Dubbelt Nobelpris i litteratur: Dags för en kvinna?

Vem blir årets nobelpristagare i litteratur? På torsdag vet vi!

Dela på facebook
Dela på Facebook
Dela på email
Skicka som e-post

Nobelveckan är i gång och nu på torsdag den 10 oktober – klockan 12:55 – meddelar Svenska Akademien årets två nobelpristagare i litteratur. Kvällsstundens mångårige medarbetare Ulf Nihlén lyfter fram heta kandidater.

 

Efter det minst sagt förvirrade bråket inom Svenska Akademien känner sig ”de aderton” nu redo att återigen dela ut det eftertraktade Nobelpriset inom litteratur – ett av världens mest eftertraktade.  

Eftersom man ”missade” ett år delas priset ut för både 2018 och 2019. Båda åren är prissumman nio miljoner kronor.

Sammanlagt delas det ut fem Nobelpris den 10 december, av vilket ett – fredspriset – delas ut i Norge. Jämte litteraturpriset är fredspriset det som brukar väcka mest uppmärksamhet.

De övriga Nobelprisen är i fysik, kemi och i medicin eller fysiologi. Sedan finns det ett sjätte pris – ekonomipriset. Det är inte ett ”äkta” Nobelpris utan instiftades 1968 av Riksbanken i samband med dess 300-årsjubileum som ett pris till Alfred Nobels minne. Nobelstiftelsen godkände priset.

Vilka tippas då få 2018 och 2019 års Nobelpris i litteratur? 

Spekulationerna är lika många – om inte fler – än tänkbara kandidater. Att en av pristagarna, kanske båda, är en kvinna är väl inte en djärv gissning. Dels för att kvinnorna är sorgligt förbigångna i prisets historia, dels – och framför allt – för att det finns ovanligt många ypperliga kvinnliga författare som är väl värda priset.

 

Joyce Carol Oates, ständig kandidat

Sedan Nobelpriset började delas ut 1901 har endast 14 kvinnor tilldelats utmärkelsen. 

Något som det nu säkert blir ändring på. 

Den ständigt tippade, men hittills ständigt sidsteppade amerikanska författarinnan Joyce Carol Oates borde vara ett självklart val. Men av någon anledning har den svenska akademien hittills inte ansett henne värdig priset, däremot gav man 2016 priset till den amerikanske rockmusikern Bob Dylan som tydligen ansågs som en bättre författare.

Men än är det inte försent att ge priset till Joyce Carol Oates, som 81 år gammal är lika produktiv som hon varit i hela sitt vuxna liv. Hon har skrivit mängder av hyllade romaner, novellsamlingar och pjäser samt poesi, essäer och kritik. Hon räknas till en av USA:s mest betydande författare och har fått en lång rad priser och utmärkelser. Det är egentligen bara Nobelpriset i litteratur som saknas!

Den bästsäljande och prisbelönta kanadensiska författaren, poeten och litteraturkritikern Margaret Atwood, född 1939, är ett en annan kvinnlig Nobelpriskandidat som det talats länge om och som är jämnårig med Joyce Carol Oates.

 

Höjts till skyarna

Betydligt yngre är nigerianska Chimamanda Ngozi Adichie som allt fler för fram som en möjlig pristagare. Hon fick sitt stora internationella genombrott med romanen ”En halv gul sol” och har kallats för sin generations främsta afrikanska författare. Hennes senaste roman ”Americanah” har med all rätt höjts till skyarna.

Den amerikanska författaren Anne Tyler, född 1941, har också många förespråkare, liksom Isabel Allende, född 1942 i Chile, som har fått en oräknelig mängd utmärkelser. Hon anses vara en av de första framgångsrika kvinnliga romanförfattarna i Latinamerika och är främst känd för romanen Andarnas hus. 

Om den svenska akademien återigen väljer att ge priset till en manlig författare finns flera kandidater. Många är från USA – Jonathan Franzen, född 1959, Richard Ford, född 1944 och Don DeLillo, född 1936 är de tyngsta namnen.

Den franske författaren Michel Houellebecq, född 1956, har många förespråkare.

Ett namn som också brukar nämnas i nobelprissammanhang är Mircea Cartarescu, född 1956 i Bukarest. Han räknas till Rumäniens och Europas allra främsta författare.

Den portugisiska författaren Antonio Lobo Antunes, född 1942, är ett annat tänkbart namn. Jämte nobelpristagaren José Saramago är han den store förnyaren inom portugisisk prosa och en av Portugals mest översatta författare. Hans berättarstil är influerad av Willian Faulkner och Louis-Ferdinand Céline.

 

Strid om priset

Svenska Akademien fick minst sagt en olycklig start när man 1901 tilldelade den obetydlige franske poeten Sully Prudhomme det första Nobelpriset. När det offentliggjordes protesterade större delen av kultureliten.

Då fanns på den litterära världsscenen bjässar som Leo Tolstoj, Henrik Ibsen, August Strindberg, Emile Zola och Henry James, bara för att nämna några värdiga pristagare. Ingen av dem kom någonsin att få det.

Inte blev kritiken mindre mot Akademien när man lät 1902 års pris gå till den 85-årige tyska historikern Theodor Mommsen. Därmed knäsattes också principen att emellanåt ge priset till icke skönlitterära författare. De mest kända exemplen är Winston Churchill som fick litteraturpriset 1953 och Bob Dylan som fick det 2016.

Allt sedan det första Nobelpriset har det stått strid om priset. Dels har många ansett att det gått till ”fel” författare, dels att nordiska och svenska författare varit överrepresenterade.

Dessutom har priset alltför ofta gått till författare som haft sin betydande produktion långt bakom sig. Det var ingalunda Nobels mening att utmärkelsen skulle vara ett ”pensionärspris”. Ett välkänt exempel är Michail Sjolochov, som hade sitt storverk ”Stilla flyter Don” 30 år bakom sig när han fick priset.

 

Postumt pris

Åtta svenska författare har fått Nobelpriset, nämligen Selma Lagerlöf (1909), Verner von Heidenstam (1916), Erik Axel Karlfeldt (1931), Pär Lagerkvist (1951), Nelly Sachs (1966), Eyvind Johnsson (1974), Harry Martinsson (1974) och Tomas Tranströmmer (2011).

Vid två tillfällen har Nobelpriset utdelats postumt. Båda gångerna har det gått till svenskar. 1931 fick Erik Axel Karlfeldts diktning – som det ordagrant stod i motiveringen – litteraturpriset. 1961 fick Dag Hammarskjöld, som omkom den 17 september samma år, fredspriset.

När Eyvind Johnson och Harry Martinsson tilldelades Nobelpriset var kritiken inte nådig. I jämförelse med många andra pristagare var det inget dåligt val. Men priset var ändå olyckligt eftersom båda satt i Svenska Akademien.

”Ett hånskratt, rullade kring jordklotet”, sammanfattade Sven Delblanc saken i Expressen.

För Harry Martinsson personligen blev hånet och kritiken uppenbarligen än mer uppslitande än för kollegan. Många anser att det bidrog till hans sjukdom och hans självmord i februari 1978.

Och så till slut den eviga debatten om vilka som borde fått, men aldrig fick priset. Den listan toppas nog av Graham Greene, ständigt tippad under många år, men ändå lottlös. Andra storheter som blivit utan pris är Joseph Conrad, Alberto Moravia, Rainer Maria Rilke, Mark Twain och Jorge Luis Borges.

Kanske kommer också Joyce Carol Oates att hamna på den listan över förlorare, men hon har ju fortfarande chansen.

 

Ulf Nihlén

Joyce Carol Oates är en ständig Nobelpriskandidat. Kanske blir det hennes tur i år. Foto: Dustin Cohen.
Den bästsäljande och prisbelönta kanadensiska författaren, poeten och litteraturkritikern Margaret Atwood. Foto: Jean Malek.
Ngozi Adichie fick sitt stora internationella genombrott med romanen ”En halv gul sol”. Foto: Wani Olatunde.
Mircea Cartarescu räknas till Rumäniens och Europas allra främsta författare. Foto: Cato Lein.
Dela på facebook
Dela på Facebook
Dela på email
Skicka som e-post

Nyhetsbrevet

Vill du ha information, erbjudanden och rabatter från Kvällsstunden?

Prenumerera på nyhetsbrevet!

När du registrerar dig på Nyhetsbrevet samtycker du till att få exempelvis erbjudanden, rabatter och allmän information från Kvällsstunden via e-post. Du kan när som helst säga ifrån din prenumeration på nyhetsbrevet om du inte längre vill ha det.

Telefon:
021-19 04 15

 

Telefontider till redaktionen:

Kvällsstundens redaktion arbetar just nu med begränsad bemanning och under denna coronaperiod når du oss tills vidare på nedanstående tider:

 

Chefredaktör och ansvarig utgivare:
Kalle Östgren, telefon: 021-19 04 14
Telefontid: Ons-fre kl. 13.00-17.00

kalle.ostgren@tidningshuset.com

 

Redaktionen nås även genom:

AnnCi Larson, redaktör: 021-19 04 17,

Samma telefontider som kundtjänst:
Mån-fre 09.00-12.00, 13.00-16.00

annci.larson@tidningshuset.com

 

Mejl: Klicka här

 

Post:
Kvällsstunden
Box 1080
721 27 Västerås

Kvällsstunden och kvallsstunden.se ägs och ges ut av Tidningshuset Kvällsstunden AB. Ansvarig utgivare: Kalle Östgren. Mer information om Kvällsstunden hittar du här.

Dela på facebook
Dela Kvällsstunden!
5/5
Kvällsstunden
5.0
Based on 30 reviews
drivs av Facebook
Alf Ahlstedt
Alf Ahlstedt
2020-05-08T07:14:51+0000
Staffan Kvist
Staffan Kvist
2020-04-02T13:17:31+0000
Att läsa reportagen är så spännande
Inga-Lisa Gustavsson
Inga-Lisa Gustavsson
2020-01-16T18:53:48+0000
Många fina reportage om olika orter i Sverige, dessutom gammaldags romaner och noveller.
Inga-Britt Gustafsson
Inga-Britt Gustafsson
2019-11-04T15:50:33+0000
Intressanta artiklar, både historiska och i realtid. Rogivande, avstressande läsning. Gillar den lite gammeldags... känslan, både namnet och typsnittet känns trevligt. Har fått vänner att både prova tidningen och bli prenumeranter 🙂läsa mer
Bertil Berg
Bertil Berg
2019-10-06T08:29:07+0000
Bra reportage, blandat historiskt & nutid
Rune Ljungströmmer
Rune Ljungströmmer
2019-07-10T17:05:05+0000
Mycket läsning för mycket lite pengar, delar med grannen dessutom😍
Sune Hedström
Sune Hedström
2019-05-01T07:17:40+0000
Reportage om intressanta personer från förr.
Gun-Britt Wittgren
Gun-Britt Wittgren
2019-04-09T13:45:46+0000
Mycket att läsa både dåtid och nutid
Kent Eriksson
Kent Eriksson
2019-04-04T20:06:00+0000
En allmänbildande tidning med intressanta artiklar om vår historia, kultur, natur och nöjesprofiler. Finurliga... korsord och lärorika teman om våra landskap. Alltid överraskande texter. Lär känna Sverige, läs Kvällsstunden. Skönt befriat från kändistrams, latte-eufori och hälsofrälsning 😎läsa mer
Jonny Lundström
Jonny Lundström
2019-03-31T19:20:30+0000
Tycker att mycket är bra med Kvällsstunden. Främst Noveller och "Läsarnas egna berättelser" Även kul att läsa om... Skådespelare och artister. Korsordet är bra. Helt enkelt en mångsidig tidning.läsa mer
John Tjörngren
John Tjörngren
2019-02-23T17:02:42+0000
Många intressanta artiklar !
Conny Herbertsson
Conny Herbertsson
2019-01-15T16:01:15+0000
Mycket innehållsrik,läsvärd i högsta grad.
Monica Werner
Monica Werner
2019-01-01T22:48:09+0000
Att det är en riktig papperstidning som vi faktiskt inte upptäckt förrän vi själva nått 80-årssträcket. ... Längtar efter den då det är mycket att läsa för oss bägge två.God fortsättning på 2019 från två som tänker hänga medläsa mer
Sölve Dahlberg
Sölve Dahlberg
2018-12-08T20:56:49+0000
Jag trivs med Kvällstunden.Det är blandat i den.För var och en.
Lasseman Svensson
Lasseman Svensson
2018-10-15T20:09:11+0000
Jag är 67 år inne på mitt snart 68:tionde år och är inte allt för gammalmodig, jag gillar Kvällsstunden och... finner ro i att bläddra i denna tidning. Som sagt det är trevligt att bläddra i en riktig tidning i denna digitaliserade värld.läsa mer
Christina Ögrim
Christina Ögrim
2018-05-16T13:42:08+0000
ETT STORT JUBILEUMSGRATTIS till Kvällsstunden 80 år!Jag förstår verkligen varför ni finns kvar efter 80 år.Det... är en tidning som jag läser med förtjusning och förväntan. Tittar ivrigt och längtansfullt efter brevbäraren varje tisdag.Älskar er traditionella och lättlästa layout. Modernisera för allt i världen ingenting! Njutningen av att läsa en äkta papperstidning i behändigt format - HELT UTAN ANNONSER - är ovärderlig.Era artiklar och reportage är alltid intressanta och läsvärda. Många gånger om celebriteter från förr i tiden, och som verkligen behöver dras fram ur glömskan. Det blir för mig en nostalgitripp down the memory lane.Er digitala service gör det enkelt, bekvämt - och gratis - att lämna tävlingssvar. Sedan är det bara att ivrigt invänta lottvinsterna. Dessutom är det perfekt storlek på korsordsrutorna, så texten blir lättläst för en starropererad.Nu i vecka 20 har Kvällsstunden dessutom förärat mig med en helsida om "Rännstensungen från Götgatan 83". Det har gjort mig alldeles varm om hjärtat och oerhört stolt och glad. Då kan jag inte göra annat än att ge Kvällsstunden FEM SKINANDE GULDSTJÄRNORläsa mer
Kenneth Falk
Kenneth Falk
2018-04-24T15:45:54+0000
Några tycker att tidningens framtoning är gammalmodig, jag tycker det är en styrka. Att i denna digitaliserade... värld få hålla i en papperstidning som påminner om tidningarna som fanns när jag växte upp är en lisa för själen, för även om man hänger med något så när i det moderna mediabruset så känner man sig ganska vilsen ibland. Så snälla, vik inte av från Era traditioner. Dessutom gillar jag den redaktionella texten och dess innehållläsa mer
Ingrid Sjödin-Lindström
Ingrid Sjödin-Lindström
2018-02-18T13:34:30+0000
Mysig tidning, gillar Sverige-resan; vad finns i våra olika landskap.Gunillas kök och stök, bra maträtter och bak,... inte så komplicerade.Lagom svåra korsord och finurliga Naturfrågor.Sport, nöjes m fl profiler som blir roliga att minnas.Hela tidningen läsvärd.Hälsar Ingrid i Västerbotten.läsa mer
Birgitta Nilsson
Birgitta Nilsson
2018-02-15T10:55:49+0000
Jag ser fram mot att få denna tidning varje vecka.Den är så befriande fri från skvaller och har istället... intressanta artiklar om allt mellan himmel och jord.Fakta om nöjesprofiler från förr och nu, natur,geografi och läsarnas egna bidrag i form av foton,noveller och minnen.m.m..Att det finns en så här religiöst och politiskt oberoende tidning med fakta och underhållning i lätt tillgängligt format tycker jag är unikt.Personligen är jag också road av hjärngympan korsorden ger;-)läsa mer
Ann-Christine Eriksson
Ann-Christine Eriksson
2018-02-14T13:03:30+0000
En mycket bra tidning!
Ronny W-vik
Ronny W-vik
2018-01-18T08:28:20+0000
Undebar tidning är 33 år men tycker den är intressant
Ingrid Eriksson
Ingrid Eriksson
2017-12-01T10:04:49+0000
Har haft den för flera år sen ..tycker jättemycket om denna härliga tidning..lite nostalgi i den sååå Härligt!!!
Christina Lind
Christina Lind
2017-10-12T09:33:02+0000
Verkligen ett guldkorn. Mycket spännande och intressant läsning blandat med recept och korsord!
Monkan Melek Chanovian
Monkan Melek Chanovian
2017-10-06T17:30:13+0000
Underbar tidning med mycket nostalgi
Bodil Widén
Bodil Widén
2017-10-02T16:51:16+0000
Tompa Hildorsson
Tompa Hildorsson
2017-09-29T15:01:05+0000
Mycket bra tidning med intressant innehåll. Den borde finnas i alla familjer som kontrast till kvällstidningarnas... sensationsjournalistik. Bara det att den är politiskt och religiöst neutral talar för kvalité. Och vilken tidning kan mäta sig mot Kvällsstunden som startades redan 1938 och alltså fyller 80 år nästa år. Klar favorit!läsa mer
Cherstin Juhlin
Cherstin Juhlin
2016-05-03T08:56:21+0000
En spännande veckotidning som min 92-åriga mor gillar skarpt. Jag prenumererar på den, och där finns mycket... läsvärt från förr. Reportage om gamla sångare o skådisar, noveller, följetonger, korsord, roliga historier, mat- och bakrecept, Köp o Sälj, kontaktannonser, insändare m.m. ingen reklam.läsa mer
Anitha Säll
Anitha Säll
2016-04-28T14:46:56+0000
Läs alla recensioner

Lyssna på Radio Viking här! Klicka på radion för att starta!

radioRV7