DETTA ÄR ETT UTDRAG UR EN ARTIKEL SKRIVEN AV BENGT KLASSON
I början av 1600-talet hade staten stora planer. Många städer skulle anläggas i Sverige och Finland för att få ökad kontroll över handeln i riket. Men inte alla var sugna på att bosätta sig i de nya städerna. Och till Järle i Bergslagen vägrade folk att flytta.
Under 1600-talet började handeln med järn och koppar bli alltmer betydelsefull i landet. Från början skedde all handel från Nora och Lindes bergslag i Arboga och Örebro. Med tiden kom emellertid detta att förändras då handeln började göras direkt vid Nora och Lindes kyrkbyar.
På grund av detta hade Gustav II Adolf redan år 1620 planer på att utfärda stadsprivilegier till både Linde och Nora. Det här var naturligtvis inget man tyckte om vare sig i Arboga eller Örebro varvid stora protester framlades över detta.
Dessa planer blev dock inte verkliga i detta skede mycket på grund av de dåvarande krigen.
Efter att Bergskollegium bildades 1637, med riksrådet Carl Bonde som chef, kom åter planerna på att anlägga städer
i den västmanländska Bergslagen.
Bonde vill ha stad
Efter att Hjälmare kanal färdigställts blev ju transporterna något lättare att genomföra då dessa tidigare skett långa sträckor på land. Carl Bonde undersökte möjligheten att vidareutveckla ett kanalsystem ända upp till Nora. Detta blev dock alltför svårt och kostsamt varför planerna stannade vid en kanal till Järle. Redan på 1560-talet anlades den första stångjärnshammaren vid Järle och med den även en liten by bestående av bergsmansgårdar. Carl Bonde fann då att platsen här där vägen från Linde korsade Järleån skulle bli en bra plats för en stad.
Han presenterade sitt förslag 1639 inför den förmyndarregering som då styrde landet och som beviljade hans önskemål. Snart var Bonde igång med sitt kanalprojekt och till hjälp anlitades 60 knektar. Kanalen grävdes ut mellan Axbergshammar och sjön Lången där även en sluss anlades.
Ingen ville flytta dit
Men att få folk att flytta hit visade sig inte vara så lätt. Trots att han lockade med tio års…
Mest besökta
Telefon: 021-19 04 15
Mejla kundtjänst: Klicka här
Post:
Kvällsstunden
Klockartorpsgatan 14
723 44 Västerås
Kvällsstunden och kvallsstunden.se ägs och ges ut av Tidningshuset Kvällsstunden AB. Ansvarig utgivare: Marc Löfgren. Alla kontaktuppgifter till redaktionen hittar du här.



































Nyhetsbrevet
Vill du ha information, erbjudanden och rabatter från Kvällsstunden?
Prenumerera på nyhetsbrevet!
När du registrerar dig på Nyhetsbrevet samtycker du till att få exempelvis erbjudanden, rabatter och allmän information från Kvällsstunden via e-post. Du kan när som helst säga ifrån din prenumeration på nyhetsbrevet om du inte längre vill ha det.
Lyssna på Radio Viking här! Klicka på radion för att starta!