Han är troligen den enda nu levande personen som har slitit ut tre karolineruniformer och som fortfarande efter 40 år dagligen använder någon av de uniformer som han förfogar över.
Eiwe Svanberg installerades som kommendant på Carlstens fästning 1976 och han bor fortfarande kvar och är den sista kommendanten på fästningen.
– Det är jag och straffången Lasse-Maja som har tillbringat längst tid på fästningen. Lasse-Maja i 26 år och jag i mer än 40, berättar Eiwe Svanberg.
Lasse-Maja är kanske den mest kända av dem två. Genom att klä ut sig till kvinna lyckades Lars Molin, som han egentligen hette, under lång tid undkomma rättvisan – tills han slutligen blev avslöjad och dömd till livstids straffarbete på Carlstens fästning.
Lasse-Maja hade genom att uppträda som kvinna också inhämtat goda kunskaper i kokkonstens alla hemligheter och med den kunskapen blev han snart förordnad som officerskock. Det berättas att Karl XIV Johan vid ett besök på fästningen lät sig väl smaka av det som Lasse-Maja ställt i ordning. Som tack valde kungen senare att benåda Lasse-Maja.
I sina memoarer berättar Lasse-Maja hur han vid tre tillfällen förlovat sig med prästsöner för att strax innan bröllopen lura av dem allt silver de ägde.
Fästningsspel
Lasse-Maja har sin historia – och Eiwe Svanberg har en alldeles egen. 1882 lämnade de sista soldaterna Carlstens fästning och exakt 100 år senare gav Eiwe fästningen ett nytt liv då han arrangerade ett historiskt fästningsspel som återkommer varje år. Privatpersoner som bor eller har anknytning till Marstrand ställer upp som statister, alla klädda i tidstypiska kläder och med vapen som de lånar från den samling som Eiwe förfogar över.
– Det finns uniformer och arsenal för 60 fullt utrustade statister, tillägger Eiwe.
Själv har han låtit håret växa.
– En idé jag fick när jag fyllt 40. Eget långt hår är ”långt” mycket bättre än att ständigt bära peruk…
Uniformen är äkta, den modell som Eiwe bär på bilden är framtagen av Karl XII år 1710.
Carlstens fästning byggdes på order av Karl X Gustav och dominerar bilden av Marstrandsön. Fästningen rapporterades stå färdig 1860 efter mer än 200 år av bygg- och förbättringsarbeten. Arbetet utfördes till största delen av straffångar, dömda enligt det så kallade Marstrandsarbetet som införts som straff i den svenska lagstiftningen. År 1854, samma år som Marstrandsarbetet upphörde, fanns 232 fångar som arbetade i fästningen.
Fram till 1993 ägdes och förvaltades Carlstens fästning av Fortifikationsförvaltningen där delar av flottan och kustartilleriet var förlagda under Militärkommando Väst. Idag ägs och förvaltas fästningen av Statens Fastighetsverk, och fram till år 2001 arrenderade Eiwe Svanberg tillsammans med sin hustru Sari en del av fästningen där de drev hotell-, konferens-, vandrarhems- och restaurangrörelse.
Tjocka väggar
– Restaurangen är den bärande delen, men för mig personligen kom den kulturella biten att framstå som viktigare, berättade Eiwe för något år sedan.
I samband med en omfattande modernisering av det befintliga uppvärmningssystemet på Carlstens fästning 2008, från fossilt bränsle till moderna värmepumpar, var man tvungen att borra genom en av ytterväggarna. Väggen var ”bara” fem meter tjock, jämfört med en tidigare uppgift som sade att väggen var åtta meter tjock!
Eiwe Svanberg bor kvar på Carlstens fästning och tituleras fortfarande som ”Carlstens siste kommendant”, en titel som han fått behålla eftersom han blev kommendant innan den militära verksamheten upphörde.
– Den som tar över efter mig får nöja sig med titeln museichef…
Text & foto:
Royny Holmström