Staden Yungay före jordbävningen med berget Huascarán, 6 768 meter, i bakgrunden.
En katastrof som fallit i glömska
Dela på Facebook

Dammar brast och ismassor föll från bergstopparna. Den 31 maj 1970 drabbades Peru av en av de svåraste jordbävningarna som någonsin inträffat i Sydamerika. Varierande siffror över skadorna och antalet omkomna visar omfattningen – men det är en katastrof som fallit i glömska. 

 

En del källor anger cirka 100 000 döda, i andra nämns 50 000. Senare bedömningar nämner att omkring 80 000 människor omkom, att ungefär en miljon blev hemlösa och 20 000 barn blev föräldralösa. 

Att det blev så många dödsfall berodde på att nedfallande berg och jordskred orsakade att stora vattendammar öppnades varefter enorma vattenmassor samt ismassor från fjälltopparna sopade bort städer och byar i dalgångarna i bland annat Huaraz – området norr om Lima. 

Staden Yungay försvann helt och hållet, den begravdes från skredet från berget Huascarán, som med sina 6 768 meter över havet är Perus högsta topp. Katastrofområdet var lika stort som Holland, Belgien och Danmark tillsammans. 

 

Svenskar till undsättning

Stora jordbävningar inträffar tid efter annan på många håll i världen och i media brukar sammanfattningar göras om var jordbävningar skett tidigare och deras omfattning. Men av någon anledning nämns numera inte jordbävningen i Peru 1970 – den har blivit bortglömd.

I vårt land bör det finnas ett historiskt intresse för denna katastrof, ty för första gången sände Sverige ut en teknisk kader för att bistå med återuppbyggnaden efter en jordbävning. 

Det skedde efter en vädjan från Perus regering via FN. Styrkan hade tidigare blivit organiserad av Försvarsstaben och bestod huvudsakligen av civila specialister på byggnadsverksamhet, väg- och broreparationer, kraftledning, tele, vattenrening och förrådshantering. Kadern leddes av överste Detlov von Braun. Styrkan bestod av sammanlagt 82 man när den var som störst. Tjänstgöringstiden i Peru omfattade perioden augusti 1970 till februari 1971 för huvuddelen av styrkan. Uppdraget var slutfört den 6 mars 1971.

 

Gav hoppet tillbaka

En sammanfattning av den tekniska kaderns insatser ser ut så här:

Husbyggnad: En svensk stadsplan för att återuppbygga staden Catac och teknisk rådgivning i uppbyggnadsskedet av staden. Teknisk rådgivning vid återuppbyggnad av offentliga lokaler i Recuay och Huari. Projektering och byggnad av yrkesskola samt baracker i Recuay. 

 

VVS: Iståndsättande och utbyggnad av vatten och avlopp i Recuay, Ticapampa, Catac, Huari och ett flertal byar. Vattenanalys och klorering inom hela insatsområdet.

 

Jordbruk: Rensning av Rio Santas flodbädd vid Recauay.

 

Brobyggnad: Konstruktion och byggnad av i N Recuay, Ticapampa och Huancapampa. 

 

Vägbyggnad: Röjningsarbeten i Catac. Underhåll av vägsträckan Recuay – Chavin – San Maros. Geotekniska fältprov som underlag för kommande vägprojekt inom insatsområdet. 

 

Telekommunikation: Utredning beträffande interna och externa kommunikationer samt installationsarbeten i området. Utredningar om utbyggnad av telenätet i flera orter. 

 

Strömförsörjning: Utredningar, reparation och utbyggnad av strömförsörjning i Recuay, Catac, nya Yugay och Huari.

 

Den svenska insatsen hade stor betydelse utöver vad kadern själv åstadkom. Dess närvaro i en isolerad del av Peru gav det nedstämda folket hoppet tillbaka. För inbyggarna i de drabbade områdena kunde en enkel punktinsats bryta nedstämdheten. 

 

Vattnet tillbaka

I samhället Recuay lyckades en grupp svenska tekniker på en kort stund lokalisera en läcka i vattenledningen som uppkommit vid jordbävningen. Skadan reparerades snabbt. På mindre än 45 minuter hade över 200 hushåll återfått sitt vatten. Stor glädje utbröt bland kvinnorna när vattnet åter rann från kranarna. 

Även springbrunnen på torget återfick sitt vatten. Många samlades för att beskåda underverket. Alla log, alla var glada över att en grupp från det avlägsna Sverige kommit till deras stad för att hjälpa till.

En av de som deltog i Peru var Rolf Noberg från Bålsta född 1938, då boende i Skärholmen. Han blev antagen i tekniska kadern i mars 1970, vilket innebar att han måste vara beredd att resa på uppdrag var som helst i världen. Redan efter tre månader fick han beskedet att han skulle till Peru. Han hade erfarenhet av FN-tjänst i Kongo. I det civila var han tillsynsman i Svenska Bostäder. 

I kadern blev hans uppgift att vara förrådsman. Han var från början uttagen i förtruppen, men blev försenad av en noggrann läkarundersökning, varefter han fick flyga till Lima reguljärt i september. En dag senare flög han norrut från Lima till katastrofområdet och landade på en flygplats intill staden Huaraz beläget 3 200 meter över Stilla havet. Denna stad var hårt drabbad, husen låg i ruiner, som efter bombanfall. Rolf Noberg inkvarterades tillsamman med övriga i kadern på ett kurortshotell utanför staden som hade klarat sig vid jordbävningen. 

 

Byggde upp telefonnätet

Det tog 14 dagar att anpassa sig till den höga höjden. Det blev bestämt att svenskarna skulle bygga sin förläggning i staden Recuay cirka två mil norr om Huaraz. På platsen förbereddes marken för förrådstälten och förläggningsbarackerna. 

Tillsammans med en annan medlem i kadern började Rolf Noberg att planera för mottagandet av material, som var på väg från Sverige med Johnsonlinjens båt Los Angeles. De åkte ner till Lima, 45 mil, och hamnen Callao där Johnsonbåten lagt till. Materielen lastades på inhyrda lastbilar från Volvo och Scania. Färden tillbaka till Recuay tog två dygn på svindlande serpentinvägar och ett pass beläget på 4 800 meters höjd passerades. Övernattning skedde i bilarna och de verkstadsvagnar de hade på släp. Matlagning skedde i spritkök som eldades med etanolsprit. 

Förarna till fordonen var från Peru, ty svenskarna var förbjudna under första månaden att köra på serpentinvägarna. 

Under den första tiden var Rolf Noberg fullt upptagen med att bygga upp förrådstälten samt ordna all material och all verktygsutrustning så att allt blev lätt att komma åt. 

När detta blev rutin fick Rolf Noberg tid över, som han använde till att göra markundersökningar där hus rasat samman. Jordprover togs ända ner till urberget. 

Telefonnätet var undermåligt och måste rustas upp vilket han hade utbildning på i det militära. Telefonstolpar restes och telefonkablar monterades tillsammans med lokalanställda peruaner. 

 

Stolpskorna gjorde succé

Genom ett par stolpskor från Sverige kunde Rolf Noberg lätt och säkert klättra upp på ledningsstolparna och utföra arbetet. Han omgavs då av ett stort antal bybor som förundrade besåg hans klättring. Byborna tyckte att detta var magiskt. De hade aldrig sett ett par stolpskor. De blev överlyckliga när de själva fick lära sig att hantera klätterskorna,

Under ett par veckor arbetade Rolf Noberg med att lära upp peruanerna i att mura i förband och armera. Genom att mura på så sätt blir bebyggelsen starkare och rasar inte så lätt vid jordbävningar.

I början av februari 1971 fick Rolf Noberg i uppdrag att ta hand om all materiel som skulle skickas åter till Sverige och magasinera det i Lima före skeppningen. Det var en omständlig procedur som tog mycket tid, varför han blev kvar i Peru sedan huvudstyrkan åkt hem. Arméstaben glömde bort att meddela förseningen till hans familj, som väntade förgäves på Arlanda när kadern kom hem. Men stor var glädjen för hans fru och de två sönerna när Rolf Noberg senare äntligen kom hem.

 

Text: Bror Richard Svärd 

Foto: Rolf Noberg

Staden Yungay efter jordbävningen – helt utplånad.

Rolf Noberg – en av flera svenska hjälparbetare

 

En av de som deltog i Peru var Rolf Noberg från Bålsta född 1938, då boende i Skärholmen. Han blev antagen i tekniska kadern i mars 1970, vilket innebar att han måste vara beredd att resa på uppdrag var som helst i världen. Redan efter tre månader fick han beskedet att han skulle till Peru.

Dela på Facebook

Nyfiken på Kvällsstunden?

Passa på att utnyttja vårt fina prova-på-erbjudande! Du får fem nummer – för bara 95 kronor! (Avser papperstidningen)
Passa på!

Ett fin-fint erbjudande

Telefon: 021-19 04 15

Mejla kundtjänst: Klicka här

Post:
Kvällsstunden
Klockartorpsgatan 14
723 44 Västerås

Kvällsstunden och kvallsstunden.se ägs och ges ut av Tidningshuset Kvällsstunden AB. Ansvarig utgivare: Marc Löfgren. Alla kontaktuppgifter till redaktionen hittar du här.

5/5

Om du har en minut över så skulle vi verkligen uppskatta om du ville lämna ett omdöme om Tidningen Kvällsstunden på vår facebook eller Google. Klicka bara på någon av knapparna nedan.Tack!

Irja Carlsson
Irja Carlsson
14:29 11 Feb 24
Blandat innehåll -- något för alla. Hög kvalité på... artiklarna, kan läsas flera gånger!!!läs mer
Bo Eriksson
Bo Eriksson
11:17 08 Feb 24
Intressant läsning, helst om gamla tider!.
BarbrosPerenner&Träd
BarbrosPerenner&Träd
18:32 16 May 23
Mycket läsvärd, intressanta artiklar. Rekommenderas varmt.
Rose-marie Nilsson
Rose-marie Nilsson
18:14 04 Jan 23
En av de få utgivningar som går i tionde-arv och läses av... alla dessa arvingar/ Leifläs mer
Svante Uller
Svante Uller
22:21 21 Sep 22
En trevlig läsning med ofta ny information i varje nummer.
Thomas Finnberg
Thomas Finnberg
13:46 23 Mar 22
Bra,intressant läsning,fina bilder, brett utbud och... trevliga romaner. korsorden.läs mer
Pia Müller
Pia Müller
12:08 02 Jan 22
Tidning som handlar om lite av varje. En tidning med ofta... intressanta reportage som gör en på gott humör.läs mer
Marie-Louice Börjesson
Marie-Louice Börjesson
13:11 07 Mar 21
Bra reportage som sträcker sig inom alla kategorier.
Ur... historisk synpunkt, Fantastisk.
Inga lögner bara fakta.
Man blir harmonisk bara av att veta att den återkommer 1 ggr/vecka! ❤️
Tack även för era klurigheter såsom bl.a korsorden.
läs mer
Britt Gustafsson
Britt Gustafsson
17:46 10 Nov 20
Den innehåller mycket intressanta reportage
Ulf Löfström
Ulf Löfström
22:34 22 Oct 20
En bra tidning, sprider inte lögner som kvällstidningarna,... berättar fina historier o reportage om det som hänt.läs mer
Nils Dahlgren
Nils Dahlgren
15:25 21 Oct 20
I stort sett allting, utom en del gnällspikar på... "insändarsidorna"! En utomordentligt bra tidning. Intressant, underhållande, bildande!😊😃läs mer
Janne Ek
Janne Ek
07:33 22 Sep 20
Bra och intressant läsning, allmänbildande
Alf Ahlstedt
Alf Ahlstedt
07:14 08 May 20
Staffan Kvist
Staffan Kvist
13:17 02 Apr 20
Att läsa reportagen är så spännande
Inga-Lisa Gustavsson
Inga-Lisa Gustavsson
18:53 16 Jan 20
Många fina reportage om olika orter i Sverige, dessutom... gammaldags romaner och noveller.läs mer
Inga-Britt IB Gustafsson
Inga-Britt IB Gustafsson
15:50 04 Nov 19
Intressanta artiklar, både historiska och i realtid.... Rogivande, avstressande läsning. Gillar den lite gammeldags känslan, både namnet och typsnittet känns trevligt. Har fått vänner att både prova tidningen och bli prenumeranter 🙂läs mer
Bertil Berg
Bertil Berg
08:29 06 Oct 19
Bra reportage, blandat historiskt & nutid
Rune Ljungströmmer
Rune Ljungströmmer
17:05 10 Jul 19
Mycket läsning för mycket lite pengar, delar med grannen... dessutom😍läs mer
Sune Hedström
Sune Hedström
07:17 01 May 19
Reportage om intressanta personer från förr.
The Porsche 924 driver
The Porsche 924 driver
10:55 27 Apr 19
Jätte bra tidning
Gun-Britt Wittgren
Gun-Britt Wittgren
13:45 09 Apr 19
Mycket att läsa både dåtid och nutid
Kent Eriksson
Kent Eriksson
20:06 04 Apr 19
En allmänbildande tidning med intressanta artiklar om vår... historia, kultur, natur och nöjesprofiler. Finurliga korsord och lärorika teman om våra landskap. Alltid överraskande texter. Lär känna Sverige, läs Kvällsstunden. Skönt befriat från kändistrams, latte-eufori och hälsofrälsning 😎läs mer
Jonny Lundström
Jonny Lundström
19:20 31 Mar 19
Tycker att mycket är bra med Kvällsstunden. Främst Noveller... och "Läsarnas egna berättelser" Även kul att läsa om Skådespelare och artister. Korsordet är bra. Helt enkelt en mångsidig tidning.läs mer
John Tjörngren
John Tjörngren
17:02 23 Feb 19
Många intressanta artiklar !
Conny Herbertsson
Conny Herbertsson
16:01 15 Jan 19
Mycket innehållsrik,läsvärd i högsta grad.
Monica Werner
Monica Werner
22:48 01 Jan 19
Att det är en riktig papperstidning som vi faktiskt inte... upptäckt förrän vi själva nått 80-årssträcket. Längtar efter den då det är mycket att läsa för oss bägge två.
God fortsättning på 2019 från två som tänker hänga med
läs mer
Sölve Dahlberg
Sölve Dahlberg
20:56 08 Dec 18
Jag trivs med Kvällstunden.Det är blandat i den.För var och... en.läs mer
Lasseman Svensson
Lasseman Svensson
20:09 15 Oct 18
Jag är 67 år inne på mitt snart 68:tionde år och är inte... allt för gammalmodig, jag gillar Kvällsstunden och finner ro i att bläddra i denna tidning.
Som sagt det är trevligt att bläddra i en riktig tidning i denna digitaliserade värld.
läs mer
Christina Ögrim
Christina Ögrim
13:42 16 May 18
ETT STORT JUBILEUMSGRATTIS till Kvällsstunden 80 år!
Jag... förstår verkligen varför ni finns kvar efter 80 år.
Det är en tidning som jag läser med förtjusning och förväntan. Tittar ivrigt och längtansfullt efter brevbäraren varje tisdag.
Älskar er traditionella och lättlästa layout. Modernisera för allt i världen ingenting! Njutningen av att läsa en äkta papperstidning i behändigt format - HELT UTAN ANNONSER - är ovärderlig.
Era artiklar och reportage är alltid intressanta och läsvärda. Många gånger om celebriteter från förr i tiden, och som verkligen behöver dras fram ur glömskan. Det blir för mig en nostalgitripp down the memory lane.
Er digitala service gör det enkelt, bekvämt - och gratis - att lämna tävlingssvar. Sedan är det bara att ivrigt invänta lottvinsterna. Dessutom är det perfekt storlek på korsordsrutorna, så texten blir lättläst för en starropererad.
Nu i vecka 20 har Kvällsstunden dessutom förärat mig med en helsida om "Rännstensungen från Götgatan 83". Det har gjort mig alldeles varm om hjärtat och oerhört stolt och glad. Då kan jag inte göra annat än att ge Kvällsstunden
FEM SKINANDE GULDSTJÄRNOR
läs mer
Kenneth Falk
Kenneth Falk
15:45 24 Apr 18
Några tycker att tidningens framtoning är gammalmodig, jag... tycker det är en styrka. Att i denna digitaliserade värld få hålla i en papperstidning som påminner om tidningarna som fanns när jag växte upp är en lisa för själen, för även om man hänger med något så när i det moderna mediabruset så känner man sig ganska vilsen ibland. Så snälla, vik inte av från Era traditioner. Dessutom gillar jag den redaktionella texten och dess innehållläs mer
Ingrid Sjödin-Lindström
Ingrid Sjödin-Lindström
13:34 18 Feb 18
Mysig tidning, gillar Sverige-resan; vad finns i våra olika... landskap.
Gunillas kök och stök, bra maträtter och bak, inte så komplicerade.
Lagom svåra korsord och finurliga Naturfrågor.
Sport, nöjes m fl profiler som blir roliga att minnas.
Hela tidningen läsvärd.
Hälsar Ingrid i Västerbotten.
läs mer
Birgitta Nilsson
Birgitta Nilsson
10:55 15 Feb 18
Jag ser fram mot att få denna tidning varje vecka.Den är så... befriande fri från skvaller och har istället intressanta artiklar om allt mellan himmel och jord.Fakta om nöjesprofiler från förr och nu, natur,geografi och läsarnas egna bidrag i form av foton,noveller och minnen.m.m..Att det finns en så här religiöst och politiskt oberoende tidning med fakta och underhållning i lätt tillgängligt format tycker jag är unikt.Personligen är jag också road av hjärngympan korsorden ger;-)läs mer
Ann Christine Eriksson
Ann Christine Eriksson
13:03 14 Feb 18
En mycket bra tidning!
Ronny W-vik
Ronny W-vik
08:28 18 Jan 18
Undebar tidning är 33 år men tycker den är intressant
Ingrid Eriksson
Ingrid Eriksson
10:04 01 Dec 17
Har haft den för flera år sen ..tycker jättemycket om denna... härliga tidning..lite nostalgi i den sååå Härligt!!!läs mer
Christina Lind
Christina Lind
09:33 12 Oct 17
Verkligen ett guldkorn. Mycket spännande och intressant... läsning blandat med recept och korsord!läs mer
Bodil Widén
Bodil Widén
16:51 02 Oct 17
Anitha Säll
Anitha Säll
14:46 28 Apr 16
Fler recensioner
js_loader
Dela Kvällsstunden!

Nyhetsbrevet

Vill du ha information, erbjudanden och rabatter från Kvällsstunden?

Prenumerera på nyhetsbrevet!

När du registrerar dig på Nyhetsbrevet samtycker du till att få exempelvis erbjudanden, rabatter och allmän information från Kvällsstunden via e-post. Du kan när som helst säga ifrån din prenumeration på nyhetsbrevet om du inte längre vill ha det.

Lyssna på Radio Viking här! Klicka på radion för att starta!

radioRV7

Du är på väg att logga ut.
Vill du fortsätta?

Just nu har du inga aktiva prenumerationer på E-TIDNINGEN eller TALTIDNINGEN.
Välj ett alternativ nedan för att köpa och aktivera önskad digital prenumeration av Kvällsstunden.

Delad glädje är dubbel glädje,
och i bästa fall mångdubblad!
Missa inte denna fantastiska möjlighet!

Så här går det till:
Ge bort ett gratisnummer av Kvällsstunden till ett obegränsat antal vänner och bekanta. Tala bara om för oss vilka de är så ordnar vi så att de får ett nummer hem i brevlådan. Om de sedan skulle välja att teckna en egen prenumeration på Kvällsstunden (hel- eller halvår) så får både du och din vän förlängd prenumeration. Ju fler du värvar desto fler månader förlänger vi din prenumeration med – helt kostnadsfritt!

Som tack för att du hjälper oss att sprida Kvällsstunden...
• Om din vän väljer att teckna ett HELÅR av Kvällsstunden förlänger vi både din och vännens prenumeration med TVÅ månader (8 nummer).
• Om din vän tecknar ett HALVÅR av Kvällsstunden förlänger vi både din och vännens prenumeration med EN månad (4 nummer).

En kostnadsfri prenumeration?
Så om sex av dina vänner skulle teckna en helårsprenumeration, så förlänger vi, kostnadsfritt, din nuvarande prenumeration med ett helt år! Om du "värvar" tolv personer förlängs den med två år, osv...

Kom ihåg: Du har inget att förlora!
Erbjudandet är helt "riskfritt". Så länge du är prenumerant får du ge bort hur många gratisnummer du önskar till personer du tror skulle uppskatta tidningen. Erbjudandet medför inga kostnader och inte några krav på vidare prenumeration eller andra åtaganden.

Saknar du ett webbkonto? Du skapar enkelt ett kostnadsfritt konto härifrån.