Bilden är publicerad i Upsala Nya Tidning 18 december 1942 med följande bildtext: ”Från det febrila arbetet i går med inslagning av fältjulklappar. Från vänster fruar E. Wahlmark, F. Hagström, E. Linnér och K. Bratt.” Fotograf: Paul Sandberg/Digitalt Museum.
Fältjulklappen blev allas sak under kriget
Dela på facebook
Dela på Facebook

Att vara inkallad till beredskap under andra världskriget var inte det lättaste. Ingen visste riktigt säkert när och om kriget skulle komma, och de inkallades anhöriga visste ofta inte var deras nära och kära befann sig. Särskilt kännbart var det runt jultid –
familjens högtid, då man skulle samlas och fira tillsammans. Nu kunde de flesta inte ens skicka en julklapp till sin son, bror eller make. Då föddes idén om fältjulklappen. 

 

Initiativet till att sprida glädje bland svenskar i beredskap togs av den inkallade Arthur Johansson. Han visste hur många det var som skulle fira jul långt från familjen, någonstans i beredskapstidens Sverige, och hösten 1940 kontaktade han tidningen Social-Demokraten för att få deras hjälp att sprida idén.

Tidningen nappade genast på hans idé och spred den till sina läsare. Efter en omröstning bland läsarna enades man om namnet Fältjulklappen. 

När idén väl var förankrad bildades en kommitté för att administrera insamlingar, paketinslagning och utdelning till soldaterna. 

Ordförande för kommittén blev major Folke Bernadotte, som då var chef för arméns förströelsedetalj. I ett tal i radio 1941 kallade han klappen ”den okände givarens gåva till den okände soldaten”.

 

Stort engagemang

Det var inte svårt att få organisationer och människor att engagera sig i fältjulklappen. De frivilliga kom från såväl LO som Arbetsgivareföreningen, från Kooperativa förbundet och Sveriges Köpmannaförbund, från tidningen Social-Demokraten och Kronprinsessans gåvokommitté. Via Postverket och Rikstelefonbyrån spreds budskapet över hela Sverige och folk slöt upp mangrant. 

Första året hoppades kommittén få in 50 000 kronor allt som allt. Målet nåddes redan efter tre dagar och från 1940 till 1945 skickades tusentals julklappar till de svenska soldaterna i beredskap. 

 

Kabaré och lotteri

Bland de många som engagerade sig fanns poeten Nils Ferlin, som också skrev en visa om fältjulklappen, och sångaren Lasse Dahlquist, som också var en populär fältartist. Radiotjänst arrangerade en kabaré till stöd för julklappen, där bland andra Åke Söderblom och Sickan Carlsson medverkade. 

Särskilt utmärkte sig Sveriges lottakårer, som arbetade intensivt med insamlingsarbete, paketinslagning och leveranser. De arrangerade insamlingar, kampanjer, lotterier, tävlingar och försäljningar och såg till att insamlingarna blev ”de glada givarnas fest”, ett uttryck som användes flitigt. 

Det var dock inte alltid helt enkelt att nå fram med leveranserna, särskilt inte när klapparna skulle distribueras till soldater på öarna i havsbandet. Då kunde marinlottorna få ta små båtar ut till posteringarna, och om vädret var för besvärligt och de inte kunde lägga till hände det att de fick kasta iland julklapparna till de väntande soldaterna. 

 

Tröjor och korv

Även kungahuset engagerade sig i julklappen, som kronprinsessan Louise och prinsessan Sibylla själva slog in. Kungens klappar gick till beredskapspersonal på Öland och prins Eugens sändes till marinen i Karlskrona. 

Många av de inkallade fick inte berätta för sin familj och sina vänner var i Sverige de befann sig och de kunde inte heller förvänta sig att få någon julhälsning eller julklapp. 

Med fält­julklappen köpte svenska folket i stället julklappar åt en okänd soldat, något som berörde människor och skapade en stark gemenskap och vi-känsla. 

Att skicka fältjulklappen var gratis, och dessutom gjordes undantag från ransoneringsbestämmelserna. Det fanns dock vissa bestämmelser. Värdet på klappen måste vara minst fem kronor, vikten högst tre kilo och det fick inte heller vara alkohol eller färska matvaror i paketen. 

Det vanligaste var klädesplagg, såsom stickade tröjor, vantar och halsdukar, vilket var särskilt välkommet då beredskapsvintrarna var kalla och soldaterna levde under ganska svåra omständigheter.

Även ätbara julklappar var förstås välkomna. Många var de paket som innehöll kex, rökta korvar, choklad, konfekt och socker. Snus och cigaretter uppskattades också, men även praktiska julklappar som innehöll sådant som brevpapper, rakhyvlar, tidningar och böcker välkomnades.

 

Ingen blev utan!

De första två åren skickades alla fältjulklapparna till Stockholm, varifrån de sedan distribuerades till männen i fält. Senare kom lokala distributionscentraler att upprättas på olika platser i landet. Det gjorde att fler kände sig inkluderade, vilket resulterade i ännu fler julklappar. 

Julen 1942 blev inte en enda soldat utan en fältjulklapp. 

Eftersom insamlingarna gick så bra blev det ett stort överskott på julklappar. I de svåra tiderna, med ett stort behov av hjälp och understöd för många, skickades de vidare till andra hjälpbehövande. 

I Smålandsposten kunde man lördagen den 28 december 1940 läsa följande text, under rubriken; Julafton vid I 11:s fältregemente. Någonstans i Sverige:

 

”Att vara i militärtjänst och fira jul! Den, som icke varit med därom, tror naturligtvis, att det därvid icke kan bli någon jul. Säkerligen har många föräldrar och hustrur till de i militärtjänst inkallade därom haft bekymmer, emedan deras söner eller maken fått fira jul i militärförläggningen. För att skingra de hemmavarandes eventuella oro för de sina, skall jag här söka skildra något av vårt julfirande. 

Julafton kl. 2 samlades vi i mathallen för att doppa i grytan. Kl. 5 var det julmiddag. Förläggningskompanichefen hälsade oss, erinrande om julens betydelse och önskade oss en god helg. Han påvisade också, att det icke var alla soldater, som i år kunde fira jul, fridens högtid, under så pass angenäma yttre förhållanden som vi svenskar. 

Middagen bestod av smörgåsbord, vilket formligen dignade av rätter, där fanns skinka och allt annat som hör julen till, lutfisk och julgröt. Således ingen brist på mat trots kort-tider. Så blev det julklappsutdelning. Vi fingo alla var sin fältjulklapp. Innehållet bestod av toilettsaker, böcker, skrivpapper, cigaretter och gotter i växlande myckenhet. 

Dessutom fick vi var sitt par strumpor, hemstickade, präktiga saker, var sitt presentkort och var sin påse med äpplen, apelsiner, nötter, karameller m.m. Under tiden serverades kaffe med wienerbröd och småbröd. De båda senare slagen syntes dock inte ha någon vidare åtgång, man var tydligen mätt.”

 

Så kunde en beredskapsjul firas. Och så uppskattad var fältjulklappen, som förenade i en tid då varje människa, man som kvinna, behövdes för att skapa julstämning. 

 

Bitte Assarmo

Här ser vi några av de saker som blev till julklappar under krigsåren; stickade halsdukar, sockor och brevpapper.
Folke Bernadotte, till vänster, var ordförande i kommittén och Sickan Carlsson och Lasse Dahlqvist några av dem som engagerade sig.

Den här artikeln i sin helhet och mängder av annan julläsning får du i årets fullmatade julbilaga från Kvällsstunden. klicka på bilden här intill för att komma till e-tidningen. Bara att ladda ner, läsa och njuta! God Jul!

Dela på facebook
Dela på Facebook

INFORMATION MED ANLEDNING AV CORONA

Kvällsstundens redaktion arbetar just nu med begränsad bemanning och under denna coronaperiod kan det tidvis vara lite svårare att komma i kontakt med oss. Vi hoppas på din förståelse.

 

Telefon:
021-19 04 15

 

Mejla kundtjänst: Klicka här

 

Post:
Kvällsstunden
Box 1080
721 27 Västerås

 

Kvällsstunden och kvallsstunden.se ägs och ges ut av Tidningshuset Kvällsstunden AB. Ansvarig utgivare: Marc Löfgren. Alla kontaktuppgifter till redaktionen hittar du här.

Nyhetsbrevet

Vill du ha information, erbjudanden och rabatter från Kvällsstunden?

Prenumerera på nyhetsbrevet!

När du registrerar dig på Nyhetsbrevet samtycker du till att få exempelvis erbjudanden, rabatter och allmän information från Kvällsstunden via e-post. Du kan när som helst säga ifrån din prenumeration på nyhetsbrevet om du inte längre vill ha det.

Dela på facebook
Dela Kvällsstunden!
5/5
Kvällsstunden
5.0
Based on 33 reviews
drivs av Facebook
Pia Müller
Pia Müller
2022-01-02T12:08:41+0000
Tidning som handlar om lite av varje. En tidning med ofta intressanta reportage som gör en på gott humör.
Gunilla Segerlund
Gunilla Segerlund
2021-11-13T14:29:34+0000
Bra,intressant läsning,fina bilder, brett utbud och trevliga romaner. Min tidning skickar jag vidare till några... pensionärer som inte har råd att köpa egna tidningar, så den är välläst. Skriver också av en del äldre recept som glömts bort idag. Bra. Tack för en mycket bra tidning.läsa mer
Marie-Louice Börjesson
Marie-Louice Börjesson
2021-03-07T13:11:44+0000
Bra reportage som sträcker sig inom alla kategorier.Ur historisk synpunkt, Fantastisk. Inga lögner bara fakta.Man... blir harmonisk bara av att veta att den återkommer 1 ggr/vecka! ❤️Tack även för era klurigheter såsom bl.a korsorden.läsa mer
Britt Gustafsson
Britt Gustafsson
2020-11-10T17:46:32+0000
Den innehåller mycket intressanta reportage
Ulf Löfström
Ulf Löfström
2020-10-22T22:34:16+0000
En bra tidning, sprider inte lögner som kvällstidningarna, berättar fina historier o reportage om det som hänt.
Nils Dahlgren
Nils Dahlgren
2020-10-21T15:25:27+0000
I stort sett allting, utom en del gnällspikar på "insändarsidorna"! En utomordentligt bra tidning. Intressant,... underhållande, bildande!😊😃läsa mer
Janne Ek
Janne Ek
2020-09-22T07:33:25+0000
Bra och intressant läsning, allmänbildande
Alf Ahlstedt
Alf Ahlstedt
2020-05-08T07:14:51+0000
Staffan Kvist
Staffan Kvist
2020-04-02T13:17:31+0000
Att läsa reportagen är så spännande
Inga-Lisa Gustavsson
Inga-Lisa Gustavsson
2020-01-16T18:53:48+0000
Många fina reportage om olika orter i Sverige, dessutom gammaldags romaner och noveller.
Inga-Britt Gustafsson
Inga-Britt Gustafsson
2019-11-04T15:50:33+0000
Intressanta artiklar, både historiska och i realtid. Rogivande, avstressande läsning. Gillar den lite gammeldags... känslan, både namnet och typsnittet känns trevligt. Har fått vänner att både prova tidningen och bli prenumeranter 🙂läsa mer
Bertil Berg
Bertil Berg
2019-10-06T08:29:07+0000
Bra reportage, blandat historiskt & nutid
Rune Ljungströmmer
Rune Ljungströmmer
2019-07-10T17:05:05+0000
Mycket läsning för mycket lite pengar, delar med grannen dessutom😍
Sune Hedström
Sune Hedström
2019-05-01T07:17:40+0000
Reportage om intressanta personer från förr.
Gun-Britt Wittgren
Gun-Britt Wittgren
2019-04-09T13:45:46+0000
Mycket att läsa både dåtid och nutid
Kent Eriksson
Kent Eriksson
2019-04-04T20:06:00+0000
En allmänbildande tidning med intressanta artiklar om vår historia, kultur, natur och nöjesprofiler. Finurliga korsord... och lärorika teman om våra landskap. Alltid överraskande texter. Lär känna Sverige, läs Kvällsstunden. Skönt befriat från kändistrams, latte-eufori och hälsofrälsning 😎läsa mer
Jonny Lundström
Jonny Lundström
2019-03-31T19:20:30+0000
Tycker att mycket är bra med Kvällsstunden. Främst Noveller och "Läsarnas egna berättelser" Även kul att läsa om... Skådespelare och artister. Korsordet är bra. Helt enkelt en mångsidig tidning.läsa mer
John Tjörngren
John Tjörngren
2019-02-23T17:02:42+0000
Många intressanta artiklar !
Conny Herbertsson
Conny Herbertsson
2019-01-15T16:01:15+0000
Mycket innehållsrik,läsvärd i högsta grad.
Monica Werner
Monica Werner
2019-01-01T22:48:09+0000
Att det är en riktig papperstidning som vi faktiskt inte upptäckt förrän vi själva nått 80-årssträcket. Längtar efter... den då det är mycket att läsa för oss bägge två.God fortsättning på 2019 från två som tänker hänga medläsa mer
Sölve Dahlberg
Sölve Dahlberg
2018-12-08T20:56:49+0000
Jag trivs med Kvällstunden.Det är blandat i den.För var och en.
Lasseman Svensson
Lasseman Svensson
2018-10-15T20:09:11+0000
Jag är 67 år inne på mitt snart 68:tionde år och är inte allt för gammalmodig, jag gillar Kvällsstunden och finner ro i... att bläddra i denna tidning. Som sagt det är trevligt att bläddra i en riktig tidning i denna digitaliserade värld.läsa mer
Christina Ögrim
Christina Ögrim
2018-05-16T13:42:08+0000
ETT STORT JUBILEUMSGRATTIS till Kvällsstunden 80 år!Jag förstår verkligen varför ni finns kvar efter 80 år.Det är en... tidning som jag läser med förtjusning och förväntan. Tittar ivrigt och längtansfullt efter brevbäraren varje tisdag.Älskar er traditionella och lättlästa layout. Modernisera för allt i världen ingenting! Njutningen av att läsa en äkta papperstidning i behändigt format - HELT UTAN ANNONSER - är ovärderlig.Era artiklar och reportage är alltid intressanta och läsvärda. Många gånger om celebriteter från förr i tiden, och som verkligen behöver dras fram ur glömskan. Det blir för mig en nostalgitripp down the memory lane.Er digitala service gör det enkelt, bekvämt - och gratis - att lämna tävlingssvar. Sedan är det bara att ivrigt invänta lottvinsterna. Dessutom är det perfekt storlek på korsordsrutorna, så texten blir lättläst för en starropererad.Nu i vecka 20 har Kvällsstunden dessutom förärat mig med en helsida om "Rännstensungen från Götgatan 83". Det har gjort mig alldeles varm om hjärtat och oerhört stolt och glad. Då kan jag inte göra annat än att ge Kvällsstunden FEM SKINANDE GULDSTJÄRNORläsa mer
Kenneth Falk
Kenneth Falk
2018-04-24T15:45:54+0000
Några tycker att tidningens framtoning är gammalmodig, jag tycker det är en styrka. Att i denna digitaliserade värld få... hålla i en papperstidning som påminner om tidningarna som fanns när jag växte upp är en lisa för själen, för även om man hänger med något så när i det moderna mediabruset så känner man sig ganska vilsen ibland. Så snälla, vik inte av från Era traditioner. Dessutom gillar jag den redaktionella texten och dess innehållläsa mer
Ingrid Sjödin-Lindström
Ingrid Sjödin-Lindström
2018-02-18T13:34:30+0000
Mysig tidning, gillar Sverige-resan; vad finns i våra olika landskap.Gunillas kök och stök, bra maträtter och bak,... inte så komplicerade.Lagom svåra korsord och finurliga Naturfrågor.Sport, nöjes m fl profiler som blir roliga att minnas.Hela tidningen läsvärd.Hälsar Ingrid i Västerbotten.läsa mer
Birgitta Nilsson
Birgitta Nilsson
2018-02-15T10:55:49+0000
Jag ser fram mot att få denna tidning varje vecka.Den är så befriande fri från skvaller och har istället intressanta... artiklar om allt mellan himmel och jord.Fakta om nöjesprofiler från förr och nu, natur,geografi och läsarnas egna bidrag i form av foton,noveller och minnen.m.m..Att det finns en så här religiöst och politiskt oberoende tidning med fakta och underhållning i lätt tillgängligt format tycker jag är unikt.Personligen är jag också road av hjärngympan korsorden ger;-)läsa mer
Ann Christine Eriksson
Ann Christine Eriksson
2018-02-14T13:03:30+0000
En mycket bra tidning!
Ronny W-vik
Ronny W-vik
2018-01-18T08:28:20+0000
Undebar tidning är 33 år men tycker den är intressant
Ingrid Eriksson
Ingrid Eriksson
2017-12-01T10:04:49+0000
Har haft den för flera år sen ..tycker jättemycket om denna härliga tidning..lite nostalgi i den sååå Härligt!!!
Christina Lind
Christina Lind
2017-10-12T09:33:02+0000
Verkligen ett guldkorn. Mycket spännande och intressant läsning blandat med recept och korsord!
Bodil Widén
Bodil Widén
2017-10-02T16:51:16+0000
Cherstin Juhlin
Cherstin Juhlin
2016-05-03T08:56:21+0000
En spännande veckotidning som min 92-åriga mor gillar skarpt. Jag prenumererar på den, och där finns mycket läsvärt... från förr. Reportage om gamla sångare o skådisar, noveller, följetonger, korsord, roliga historier, mat- och bakrecept, Köp o Sälj, kontaktannonser, insändare m.m. ingen reklam.läsa mer
Anitha Säll
Anitha Säll
2016-04-28T14:46:56+0000
Läs alla recensioner

Lyssna på Radio Viking här! Klicka på radion för att starta!

radioRV7