Sven-Bertil Taube hör till våra mest populära artister. Han har haft en lång och framgångsrik karriär. Tills nu. På grund av försämrad hälsa har 87-årige Taube bestämt sig för att lämna scenen.
Sven-Bertil Taube förnyade den svenska vistraditionen och hans verk är en del av den svenska visskatten. Vid sidan av musiken lyckades han även bli en framstående skådespelare.
Som son till nationalikonen Evert Taube var det inte så konstigt att Sven-Bertil valde artistbanan. Han växte upp i ett musikaliskt och konstnärligt hem med pappa Evert och mamma Astri, känd skulptör, och träffade redan i unga år dåtidens stora kulturpersonligheter som Lars Forssell och hade musikaliska kamrater som Olle Adolphson.
Hans sista skivproduktion blev Sånger ur havet, inspelad hösten 2021. Det är en bok och cd där Sven-Bertil Taube och kompositören Peter Nordahl förenas i ett poetiskt och musikaliskt samarbete. Utgångspunkten är Lars Forssells sonetter om havet som Sven-Bertil reciterar med musik av Göteborgs symfoniker. Konstnären Lars Jonsson har bildsatt respektive sonett med bilder.
Sven-Bertil var inte den som gillade att plugga. Han skulle läsa upp betygen i både franska och latin för att klara studenten vid Beskowska skolan i Stockholm, men hoppade då av efter andra klass och struntade i att ta studentexamen. Vad sa hans föräldrar då? Inte så mycket faktiskt. Det finns en berömd historia där Evert frågar honom lite tankspritt: ”Går du i skolan, min gosse? Bra fortsätt med det.”
Tog avhoppet med lugn
Det var ungefär samma sak när han hoppade av skolan. Hans far Evert tog det med upphöjt lugn. Sådant var hans och Astrids kynne. I stället tyckte föräldrarna att han skulle åka ut i världen, något som inte var så vanligt på den tiden. Men Sven-Bertil var resvan, redan 1950 hade han som femtonåring varit i Paris under sommaren och studerat konst med sin mor. Den resan följdes upp 1952 med resor runt om i Europa.
Fick åka med fraktbåt
Genom pappa Everts kontakter med skeppsredaren Salén ordnades så att Sven-Bertil fick följa med en fraktbåt till USA och där studerade han åren 1953 –1954 vid Cherry Lawn School i Connecticut. En av Sven-Bertils lärare kände ägaren till ”Ash records & ethnic folkways”. Han såg till att Sven-Bertil fick spela in sin första lp-skiva, Swedish folk songs & ballads, 1954.
Efter vistelsen i USA återvände Sven-Bertil hem och slutförde gymnasiestudierna. 1956 reste han till Malaga i Spanien för gitarrstudier för den kände mästaren Quentin Esquimbre. Väl hemma i Sverige igen tog Sven-Bertil teaterlektioner vid Witzanskys teaterskola i Stockholm och började sedan hösten 1959 på Dramatens elevskola.
Skådespel på Dramaten
På Dramaten debuterade Sven-Bertil i pjäsen Gisslan 1960 och kom att medverka i flera stora uppsättningar under 1960-talet. Sven-Bertil Taube har spelat komedi, operett och musikal på våra stora teaterscener och även utomlands, främst i England. Vid sidan av skådespeleriet blev Sven-Bertil känd som vissångare och estradör. Hans många inspelningar till orkesterarrangemang av barndomsvännen Ulf Björlin revolutionerade svensk viskonst i början av 1960-talet.
Den riktiga skivkarriären började hösten 1959 då Sven-Bertil sökte upp det stora skivbolaget EMI och sade att han ville göra Carl Michael Bellman som inte hade gjorts på grammofon på länge. Skivbolagsfolket var skeptiska men beslöt sig ändå för att göra en skivinspelning med den påstridige Sven-Bertil. Lp-skivan blev en omedelbar succé och guldskivan var ett faktum våren 1960. Bellman-skivan följdes upp med tolkningar av Nils Ferlin, Leo Ferré, Lars Forsell, Ulf Peder Olrog, Mikis Theodorakis och Evert Taube.
1970 började Sven-Bertil Taube framträda med Evert Taube vid dennes sommarkonserter på Gröna Lund och fortsatte själv efter faderns död att tolka Everts visskatt. 1970 fick Sven-Bertil en Grammis för albumet Evert Taube i kategorin ”Årets produktion av visa eller folkmusik” och 2015 fick Sven-Bertil en Grammis för albumet Hommage i kategorin ”Årets produktion av visa eller folkmusik”.
För en yngre generation blev Sven-Bertil känd i TV4:s program Så mycket bättre 2015 då den unga framgångsrika sångerskan Miriam Bryant blev imponerad av honom. Även Håkan Hellström är en stor beundrare av Sven-Bertil Taube.
Framgånsrik filmkarriär
Sven-Bertil Taube filmdebuterade 1949 i Evert Taube-filmen Sjösalavår där han spelade sig själv. Han har sedan dess varit flitigt förekommande på film. Han fick sin första internationella roll i en långfilm redan 1970 och påbörjade en bitvis framgångsrik internationell filmkarriär med bland annat rollen som luftwaffekapten von Neustadt i brittiska krigsfilmen Örnen har landat från 1976.
Från 1990-talet påbörjade han en ny framgångsrik omgång av svenska filmer, inte minst med flera produktioner av Richard Hobert som Händerna (1994), för vilken han tilldelades en Guldbagge som ”Bästa skådespelare”. Även filmen En enkel till Antibes (2011) genererade en Guldbagge.
Han har också medverkat i storfilmer som Jerusalem (1996), för vilken han blev Guldbaggenominerad i kategorin ”Bästa manliga biroll”.
Även för rollen som den gamle mångmiljonären Henrik Vanger i Millennium-trilogins första del Män som hatar kvinnor (2009) blev han Guldbaggenominerad.
Frånvarande far
Precis som sin far Evert var Sven-Bertil frånvarande långa tider från sina barns uppfostran som mammorna fick klara av. Sven-Bertil har berättat om att hans första barn Jesper fick tidigt lära sig telefonnumret till Operabaren – 10 79 35 – i Stockholm för där var det enklast att få kontakt med pappa.
I början av sin karriär flockades kvinnorna kring den snygge Sven-Bertil som ständigt hade nya flickvänner. Han var ett ”modelejon” och utsågs av Herrmoderådet till Sveriges mest välklädde man.
1958–1962 var han gift med skådespelerskan Inger Åhman; i detta äktenskap föddes sonen Jesper Taube (född 1960).
Han är även far till Ann-Charlotte Taube (född 1965) i ett förhållande med journalisten Gunilla Thorgran.
År 1975 gifte han sig under stor medial uppmärksamhet med skådespelerskan och regissören Ann Zacharias, men de skildes samma år. Tillsammans har de dottern Sascha Zacharias (född 1979).
Sedan 1985 är han lyckligt gift med dansösen Mikaela Rydén (född 1959). Makarna har sonen Felix Taube (född 1994).
Väntar på sortin
Sven-Bertil Taube tog egentligen farväl av artistlivet i samband med att corona-pandemin bröt ut. I en intervju i Dagens Nyheter sade han då:
”Jag väntar på sortin, i stort sett. I en trevlig omgivning i hemmet i London. Det finns ingen skräck i det, snarare är det just tanken. Det jag önskar är att jag ska lämna ett gott intryck efter mig, i synnerhet hos dem som närmast berörs, fru och barn och barnbarn. Att de minns mig med en sorts glädje. Det upptar mig mer än tankar på vad jag har gjort som artist. Även om det naturligtvis är roligt om det kan roa andra under någon tid framöver.”
Sven-Åke Henriksson
Nyfiken på Kvällsstunden?
Mest besökta
Telefon: 021-19 04 15
Mejla kundtjänst: Klicka här
Post:
Kvällsstunden
Klockartorpsgatan 14
723 44 Västerås
Kvällsstunden och kvallsstunden.se ägs och ges ut av Tidningshuset Kvällsstunden AB. Ansvarig utgivare: Agnetha Brolin. Alla kontaktuppgifter till redaktionen hittar du här.
Om du har en minut över så skulle vi verkligen uppskatta om du ville lämna ett omdöme om Tidningen Kvällsstunden på vår facebook eller Google. Klicka bara på någon av knapparna nedan.Tack!
Ur... historisk synpunkt, Fantastisk.
Inga lögner bara fakta.
Man blir harmonisk bara av att veta att den återkommer 1 ggr/vecka! ❤️
Tack även för era klurigheter såsom bl.a korsorden.läs mer
Som sagt det är trevligt att bläddra i en riktig tidning i denna digitaliserade värld.läs mer
Jag... förstår verkligen varför ni finns kvar efter 80 år.
Det är en tidning som jag läser med förtjusning och förväntan. Tittar ivrigt och längtansfullt efter brevbäraren varje tisdag.
Älskar er traditionella och lättlästa layout. Modernisera för allt i världen ingenting! Njutningen av att läsa en äkta papperstidning i behändigt format - HELT UTAN ANNONSER - är ovärderlig.
Era artiklar och reportage är alltid intressanta och läsvärda. Många gånger om celebriteter från förr i tiden, och som verkligen behöver dras fram ur glömskan. Det blir för mig en nostalgitripp down the memory lane.
Er digitala service gör det enkelt, bekvämt - och gratis - att lämna tävlingssvar. Sedan är det bara att ivrigt invänta lottvinsterna. Dessutom är det perfekt storlek på korsordsrutorna, så texten blir lättläst för en starropererad.
Nu i vecka 20 har Kvällsstunden dessutom förärat mig med en helsida om "Rännstensungen från Götgatan 83". Det har gjort mig alldeles varm om hjärtat och oerhört stolt och glad. Då kan jag inte göra annat än att ge Kvällsstunden
FEM SKINANDE GULDSTJÄRNORläs mer
Gunillas kök och stök, bra maträtter och bak, inte så komplicerade.
Lagom svåra korsord och finurliga Naturfrågor.
Sport, nöjes m fl profiler som blir roliga att minnas.
Hela tidningen läsvärd.
Hälsar Ingrid i Västerbotten.läs mer
Nyhetsbrevet
Vill du ha information, erbjudanden och rabatter från Kvällsstunden?
Prenumerera på nyhetsbrevet!
När du registrerar dig på Nyhetsbrevet samtycker du till att få exempelvis erbjudanden, rabatter och allmän information från Kvällsstunden via e-post. Du kan när som helst säga ifrån din prenumeration på nyhetsbrevet om du inte längre vill ha det.
Lyssna på Radio Viking här! Klicka på radion för att starta!