Det var inte helt lätt att få oket på plats och bära hinkar med vatten. Birgitta Lindell är behjälplig.
De provar vardagslivet för 300 år sedan
Dela på Facebook
Skicka som e-post

Kulturarvet förs vidare med levande historielektioner på Kvekgården, en av Sveriges bäst bevarade bondgårdar från slutet av 1700-talet. Här får ungdomarna prova på att såga ved, mata djuren, slå med lie och mangla handdukar.

 

Det är tidig morgon i slutet av augusti. Himlen är klar och blå, luften varm och mild. Ett gäng entusiaster från Lagunda hembygdsförening har samlats på den gamla gården för att förbereda dagens aktiviteter. De för kulturarvet vidare. Snart kommer fjärdeklassarna från Örsundsbroskolan för att få en levande historielektion och kliva rakt in i bondelivets vardag som det tedde sig för 300 år sedan. 

Kvekgården utanför Örsundsbro, mellan Uppsala och Enköping, är i dag friluftsmuseum och ett fönster mot uppländsk bondekultur. Gården är unik. Den är en av Sveriges bäst bevarade bondgårdar från slutet av 1700-talet och ligger kvar på sin ursprungliga plats i Fröslunda socken, en av tio socknar i Lagunda församling. 

Nu kommer eleverna från Örsundsbroskolan, slår sig ned på de uppställda bänkarna mitt på gårdsplanen, som är omgiven av mangårdsbyggnad, visthusbod, drängstuga, vedbod, slöjdbod, svinhus, fähus, foderlada, får– och hönshus, stall, spannmålsbod och brygghus. Lagunda hembygdsförenings ordförande Ann Mari Hagman hälsar välkommen och berättar:

 

Museum 1934

– Kvek är en unik gammal gård, nästan 300 år gammal. Om vi tänker oss att det är år 1841. Då är Kvek den största gården i den här radbyn där det bor ett 80-tal personer. På Kvek bor familjen Jansson, Ol Jan och Anna-Lisa med sina sex barn och en dräng. De fick tio barn, men bara sex överlevde till vuxen ålder. Deras dotter Charlotta, kallad Lotta, var den sista som bodde här. Hon gjorde sin fars gård känd som Lottas gård i Kvek. Lotta och hennes bror Gustaf övertog gården efter föräldrarnas bortgång. De tog sig namnet Lundevall. I husförhörslängder från 1869 kan man läsa att Gustaf ”blev krossad i en sandhög” och därmed blev Lotta ensam kvar på gården. Hon kunde inte driva gården själv utan sålde jorden. Hon behöll dock husen som underhölls nödtorftigt.

Lotta Lundevall blev 97 år gammal och efter hennes död 1926 såldes gården till Sydöstra Upplands hembygdsgille. De renoverade gården och invigde den som museum 1934. Sedan 1948 ägs Kvekgården av Upplands fornminnesförening och hembygdsförbund och förvaltas av Upplandsmuseet. Lagunda hembygdsförening sköter gården sedan drygt 40 år tillbaka, ordnar guidningar och andra aktiviteter, som det årliga Nationaldagsfirandet. Gården förklarades som byggnadsminne år 2003. 

 

Rundvandring

Så blir det dags för rundvandring bland de låga, grå trähusen. Eleverna börjar röra på sig. 

Bo Södergren guidar och berättar. Den gamla bondgården sjuder plötsligt av liv, upptäckarglädje, förundran och glada skratt. 

– Här är fägården med alla fähus. I ladugården bodde korna, det var trångt, men korna var små på den tiden, mycket mindre än i dag. Här finns hus för får, gäss, höns och stall med plats för två hästar och två oxar. Med hästarna körde man in hö eller åkte till stan och handlade. Oxarna hjälpte till att plöja åkrarna. I svinhuset bodde grisarna och gödgrisen i en särskild gödstia. Det är som ni ser en kubikmeterstor låda inbyggd i svinhusväggen med lucka för matho där grisen matades för att bli fet och fin till jul.

Barnen kröker rygg och kikar in i de trånga, mörka fähusen. Rundvandringen går vidare till slöjdboden där man förvarade de verktyg som användes för reparationer och underhåll av gårdens byggnader, gärdesgårdar, redskap och husgeråd. 

 

Trångt

I visthusboden syns ett mjölfat, fläsktina och råttfälla. Här förvarades bröd, ost, torkade, rökta, saltade och syrade livsmedel som kött, korvar och fisk. 

Drängstugan intill användes bara sommartid då man hade extra arbetskraft. 

Vintertid bodde drängarna i mangårdsbyggnaden tillsammans med familjen. Där blev det trångt med ibland upp till 14 personer på ett rum och kök. Under den tid som Ol-Jan brukade gården kunde det finnas mycket tjänstefolk. Två eller fyra drängar och lika många pigor.

 

Spännande!

Bo Södergren bjuder barnen kliva in. De får huka sig, det är lågt i tak. Det var så för att man ville behålla värmen inomhus om vintern. 

Bostaden är en så kallad parstuga med vardagsstuga och kammare, som tjänade som kök, matrum, arbetsrum och sovrum. Annerstugan eller storstugan var ett festrum som till vardags användes som kallförråd och klädkammare.

– Oj vad spännande det här var, säger en pigg tioåring och så får dagens guide en spontan och varm applåd av elever och lärare.

Det här var mycket att smälta, så nu blir det fruktstund innan det är dags att prova på gårdagens olika hantverk i nio stationer: såga och hugga ved, tvätta mattor med skurborste och tvättbräda, kärna smör, mangla handdukar, mala säd, slå med lie, bära vatten med ok, karda ull, väva och smaka på gårdagsrätten sluring – en härligt mustig soppa på korngryn, fläsk och rotsaker. 

 

Härlig skoldag

På den här tiden var man självförsörjande. Bondefamiljernas liv präglades av förrådshushållning. Nästan allt arbete var inriktat på att lägga upp förråd som skulle räcka under vinterhalvåret. 

– Det här var en härlig skoldag, tyckte tjejerna som just kardat lite ull och tvinnat sig ett armband.

Ett bra betyg till Lagunda hembygdsförening som i nästan 30 år har gett Örsundsbroskolans elever levande historielektioner på Kvekgården. 

Tack vare engagerade entusiaster kan vårt svenska kulturarv bevaras och beses av ortsbor och tusentals turister. 

Ideella krafter i föreningen tar hand om 1700-talsgården Kvek, skolmuseet i Nysätra gamla småskola från 1851 och det egna museet, handels- och sjöfartsmuseet Kappen vid hamnen i Örsundsbro. Det invigdes 1978 och berättar om Sveriges första kooperativa förening och forna tiders handel och sjöfart.

 

30 funktionärer

– Vi ser till husen, städar inne och ute, klipper gräs och räfsar löv, ordnar guidningar, specialvisningar och olika aktiviteter. Totalt är vi runt 30 personer som arbetar som funktionärer. Men vi skulle behöva lite nya, yngre krafter, konstaterar föreningens ordförande sedan många år Ann Mari Hagman. 

Kvekgården är öppen på helger från maj till september. För bokade visningar hålls öppet ända in i oktober. Gården har tusentals besökare varje år. 

Hembygdsföreningen ordnar också visningar av skolmuseet och de Wilenska samlingarna i Nysätra och naturligtvis av handelsmuseet Kappen i den driftige landshövding von Kraemers park vid hamnen. 

Vi slutar med att instämma i Upplandsmuseets förre chef Håkan Libys ord i högtidstalet på Kvekgården vid årets firande av Upplands fornminnesförenings och hembygdsförenings 150 år: 

”Det är ideella krafter som håller igång kulturen och besöksnäringen i Uppland. Framtiden är ljus för hembygdsrörelsen.”

 

Text och foto: 

Monica Andreasson

Att slå med lie är en konst som Göran Wåger lär ut. Inte heller helt lätt att tvätta mattor för hand med borste och tvättbräda ...
Dela på Facebook
Skicka som e-post

Nyfiken på Kvällsstunden?

Passa på att utnyttja vårt fina prova-på-erbjudande! Du får fem nummer – för bara 95 kronor! (Avser papperstidningen)
Passa på!

Ett fin-fint erbjudande

Telefon: 021-19 04 15

Mejla kundtjänst: Klicka här

Post:
Kvällsstunden
Klockartorpsgatan 14
723 44 Västerås

Kvällsstunden och kvallsstunden.se ägs och ges ut av Tidningshuset Kvällsstunden AB. Ansvarig utgivare: Agnetha Brolin. Alla kontaktuppgifter till redaktionen hittar du här.

5/5

Om du har en minut över så skulle vi verkligen uppskatta om du ville lämna ett omdöme om Tidningen Kvällsstunden på vår facebook eller Google. Klicka bara på någon av knapparna nedan.Tack!

Irja Carlsson
Irja Carlsson
14:29 11 Feb 24
Blandat innehåll -- något för alla. Hög kvalité på... artiklarna, kan läsas flera gånger!!!läs mer
Bo Eriksson
Bo Eriksson
11:17 08 Feb 24
Intressant läsning, helst om gamla tider!.
BarbrosPerenner&Träd
BarbrosPerenner&Träd
18:32 16 May 23
Mycket läsvärd, intressanta artiklar. Rekommenderas varmt.
Rose-marie Nilsson
Rose-marie Nilsson
18:14 04 Jan 23
En av de få utgivningar som går i tionde-arv och läses av... alla dessa arvingar/ Leifläs mer
Svante Uller
Svante Uller
22:21 21 Sep 22
En trevlig läsning med ofta ny information i varje nummer.
Thomas Finnberg
Thomas Finnberg
13:46 23 Mar 22
Bra,intressant läsning,fina bilder, brett utbud och... trevliga romaner. korsorden.läs mer
Pia Müller
Pia Müller
12:08 02 Jan 22
Tidning som handlar om lite av varje. En tidning med ofta... intressanta reportage som gör en på gott humör.läs mer
Marie-Louice Börjesson
Marie-Louice Börjesson
13:11 07 Mar 21
Bra reportage som sträcker sig inom alla kategorier.
Ur... historisk synpunkt, Fantastisk.
Inga lögner bara fakta.
Man blir harmonisk bara av att veta att den återkommer 1 ggr/vecka! ❤️
Tack även för era klurigheter såsom bl.a korsorden.
läs mer
Britt Gustafsson
Britt Gustafsson
17:46 10 Nov 20
Den innehåller mycket intressanta reportage
Ulf Löfström
Ulf Löfström
22:34 22 Oct 20
En bra tidning, sprider inte lögner som kvällstidningarna,... berättar fina historier o reportage om det som hänt.läs mer
Nils Dahlgren
Nils Dahlgren
15:25 21 Oct 20
I stort sett allting, utom en del gnällspikar på... "insändarsidorna"! En utomordentligt bra tidning. Intressant, underhållande, bildande!😊😃läs mer
Janne Ek
Janne Ek
07:33 22 Sep 20
Bra och intressant läsning, allmänbildande
Alf Ahlstedt
Alf Ahlstedt
07:14 08 May 20
Staffan Kvist
Staffan Kvist
13:17 02 Apr 20
Att läsa reportagen är så spännande
Inga-Lisa Gustavsson
Inga-Lisa Gustavsson
18:53 16 Jan 20
Många fina reportage om olika orter i Sverige, dessutom... gammaldags romaner och noveller.läs mer
Inga-Britt IB Gustafsson
Inga-Britt IB Gustafsson
15:50 04 Nov 19
Intressanta artiklar, både historiska och i realtid.... Rogivande, avstressande läsning. Gillar den lite gammeldags känslan, både namnet och typsnittet känns trevligt. Har fått vänner att både prova tidningen och bli prenumeranter 🙂läs mer
Bertil Berg
Bertil Berg
08:29 06 Oct 19
Bra reportage, blandat historiskt & nutid
Rune Ljungströmmer
Rune Ljungströmmer
17:05 10 Jul 19
Mycket läsning för mycket lite pengar, delar med grannen... dessutom😍läs mer
Sune Hedström
Sune Hedström
07:17 01 May 19
Reportage om intressanta personer från förr.
The Porsche 924 driver
The Porsche 924 driver
10:55 27 Apr 19
Jätte bra tidning
Gun-Britt Wittgren
Gun-Britt Wittgren
13:45 09 Apr 19
Mycket att läsa både dåtid och nutid
Kent Eriksson
Kent Eriksson
20:06 04 Apr 19
En allmänbildande tidning med intressanta artiklar om vår... historia, kultur, natur och nöjesprofiler. Finurliga korsord och lärorika teman om våra landskap. Alltid överraskande texter. Lär känna Sverige, läs Kvällsstunden. Skönt befriat från kändistrams, latte-eufori och hälsofrälsning 😎läs mer
Jonny Lundström
Jonny Lundström
19:20 31 Mar 19
Tycker att mycket är bra med Kvällsstunden. Främst Noveller... och "Läsarnas egna berättelser" Även kul att läsa om Skådespelare och artister. Korsordet är bra. Helt enkelt en mångsidig tidning.läs mer
John Tjörngren
John Tjörngren
17:02 23 Feb 19
Många intressanta artiklar !
Conny Herbertsson
Conny Herbertsson
16:01 15 Jan 19
Mycket innehållsrik,läsvärd i högsta grad.
Monica Werner
Monica Werner
22:48 01 Jan 19
Att det är en riktig papperstidning som vi faktiskt inte... upptäckt förrän vi själva nått 80-årssträcket. Längtar efter den då det är mycket att läsa för oss bägge två.
God fortsättning på 2019 från två som tänker hänga med
läs mer
Sölve Dahlberg
Sölve Dahlberg
20:56 08 Dec 18
Jag trivs med Kvällstunden.Det är blandat i den.För var och... en.läs mer
Lasseman Svensson
Lasseman Svensson
20:09 15 Oct 18
Jag är 67 år inne på mitt snart 68:tionde år och är inte... allt för gammalmodig, jag gillar Kvällsstunden och finner ro i att bläddra i denna tidning.
Som sagt det är trevligt att bläddra i en riktig tidning i denna digitaliserade värld.
läs mer
Christina Ögrim
Christina Ögrim
13:42 16 May 18
ETT STORT JUBILEUMSGRATTIS till Kvällsstunden 80 år!
Jag... förstår verkligen varför ni finns kvar efter 80 år.
Det är en tidning som jag läser med förtjusning och förväntan. Tittar ivrigt och längtansfullt efter brevbäraren varje tisdag.
Älskar er traditionella och lättlästa layout. Modernisera för allt i världen ingenting! Njutningen av att läsa en äkta papperstidning i behändigt format - HELT UTAN ANNONSER - är ovärderlig.
Era artiklar och reportage är alltid intressanta och läsvärda. Många gånger om celebriteter från förr i tiden, och som verkligen behöver dras fram ur glömskan. Det blir för mig en nostalgitripp down the memory lane.
Er digitala service gör det enkelt, bekvämt - och gratis - att lämna tävlingssvar. Sedan är det bara att ivrigt invänta lottvinsterna. Dessutom är det perfekt storlek på korsordsrutorna, så texten blir lättläst för en starropererad.
Nu i vecka 20 har Kvällsstunden dessutom förärat mig med en helsida om "Rännstensungen från Götgatan 83". Det har gjort mig alldeles varm om hjärtat och oerhört stolt och glad. Då kan jag inte göra annat än att ge Kvällsstunden
FEM SKINANDE GULDSTJÄRNOR
läs mer
Kenneth Falk
Kenneth Falk
15:45 24 Apr 18
Några tycker att tidningens framtoning är gammalmodig, jag... tycker det är en styrka. Att i denna digitaliserade värld få hålla i en papperstidning som påminner om tidningarna som fanns när jag växte upp är en lisa för själen, för även om man hänger med något så när i det moderna mediabruset så känner man sig ganska vilsen ibland. Så snälla, vik inte av från Era traditioner. Dessutom gillar jag den redaktionella texten och dess innehållläs mer
Ingrid Sjödin-Lindström
Ingrid Sjödin-Lindström
13:34 18 Feb 18
Mysig tidning, gillar Sverige-resan; vad finns i våra olika... landskap.
Gunillas kök och stök, bra maträtter och bak, inte så komplicerade.
Lagom svåra korsord och finurliga Naturfrågor.
Sport, nöjes m fl profiler som blir roliga att minnas.
Hela tidningen läsvärd.
Hälsar Ingrid i Västerbotten.
läs mer
Birgitta Nilsson
Birgitta Nilsson
10:55 15 Feb 18
Jag ser fram mot att få denna tidning varje vecka.Den är så... befriande fri från skvaller och har istället intressanta artiklar om allt mellan himmel och jord.Fakta om nöjesprofiler från förr och nu, natur,geografi och läsarnas egna bidrag i form av foton,noveller och minnen.m.m..Att det finns en så här religiöst och politiskt oberoende tidning med fakta och underhållning i lätt tillgängligt format tycker jag är unikt.Personligen är jag också road av hjärngympan korsorden ger;-)läs mer
Ann Christine Eriksson
Ann Christine Eriksson
13:03 14 Feb 18
En mycket bra tidning!
Ronny W-vik
Ronny W-vik
08:28 18 Jan 18
Undebar tidning är 33 år men tycker den är intressant
Ingrid Eriksson
Ingrid Eriksson
10:04 01 Dec 17
Har haft den för flera år sen ..tycker jättemycket om denna... härliga tidning..lite nostalgi i den sååå Härligt!!!läs mer
Christina Lind
Christina Lind
09:33 12 Oct 17
Verkligen ett guldkorn. Mycket spännande och intressant... läsning blandat med recept och korsord!läs mer
Bodil Widén
Bodil Widén
16:51 02 Oct 17
Anitha Säll
Anitha Säll
14:46 28 Apr 16
Fler recensioner
js_loader
Dela Kvällsstunden!

Nyhetsbrevet

Vill du ha information, erbjudanden och rabatter från Kvällsstunden?

Prenumerera på nyhetsbrevet!

När du registrerar dig på Nyhetsbrevet samtycker du till att få exempelvis erbjudanden, rabatter och allmän information från Kvällsstunden via e-post. Du kan när som helst säga ifrån din prenumeration på nyhetsbrevet om du inte längre vill ha det.

Lyssna på Radio Viking här! Klicka på radion för att starta!

radioRV7

Du är på väg att logga ut.
Vill du fortsätta?

Just nu har du inga aktiva prenumerationer på E-TIDNINGEN eller TALTIDNINGEN.
Välj ett alternativ nedan för att köpa och aktivera önskad digital prenumeration av Kvällsstunden.

Delad glädje är dubbel glädje,
och i bästa fall mångdubblad!
Missa inte denna fantastiska möjlighet!

Så här går det till:
Ge bort ett gratisnummer av Kvällsstunden till ett obegränsat antal vänner och bekanta. Tala bara om för oss vilka de är så ordnar vi så att de får ett nummer hem i brevlådan. Om de sedan skulle välja att teckna en egen prenumeration på Kvällsstunden (hel- eller halvår) så får både du och din vän förlängd prenumeration. Ju fler du värvar desto fler månader förlänger vi din prenumeration med – helt kostnadsfritt!

Som tack för att du hjälper oss att sprida Kvällsstunden...
• Om din vän väljer att teckna ett HELÅR av Kvällsstunden förlänger vi både din och vännens prenumeration med TVÅ månader (8 nummer).
• Om din vän tecknar ett HALVÅR av Kvällsstunden förlänger vi både din och vännens prenumeration med EN månad (4 nummer).

En kostnadsfri prenumeration?
Så om sex av dina vänner skulle teckna en helårsprenumeration, så förlänger vi, kostnadsfritt, din nuvarande prenumeration med ett helt år! Om du "värvar" tolv personer förlängs den med två år, osv...

Kom ihåg: Du har inget att förlora!
Erbjudandet är helt "riskfritt". Så länge du är prenumerant får du ge bort hur många gratisnummer du önskar till personer du tror skulle uppskatta tidningen. Erbjudandet medför inga kostnader och inte några krav på vidare prenumeration eller andra åtaganden.

Saknar du ett webbkonto? Du skapar enkelt ett kostnadsfritt konto härifrån.