Slottsruinen Wimpole’s Folly, designad av Sanderson Millerpole, anses, trots att den saknar funktion, vara så kulturhistoriskt viktig att den är skyddad av brittiska riksantikvariatet.
Fåfängorna i Europa var rena galenskapen
Dela på Facebook

UTDRAG UR ARTIKEL SKRIVEN AV MICHAEL DEE

 

Fåfängor är byggnader som saknar någon egentlig funktion. Syftet med fåfängor kan variera men ofta förekommer de som fantasibyggnader i engelska trädgårdar och i europeiska slottsparker.

Mitt i centrala Polen ligger den lilla byn Arkadia. Den har omkring 250 invånare och är berömd för sin vackra park. Om man följer ån som rinner genom parken får man plötsligt syn på en bortåt 2 000 år gammal ruin av en romersk akvedukt. En förvånande syn minst sagt. För det är liksom något som inte riktigt stämmer här. Romarriket, som trots många försök aldrig fick bukt med ”barbarerna” som de kallade de germanska och övriga nordiska folken, sträckte sig inte så långt norrut. Så hur går det här ihop? Blev ”barbarerna” så imponerade av romarnas arkitektur att de beslöt att ta efter? 

Nej, akvedukten är en så kallad fåfänga, arkitektur som inte är byggd för att ha någon praktisk funktion men först och främst för att ge visuell glädje. Men även status. Just den här fåfängan uppfördes 1779, designad av Szymon Bogumil Zug och Henryk Ittar, på uppdrag av Helena Radziwillowa (1753–1821).  Hon var av aristokratisk familj och var under en period en av Katarina den storas hovdamer. 

På svenska kallas sådana byggnadstyper som sagt ”fåfängor” På engelska kallas de ”folly” och på franska ”folie”, vilket båda betyder galenskap. Byggnaderna kan anta många olika former, till exempel små tempel, eremitage eller slottsruiner. Så hur och varför uppstod då den här trenden? 

Det var flera faktorer som spelade in. Trenden var delvis en konsekvens av ett större intresse för samspelet mellan natur och arkitektur men även ”upptäckten av det förgångna”. De första fåfängorna som uppfördes i slutet av 1500-talet och början av 1600-talet designades för att skapa accenter, det vill säga något intressant i landskapet att titta på när man blickade ut från fönstren på slott och stora gods. 

En del lyckligt lottade hade ruiner på sina marker, andra fick anlita arkitekter att rita och bygga dem. Ruiner som några århundraden tidigare hade setts som fallfärdiga byggnader och inget annat började nu i stället att ses som pittoreska. 

Fåfängan blev kulturskyddad 

Trenden med fåfängor fick ordentlig skjuts i England i slutet på 1740-talet tack vare ”The Gothic Revival” (Den gotiska återuppståndelsen), då arkitekter beslöt sig för att återuppliva den gotiska arkitekturen; en trend som snart kom att exporteras. Bland pionjärerna fanns Sanderson Miller och han blev både känd och ökänd inom sällskapslivet. För när han inbjöds till middag dröjde det inte länge innan han hade övertalat värdparet att anlita honom att uppföra en fåfänga åt dem. 

Bland hans mest berömda fåfängor finns ”Wimpole’s Folly”, en slottsruin med torn uppförd vid Wimpole Hall. Att denna fåfänga saknar funktion är en sak men den anses så kulturhistoriskt viktig att den är skyddad av brittiska riksantikvariatet. 

Parallellt med ”The Gothic Revival” rådde ruinfeber. Poeter, dramatiker, målare och arkitekter vurmade för ruiner. Arkitekten Sir John Soane (1753–1837), ritade bland annat The Bank of Englands storslagna byggnad i London. Han anlitade konstnären Joseph Gandy att utföra en målning av den, med specifika instruktioner att utföra den som en ruin. Och här fanns ett budskap. För vilken sorts byggnader var det som efterlämnat ruiner? Jo, det var de högtstående kulturerna under antiken. Och en dag skulle Soanes byggnader vara blott ruiner och komma att beundras på samma sätt. En del av Soanes byggnader står kvar. Dock inte den omnämnda The Bank of England som revs 1925.  

Det blev en pittoresk ruinstad

En del ruinfåfängor är uppenbara nybyggen. Andra ser nästan förbryllande autentiska ut. Och mest autentisk är den fåfänga som Kung George IV 1827 lät uppföra på the Windsor Royal Estate, i närheten av sjön vid Virginia Water. Men så var det ordentligt byggnadsmaterial som arkitekten Jeffrey Wyatville hade att arbeta med. Det kom från Lepis Magna i Libyen, en stad i romarriket. Allt som allt fraktades 37 kolumner, 25 piedestaler, 10 kornischer och 10 fragment av skulpturer till London. Rent formellt handlade det om gåva från de styrande i Tripoli till kungen, men egentligen handlade det om att den brittiske generalkonsuln i Tripoli, överste Warrington, ville stiga i karriären genom att ordna en överdådig present åt kungen. När alltihop väl kommit fram visste varken kungen eller någon annan vad som skulle göras med det. Så det fick ligga utanför brittiska museet i åtta år. Till slut var det någon som kom med förslaget att det kunde användas till en folly. 

Och Wyatville gick till verket. Det mest uppenbara hade varit att skapa ett stråk med kolumnerna och någon sorts tempel men Wyatville skapade i stället en sorts skissartad, pittoresk ruinstad, som fungerar väl med den omgivande parken. 

Fåfängor för eremiter

Fåfängor uppförs ibland för att dölja något. På håll ser Fort Putnam i Greystoke i det engelska landskapet Cumbria onekligen ut som ett riktigt fort, men det är en kuliss i sten och bakom ligger ett antal moderna gårdsbyggnader. I ett annat landskap, Gloucestershire, ligger en lada som har försetts med en fasad som liknar ett…

The Dunmore Pineapple har blivit känt som ”det mest bisarra huset i Skottland”.

Vill du läsa den här artikeln i sin helhet och samtidigt få tillgång till många andra intressanta artiklar, matrecept, pyssel, följetonger med mera? Klicka på bilden nedan för att ladda ner hela numret som e-tidning eller sök något från arkivet härifrån.

Nyfiken på Kvällsstunden?

Passa på att utnyttja vårt fina prova-på-erbjudande! Du får fem nummer – för bara 95 kronor! (Avser papperstidningen)
Passa på!

Ett fin-fint erbjudande

Telefon: 021-19 04 15

Mejla kundtjänst: Klicka här

Post:
Kvällsstunden
Klockartorpsgatan 14
723 44 Västerås

Kvällsstunden och kvallsstunden.se ägs och ges ut av Tidningshuset Kvällsstunden AB. Ansvarig utgivare: Marc Löfgren. Alla kontaktuppgifter till redaktionen hittar du här.

5/5

Om du har en minut över så skulle vi verkligen uppskatta om du ville lämna ett omdöme om Tidningen Kvällsstunden på vår facebook eller Google. Klicka bara på någon av knapparna nedan.Tack!

Irja Carlsson
Irja Carlsson
14:29 11 Feb 24
Blandat innehåll -- något för alla. Hög kvalité på... artiklarna, kan läsas flera gånger!!!läs mer
Bo Eriksson
Bo Eriksson
11:17 08 Feb 24
Intressant läsning, helst om gamla tider!.
BarbrosPerenner&Träd
BarbrosPerenner&Träd
18:32 16 May 23
Mycket läsvärd, intressanta artiklar. Rekommenderas varmt.
Rose-marie Nilsson
Rose-marie Nilsson
18:14 04 Jan 23
En av de få utgivningar som går i tionde-arv och läses av... alla dessa arvingar/ Leifläs mer
Svante Uller
Svante Uller
22:21 21 Sep 22
En trevlig läsning med ofta ny information i varje nummer.
Thomas Finnberg
Thomas Finnberg
13:46 23 Mar 22
Bra,intressant läsning,fina bilder, brett utbud och... trevliga romaner. korsorden.läs mer
Pia Müller
Pia Müller
12:08 02 Jan 22
Tidning som handlar om lite av varje. En tidning med ofta... intressanta reportage som gör en på gott humör.läs mer
Marie-Louice Börjesson
Marie-Louice Börjesson
13:11 07 Mar 21
Bra reportage som sträcker sig inom alla kategorier.
Ur... historisk synpunkt, Fantastisk.
Inga lögner bara fakta.
Man blir harmonisk bara av att veta att den återkommer 1 ggr/vecka! ❤️
Tack även för era klurigheter såsom bl.a korsorden.
läs mer
Britt Gustafsson
Britt Gustafsson
17:46 10 Nov 20
Den innehåller mycket intressanta reportage
Ulf Löfström
Ulf Löfström
22:34 22 Oct 20
En bra tidning, sprider inte lögner som kvällstidningarna,... berättar fina historier o reportage om det som hänt.läs mer
Nils Dahlgren
Nils Dahlgren
15:25 21 Oct 20
I stort sett allting, utom en del gnällspikar på... "insändarsidorna"! En utomordentligt bra tidning. Intressant, underhållande, bildande!😊😃läs mer
Janne Ek
Janne Ek
07:33 22 Sep 20
Bra och intressant läsning, allmänbildande
Alf Ahlstedt
Alf Ahlstedt
07:14 08 May 20
Staffan Kvist
Staffan Kvist
13:17 02 Apr 20
Att läsa reportagen är så spännande
Inga-Lisa Gustavsson
Inga-Lisa Gustavsson
18:53 16 Jan 20
Många fina reportage om olika orter i Sverige, dessutom... gammaldags romaner och noveller.läs mer
Inga-Britt IB Gustafsson
Inga-Britt IB Gustafsson
15:50 04 Nov 19
Intressanta artiklar, både historiska och i realtid.... Rogivande, avstressande läsning. Gillar den lite gammeldags känslan, både namnet och typsnittet känns trevligt. Har fått vänner att både prova tidningen och bli prenumeranter 🙂läs mer
Bertil Berg
Bertil Berg
08:29 06 Oct 19
Bra reportage, blandat historiskt & nutid
Rune Ljungströmmer
Rune Ljungströmmer
17:05 10 Jul 19
Mycket läsning för mycket lite pengar, delar med grannen... dessutom😍läs mer
Sune Hedström
Sune Hedström
07:17 01 May 19
Reportage om intressanta personer från förr.
The Porsche 924 driver
The Porsche 924 driver
10:55 27 Apr 19
Jätte bra tidning
Gun-Britt Wittgren
Gun-Britt Wittgren
13:45 09 Apr 19
Mycket att läsa både dåtid och nutid
Kent Eriksson
Kent Eriksson
20:06 04 Apr 19
En allmänbildande tidning med intressanta artiklar om vår... historia, kultur, natur och nöjesprofiler. Finurliga korsord och lärorika teman om våra landskap. Alltid överraskande texter. Lär känna Sverige, läs Kvällsstunden. Skönt befriat från kändistrams, latte-eufori och hälsofrälsning 😎läs mer
Jonny Lundström
Jonny Lundström
19:20 31 Mar 19
Tycker att mycket är bra med Kvällsstunden. Främst Noveller... och "Läsarnas egna berättelser" Även kul att läsa om Skådespelare och artister. Korsordet är bra. Helt enkelt en mångsidig tidning.läs mer
John Tjörngren
John Tjörngren
17:02 23 Feb 19
Många intressanta artiklar !
Conny Herbertsson
Conny Herbertsson
16:01 15 Jan 19
Mycket innehållsrik,läsvärd i högsta grad.
Monica Werner
Monica Werner
22:48 01 Jan 19
Att det är en riktig papperstidning som vi faktiskt inte... upptäckt förrän vi själva nått 80-årssträcket. Längtar efter den då det är mycket att läsa för oss bägge två.
God fortsättning på 2019 från två som tänker hänga med
läs mer
Sölve Dahlberg
Sölve Dahlberg
20:56 08 Dec 18
Jag trivs med Kvällstunden.Det är blandat i den.För var och... en.läs mer
Lasseman Svensson
Lasseman Svensson
20:09 15 Oct 18
Jag är 67 år inne på mitt snart 68:tionde år och är inte... allt för gammalmodig, jag gillar Kvällsstunden och finner ro i att bläddra i denna tidning.
Som sagt det är trevligt att bläddra i en riktig tidning i denna digitaliserade värld.
läs mer
Christina Ögrim
Christina Ögrim
13:42 16 May 18
ETT STORT JUBILEUMSGRATTIS till Kvällsstunden 80 år!
Jag... förstår verkligen varför ni finns kvar efter 80 år.
Det är en tidning som jag läser med förtjusning och förväntan. Tittar ivrigt och längtansfullt efter brevbäraren varje tisdag.
Älskar er traditionella och lättlästa layout. Modernisera för allt i världen ingenting! Njutningen av att läsa en äkta papperstidning i behändigt format - HELT UTAN ANNONSER - är ovärderlig.
Era artiklar och reportage är alltid intressanta och läsvärda. Många gånger om celebriteter från förr i tiden, och som verkligen behöver dras fram ur glömskan. Det blir för mig en nostalgitripp down the memory lane.
Er digitala service gör det enkelt, bekvämt - och gratis - att lämna tävlingssvar. Sedan är det bara att ivrigt invänta lottvinsterna. Dessutom är det perfekt storlek på korsordsrutorna, så texten blir lättläst för en starropererad.
Nu i vecka 20 har Kvällsstunden dessutom förärat mig med en helsida om "Rännstensungen från Götgatan 83". Det har gjort mig alldeles varm om hjärtat och oerhört stolt och glad. Då kan jag inte göra annat än att ge Kvällsstunden
FEM SKINANDE GULDSTJÄRNOR
läs mer
Kenneth Falk
Kenneth Falk
15:45 24 Apr 18
Några tycker att tidningens framtoning är gammalmodig, jag... tycker det är en styrka. Att i denna digitaliserade värld få hålla i en papperstidning som påminner om tidningarna som fanns när jag växte upp är en lisa för själen, för även om man hänger med något så när i det moderna mediabruset så känner man sig ganska vilsen ibland. Så snälla, vik inte av från Era traditioner. Dessutom gillar jag den redaktionella texten och dess innehållläs mer
Ingrid Sjödin-Lindström
Ingrid Sjödin-Lindström
13:34 18 Feb 18
Mysig tidning, gillar Sverige-resan; vad finns i våra olika... landskap.
Gunillas kök och stök, bra maträtter och bak, inte så komplicerade.
Lagom svåra korsord och finurliga Naturfrågor.
Sport, nöjes m fl profiler som blir roliga att minnas.
Hela tidningen läsvärd.
Hälsar Ingrid i Västerbotten.
läs mer
Birgitta Nilsson
Birgitta Nilsson
10:55 15 Feb 18
Jag ser fram mot att få denna tidning varje vecka.Den är så... befriande fri från skvaller och har istället intressanta artiklar om allt mellan himmel och jord.Fakta om nöjesprofiler från förr och nu, natur,geografi och läsarnas egna bidrag i form av foton,noveller och minnen.m.m..Att det finns en så här religiöst och politiskt oberoende tidning med fakta och underhållning i lätt tillgängligt format tycker jag är unikt.Personligen är jag också road av hjärngympan korsorden ger;-)läs mer
Ann Christine Eriksson
Ann Christine Eriksson
13:03 14 Feb 18
En mycket bra tidning!
Ronny W-vik
Ronny W-vik
08:28 18 Jan 18
Undebar tidning är 33 år men tycker den är intressant
Ingrid Eriksson
Ingrid Eriksson
10:04 01 Dec 17
Har haft den för flera år sen ..tycker jättemycket om denna... härliga tidning..lite nostalgi i den sååå Härligt!!!läs mer
Christina Lind
Christina Lind
09:33 12 Oct 17
Verkligen ett guldkorn. Mycket spännande och intressant... läsning blandat med recept och korsord!läs mer
Bodil Widén
Bodil Widén
16:51 02 Oct 17
Anitha Säll
Anitha Säll
14:46 28 Apr 16
Fler recensioner
js_loader
Dela Kvällsstunden!

Nyhetsbrevet

Vill du ha information, erbjudanden och rabatter från Kvällsstunden?

Prenumerera på nyhetsbrevet!

När du registrerar dig på Nyhetsbrevet samtycker du till att få exempelvis erbjudanden, rabatter och allmän information från Kvällsstunden via e-post. Du kan när som helst säga ifrån din prenumeration på nyhetsbrevet om du inte längre vill ha det.

Lyssna på Radio Viking här! Klicka på radion för att starta!

radioRV7

Du är på väg att logga ut.
Vill du fortsätta?

Just nu har du inga aktiva prenumerationer på E-TIDNINGEN eller TALTIDNINGEN.
Välj ett alternativ nedan för att köpa och aktivera önskad digital prenumeration av Kvällsstunden.

Delad glädje är dubbel glädje,
och i bästa fall mångdubblad!
Missa inte denna fantastiska möjlighet!

Så här går det till:
Ge bort ett gratisnummer av Kvällsstunden till ett obegränsat antal vänner och bekanta. Tala bara om för oss vilka de är så ordnar vi så att de får ett nummer hem i brevlådan. Om de sedan skulle välja att teckna en egen prenumeration på Kvällsstunden (hel- eller halvår) så får både du och din vän förlängd prenumeration. Ju fler du värvar desto fler månader förlänger vi din prenumeration med – helt kostnadsfritt!

Som tack för att du hjälper oss att sprida Kvällsstunden...
• Om din vän väljer att teckna ett HELÅR av Kvällsstunden förlänger vi både din och vännens prenumeration med TVÅ månader (8 nummer).
• Om din vän tecknar ett HALVÅR av Kvällsstunden förlänger vi både din och vännens prenumeration med EN månad (4 nummer).

En kostnadsfri prenumeration?
Så om sex av dina vänner skulle teckna en helårsprenumeration, så förlänger vi, kostnadsfritt, din nuvarande prenumeration med ett helt år! Om du "värvar" tolv personer förlängs den med två år, osv...

Kom ihåg: Du har inget att förlora!
Erbjudandet är helt "riskfritt". Så länge du är prenumerant får du ge bort hur många gratisnummer du önskar till personer du tror skulle uppskatta tidningen. Erbjudandet medför inga kostnader och inte några krav på vidare prenumeration eller andra åtaganden.

Saknar du ett webbkonto? Du skapar enkelt ett kostnadsfritt konto härifrån.