Det byggdes många kyrkor i medeltidens Sverige. Men en av dem skiljer sig från de flesta andra – Edsleskogs gamla kyrka, eller som den också kallas, katedralen i Dalsland.
Kyrkans historia är lika spännande som den är gammal. Och alltsammans började med ett mord, i alla fall om om man får tro helgonlegenden om kyrkoherde Nils.
Nils – eller Nicolaus på latin – verkade i Edsleskog i slutet av 1100-talet.
En dag efter mässan skulle han gå för att ge en sjuklig församlingsbo kommunionen, nattvardsbrödet och vinet, men hejdades på kyrktrappan av två berusade drängar.
De hade kommit för sent till mässan och krävde nu att han skulle fira den en gång till.
Eftersom Nils hade bråttom att se till den sjuke vägrade han göra drängarna till viljes, utan fortsatte sin vandring. Flera gånger lyckades han slita sig loss men till sist gjorde männen processen kort och slog helt sonika ihjäl honom.
Pilgrimsmålet blev kyrka
På platsen för mordet sprang, enligt legenden, en helig källa upp. Snart spreds ryktet att sjuka, som drack av vattnet, blev helade och källan lockade pilgrimer inte bara från Sverige utan även från andra delar av Europa. Pilgrimer som var på väg från södra Europa mot Nidarosdomen och Olav den heliges grav stannade vid källan och hämtade kraft i vattnet.
Till sist blev källan ett pilgrimsmål i sig och så småningom spred sig ryktet ända till kyrkans centrum, och till självaste påven.
I ett brev daterat den 4 november 1220 skrev dåvarande påven Honorius III ett brev till biskop Bengt i Skara och i brevet konstateras att en kyrka var under uppbyggnad inom Skara stift just till ära för prästen Nicolaus, som verkat i Edsleskog och blivit mördad i tjänsten. Kyrkan uppfördes på platsen för mordet, en bit söder om den tidigare kyrkobyggnaden.
I omkring 300 år stod Edsleskogs gamla kyrka kvar, och den kunde ståta med enorma rikedomar.
Reformationen blev slutet
Men allt har en ände, och för de katolska kyrkorna i Sverige var det Gustav Vasa som innebar slutet.
Vid den riksdag som hölls i Västerås 1527, och som innebar startpunkten för reformationen, beslutades att statens finanser skulle säkerställas med hjälp av kyrkornas ägodelar och att klostren skulle ställas under statlig förvaltning. Den svenska kyrkan blev till sist en nationalkyrka, med kungen som överhuvud.
När Edsleskogs gamla kyrka brann ner 1568 var därför få av de tidigare skatterna kvar och den återfick aldrig sin tidigare glans. Den kyrka som byggdes upp efter branden var betydligt mindre och när även den brunnit ner, 1902, valde man att förlägga kyrkobyggnaden en bit söder om den gamla. På ruinerna anlade man en begravningsplats.
Sensationella resultat
De gamla ruinerna av den medeltida helgedomen har lockat människor – amatörhistoriker så väl som forskare – länge, men begravningsplatsen gjorde att det var praktiskt svårt att gräva ut området.
1947 gjorde man dock en utgrävning med ett antal provgropar, vilket gav information om kyrkans storlek. Sedan dröjde det till 2019 innan en omfattande utgrävning kunde ske.
Resultaten av utgrävningen som pågick 2019–2020 anses som sensationella. Med fynd av mynt från Erik Knutssons regeringstid (1208–1216) kan man bekräfta att dateringen 1220 är korrekt, och att byggnadsarbetet faktiskt kan ha påbörjats till och med tidigare.
Men det mest unika är kyrkans storlek och byggnadsmaterialet. 48 meter lång och 29 meter bred är den nästan lika stor som Riddarholmskyrkan i Stockholm var under medeltiden.
Med tre skepp och korsarmar har den formen av en medeltida katedral, vilket gör den till en av medeltidens allra…
Vill du läsa den här artikeln i sin helhet och samtidigt få tillgång till många andra intressanta artiklar, matrecept, pyssel, följetonger med mera? Då kan du ladda ner hela numret som e-tidning härifrån.
Nyfiken på Kvällsstunden?
Mest besökta
Telefon: 021-19 04 15
Mejla kundtjänst: Klicka här
Post:
Kvällsstunden
Klockartorpsgatan 14
723 44 Västerås
Kvällsstunden och kvallsstunden.se ägs och ges ut av Tidningshuset Kvällsstunden AB. Ansvarig utgivare: Agnetha Brolin. Alla kontaktuppgifter till redaktionen hittar du här.
Om du har en minut över så skulle vi verkligen uppskatta om du ville lämna ett omdöme om Tidningen Kvällsstunden på vår facebook eller Google. Klicka bara på någon av knapparna nedan.Tack!
Ur... historisk synpunkt, Fantastisk.
Inga lögner bara fakta.
Man blir harmonisk bara av att veta att den återkommer 1 ggr/vecka! ❤️
Tack även för era klurigheter såsom bl.a korsorden.läs mer
Som sagt det är trevligt att bläddra i en riktig tidning i denna digitaliserade värld.läs mer
Jag... förstår verkligen varför ni finns kvar efter 80 år.
Det är en tidning som jag läser med förtjusning och förväntan. Tittar ivrigt och längtansfullt efter brevbäraren varje tisdag.
Älskar er traditionella och lättlästa layout. Modernisera för allt i världen ingenting! Njutningen av att läsa en äkta papperstidning i behändigt format - HELT UTAN ANNONSER - är ovärderlig.
Era artiklar och reportage är alltid intressanta och läsvärda. Många gånger om celebriteter från förr i tiden, och som verkligen behöver dras fram ur glömskan. Det blir för mig en nostalgitripp down the memory lane.
Er digitala service gör det enkelt, bekvämt - och gratis - att lämna tävlingssvar. Sedan är det bara att ivrigt invänta lottvinsterna. Dessutom är det perfekt storlek på korsordsrutorna, så texten blir lättläst för en starropererad.
Nu i vecka 20 har Kvällsstunden dessutom förärat mig med en helsida om "Rännstensungen från Götgatan 83". Det har gjort mig alldeles varm om hjärtat och oerhört stolt och glad. Då kan jag inte göra annat än att ge Kvällsstunden
FEM SKINANDE GULDSTJÄRNORläs mer
Gunillas kök och stök, bra maträtter och bak, inte så komplicerade.
Lagom svåra korsord och finurliga Naturfrågor.
Sport, nöjes m fl profiler som blir roliga att minnas.
Hela tidningen läsvärd.
Hälsar Ingrid i Västerbotten.läs mer
Nyhetsbrevet
Vill du ha information, erbjudanden och rabatter från Kvällsstunden?
Prenumerera på nyhetsbrevet!
När du registrerar dig på Nyhetsbrevet samtycker du till att få exempelvis erbjudanden, rabatter och allmän information från Kvällsstunden via e-post. Du kan när som helst säga ifrån din prenumeration på nyhetsbrevet om du inte längre vill ha det.
Lyssna på Radio Viking här! Klicka på radion för att starta!