning..lite nostalgi i den sååå Härligt!!!läs mer
Christina Lind
Christina Lind
09:33 12 Oct 17
Verkligen ett guldkorn. Mycket spännande och intressant... läsning blandat med recept och korsord!läs mer
Bodil Widén
Bodil Widén
16:51 02 Oct 17
Anitha Säll
Anitha Säll
14:46 28 Apr 16
Fler recensioner
js_loader
Dela Kvällsstunden!

Nyhetsbrevet

Vill du ha information, erbjudanden och rabatter från Kvällsstunden?

Prenumerera på nyhetsbrevet!

När du registrerar dig på Nyhetsbrevet samtycker du till att få exempelvis erbjudanden, rabatter och allmän information från Kvällsstunden via e-post. Du kan när som helst säga ifrån din prenumeration på nyhetsbrevet om du inte längre vill ha det.

Lyssna på Radio Viking här! Klicka på radion för att starta!

radioRV7

Du är på väg att logga ut.
Vill du fortsätta?

Just nu har du inga aktiva prenumerationer på E-TIDNINGEN eller TALTIDNINGEN.
Välj ett alternativ nedan för att köpa och aktivera önskad digital prenumeration av Kvällsstunden.

Delad glädje är dubbel glädje,
och i bästa fall mångdubblad!
Missa inte denna fantastiska möjlighet!

Så här går det till:
Ge bort ett gratisnummer av Kvällsstunden till ett obegränsat antal vänner och bekanta. Tala bara om för oss vilka de är så ordnar vi så att de får ett nummer hem i brevlådan. Om de sedan skulle välja att teckna en egen prenumeration på Kvällsstunden (hel- eller halvår) så får både du och din vän förlängd prenumeration. Ju fler du värvar desto fler månader förlänger vi din prenumeration med – helt kostnadsfritt!

Som tack för att du hjälper oss att sprida Kvällsstunden...
• Om din vän väljer att teckna ett HELÅR av Kvällsstunden förlänger vi både din och vännens prenumeration med TVÅ månader (8 nummer).
• Om din vän tecknar ett HALVÅR av Kvällsstunden förlänger vi både din och vännens prenumeration med EN månad (4 nummer).

En kostnadsfri prenumeration?
Så om sex av dina vänner skulle teckna en helårsprenumeration, så förlänger vi, kostnadsfritt, din nuvarande prenumeration med ett helt år! Om du "värvar" tolv personer förlängs den med två år, osv...

Kom ihåg: Du har inget att förlora!
Erbjudandet är helt "riskfritt". Så länge du är prenumerant får du ge bort hur många gratisnummer du önskar till personer du tror skulle uppskatta tidningen. Erbjudandet medför inga kostnader och inte några krav på vidare prenumeration eller andra åtaganden.

Saknar du ett webbkonto? Du skapar enkelt ett kostnadsfritt konto härifrån.