Ett toppjobb med bästa utsikten
Rätt årstid och väder. På vintern, med snöstorm och hala tak, är det inte lika trevligt, tycker Paulina Riström.
Dela på facebook
Dela på Facebook
Dela på email
Skicka som e-post

Många kunder blir förvånade när Paulina Riström kommer för att göra sitt jobb. Ännu i dag är det ovanligt med kvinnliga sotare.

 

Länge vilade en mystik över yrket. Sotarna hade sitt eget språk som ingen annan förstod och det var inte bara katten som var rädd för honom – för det var alltid en han. Annat är det i dag. Paulina Riström är 25 år, har arbetat som sotare i tre och ett halvt år och tänker plugga vidare till skorstensfejartekniker. 

Det fanns en tid när sotaren inte stod så högt i kurs. Under 1300-talet fick sotaren även tjänstgöra som bödelsdräng och hudavdragare, men ett par hundra år senare blev de etablerade som en egen yrkesgrupp. 

I dag är det ett modernt yrke som handlar om bland annat ventilation, brandsäkerhet och miljö. Arbetsuppgifterna rör allt från restaurangkök och skolventilation och traditionell sotning av eldstäder och pannor i villor.

– Det är variationen och friheten i jobbet som gör att jag trivs så bra, säger Paulina.

 

Seglivade fördomar

Att hon skulle bli just sotare var emellertid ingen självklarhet.

– Efter fyra år i vården och restaurangbranschen kände jag mig klar med det och ville göra något annat. Jag hittade något om sotare, började läsa, blev intresserad och lämnade in en ansökan till skorstensfejarutbildningen via MSB i Rosersberg. Jag ville ha nya utmaningar, gå min egen väg och inte vara som alla andra. 

Paulina, som under ytterligare två år är lärling, är anställd hos Ventilation & Sotningstjänst Åke Huss AB i Uppsala. Arbetsområdet är Sigtuna, Järfälla och Sollentuna kommuner och dagarna slutar normalt klockan 16.00, men ibland kan det bli senare än så.

– En del kunder har ställt fram kaffebrickan när jag kommer och av artighet kan jag ju inte tacka nej varje gång, även om det innebär att jag får jobba över lite den dagen, säger hon.

De flesta blir också mycket positiva och tycker det är kul när det kommer en kvinnlig sotare, även om en del bär på lite förutfattade meningar om detta yrke.

– En av dem går ut på att jobbet skulle vara så tungt att en tjej inte klarar av det, vilket är tråkigt att höra, säger Paulina. Jag ser inga sådana begränsningar och ibland kan det vara tungt även för killarna. 

Tvärtom vill Paulina rekommendera andra tjejer att börja som sotare eftersom det är så trevligt och för att det behövs fler tjejer i yrket. Hon menar att variationen i arbetet, att man får röra på sig hela dagarna, de fina utsikterna och att man får träffa så många olika människor om dagarna hör till det positiva.

– Alla andra uppfattningar bygger nog mest på seglivade fördomar som levt kvar genom seklerna i en mansdominerad miljö, resonerar hon. I dag är både arbetsmetoder och attityder förändrade. 

 

Knoparmoj

Om hon ska nämna något negativt så kan det vara det hon kallar de ”Byggare Bob-lösningar” som kunder själva kommit på och som ibland gör att hon inte vet om hon ska skratta eller gråta.

Att det rör sig om ett mycket gammalt och anrikt yrke bidrar också till ett visst skimmer kring yrkesmännen – och kvinnorna. 

Något som knyter dem samman är knoparmojet, det yrkesspråk som utvecklades kring förra sekelskiftet 1900 sotare emellan och som är en blandning av gammal stockholmsslang och romani.

– Det finns till exempel de som tror att jag har en keps eller basker på huvudet, när det i själva verket är en kurpis, skrattar Paulina som själv bara kan vissa ord. 

Än i dag finns äldre sotare som behärskar detta säregna språk fullt ut och som ser sina yngre kolleger som bönhasar, det vill säga knopare som inte förstår mojet.

 

Text och foto:

Olle Anderstam

Dela på facebook
Dela på Facebook
Dela på email
Skicka som e-post

Nyhetsbrevet

Vill du ha information, erbjudanden och rabatter från Kvällsstunden?

Prenumerera på nyhetsbrevet!

När du registrerar dig på Nyhetsbrevet samtycker du till att få exempelvis erbjudanden, rabatter och allmän information från Kvällsstunden via e-post. Du kan när som helst säga ifrån din prenumeration på nyhetsbrevet om du inte längre vill ha det.

Kontakta oss

Telefon:
021-19 04 15

 

Mejl: Klicka här

 

Post:
Kvällsstunden
Box 1080
721 27 Västerås

 

Kvällsstunden och kvallsstunden.se ägs och ges ut av Tidningshuset Kvällsstunden AB. Ansvarig utgivare: Rolf Olofsson. Mer information om Kvällsstunden hittar du här.

Följ oss på Facebook

 • Kvällsstunden
  5.0
  powered by Facebook
  Sune Hedström
  Sune Hedström
  2019-05-01T07:17:40+0000
  Reportage om intressanta personer från förr.
  Gun-Britt Wittgren
  Gun-Britt Wittgren
  2019-04-09T13:45:46+0000
  Mycket att läsa både dåtid och nutid
  Kent Eriksson
  Kent Eriksson
  2019-04-04T20:06:00+0000
  En allmänbildande tidning med intressanta artiklar om vår historia, kultur, natur och nöjesprofiler. Finurliga korsord och lärorika teman om våra landskap. Alltid överraskande texter. Lär känna Sverige, läs Kvällsstunden. Skönt befriat från kändistrams, latte-eufori och hälsofrälsning 😎läsa mer
  Jonny Lundström
  Jonny Lundström
  2019-03-31T19:20:30+0000
  Tycker att mycket är bra med Kvällsstunden. Främst Noveller och "Läsarnas egna berättelser" Även kul att läsa om Skådespelare och artister. Korsordet är bra. Helt enkelt en mångsidig tidning.läsa mer
 • Radio Viking (sponsrad)

  Lyssna på Radio Viking här! Klicka på radion för att starta!

  radioRV7