Ett ekoparadis i engelska Cornwall
Inne i de bikupeliknande växthusen finns bland annat ett vattenfall, regnskog, Medelhavsmiljö och öken à la Kalifornien. På utsidan hittar man utomhusträdgårdar, med lokala växter från Cornwall.
Dela på facebook
Dela på Facebook
Dela på email
Skicka som e-post

I ett nedlagt gruvbrott i Cornwall, England, finns i dag ett jätteväxthus med eget vattenfall och flera klimatzoner.

 

På avstånd liknar Eden Project en samling stora bikupor utslängda i Cornwalls landskap. En av dem rymmer världens största regnskog ”i fångenskap” och dessa trädgårdar hör till Englands mest besökta sevärdheter.

Det är lätt att associera till en science fictionfilm där världen ödelagts och dessa kupoler skapats för att bevara vår livsmiljö som den en gång var. Och det är inte helt fel, för Eden Project är inte bara en turistattraktion utan också en miljö- och undervisningssatsning. Här kan man lära sig mer om ekosystemet, om hur växter kan användas som mediciner och framför allt om vad vi kan göra för att bidra rädda vår miljö. 

Men när man kommer hit överväldigas man främst av känslan. Det är nästan som att vara i en riktig djungel och vandra genom tät, tropisk grönska. I den fuktiga luften förstärks dofterna och snart börjar kläderna klibba mot kroppen. 

 

Samarbete på flera sätt

Nästa kupol rymmer växtmiljöer från subtropiska trakter som Medelhavsområdet, Sydafrika och Kaliforniens öken. Utanför kupolerna väntar utomhusträdgårdarna, bland annat med lokala växter från Cornwall. 

Men på Eden Project pågår också mycket som de flesta besökare inte märker, bland annat ett projekt där interner i brittiska fängelser lär sig ekologisk odling för att kanske kunna arbeta med det efter avtjänat straff. Eden Project hjälper också företag att arbeta på ett miljövänligare sätt och samarbetar med skolor där eleverna får ta hand om en ekologisk skolträdgård. 

Eden Projects historia började 1995 då Tim Smit upptäckte ett nedlagt gruvbrott utanför staden St Austell i Cornwall. Varför inte skapa världens största växthus där? 

Många skakade på huvudet åt hans idé, men arkitektfirman Grimshaw tog honom på allvar. Tim Smit träffade arkitekterna på en pub. Under en trevlig kväll med några öl gjordes den första skissen av Eden Project på en servett. 

1998 började byggnadsarbetet och våren 2001 öppnades Eden Project. Tim Smit kan numera kalla sig Sir, tio år senare adlades han för sitt miljöarbete. 

 

Anna Lena Stålnacke

Dela på facebook
Dela på Facebook
Dela på email
Skicka som e-post

Nyhetsbrevet

Vill du ha information, erbjudanden och rabatter från Kvällsstunden?

Prenumerera på nyhetsbrevet!

När du registrerar dig på Nyhetsbrevet samtycker du till att få exempelvis erbjudanden, rabatter och allmän information från Kvällsstunden via e-post. Du kan när som helst säga ifrån din prenumeration på nyhetsbrevet om du inte längre vill ha det.

Kontakta oss

Telefon:
021-19 04 15

 

Mejl: Klicka här

 

Post:
Kvällsstunden
Box 1080
721 27 Västerås

 

Kvällsstunden och kvallsstunden.se ägs och ges ut av Tidningshuset Kvällsstunden AB. Ansvarig utgivare: Rolf Olofsson. Mer information om Kvällsstunden hittar du här.

Följ oss på Facebook

 • Kvällsstunden
  5.0
  powered by Facebook
  Gun-Britt Wittgren
  Gun-Britt Wittgren
  2019-04-09T13:45:46+0000
  Mycket att läsa både dåtid och nutid
  Kent Eriksson
  Kent Eriksson
  2019-04-04T20:06:00+0000
  En allmänbildande tidning med intressanta artiklar om vår historia, kultur, natur och nöjesprofiler. Finurliga korsord och lärorika teman om våra landskap. Alltid överraskande texter. Lär känna Sverige, läs Kvällsstunden. Skönt befriat från kändistrams, latte-eufori och hälsofrälsning 😎läsa mer
  Jonny Lundström
  Jonny Lundström
  2019-03-31T19:20:30+0000
  Tycker att mycket är bra med Kvällsstunden. Främst Noveller och "Läsarnas egna berättelser" Även kul att läsa om Skådespelare och artister. Korsordet är bra. Helt enkelt en mångsidig tidning.läsa mer
  John Tjörngren
  John Tjörngren
  2019-02-23T17:02:42+0000
  Många intressanta artiklar !
 • Radio Viking (sponsrad)

  Lyssna på Radio Viking här! Klicka på radion för att starta!

  radioRV7