Den danska flaggan, Dannebrogen, anses vara världens äldsta.
Dannebrogen – världens äldsta flagga
Dela på facebook
Dela på Facebook
Dela på email
Skicka som e-post

Danska flaggan anses vara världens äldsta och är dessutom landets främsta nationalsymbol. Den 15 juni 1219 föll den från himlen, något som kommer att firas rejält medan det också höjs en och annan bägare i vårt södra grannland Danmark.

 

Dannebrogen kom till under ett blodigt korståg mot islam under Kung Valdemar Sejr. Han var son till Kung Valdemar den Store och kröntes till kung redan vid 22 års ålder i Lunds domkyrka.

Trots sina unga år ville han verka för kristendomen och gav sig ut i fält. Den unga kungen hade under försommaren år 1219 anlänt till Estland med sin flotta och dessutom en härskara på cirka 3 000 nordiska män. De hade slagit läger vid Lyndanise i landskapet Reval, när de plötsligt den 15 juni blev överfallna av hedniska estländare som samverkade med muselmanerna, som var förespråkare av Islams lära. 

De danska trupperna blev överrumplade av det kraftiga anfallet som tidvis var mycket våldsamt och blodigt. Det rådde totalt kaos bland manskapet. Danskarna sprang för livet, de sökte skydd överallt i omgivningen och var mycket nära att förlora slaget. Men helt oväntat öppnade sig himlen och ett tecken syntes i skyn. Enligt myten singlade den rödvita fanan plötsligt ner från himlen och med hjälp av banéret kunde kungen samla sin splittrade härskara och vinna en stor seger över de muslimska motståndsmännen.

 

Rikssymbol

Efter denna framgång hade de danska arméerna alltid Dannebrogen i täten när de mötte fienden på sina slagfält. Men däremellan förvarades den värdefulla rikssymbolen i Lunds domkyrka, som på den tiden var den finaste helgedomen och mest ansedda i landet. 

På platsen Reval, där danskarna till slut vann en förkrossande seger, byggdes det en fästning som Estländarna kallade för Tallinn, som betyder ”den danska borgen”. 

I dag är Estlands huvudstad Tallinn uppbyggd på denna plats och mitt i staden finns en enorm park som kallas för ”Danish King’s Garden”. I den gamla stadsmuren har de iordningställt ett minnesmärke med en sköld prydd med Dannebrogen, en ansiktsbrynja och ett svärd till minne om den betydelsefulla dagen.

Dannebrogen har troligtvis fått sitt namn efter två sammansatta ord, det frisiska ordet ”Dan” som betyder rödfärgad och tyska ordet ”brog” som betyder tygstycke. Dessutom uppvisar flaggan med sitt tydliga kors en medeltida tradition som då hade en direkt koppling till de religiösa korståg som pågick i hela Europa ner till ”Det heliga landet” och Egypten. Under cirka hundra år förekom minst tio storkrig mellan muslimer och den katolska kyrkan. 

I alla tider har Danmark varit ett stort sjöfartsland och innevånarna har rest vida omkring med sina farkoster. Vid tiden runt 1200-talet var landet en betydande sjöfartsnation med enorm makt i Östersjöregionen och norra Europa.

 

Tidigare korpflagga

”Danerna” omnämns redan på 500-talet av Jordanes som var historiker och av gotisk släkt. Han blev senare utsedd till biskop på Kroton. Även Prokopios, historiker i Östromanska riket, omnämner dessa långväga gäster i sina skrifter från samma tidsperiod. 

Danmark som land blev omnämnt redan på 800-talet i ett av ärkebiskop Anskars brev, samt i påve Nicolaus första bulla. Men på den tiden användes en helt annan flagga. På vikingatiden brukade de ”Ravnefanan” (korpflaggan) som sin symbol, med en av Odins svarta korpar broderad på den blodröda duken. Men när kristendomen började växa sig stark i landet, togs den bort helt och hållet – av förklarliga skäl. 

Grunden till Danmarks starka tillväxt var den lönsamma handeln och samverkan med Hansan. Den ekonomiska tillväxten kunde också skyllas försäljningen av sill på den så kallade ”Skånemarknaden”. Men också det föregående århundradet hade präglats av ett gott samarbete mellan kyrkan och Kronan och överallt i landet höll det på att byggas ett stort antal kyrkor.

Vid denna tid var Danmark ett mycket stort kungadöme, som bestod av Danmark, Norge, Färöarna, Island och Grönland, men också de norra delarna av Tyskland och stora delar av både England och Sverige inklusive Gotland. 

 

Firas 15 juni

Dannebrogen har i alla tider varit en oerhört stark symbol för det danska riket och är det än i dag. Varje år firas högtiden den 15 juni och kallas ”Valdemars dag”. Tidigt på morgonen går danskarna ”man ur huse” och smyckar gator och torg med flaggor, men också på alla offentliga byggnader hissas Dannebrogen. Även i affärernas skyltfönster och hos allmänheten dignar det av girlanger med den rödvita fanan. 

Vid fotbollsmatcher i andra länder kan det av och till vara stora problem med huliganer som tänder pyrotekniska smällare och ställer till med bråk och slagsmål. Det förekommer nästan inte i Danmark, där viftar man med sina flaggor och sätter på sig lustiga huvudbonader och har skojigt. De tar sig en pilsner medan man sjunger kampsången: ”Vi er röde, vi er hvide. Vi står sammen side om side …” 

Det danska kungaskeppet heter också Dannebrogen. Det har visserligen några år på nacken men är fortfarande ett mycket elegant fartyg med smäckra linjer. Det väcker alltid stor uppmärksamhet när det anlöper olika hamnar runt om i Europa. 

 

Flitigt fartyg

Skeppet är 78 meter långt och har en bredd på tio meter. Det finns stora sällskapsrum för bjudningar, men också en enskild avdelning där kungligheterna har möjlighet att vara privata. Besättningen består av 52 personer varav nio är officerare, sju sergeanter och 36 värnpliktiga. Samtliga ombord har genomgått en gedigen utbildning inom den danska marinen. 

Fartyget brukas flitigt och det uppskattas oerhörd av de danska innevånarna när de kungliga besöker just deras stad. Minst tre städer i landet får årligt besök. Men skeppet används också för resor långt utanför landets gränser och besöker då inte enbart huvudstäderna i de nordiska länderna utan ibland även helt vanliga hamnstäder där hamndjup och kajplats medger det.

 

Snart 90 år

Dessutom har skeppet besökt Grönland flertalet gånger, men också New York och flera andra amerikanska kuststäder på sin väg mot de Västindiska öarna i Karibiska havet.

Fram till 1917 var tre av dessa öar i dansk ägo, de hette St. Croix, St. Thomas och St Jan som ligger i ögruppen Jungfruöarna. De hade varit danska kolonier sedan 1672. Men under första väldskriget var det mycket oro överallt i hela världen och eftersom de låg väldigt långt bort och därför var svåra att försvara, sålde danska regeringen dem till Amerika.

Kungaskeppet gör även resor till Medelhavet och anlöper då så många hamnstäder som möjligt både i England och Frankrike och även i andra länder, och överallt väcker det snart 90-åriga skeppet en enorm uppmärksamhet. 

Stockholm är kanske en av de städer som fått flest besök. Senast sågs kungaskeppet Dannebrogen ligga vid Skeppsbron när drottning Margrethe med gemål samt kronprinsparet Fredrik och Mary gästade huvudstaden i slutet av maj 2017.

De var då inbjudna att närvara vid banketten för att gratulera kung Karl Gustav på hans 70-årsdag. 

 

Arne E Due

”Dannebrogen” är också namnet på det danska kungaskeppet. Här på besök i Stockholm.
Dela på facebook
Dela på Facebook
Dela på email
Skicka som e-post

Nyhetsbrevet

Vill du ha information, erbjudanden och rabatter från Kvällsstunden?

Prenumerera på nyhetsbrevet!

När du registrerar dig på Nyhetsbrevet samtycker du till att få exempelvis erbjudanden, rabatter och allmän information från Kvällsstunden via e-post. Du kan när som helst säga ifrån din prenumeration på nyhetsbrevet om du inte längre vill ha det.

INFORMATION MED ANLEDNING AV CORONA

Kvällsstundens redaktion arbetar just nu med begränsad bemanning och under denna coronaperiod kan det tidvis vara lite svårare att komma i kontakt med oss. Vi hoppas på din förståelse.

 

Telefon:
021-19 04 15

 

Mejla kundtjänst: Klicka här

 

Post:
Kvällsstunden
Box 1080
721 27 Västerås

 

Kvällsstunden och kvallsstunden.se ägs och ges ut av Tidningshuset Kvällsstunden AB. Ansvarig utgivare: Marc Löfgren. Alla kontaktuppgifter till redaktionen hittar du här.

Dela på facebook
Dela Kvällsstunden!
5/5
Kvällsstunden
5.0
Based on 32 reviews
drivs av Facebook
Britt Gustafsson
Britt Gustafsson
2020-11-10T17:46:32+0000
Den innehåller mycket intressanta reportage
Ulf Löfström
Ulf Löfström
2020-10-22T22:34:16+0000
En bra tidning, sprider inte lögner som kvällstidningarna, berättar fina historier o reportage om det som hänt.
Nils Dahlgren
Nils Dahlgren
2020-10-21T15:25:27+0000
I stort sett allting, utom en del gnällspikar på "insändarsidorna"! En utomordentligt bra tidning. Intressant,... underhållande, bildande!😊😃läsa mer
Janne Ek
Janne Ek
2020-09-22T07:33:25+0000
Bra och intressant läsning, allmänbildande
Alf Ahlstedt
Alf Ahlstedt
2020-05-08T07:14:51+0000
Staffan Kvist
Staffan Kvist
2020-04-02T13:17:31+0000
Att läsa reportagen är så spännande
Inga-Lisa Gustavsson
Inga-Lisa Gustavsson
2020-01-16T18:53:48+0000
Många fina reportage om olika orter i Sverige, dessutom gammaldags romaner och noveller.
Inga-Britt Gustafsson
Inga-Britt Gustafsson
2019-11-04T15:50:33+0000
Intressanta artiklar, både historiska och i realtid. Rogivande, avstressande läsning. Gillar den lite gammeldags... känslan, både namnet och typsnittet känns trevligt. Har fått vänner att både prova tidningen och bli prenumeranter 🙂läsa mer
Bertil Berg
Bertil Berg
2019-10-06T08:29:07+0000
Bra reportage, blandat historiskt & nutid
Rune Ljungströmmer
Rune Ljungströmmer
2019-07-10T17:05:05+0000
Mycket läsning för mycket lite pengar, delar med grannen dessutom😍
Sune Hedström
Sune Hedström
2019-05-01T07:17:40+0000
Reportage om intressanta personer från förr.
Gun-Britt Wittgren
Gun-Britt Wittgren
2019-04-09T13:45:46+0000
Mycket att läsa både dåtid och nutid
Kent Eriksson
Kent Eriksson
2019-04-04T20:06:00+0000
En allmänbildande tidning med intressanta artiklar om vår historia, kultur, natur och nöjesprofiler. Finurliga... korsord och lärorika teman om våra landskap. Alltid överraskande texter. Lär känna Sverige, läs Kvällsstunden. Skönt befriat från kändistrams, latte-eufori och hälsofrälsning 😎läsa mer
Jonny Lundström
Jonny Lundström
2019-03-31T19:20:30+0000
Tycker att mycket är bra med Kvällsstunden. Främst Noveller och "Läsarnas egna berättelser" Även kul att läsa om... Skådespelare och artister. Korsordet är bra. Helt enkelt en mångsidig tidning.läsa mer
John Tjörngren
John Tjörngren
2019-02-23T17:02:42+0000
Många intressanta artiklar !
Conny Herbertsson
Conny Herbertsson
2019-01-15T16:01:15+0000
Mycket innehållsrik,läsvärd i högsta grad.
Monica Werner
Monica Werner
2019-01-01T22:48:09+0000
Att det är en riktig papperstidning som vi faktiskt inte upptäckt förrän vi själva nått 80-årssträcket. ... Längtar efter den då det är mycket att läsa för oss bägge två.God fortsättning på 2019 från två som tänker hänga medläsa mer
Sölve Dahlberg
Sölve Dahlberg
2018-12-08T20:56:49+0000
Jag trivs med Kvällstunden.Det är blandat i den.För var och en.
Lasseman Svensson
Lasseman Svensson
2018-10-15T20:09:11+0000
Jag är 67 år inne på mitt snart 68:tionde år och är inte allt för gammalmodig, jag gillar Kvällsstunden och... finner ro i att bläddra i denna tidning. Som sagt det är trevligt att bläddra i en riktig tidning i denna digitaliserade värld.läsa mer
Christina Ögrim
Christina Ögrim
2018-05-16T13:42:08+0000
ETT STORT JUBILEUMSGRATTIS till Kvällsstunden 80 år!Jag förstår verkligen varför ni finns kvar efter 80 år.Det... är en tidning som jag läser med förtjusning och förväntan. Tittar ivrigt och längtansfullt efter brevbäraren varje tisdag.Älskar er traditionella och lättlästa layout. Modernisera för allt i världen ingenting! Njutningen av att läsa en äkta papperstidning i behändigt format - HELT UTAN ANNONSER - är ovärderlig.Era artiklar och reportage är alltid intressanta och läsvärda. Många gånger om celebriteter från förr i tiden, och som verkligen behöver dras fram ur glömskan. Det blir för mig en nostalgitripp down the memory lane.Er digitala service gör det enkelt, bekvämt - och gratis - att lämna tävlingssvar. Sedan är det bara att ivrigt invänta lottvinsterna. Dessutom är det perfekt storlek på korsordsrutorna, så texten blir lättläst för en starropererad.Nu i vecka 20 har Kvällsstunden dessutom förärat mig med en helsida om "Rännstensungen från Götgatan 83". Det har gjort mig alldeles varm om hjärtat och oerhört stolt och glad. Då kan jag inte göra annat än att ge Kvällsstunden FEM SKINANDE GULDSTJÄRNORläsa mer
Kenneth Falk
Kenneth Falk
2018-04-24T15:45:54+0000
Några tycker att tidningens framtoning är gammalmodig, jag tycker det är en styrka. Att i denna digitaliserade... värld få hålla i en papperstidning som påminner om tidningarna som fanns när jag växte upp är en lisa för själen, för även om man hänger med något så när i det moderna mediabruset så känner man sig ganska vilsen ibland. Så snälla, vik inte av från Era traditioner. Dessutom gillar jag den redaktionella texten och dess innehållläsa mer
Ingrid Sjödin-Lindström
Ingrid Sjödin-Lindström
2018-02-18T13:34:30+0000
Mysig tidning, gillar Sverige-resan; vad finns i våra olika landskap.Gunillas kök och stök, bra maträtter och bak,... inte så komplicerade.Lagom svåra korsord och finurliga Naturfrågor.Sport, nöjes m fl profiler som blir roliga att minnas.Hela tidningen läsvärd.Hälsar Ingrid i Västerbotten.läsa mer
Birgitta Nilsson
Birgitta Nilsson
2018-02-15T10:55:49+0000
Jag ser fram mot att få denna tidning varje vecka.Den är så befriande fri från skvaller och har istället... intressanta artiklar om allt mellan himmel och jord.Fakta om nöjesprofiler från förr och nu, natur,geografi och läsarnas egna bidrag i form av foton,noveller och minnen.m.m..Att det finns en så här religiöst och politiskt oberoende tidning med fakta och underhållning i lätt tillgängligt format tycker jag är unikt.Personligen är jag också road av hjärngympan korsorden ger;-)läsa mer
Ann-Christine Eriksson
Ann-Christine Eriksson
2018-02-14T13:03:30+0000
En mycket bra tidning!
Ronny W-vik
Ronny W-vik
2018-01-18T08:28:20+0000
Undebar tidning är 33 år men tycker den är intressant
Ingrid Eriksson
Ingrid Eriksson
2017-12-01T10:04:49+0000
Har haft den för flera år sen ..tycker jättemycket om denna härliga tidning..lite nostalgi i den sååå Härligt!!!
Christina Lind
Christina Lind
2017-10-12T09:33:02+0000
Verkligen ett guldkorn. Mycket spännande och intressant läsning blandat med recept och korsord!
Monkan Melek Chanovian
Monkan Melek Chanovian
2017-10-06T17:30:13+0000
Underbar tidning med mycket nostalgi
Bodil Widén
Bodil Widén
2017-10-02T16:51:16+0000
Tompa Hildorsson
Tompa Hildorsson
2017-09-29T15:01:05+0000
Mycket bra tidning med intressant innehåll. Den borde finnas i alla familjer som kontrast till kvällstidningarnas... sensationsjournalistik. Bara det att den är politiskt och religiöst neutral talar för kvalité. Och vilken tidning kan mäta sig mot Kvällsstunden som startades redan 1938 och alltså fyller 80 år nästa år. Klar favorit!läsa mer
Cherstin Juhlin
Cherstin Juhlin
2016-05-03T08:56:21+0000
En spännande veckotidning som min 92-åriga mor gillar skarpt. Jag prenumererar på den, och där finns mycket... läsvärt från förr. Reportage om gamla sångare o skådisar, noveller, följetonger, korsord, roliga historier, mat- och bakrecept, Köp o Sälj, kontaktannonser, insändare m.m. ingen reklam.läsa mer
Anitha Säll
Anitha Säll
2016-04-28T14:46:56+0000
Läs alla recensioner

Lyssna på Radio Viking här! Klicka på radion för att starta!

radioRV7