Vid den slingrande vägen söderut från Österbymo, just innan vi når Svinhult i den allra sydligaste delen av Östergötland står en liten vägskylt. ”Barnastenen” säger texten. Den visar oss in på en ännu mindre väg och till en plats med en säregen historia.
Historien börjar den 13 november år 1901. I torpet Äskhultet bor familjen Andersson, pappa Johan August, mamma Klara och deras åtta barn. Johan August är kolare och är ute i skogen på arbete. Familjen har ont om mat och kläder och mamma Klara blir tvungen att skicka de äldsta barnen till grannbyn Grindsbo för att be om hjälp. Jenny är 11 år och Augusta är 8.
Vägen till Grindsbo är bara fyra kilometer och flickorna kommer dit och får lite mat och kläder att ta med sig hem. Äskhultet ligger avskilt inne i skogen, men bara en dryg kilometer från byn Svinhult där kyrkan och skolan finns.
Snöfall blev snöstorm
På hemvägen förändras vädret plötligt. Det lätta snöfallet blir till en snöstorm och flickorna tappar orienteringen. De vandrar i cirklar och lägger sig till slut under en gran vid ett stort stenblock och försöker hålla värmen genom att ligga tätt tillsammans.
Mamma Klara blir orolig och ger sig ut för att leta efter sina flickor. Hon ser fotspår i snön men ganska snart har snöfallet suddat ut alla spår. Hon tvingas ta sig hem till sina sex småbarn.
Natten som följer blir kall. Temperaturen sjunker till minus åtta grader och snön fortsätter att falla.
Dagen efter ger sig flera ortsbor ut för att leta med länsman i spetsen. Men de hittar inte minsta spår av flickorna. Efter någon dag avbryts sökningen och länsman lär då ha yttrat de grymma orden: ”De är säkert döda och torparungar finns det gott om.”
Föräldrarna ger dock inte upp hoppet. De fortsätter oförtrutet att leta efter sina två döttrar, men till slut är även deras hopp ute.
En märklig dröm
Natten till den första advent, den 1 december har Hulda Hultgren, hustru till klockaren i Svinhult, en märklig dröm. Hon ser i drömmen två små barn som ligger insnöade under en gran vid en stor sten – och barnen är vid liv!
Prästen Manneberg hör talas om drömmen och tar den på allvar. Han kallar samman till en ny skallgång. Hans önskan är att barnen ska återfinnas och få en begravning i vigd jord.
Skallgången pågår i fyra dagar. Då, efter 21 dagar, hittar torparen Axel Lind barnen, utmärglade och svårt nedfrusna. Flickorna förs till lasarettet i Kisa. Där konstateras att båda flickornas fötter är så förfrusna att de måste amputeras.
En räddande ekorre
Flickorna kan livfullt berätta om de långa dygnen av skräck som de upplevt. De hade försökt stiga upp den första morgonen men deras fötter hade förlorat känseln och de kunde inte gå.
De hade lyckats livnära sig hjälpligt på den mat de fått i Grindsbo. Men de hade haft problem att öppna ett paket med mjöl med sina frusna fingrar. Då hade en ekorre gjort dem sällskap och gnagt hål på påsen så att alla tre kunde komma åt mjölet.
De hade sett ljuslyktor under de allra första dygnen, men hade inte vågat ropa på hjälp eftersom de trodde att det var så kallade lysegubbar, mystiska väsen som de hade hört kunde var mycket farliga. De hade också vid några tillfällen hört kyrkklockan i Svinhult ringa och förstod då att det var söndag och att en vecka åter hade gått.
Händelsen fick en enorm uppmärksamhet, inte bara i närområdet, utan även i resten av Sverige och till och med utomlands.
Tidning startade insamling
Tidningen Östgöta-Correspondenten startade en insamling för att hjälpa flickorna och deras familj. Den insamlade summan kom att bli 30 000 kronor, en ofantlig rikedom på den tiden. Hur alla dessa pengar sedan användes är lite grann höljt i dunkel.
KIart är dock att Jenny och Amanda fick åka till till Stockholm för att få proteser. Där fick de också lära sig handarbete och blev med tiden så skickliga att de fick arbete på NK:s syavdelning. Flera år senare kom de som vuxna tillbaka till sin hembygd, men kom aldrig mer att bo l Äskhultet utan bosatte sig i Kisa.
Augusta drabbas av spanska sjukan och avlider år 1919, endast 26 år gammal. Storasyster Jenny flyttar år 1920 till Falköping med en dotter. Där gifter hon sig och får tre barn till. Hennes liv tar slut 1943, när hon är 53 år.
Bertil Florén
Nyfiken på Kvällsstunden?
Mest besökta
Telefon: 021-19 04 15
Mejla kundtjänst: Klicka här
Post:
Kvällsstunden
Klockartorpsgatan 14
723 44 Västerås
Kvällsstunden och kvallsstunden.se ägs och ges ut av Tidningshuset Kvällsstunden AB. Ansvarig utgivare: Agnetha Brolin. Alla kontaktuppgifter till redaktionen hittar du här.
Om du har en minut över så skulle vi verkligen uppskatta om du ville lämna ett omdöme om Tidningen Kvällsstunden på vår facebook eller Google. Klicka bara på någon av knapparna nedan.Tack!
Ur... historisk synpunkt, Fantastisk.
Inga lögner bara fakta.
Man blir harmonisk bara av att veta att den återkommer 1 ggr/vecka! ❤️
Tack även för era klurigheter såsom bl.a korsorden.läs mer
Som sagt det är trevligt att bläddra i en riktig tidning i denna digitaliserade värld.läs mer
Jag... förstår verkligen varför ni finns kvar efter 80 år.
Det är en tidning som jag läser med förtjusning och förväntan. Tittar ivrigt och längtansfullt efter brevbäraren varje tisdag.
Älskar er traditionella och lättlästa layout. Modernisera för allt i världen ingenting! Njutningen av att läsa en äkta papperstidning i behändigt format - HELT UTAN ANNONSER - är ovärderlig.
Era artiklar och reportage är alltid intressanta och läsvärda. Många gånger om celebriteter från förr i tiden, och som verkligen behöver dras fram ur glömskan. Det blir för mig en nostalgitripp down the memory lane.
Er digitala service gör det enkelt, bekvämt - och gratis - att lämna tävlingssvar. Sedan är det bara att ivrigt invänta lottvinsterna. Dessutom är det perfekt storlek på korsordsrutorna, så texten blir lättläst för en starropererad.
Nu i vecka 20 har Kvällsstunden dessutom förärat mig med en helsida om "Rännstensungen från Götgatan 83". Det har gjort mig alldeles varm om hjärtat och oerhört stolt och glad. Då kan jag inte göra annat än att ge Kvällsstunden
FEM SKINANDE GULDSTJÄRNORläs mer
Gunillas kök och stök, bra maträtter och bak, inte så komplicerade.
Lagom svåra korsord och finurliga Naturfrågor.
Sport, nöjes m fl profiler som blir roliga att minnas.
Hela tidningen läsvärd.
Hälsar Ingrid i Västerbotten.läs mer
Nyhetsbrevet
Vill du ha information, erbjudanden och rabatter från Kvällsstunden?
Prenumerera på nyhetsbrevet!
När du registrerar dig på Nyhetsbrevet samtycker du till att få exempelvis erbjudanden, rabatter och allmän information från Kvällsstunden via e-post. Du kan när som helst säga ifrån din prenumeration på nyhetsbrevet om du inte längre vill ha det.
Lyssna på Radio Viking här! Klicka på radion för att starta!