Att bygga bra och prisvärda bostäder för medlemmarna – det var syftet och grundbulten bakom bildandet av Hyresgästernas Sparkasse- och Byggnadsförening, eller kort och gott HSB. När Per-Albin Hansson började tala om det svenska folkhemmet var HSB redan i färd med att bygga det. HSB har spelat en stor och viktig roll när det kom till att standardisera de svenska hemmen, inte minst våra kök och badrum. Sven Wallander, som blev föreningens första vd, kom att bli extra betydelsfull i det hänseendet. I år fyller HSB 100 år och du kan läsa om dess fascinerande historia på veckans mittuppslag.
De satte standarden för svenska hem
Dela på Facebook
Ur Kvällsstunden vecka 40 – 2023.
Vettiga bostäder till rimliga priser för vanliga människor. Det var vad Hyresgästernas Sparkasse- och Byggnadsförening, HSB, ville skapa. Under de hundra år som gått sedan bildandet har de gjort mycket för att modernisera de svenska hemmen.

Du behöver vara inloggad för att kunna se denna artikel. 

Logga in, eller skapa ett 100% kostnadsfritt webbkonto på Kvällsstunden så får du tillgång till denna och alla andra utvalda artiklar samt exklusivt material som endast finns på kvallsstunden.se.

I början av 1900-talet hade Sverige en av Europas sämsta bostadsstandarder. Människor i storstäderna trängdes på små ytor och ockerhyror hörde till vardagen. En bit in på 1930-talet saknade fortfarande fyra av fem hushåll tillgång till rinnande vatten och avlopp och det skulle dröja till mitten av århundradet innan svenskar i allmänhet började få tillgång till ett eget badrum. Det trots att man sedan länge kände till sambandet mellan undermålig hygien och olika sjukdomar. 

Det fanns med andra ord mycket som kunde förbättras. I mitten av 1910-talet bildades den första hyresgästföreningen i Sverige och den följdes snart av fler. Lagen hade länge gynnat hyresvärdarna men nu fanns äntligen någon som kämpade för de boendes rättigheter och trygghet.

Det var Stockholms Hyresgästförening som kom på idén att bilda en kooperation och börja bygga eget. På det sättet skulle man kunna erbjuda sina medlemmar en tryggare boendesituation och mer makt över sitt boende. 1923 grundade de HSB – Hyresgästernas Sparkasse- och Byggnadsförening. 

Arkitekten Sven Wallander valdes till verkställande direktör. Han kom från ett konstnärshem i Stockholm och i släkten fanns gott om arkitekter och konstnärer. Efter utbildning på KTH och Konstakademien tog han examen 1915 och öppnade snart en egen arkitektverksamhet. Under flera decennier ägnade han det mesta av sin tid åt arbetet med HSB.

Ingen vill väl ha badrum?

Endast ett år efter bildandet stod HSB:s första flerbostadshus inflyttningsklara. 149 modernt utrustade lägenheter hade byggts på olika platser i Stockholm, bland annat på Skånegatan 104 på Södermalm. Skånegatan, eller Kvarteret Kopparn 6, var störst med 59 lägenheter och huset med den gula putsen ritades av Sven Wallander.

HSB:s arkitekter hade höga ambitioner och ville förbättra den svenska bostadsstandarden. De ansåg bland annat att ett modernt hem skulle innehålla ett badrum. I dag känns det som en självklarhet men vid den här tiden fanns det många som menade att badrum och badkar var en onödig lyx, särskilt i arbetarhem. HSB:s långivare ville inte låna ut pengar för att bygga badrum, de trodde inte att de skulle användas av de boende. Men HSB:s arkitekter kom fram till en kompromiss och utrustade i stället lägenheterna med duschrum. 

Några år senare, då man byggde kvarteret Morkullan i Stockholm, gjorde man duschrummen större så att det fanns plats för ett sittbadkar som hyresgästen kunde köpa in själv. 

Tog patent på sopnedkast

Utöver duschrum fanns flera andra moderna bekvämligheter i HSB:s tidiga byggen, varmt och kallt vatten i köket, gasspis och centralvärme. 1925 byggde de sina första maskintvättstugor i husen vid Röda bergen i Stockholm. Stugorna utrustades med tvättmaskin, centrifuger och strykrum. 

Och i trappuppgångarna dök snart en liten rund lucka upp – sopnedkastet. Där kunde de boende snabbt göra sig av med sina sopor, som samlades upp i ett särskilt utrymme längst ner i byggnaden. Uppfinningen ska ha varit Sven Wallanders egen, han fick svenskt patent på den 1934 och överlät det på HSB. 

Tack vare sopnedkasten kunde man frigöra utrymmen på gårdarna och förhindra att soplukten spreds. Men den smarta lösningen förde också med sig problem, inte minst för renhållningsarbetarna som skulle tömma de ofta trånga soputrymmena. Eftersom soporna sällan var sorterade riskerade de att skada sig på vassa föremål. 

Under 1980-talet började sopnedkasten fasas ut och ersättas med soprum där de boende kunde källsortera.

Under 1920-talet hade HSB:s arkitekter fullt upp, deras materialinköpare likaså. Byggena slukade enorma mängder material och det var inte alltid helt lätt att få tag på allt som behövdes. För att lösa problemen med leveransförseningar, kunna styra över kvalitén och spara pengar, startade HSB sina egna fabriker eller köpte upp andra. 

Redan 1925 köpte de en stenkross för att kunna tillverka makadam. Några år senare ägde de en murbruksfabrik, ett marmorbrott, en stuckaturverkstad och flera snickerifabriker. Som en extra service till sina medlemmar öppnades också en egen möbelaffär i Stockholm. Hyresgästernas Möbelaffär kunde erbjuda moderna möbler till överkomliga priser, och den som önskade kunde avbetala köpet räntefritt. 

Köken standardiserades

På 1940-talet fanns ännu ingen utarbetad köksstandard och många svenska kök var dåligt planerade, inte minst de så kallade sekundärköken som spreds under 1930-talet. 

Även HSB byggde många sådana
i sina mindre lägenheter men de var inte särskilt uppskattade av de boende. Sekundärköken utgjordes av ett djupt och smalt utrymme som kunde stängas för med en skjutdörr. Tanken var att det endast skulle användas till enklare matlagning men i praktiken kunde det vara en riktig plåga att vistas i. Dörrarna som skulle hålla oset borta från resten av hemmet stängde nämligen in all värme och fukt i de små utrymmena. 

1944 grundades Hemmens Forskningsinsitut, HFI, som fått i uppdrag att uppdatera de svenska köken. Genom att studera olika arbetsmoment i köket och analysera husmoderns rörelser i rummet tog de fram nya byggnormer som skulle leda till bättre planlösningar och i förlängningen till en hälsosammare arbetsmiljö. 

HSB hakade snabbt på och var tidigt ute med standardiserad köksinredning som kunde tillverkas i fabrik efter exakta mått för att sedan levereras ut till bygget. Modulköken var både tids- och kostnadseffektiva och bidrog till att höja köksstandarden. Under 1940-talet försågs varje HSB-kök med kylskåp och de svarta gasspisarna byttes ut mot vit­emaljerade som Sven Wallander hittat i Tyskland. Det moderna köket var fött.

I år, 100 år efter bildandet, kan HSB med stolthet se tillbaka på sin otvivelaktigt avgörande roll för den svenska bostadsutvecklingen. 

Text: Helena Nilsson
Foto: HSB

Rekonstruktion av ”Folkhemslägenheten” som utgjorde standard för hur en lägenhet skulle se ut på 1940-talets slut. Foto: Nordiska museet
I samband med skapandet av kooperationen HSB – Hyresgästernas Sparkasse- och Byggnadsförening 1923 valdes arkitekten Sven Wallander till föreningens första verkställande direktör.
Sven Wallanders arbete med att ta fram moderna flerfamiljsbostäder kom att prägla stadsbilden i många svenska städer. Inte minst i Stockholm där Wallanders byggen först realiserades.
Vänstra bilden: 1944 grundades Hemmens Forskningsinstitut, HFI, som fick i uppdrag att uppdatera och standardisera de svenska köken. Högra bilden: När HSB:s arkitekter föreslog att man skulle utrusta sina lägenheter med badrum var det många som höjde på ögonbrynen. Skeptikerna, i synnerhet långivarna, frågade sig om någon över huvud taget skulle använda sig av ett badkar. Det blev till slut en kompromiss och ett ”duschrum” inrättades i lägenheterna.
1925 byggde HSB de första maskintvättstugorna. Först att utrustas med tvättmskin, centrifug och strykrum var husen vid Röda bergen i Stockholm.
På 1930-talet dök det upp runda luckor i de nybyggda fastighterna. De fiffiga sopnedkasten var Sven Wallanders idé. Renhållningsarbetarna var dock inte lika glada.
Ett typiskt HSB-kök på 1950-talet. Nu hade även kylskåp blivit HSB-standard.
Arbetet med att bygga HSB-husen var slitigt för alla – från cementblandare …
… murare … rörmokare ...
... golvläggare till målare.

Vill du läsa den här artikeln i sin helhet och samtidigt få tillgång till många andra intressanta artiklar, matrecept, pyssel, följetonger med mera? Klicka på bilden nedan för att ladda ner hela numret som e-tidning eller sök något från arkivet härifrån.

Nyfiken på Kvällsstunden?

Passa på att utnyttja vårt fina prova-på-erbjudande! Du får fyra nummer – för bara 95 SEK! (Avser papperstidningen)
Passa på!

Ett fin-fint erbjudande

Telefon: 021-19 04 15

Mejla kundtjänst: Klicka här

Post:
Kvällsstunden
Klockartorpsgatan 14
723 44 Västerås

Kvällsstunden och kvallsstunden.se ägs och ges ut av Tidningshuset Kvällsstunden AB. Ansvarig utgivare: Agnetha Brolin. Alla kontaktuppgifter till redaktionen hittar du här.

5/5

Om du har en minut över så skulle vi verkligen uppskatta om du ville lämna ett omdöme om Tidningen Kvällsstunden på vår facebook eller Google. Klicka bara på någon av knapparna nedan.Tack!

Thage Davidsson
Thage Davidsson
19:13 04 Sep 24
Bra blandning av nytt och gammalt
Korsorden väl lätta
Matmamman
Matmamman
06:15 04 Jul 24
Klassisk veckotidning som värnar kulturarvet och som... uppmärksammar sådant som de flesta andra veckotidningar missar. I Kvällsstunden kan du läsa om det mesta!läs mer
Irja Carlsson
Irja Carlsson
14:29 11 Feb 24
Blandat innehåll -- något för alla. Hög kvalité på... artiklarna, kan läsas flera gånger!!!läs mer
Bo Eriksson
Bo Eriksson
11:17 08 Feb 24
Intressant läsning, helst om gamla tider!.
BarbrosPerenner&Träd
BarbrosPerenner&Träd
18:32 16 May 23
Mycket läsvärd, intressanta artiklar. Rekommenderas varmt.
Rose-marie Nilsson
Rose-marie Nilsson
18:14 04 Jan 23
En av de få utgivningar som går i tionde-arv och läses av... alla dessa arvingar/ Leifläs mer
Svante Uller
Svante Uller
22:21 21 Sep 22
En trevlig läsning med ofta ny information i varje nummer.
Thomas Finnberg
Thomas Finnberg
13:46 23 Mar 22
Bra,intressant läsning,fina bilder, brett utbud och... trevliga romaner. korsorden.läs mer
Pia Müller
Pia Müller
12:08 02 Jan 22
Tidning som handlar om lite av varje. En tidning med ofta... intressanta reportage som gör en på gott humör.läs mer
Marie-Louice Börjesson
Marie-Louice Börjesson
13:11 07 Mar 21
Bra reportage som sträcker sig inom alla kategorier.
Ur... historisk synpunkt, Fantastisk.
Inga lögner bara fakta.
Man blir harmonisk bara av att veta att den återkommer 1 ggr/vecka! ❤️
Tack även för era klurigheter såsom bl.a korsorden.
läs mer
Britt Gustafsson
Britt Gustafsson
17:46 10 Nov 20
Den innehåller mycket intressanta reportage
Ulf Löfström
Ulf Löfström
22:34 22 Oct 20
En bra tidning, sprider inte lögner som kvällstidningarna,... berättar fina historier o reportage om det som hänt.läs mer
Nils Dahlgren
Nils Dahlgren
15:25 21 Oct 20
I stort sett allting, utom en del gnällspikar på... "insändarsidorna"! En utomordentligt bra tidning. Intressant, underhållande, bildande!😊😃läs mer
Janne Ek
Janne Ek
07:33 22 Sep 20
Bra och intressant läsning, allmänbildande
Alf Ahlstedt
Alf Ahlstedt
07:14 08 May 20
Staffan Kvist
Staffan Kvist
13:17 02 Apr 20
Att läsa reportagen är så spännande
Inga-Lisa Gustavsson
Inga-Lisa Gustavsson
18:53 16 Jan 20
Många fina reportage om olika orter i Sverige, dessutom... gammaldags romaner och noveller.läs mer
Inga-Britt IB Gustafsson
Inga-Britt IB Gustafsson
15:50 04 Nov 19
Intressanta artiklar, både historiska och i realtid.... Rogivande, avstressande läsning. Gillar den lite gammeldags känslan, både namnet och typsnittet känns trevligt. Har fått vänner att både prova tidningen och bli prenumeranter 🙂läs mer
Bertil Berg
Bertil Berg
08:29 06 Oct 19
Bra reportage, blandat historiskt & nutid
Rune Ljungströmmer
Rune Ljungströmmer
17:05 10 Jul 19
Mycket läsning för mycket lite pengar, delar med grannen... dessutom😍läs mer
Sune Hedström
Sune Hedström
07:17 01 May 19
Reportage om intressanta personer från förr.
The Porsche 924 driver
The Porsche 924 driver
10:55 27 Apr 19
Jätte bra tidning
Gun-Britt Wittgren
Gun-Britt Wittgren
13:45 09 Apr 19
Mycket att läsa både dåtid och nutid
Kent Eriksson
Kent Eriksson
20:06 04 Apr 19
En allmänbildande tidning med intressanta artiklar om vår... historia, kultur, natur och nöjesprofiler. Finurliga korsord och lärorika teman om våra landskap. Alltid överraskande texter. Lär känna Sverige, läs Kvällsstunden. Skönt befriat från kändistrams, latte-eufori och hälsofrälsning 😎läs mer
Jonny Lundström
Jonny Lundström
19:20 31 Mar 19
Tycker att mycket är bra med Kvällsstunden. Främst Noveller... och "Läsarnas egna berättelser" Även kul att läsa om Skådespelare och artister. Korsordet är bra. Helt enkelt en mångsidig tidning.läs mer
John Tjörngren
John Tjörngren
17:02 23 Feb 19
Många intressanta artiklar !
Conny Herbertsson
Conny Herbertsson
16:01 15 Jan 19
Mycket innehållsrik,läsvärd i högsta grad.
Sölve Dahlberg
Sölve Dahlberg
20:56 08 Dec 18
Jag trivs med Kvällstunden.Det är blandat i den.För var och... en.läs mer
Lasseman Svensson
Lasseman Svensson
20:09 15 Oct 18
Jag är 67 år inne på mitt snart 68:tionde år och är inte... allt för gammalmodig, jag gillar Kvällsstunden och finner ro i att bläddra i denna tidning.
Som sagt det är trevligt att bläddra i en riktig tidning i denna digitaliserade värld.
läs mer
Christina Ögrim
Christina Ögrim
13:42 16 May 18
ETT STORT JUBILEUMSGRATTIS till Kvällsstunden 80 år!
Jag... förstår verkligen varför ni finns kvar efter 80 år.
Det är en tidning som jag läser med förtjusning och förväntan. Tittar ivrigt och längtansfullt efter brevbäraren varje tisdag.
Älskar er traditionella och lättlästa layout. Modernisera för allt i världen ingenting! Njutningen av att läsa en äkta papperstidning i behändigt format - HELT UTAN ANNONSER - är ovärderlig.
Era artiklar och reportage är alltid intressanta och läsvärda. Många gånger om celebriteter från förr i tiden, och som verkligen behöver dras fram ur glömskan. Det blir för mig en nostalgitripp down the memory lane.
Er digitala service gör det enkelt, bekvämt - och gratis - att lämna tävlingssvar. Sedan är det bara att ivrigt invänta lottvinsterna. Dessutom är det perfekt storlek på korsordsrutorna, så texten blir lättläst för en starropererad.
Nu i vecka 20 har Kvällsstunden dessutom förärat mig med en helsida om "Rännstensungen från Götgatan 83". Det har gjort mig alldeles varm om hjärtat och oerhört stolt och glad. Då kan jag inte göra annat än att ge Kvällsstunden
FEM SKINANDE GULDSTJÄRNOR
läs mer
Kenneth Falk
Kenneth Falk
15:45 24 Apr 18
Några tycker att tidningens framtoning är gammalmodig, jag... tycker det är en styrka. Att i denna digitaliserade värld få hålla i en papperstidning som påminner om tidningarna som fanns när jag växte upp är en lisa för själen, för även om man hänger med något så när i det moderna mediabruset så känner man sig ganska vilsen ibland. Så snälla, vik inte av från Era traditioner. Dessutom gillar jag den redaktionella texten och dess innehållläs mer
Ingrid Sjödin-Lindström
Ingrid Sjödin-Lindström
13:34 18 Feb 18
Mysig tidning, gillar Sverige-resan; vad finns i våra olika... landskap.
Gunillas kök och stök, bra maträtter och bak, inte så komplicerade.
Lagom svåra korsord och finurliga Naturfrågor.
Sport, nöjes m fl profiler som blir roliga att minnas.
Hela tidningen läsvärd.
Hälsar Ingrid i Västerbotten.
läs mer
Birgitta Nilsson
Birgitta Nilsson
10:55 15 Feb 18
Jag ser fram mot att få denna tidning varje vecka.Den är så... befriande fri från skvaller och har istället intressanta artiklar om allt mellan himmel och jord.Fakta om nöjesprofiler från förr och nu, natur,geografi och läsarnas egna bidrag i form av foton,noveller och minnen.m.m..Att det finns en så här religiöst och politiskt oberoende tidning med fakta och underhållning i lätt tillgängligt format tycker jag är unikt.Personligen är jag också road av hjärngympan korsorden ger;-)läs mer
Ann Christine Eriksson
Ann Christine Eriksson
13:03 14 Feb 18
En mycket bra tidning!
Ronny W-vik
Ronny W-vik
08:28 18 Jan 18
Undebar tidning är 33 år men tycker den är intressant
Ingrid Eriksson
Ingrid Eriksson
10:04 01 Dec 17
Har haft den för flera år sen ..tycker jättemycket om denna... härliga tidning..lite nostalgi i den sååå Härligt!!!läs mer
Christina Lind
Christina Lind
09:33 12 Oct 17
Verkligen ett guldkorn. Mycket spännande och intressant... läsning blandat med recept och korsord!läs mer
Bodil Widén
Bodil Widén
16:51 02 Oct 17
Anitha Säll
Anitha Säll
14:46 28 Apr 16
More Reviews
js_loader
Dela Kvällsstunden!

Nyhetsbrevet

Vill du ha information, erbjudanden och rabatter från Kvällsstunden?

Prenumerera på nyhetsbrevet!

När du registrerar dig på Nyhetsbrevet samtycker du till att få exempelvis erbjudanden, rabatter och allmän information från Kvällsstunden via e-post. Du kan när som helst säga ifrån din prenumeration på nyhetsbrevet om du inte längre vill ha det.

Lyssna på Radio Viking här! Klicka på radion för att starta!

radioRV7

Saknar du ett webbkonto? Du skapar enkelt ett kostnadsfritt konto härifrån.

Du är på väg att logga ut.
Vill du fortsätta?

Just nu har du inga aktiva prenumerationer på E-TIDNINGEN eller TALTIDNINGEN.
Välj ett alternativ nedan för att köpa och aktivera önskad digital prenumeration av Kvällsstunden.