Micke Dubois (t.v) som figuren Svullo, här med vapendragaren Hans Crispin. Foto: TT Nyhetsbyrån
En nydanare inom svensk humor
Dela på facebook
Dela på Facebook

Den svenska humorn har alltid varit uppskattad. Vi minns med glädje Carl-Gustaf Lindstedts Gubben i lådan och Martin Ljungs Fingal Olsson, men i slutet av 1980-talet tog en ny figur plats på scenen. Micke Dubois och hans karaktär Svullo slog igenom.

 

Mats Mikael Dubois föddes den 25 februari 1959 och växte upp i Solna. Hans största idol var pappan Jan, som tog med honom på olika upplevelser inom motorsporten och grundlade Micke Dubois motorintresse. 

Dessvärre begick pappan självmord då Micke Dubois var 15 år gammal. Samtidigt var han mobbad i skolan därför att han var lång och smal. Revanschlusten började växa i den unga grabbens hjärna.

”Kan man inte vara bäst på att vara bäst kan man vara bäst på att vara sämst”, blev Micke Dubois valspråk.

Efter grundskolan började Dubois jobba som truckförare och sparade ihop till en häftig amerikansk bil. Då han blev av med körkortet såldes bilen och slantarna investerades i en årslång vistelse i USA, på Venice Beach, där han byggde muskler på samma gym som Arnold Schwarzenegger.

När Micke Dubois återvände till Sverige hade hans taniga kropp förvandlats till ett muskelpaket. Han fick jobb som dörrvakt och på fritiden filade han på en karriär som stå upp-komiker. Stand up var något som han upplevt i USA, men var okänt i Sverige.

Micke skapade profilen Captain Freak och fick uppträda på nattklubben Alexandras varje söndag.

 

”Terroriserade” SVT

Samtidigt hade impressarion Ulf Bejerstrand återvänt efter en sejour i Kanada och introducerade fenomenet luftgitarr i Sverige. Bejerstrand engagerade Micke, men han körde inte luftgitarr. Micke nöjde sig med fyra fiktiva strängar och spelade luftbas i stället.

Micke Dubois lyckades skapa en del medial uppmärksamhet kring sin person. Bland annat skrev en av de stora ”drakarna” om att Dubois skulle få en stor roll i Steven Spielbergs kommande film. Inte ett ord var sant, men Dubois fick önskad uppmärksamhet. Journalisten som lät sig luras att en relativt okänd yngling från Solna skulle ha värvats till filmens finrum borde kanske tänka över sitt yrkesval.

På vardagarna mer eller mindre terroriserade Micke Dubois nöjesavdelningen på Sveriges Television.

Då jobbade Hans Crispin ofta i receptionen. Han berättar:

– Han kom alltid oanmäld. Vid ett tillfälle hade han med sig en bergssprängare och spelade upp en funkig låt samtidigt som han la sig på golvet och slingrade sig som en kobra. När jag frågade vad han sysslade med svarade han ”Jag kör anti-breakdance”. Efter den uppvisningen gick jag in till Sven Melander, som då var SVT:s nöjeschef, och förklarade att jag ville jobba med Micke Dubois, då det fanns så mycket energi i honom. Vi fick ett ekonomiskt anslag och gjorde ett pilotprogram som Sven gillade och snart var Svullo en kändis.

Hans Crispin fick vara sidekick åt Svullo och kallades Angne i sketcherna.

Parallellt med att tv-serien med slapsticksketcherna där Angne och Svullo spelades in skulle regissören Ulf Malmros göra sitt examensprov. Han kontaktade Micke Dubois och de skapade serien Den elake polisen, där Dubois hade huvudrollen som konstapel Åke med de jättestora skorna. Med två olika tv-serier som båda blev populära var Micke Dubois lycka gjord. 

Han brukade säga att man ska smida medan järnet är varmt, så han spelade in två skivor, en singel och ett album som sålde bra. 

Singeln ligger fortfarande på listan över de tio mest sålda skivorna i Sverige.

Hösten 1990 föddes sonen Alexander och strax därefter flyttade familjen Dubois in i en 300 kvadratmeter stor villa i Huddinge söder om Stockholm.

Förutom tv och musik reste Micke Dubois runt i Skandinavien och uppträdde. Varannan föreställning blev succé och varannan blev fiasko. På Gröna Lund i Stockholm blev det succé. Micke Dubois hade förhandlat med den legendariske nöjeschefen Ove Hahn om procent på intäkterna och lämnade Grönan med 100 000 brännande i byxfickan. 

Han hade även ett 071-nummer som det kostade 19,80 per minut att lyssna på. Svullos bråk och-stöklinje kallades den. Han gjorde en ny femminuters inspelning i veckan och det renderade honom en inkomst på 25 000 kronor om dagen.

 

Depression

Även privatlivet blev en smula stökigt och bråkigt. Familjen separerade och villan såldes. Plötsligt hade han inte tillgång till garage, så bilen såldes och motorcykeln parkerades i vardagsrummet.

Dubois hade på ett tidigt stadium bestämt sig för att sluta uppträda som Svullo när sonen börjat skolan. Han ville vara ett gott föredöme för grabben. Nu blev det inte så. Svullo var alldeles för efterfrågad för att han skulle kunna ta livet av figuren. Men Micke Dubois fick massor med andra roller, på film, i tv och i en musikal. Han spelade också in flera skivor och gjorde musikvideor.

Men även komiker kan ha depressioner. Efter en separation valde han att ta sitt liv, 46 år gammal.

Avskedet blev närmast en statsbegravning och tv gjorde minnesprogram om honom.

Micke Dubois ler nog i sin himmel när han ser att han inte är bortglömd, trots att det gått snart 15 år sedan han lämnade jordelivet.

 

Lasse Jansson

Dela på facebook
Dela på Facebook

Nyhetsbrevet

Vill du ha information, erbjudanden och rabatter från Kvällsstunden?

Prenumerera på nyhetsbrevet!

När du registrerar dig på Nyhetsbrevet samtycker du till att få exempelvis erbjudanden, rabatter och allmän information från Kvällsstunden via e-post. Du kan när som helst säga ifrån din prenumeration på nyhetsbrevet om du inte längre vill ha det.

INFORMATION MED ANLEDNING AV CORONA

Kvällsstundens redaktion arbetar just nu med begränsad bemanning och under denna coronaperiod kan det tidvis vara lite svårare att komma i kontakt med oss. Vi hoppas på din förståelse.

 

Telefon:
021-19 04 15

 

Mejla kundtjänst: Klicka här

 

Post:
Kvällsstunden
Box 1080
721 27 Västerås

 

Kvällsstunden och kvallsstunden.se ägs och ges ut av Tidningshuset Kvällsstunden AB. Ansvarig utgivare: Marc Löfgren. Alla kontaktuppgifter till redaktionen hittar du här.

Dela på facebook
Dela Kvällsstunden!
5/5
Kvällsstunden
5.0
Based on 26 reviews
drivs av Facebook
Janne Ek
Janne Ek
2020-09-22T07:33:25+0000
Bra och intressant läsning, allmänbildande
Alf Ahlstedt
Alf Ahlstedt
2020-05-08T07:14:51+0000
Staffan Kvist
Staffan Kvist
2020-04-02T13:17:31+0000
Att läsa reportagen är så spännande
Inga-Lisa Gustavsson
Inga-Lisa Gustavsson
2020-01-16T18:53:48+0000
Många fina reportage om olika orter i Sverige, dessutom gammaldags romaner och noveller.
Inga-Britt Gustafsson
Inga-Britt Gustafsson
2019-11-04T15:50:33+0000
Intressanta artiklar, både historiska och i realtid. Rogivande, avstressande läsning. Gillar den lite gammeldags... känslan, både namnet och typsnittet känns trevligt. Har fått vänner att både prova tidningen och bli prenumeranter 🙂läsa mer
Bertil Berg
Bertil Berg
2019-10-06T08:29:07+0000
Bra reportage, blandat historiskt & nutid
Rune Ljungströmmer
Rune Ljungströmmer
2019-07-10T17:05:05+0000
Mycket läsning för mycket lite pengar, delar med grannen dessutom😍
Sune Hedström
Sune Hedström
2019-05-01T07:17:40+0000
Reportage om intressanta personer från förr.
Gun-Britt Wittgren
Gun-Britt Wittgren
2019-04-09T13:45:46+0000
Mycket att läsa både dåtid och nutid
Kent Eriksson
Kent Eriksson
2019-04-04T20:06:00+0000
En allmänbildande tidning med intressanta artiklar om vår historia, kultur, natur och nöjesprofiler. Finurliga... korsord och lärorika teman om våra landskap. Alltid överraskande texter. Lär känna Sverige, läs Kvällsstunden. Skönt befriat från kändistrams, latte-eufori och hälsofrälsning 😎läsa mer
Jonny Lundström
Jonny Lundström
2019-03-31T19:20:30+0000
Tycker att mycket är bra med Kvällsstunden. Främst Noveller och "Läsarnas egna berättelser" Även kul att läsa om... Skådespelare och artister. Korsordet är bra. Helt enkelt en mångsidig tidning.läsa mer
John Tjörngren
John Tjörngren
2019-02-23T17:02:42+0000
Många intressanta artiklar !
Conny Herbertsson
Conny Herbertsson
2019-01-15T16:01:15+0000
Mycket innehållsrik,läsvärd i högsta grad.
Monica Werner
Monica Werner
2019-01-01T22:48:09+0000
Att det är en riktig papperstidning som vi faktiskt inte upptäckt förrän vi själva nått 80-årssträcket. ... Längtar efter den då det är mycket att läsa för oss bägge två.God fortsättning på 2019 från två som tänker hänga medläsa mer
Sölve Dahlberg
Sölve Dahlberg
2018-12-08T20:56:49+0000
Jag trivs med Kvällstunden.Det är blandat i den.För var och en.
Lasseman Svensson
Lasseman Svensson
2018-10-15T20:09:11+0000
Jag är 67 år inne på mitt snart 68:tionde år och är inte allt för gammalmodig, jag gillar Kvällsstunden och... finner ro i att bläddra i denna tidning. Som sagt det är trevligt att bläddra i en riktig tidning i denna digitaliserade värld.läsa mer
Christina Ögrim
Christina Ögrim
2018-05-16T13:42:08+0000
ETT STORT JUBILEUMSGRATTIS till Kvällsstunden 80 år!Jag förstår verkligen varför ni finns kvar efter 80 år.Det... är en tidning som jag läser med förtjusning och förväntan. Tittar ivrigt och längtansfullt efter brevbäraren varje tisdag.Älskar er traditionella och lättlästa layout. Modernisera för allt i världen ingenting! Njutningen av att läsa en äkta papperstidning i behändigt format - HELT UTAN ANNONSER - är ovärderlig.Era artiklar och reportage är alltid intressanta och läsvärda. Många gånger om celebriteter från förr i tiden, och som verkligen behöver dras fram ur glömskan. Det blir för mig en nostalgitripp down the memory lane.Er digitala service gör det enkelt, bekvämt - och gratis - att lämna tävlingssvar. Sedan är det bara att ivrigt invänta lottvinsterna. Dessutom är det perfekt storlek på korsordsrutorna, så texten blir lättläst för en starropererad.Nu i vecka 20 har Kvällsstunden dessutom förärat mig med en helsida om "Rännstensungen från Götgatan 83". Det har gjort mig alldeles varm om hjärtat och oerhört stolt och glad. Då kan jag inte göra annat än att ge Kvällsstunden FEM SKINANDE GULDSTJÄRNORläsa mer
Kenneth Falk
Kenneth Falk
2018-04-24T15:45:54+0000
Några tycker att tidningens framtoning är gammalmodig, jag tycker det är en styrka. Att i denna digitaliserade... värld få hålla i en papperstidning som påminner om tidningarna som fanns när jag växte upp är en lisa för själen, för även om man hänger med något så när i det moderna mediabruset så känner man sig ganska vilsen ibland. Så snälla, vik inte av från Era traditioner. Dessutom gillar jag den redaktionella texten och dess innehållläsa mer
Ingrid Sjödin-Lindström
Ingrid Sjödin-Lindström
2018-02-18T13:34:30+0000
Mysig tidning, gillar Sverige-resan; vad finns i våra olika landskap.Gunillas kök och stök, bra maträtter och bak,... inte så komplicerade.Lagom svåra korsord och finurliga Naturfrågor.Sport, nöjes m fl profiler som blir roliga att minnas.Hela tidningen läsvärd.Hälsar Ingrid i Västerbotten.läsa mer
Birgitta Nilsson
Birgitta Nilsson
2018-02-15T10:55:49+0000
Jag ser fram mot att få denna tidning varje vecka.Den är så befriande fri från skvaller och har istället... intressanta artiklar om allt mellan himmel och jord.Fakta om nöjesprofiler från förr och nu, natur,geografi och läsarnas egna bidrag i form av foton,noveller och minnen.m.m..Att det finns en så här religiöst och politiskt oberoende tidning med fakta och underhållning i lätt tillgängligt format tycker jag är unikt.Personligen är jag också road av hjärngympan korsorden ger;-)läsa mer
Ann-Christine Eriksson
Ann-Christine Eriksson
2018-02-14T13:03:30+0000
En mycket bra tidning!
Ronny W-vik
Ronny W-vik
2018-01-18T08:28:20+0000
Undebar tidning är 33 år men tycker den är intressant
Ingrid Eriksson
Ingrid Eriksson
2017-12-01T10:04:49+0000
Har haft den för flera år sen ..tycker jättemycket om denna härliga tidning..lite nostalgi i den sååå Härligt!!!
Christina Lind
Christina Lind
2017-10-12T09:33:02+0000
Verkligen ett guldkorn. Mycket spännande och intressant läsning blandat med recept och korsord!
Monkan Melek Chanovian
Monkan Melek Chanovian
2017-10-06T17:30:13+0000
Underbar tidning med mycket nostalgi
Bodil Widén
Bodil Widén
2017-10-02T16:51:16+0000
Tompa Hildorsson
Tompa Hildorsson
2017-09-29T15:01:05+0000
Mycket bra tidning med intressant innehåll. Den borde finnas i alla familjer som kontrast till kvällstidningarnas... sensationsjournalistik. Bara det att den är politiskt och religiöst neutral talar för kvalité. Och vilken tidning kan mäta sig mot Kvällsstunden som startades redan 1938 och alltså fyller 80 år nästa år. Klar favorit!läsa mer
Cherstin Juhlin
Cherstin Juhlin
2016-05-03T08:56:21+0000
En spännande veckotidning som min 92-åriga mor gillar skarpt. Jag prenumererar på den, och där finns mycket... läsvärt från förr. Reportage om gamla sångare o skådisar, noveller, följetonger, korsord, roliga historier, mat- och bakrecept, Köp o Sälj, kontaktannonser, insändare m.m. ingen reklam.läsa mer
Anitha Säll
Anitha Säll
2016-04-28T14:46:56+0000
Läs alla recensioner

Lyssna på Radio Viking här! Klicka på radion för att starta!

radioRV7