I en släkt där många var tunga akademiker gick Arja Saijonmaa mot strömmen. Hon valde sången och gjorde succé i den branschen. I december fyller hon 80 år och kan se tillbaka på en strålande karriär – och den är inte slut än.
Södra Savolax är en del av det medeltida landskapet Savolax. Under slutet av 1500-talet utvandrade många savolaxare till Sverige, något som gav upphov till finnmarkerna i framförallt Värmland och Dalarna. Det var just i Södra Savolax Arja Saijonmaa föddes i december 1944, i slutfasen av andra världskriget. Hennes pappa var tandläkare och cellist i hemstaden Mikkeli, och han var en krävande man. När Arja fick ett stipendium till ett konstnärscollege i USA sade han nej; det lät förfärande flummigt i hans öron. Inte minst då det var 1960-talet, och hippieepoken stod i zenit.
– Jag hade knappast något förhållande till mina föräldrar vid den här tiden. Jag var en ”bad girl”. Man kommer inte från Mikkeli där varje familj har en historia om Vinterkriget, och gör uppror mot borgerligheten. Att jag tog min frihet i mina egna händer var tufft för mina föräldrar, berättar Saijonmaa för tidningen Femina.
Den unga Arja valde alltså att trotsa pappan och släkten, och drog västerut. Det skulle dröja innan pappan accepterade detta, men kanske det faktum att Arja senare studerade vid Sibeliusakademin fick honom att så småningom ändra sig. Hon tog faktiskt en kandidatexamen i drama, musikvetenskap och litteratur. Till Expressen berättar Arja Saijonmaa att pappan nog skulle varit stolt över henne om han levt idag.
– Det tror jag. Vi försonades så småningom. I början hade han obarmhärtiga krav. Men han var en konstnärlig man, och ibland tror jag att jag förverkligade hans innersta dröm. Det var rörande hur han åkte till mina konserter runt om i Finland och Sverige.
Politiska sånger
Även om Saijonmaa debuterade som schlagerartist, lockades hon snart av den politiska musiken. Slutet av 1960-talet var ju studentrevolternas tid, och Arja drogs till vänsterrörelserna som protesterade mot juntorna i Grekland och Chile. 1970 träffade hon den grekiske kompositören Michail ”Mikis” Theodorakis, som på grund av vänsteråsikter tidvis satt fängslad när juntan styrde hans hemland. Som sångsolist i hans emsemble fick hon sitt internationella genombrott; detta under en världsturné 1971. Senare tolkade hon framgångsrikt grekiska sånger på svenska och finska. På sajten saijonmaa.com beskriver Saijonmaa Theodorakis som sin främsta mentor, och deras kompanjonskap spänner över flera decennier.
Hade ögonen på sig
En annan samarbetspartner var den chilenska gruppen Inti Illimani. De hade flytt general Augusto Pinochets diktatur, och hade sin bas i Rom. Med dem gjorde Saijonmaa ett album med chilenska folksångerskan Violeta Parras musik; särskilt tolkningen av Jag vill tacka livet blev en klassiker. Senare var det den Saijonmaa sjöng på Olof Palmes begravning.
De politiska protestsångerna gick emellertid inte alltid hem i Finland. Med sitt förflutna som ganska radikal vänsteraktivist på studentteatern, hade Saijonmaa ögonen på sig i ett land som attackerats av Sovjetunionen några decennier tidigare. Någon ”taistoit” (stalinistisk minoritet inom Finland kommunistpartiet) var hon dock inte, utan snarare socialdemokrat.
– På den här tiden gällde det att välja sida, säger hon i det svenskspråkiga finländska samtalsprogrammet Daniel Olin.
Arja Saijonmaa har ofta gett uttryck för det tryck och den press hon upplevde i hemlandet under 1970-talet. Inte bara för protestsångerna och de politiska ställningstagandena; de inhemska kulturkritikerna kunde också vara cyniska. Inte minst sedan hon gjort succé med finsk tango på Hamburger Börs i Stockholm; då rasade de över att hon inte framfört något av Jean Sibelius istället. Tidvis upplevde hon att allt hon gjorde skulle kritiseras för sakens egen skull.
– Jag förstår inte att jag överlevde. Trycket på mig var på 1970-talet så fruktansvärt i Finland. Så avskyvärt, så spyaktigt och så grymt. Kanske var det avundsjuka? Att jag överlevde berodde på att jag hamnade i Sverige, säger Arja Saijonmaa i tv-programmet Daniel Olin.
Publikkontakt
I Sverige, dit hon flyttade på 80-talet, har sångerskan däremot alltid varit älskad. Även av kritikerna.
Inte minst uppskattad är hennes eminenta förmåga att förmedla musik mellan olika kulturer. Arja är också unik som nordisk artist i den meningen att hon verkat både i Finland, Sverige och Norge.
– Scenen är mitt hem. När jag står där sker någonting, som jag varken kan eller vill prata om. Men det säger ”klick”, det finns där och då kan jag nå ut till publiken och möta den med mitt innersta, säger Arja Saijonmaa på saijonmaa.com.
Många kritiker menar att Saijonmaas styrka vid sidan om sin sångröst och ett fördelaktigt yttre är den karisma med vilken hon intar scenen.
Som få andra artister har hon en förmåga att nå direktkontakt med publiken.
Arja Saijonmaas karriär har bjudit på stor musikalisk bredd. Hennes allroundkapacitet är omvittnad. Hon har tolkat så skilda genrer som klassisk musik och Zarah Leander, gjort pop, schlager och visor. Saijonmaa har också medverkat ett flertal tillfällen i både finska och svenska Melodifestivalen. Sammanlagt har hon spelat in 35 skivalbum, och har dessutom medverkat i ett dussintal filmer och tv-serier. En del insatser som programledare har ävenledes hunnits med.
En ny epok
Vid sidan om sången och skådespeleriet har Arja Saijonmaa alltid varit politiskt medveten. Hon var starkt engagerad i exilgrekernas sak i början av 1970-talet, senare var det statskuppen i Chile och dess följder som fångade henne. Apartheid, kultur- och kvinnofrågor har hon också involverat sig i. Idag brinner Arja Saijonmaa för miljöfrågorna.
De senaste har åren, som på grund av covid inneburit mycket hemmatid, har Arja Saijonmaa delvis ägnat åt sin självbiografi. Boken är tänkt att komma ut under hösten.
– Skrivandet har varit känslosamt såklart och otroligt mycket material ska gås igenom, säger Arja Saijonmaa i en intervju för Femina, där hon också utlovar nya skivor, ny musik och fler konserter.
– Det känns som jag går in i en ny epok i mitt liv nu.
Björn Schüberg
Nyfiken på Kvällsstunden?
Mest besökta
Telefon: 021-19 04 15
Mejla kundtjänst: Klicka här
Post:
Kvällsstunden
Klockartorpsgatan 14
723 44 Västerås
Kvällsstunden och kvallsstunden.se ägs och ges ut av Tidningshuset Kvällsstunden AB. Ansvarig utgivare: Agnetha Brolin. Alla kontaktuppgifter till redaktionen hittar du här.
Om du har en minut över så skulle vi verkligen uppskatta om du ville lämna ett omdöme om Tidningen Kvällsstunden på vår facebook eller Google. Klicka bara på någon av knapparna nedan.Tack!
Ur... historisk synpunkt, Fantastisk.
Inga lögner bara fakta.
Man blir harmonisk bara av att veta att den återkommer 1 ggr/vecka! ❤️
Tack även för era klurigheter såsom bl.a korsorden.läs mer
Som sagt det är trevligt att bläddra i en riktig tidning i denna digitaliserade värld.läs mer
Jag... förstår verkligen varför ni finns kvar efter 80 år.
Det är en tidning som jag läser med förtjusning och förväntan. Tittar ivrigt och längtansfullt efter brevbäraren varje tisdag.
Älskar er traditionella och lättlästa layout. Modernisera för allt i världen ingenting! Njutningen av att läsa en äkta papperstidning i behändigt format - HELT UTAN ANNONSER - är ovärderlig.
Era artiklar och reportage är alltid intressanta och läsvärda. Många gånger om celebriteter från förr i tiden, och som verkligen behöver dras fram ur glömskan. Det blir för mig en nostalgitripp down the memory lane.
Er digitala service gör det enkelt, bekvämt - och gratis - att lämna tävlingssvar. Sedan är det bara att ivrigt invänta lottvinsterna. Dessutom är det perfekt storlek på korsordsrutorna, så texten blir lättläst för en starropererad.
Nu i vecka 20 har Kvällsstunden dessutom förärat mig med en helsida om "Rännstensungen från Götgatan 83". Det har gjort mig alldeles varm om hjärtat och oerhört stolt och glad. Då kan jag inte göra annat än att ge Kvällsstunden
FEM SKINANDE GULDSTJÄRNORläs mer
Gunillas kök och stök, bra maträtter och bak, inte så komplicerade.
Lagom svåra korsord och finurliga Naturfrågor.
Sport, nöjes m fl profiler som blir roliga att minnas.
Hela tidningen läsvärd.
Hälsar Ingrid i Västerbotten.läs mer
Nyhetsbrevet
Vill du ha information, erbjudanden och rabatter från Kvällsstunden?
Prenumerera på nyhetsbrevet!
När du registrerar dig på Nyhetsbrevet samtycker du till att få exempelvis erbjudanden, rabatter och allmän information från Kvällsstunden via e-post. Du kan när som helst säga ifrån din prenumeration på nyhetsbrevet om du inte längre vill ha det.
Lyssna på Radio Viking här! Klicka på radion för att starta!