Bilden är publicerad i Upsala Nya Tidning 18 december 1942 med följande bildtext: ”Från det febrila arbetet i går med inslagning av fältjulklappar. Från vänster fruar E. Wahlmark, F. Hagström, E. Linnér och K. Bratt.” Fotograf: Paul Sandberg/Digitalt Museum.
Fältjulklappen blev allas sak under kriget
Dela på Facebook

Att vara inkallad till beredskap under andra världskriget var inte det lättaste. Ingen visste riktigt säkert när och om kriget skulle komma, och de inkallades anhöriga visste ofta inte var deras nära och kära befann sig. Särskilt kännbart var det runt jultid –
familjens högtid, då man skulle samlas och fira tillsammans. Nu kunde de flesta inte ens skicka en julklapp till sin son, bror eller make. Då föddes idén om fältjulklappen. 

 

Initiativet till att sprida glädje bland svenskar i beredskap togs av den inkallade Arthur Johansson. Han visste hur många det var som skulle fira jul långt från familjen, någonstans i beredskapstidens Sverige, och hösten 1940 kontaktade han tidningen Social-Demokraten för att få deras hjälp att sprida idén.

Tidningen nappade genast på hans idé och spred den till sina läsare. Efter en omröstning bland läsarna enades man om namnet Fältjulklappen. 

När idén väl var förankrad bildades en kommitté för att administrera insamlingar, paketinslagning och utdelning till soldaterna. 

Ordförande för kommittén blev major Folke Bernadotte, som då var chef för arméns förströelsedetalj. I ett tal i radio 1941 kallade han klappen ”den okände givarens gåva till den okände soldaten”.

 

Stort engagemang

Det var inte svårt att få organisationer och människor att engagera sig i fältjulklappen. De frivilliga kom från såväl LO som Arbetsgivareföreningen, från Kooperativa förbundet och Sveriges Köpmannaförbund, från tidningen Social-Demokraten och Kronprinsessans gåvokommitté. Via Postverket och Rikstelefonbyrån spreds budskapet över hela Sverige och folk slöt upp mangrant. 

Första året hoppades kommittén få in 50 000 kronor allt som allt. Målet nåddes redan efter tre dagar och från 1940 till 1945 skickades tusentals julklappar till de svenska soldaterna i beredskap. 

 

Kabaré och lotteri

Bland de många som engagerade sig fanns poeten Nils Ferlin, som också skrev en visa om fältjulklappen, och sångaren Lasse Dahlquist, som också var en populär fältartist. Radiotjänst arrangerade en kabaré till stöd för julklappen, där bland andra Åke Söderblom och Sickan Carlsson medverkade. 

Särskilt utmärkte sig Sveriges lottakårer, som arbetade intensivt med insamlingsarbete, paketinslagning och leveranser. De arrangerade insamlingar, kampanjer, lotterier, tävlingar och försäljningar och såg till att insamlingarna blev ”de glada givarnas fest”, ett uttryck som användes flitigt. 

Det var dock inte alltid helt enkelt att nå fram med leveranserna, särskilt inte när klapparna skulle distribueras till soldater på öarna i havsbandet. Då kunde marinlottorna få ta små båtar ut till posteringarna, och om vädret var för besvärligt och de inte kunde lägga till hände det att de fick kasta iland julklapparna till de väntande soldaterna. 

 

Tröjor och korv

Även kungahuset engagerade sig i julklappen, som kronprinsessan Louise och prinsessan Sibylla själva slog in. Kungens klappar gick till beredskapspersonal på Öland och prins Eugens sändes till marinen i Karlskrona. 

Många av de inkallade fick inte berätta för sin familj och sina vänner var i Sverige de befann sig och de kunde inte heller förvänta sig att få någon julhälsning eller julklapp. 

Med fält­julklappen köpte svenska folket i stället julklappar åt en okänd soldat, något som berörde människor och skapade en stark gemenskap och vi-känsla. 

Att skicka fältjulklappen var gratis, och dessutom gjordes undantag från ransoneringsbestämmelserna. Det fanns dock vissa bestämmelser. Värdet på klappen måste vara minst fem kronor, vikten högst tre kilo och det fick inte heller vara alkohol eller färska matvaror i paketen. 

Det vanligaste var klädesplagg, såsom stickade tröjor, vantar och halsdukar, vilket var särskilt välkommet då beredskapsvintrarna var kalla och soldaterna levde under ganska svåra omständigheter.

Även ätbara julklappar var förstås välkomna. Många var de paket som innehöll kex, rökta korvar, choklad, konfekt och socker. Snus och cigaretter uppskattades också, men även praktiska julklappar som innehöll sådant som brevpapper, rakhyvlar, tidningar och böcker välkomnades.

 

Ingen blev utan!

De första två åren skickades alla fältjulklapparna till Stockholm, varifrån de sedan distribuerades till männen i fält. Senare kom lokala distributionscentraler att upprättas på olika platser i landet. Det gjorde att fler kände sig inkluderade, vilket resulterade i ännu fler julklappar. 

Julen 1942 blev inte en enda soldat utan en fältjulklapp. 

Eftersom insamlingarna gick så bra blev det ett stort överskott på julklappar. I de svåra tiderna, med ett stort behov av hjälp och understöd för många, skickades de vidare till andra hjälpbehövande. 

I Smålandsposten kunde man lördagen den 28 december 1940 läsa följande text, under rubriken; Julafton vid I 11:s fältregemente. Någonstans i Sverige:

 

”Att vara i militärtjänst och fira jul! Den, som icke varit med därom, tror naturligtvis, att det därvid icke kan bli någon jul. Säkerligen har många föräldrar och hustrur till de i militärtjänst inkallade därom haft bekymmer, emedan deras söner eller maken fått fira jul i militärförläggningen. För att skingra de hemmavarandes eventuella oro för de sina, skall jag här söka skildra något av vårt julfirande. 

Julafton kl. 2 samlades vi i mathallen för att doppa i grytan. Kl. 5 var det julmiddag. Förläggningskompanichefen hälsade oss, erinrande om julens betydelse och önskade oss en god helg. Han påvisade också, att det icke var alla soldater, som i år kunde fira jul, fridens högtid, under så pass angenäma yttre förhållanden som vi svenskar. 

Middagen bestod av smörgåsbord, vilket formligen dignade av rätter, där fanns skinka och allt annat som hör julen till, lutfisk och julgröt. Således ingen brist på mat trots kort-tider. Så blev det julklappsutdelning. Vi fingo alla var sin fältjulklapp. Innehållet bestod av toilettsaker, böcker, skrivpapper, cigaretter och gotter i växlande myckenhet. 

Dessutom fick vi var sitt par strumpor, hemstickade, präktiga saker, var sitt presentkort och var sin påse med äpplen, apelsiner, nötter, karameller m.m. Under tiden serverades kaffe med wienerbröd och småbröd. De båda senare slagen syntes dock inte ha någon vidare åtgång, man var tydligen mätt.”

 

Så kunde en beredskapsjul firas. Och så uppskattad var fältjulklappen, som förenade i en tid då varje människa, man som kvinna, behövdes för att skapa julstämning. 

 

Bitte Assarmo

Här ser vi några av de saker som blev till julklappar under krigsåren; stickade halsdukar, sockor och brevpapper.
Folke Bernadotte, till vänster, var ordförande i kommittén och Sickan Carlsson och Lasse Dahlqvist några av dem som engagerade sig.

Den här artikeln i sin helhet och mängder av annan julläsning får du i årets fullmatade julbilaga från Kvällsstunden. klicka på bilden här intill för att komma till e-tidningen. Bara att ladda ner, läsa och njuta! God Jul!

Dela på Facebook

Nyfiken på Kvällsstunden?

Passa på att utnyttja vårt fina prova-på-erbjudande! Du får fem nummer – för bara 95 kronor! (Avser papperstidningen)
Passa på!

Ett fin-fint erbjudande

Telefon: 021-19 04 15

Mejla kundtjänst: Klicka här

Post:
Kvällsstunden
Klockartorpsgatan 14
723 44 Västerås

Kvällsstunden och kvallsstunden.se ägs och ges ut av Tidningshuset Kvällsstunden AB. Ansvarig utgivare: Agnetha Brolin. Alla kontaktuppgifter till redaktionen hittar du här.

5/5

Om du har en minut över så skulle vi verkligen uppskatta om du ville lämna ett omdöme om Tidningen Kvällsstunden på vår facebook eller Google. Klicka bara på någon av knapparna nedan.Tack!

Irja Carlsson
Irja Carlsson
14:29 11 Feb 24
Blandat innehåll -- något för alla. Hög kvalité på... artiklarna, kan läsas flera gånger!!!läs mer
Bo Eriksson
Bo Eriksson
11:17 08 Feb 24
Intressant läsning, helst om gamla tider!.
BarbrosPerenner&Träd
BarbrosPerenner&Träd
18:32 16 May 23
Mycket läsvärd, intressanta artiklar. Rekommenderas varmt.
Rose-marie Nilsson
Rose-marie Nilsson
18:14 04 Jan 23
En av de få utgivningar som går i tionde-arv och läses av... alla dessa arvingar/ Leifläs mer
Svante Uller
Svante Uller
22:21 21 Sep 22
En trevlig läsning med ofta ny information i varje nummer.
Thomas Finnberg
Thomas Finnberg
13:46 23 Mar 22
Bra,intressant läsning,fina bilder, brett utbud och... trevliga romaner. korsorden.läs mer
Pia Müller
Pia Müller
12:08 02 Jan 22
Tidning som handlar om lite av varje. En tidning med ofta... intressanta reportage som gör en på gott humör.läs mer
Marie-Louice Börjesson
Marie-Louice Börjesson
13:11 07 Mar 21
Bra reportage som sträcker sig inom alla kategorier.
Ur... historisk synpunkt, Fantastisk.
Inga lögner bara fakta.
Man blir harmonisk bara av att veta att den återkommer 1 ggr/vecka! ❤️
Tack även för era klurigheter såsom bl.a korsorden.
läs mer
Britt Gustafsson
Britt Gustafsson
17:46 10 Nov 20
Den innehåller mycket intressanta reportage
Ulf Löfström
Ulf Löfström
22:34 22 Oct 20
En bra tidning, sprider inte lögner som kvällstidningarna,... berättar fina historier o reportage om det som hänt.läs mer
Nils Dahlgren
Nils Dahlgren
15:25 21 Oct 20
I stort sett allting, utom en del gnällspikar på... "insändarsidorna"! En utomordentligt bra tidning. Intressant, underhållande, bildande!😊😃läs mer
Janne Ek
Janne Ek
07:33 22 Sep 20
Bra och intressant läsning, allmänbildande
Alf Ahlstedt
Alf Ahlstedt
07:14 08 May 20
Staffan Kvist
Staffan Kvist
13:17 02 Apr 20
Att läsa reportagen är så spännande
Inga-Lisa Gustavsson
Inga-Lisa Gustavsson
18:53 16 Jan 20
Många fina reportage om olika orter i Sverige, dessutom... gammaldags romaner och noveller.läs mer
Inga-Britt IB Gustafsson
Inga-Britt IB Gustafsson
15:50 04 Nov 19
Intressanta artiklar, både historiska och i realtid.... Rogivande, avstressande läsning. Gillar den lite gammeldags känslan, både namnet och typsnittet känns trevligt. Har fått vänner att både prova tidningen och bli prenumeranter 🙂läs mer
Bertil Berg
Bertil Berg
08:29 06 Oct 19
Bra reportage, blandat historiskt & nutid
Rune Ljungströmmer
Rune Ljungströmmer
17:05 10 Jul 19
Mycket läsning för mycket lite pengar, delar med grannen... dessutom😍läs mer
Sune Hedström
Sune Hedström
07:17 01 May 19
Reportage om intressanta personer från förr.
The Porsche 924 driver
The Porsche 924 driver
10:55 27 Apr 19
Jätte bra tidning
Gun-Britt Wittgren
Gun-Britt Wittgren
13:45 09 Apr 19
Mycket att läsa både dåtid och nutid
Kent Eriksson
Kent Eriksson
20:06 04 Apr 19
En allmänbildande tidning med intressanta artiklar om vår... historia, kultur, natur och nöjesprofiler. Finurliga korsord och lärorika teman om våra landskap. Alltid överraskande texter. Lär känna Sverige, läs Kvällsstunden. Skönt befriat från kändistrams, latte-eufori och hälsofrälsning 😎läs mer
Jonny Lundström
Jonny Lundström
19:20 31 Mar 19
Tycker att mycket är bra med Kvällsstunden. Främst Noveller... och "Läsarnas egna berättelser" Även kul att läsa om Skådespelare och artister. Korsordet är bra. Helt enkelt en mångsidig tidning.läs mer
John Tjörngren
John Tjörngren
17:02 23 Feb 19
Många intressanta artiklar !
Conny Herbertsson
Conny Herbertsson
16:01 15 Jan 19
Mycket innehållsrik,läsvärd i högsta grad.
Monica Werner
Monica Werner
22:48 01 Jan 19
Att det är en riktig papperstidning som vi faktiskt inte... upptäckt förrän vi själva nått 80-årssträcket. Längtar efter den då det är mycket att läsa för oss bägge två.
God fortsättning på 2019 från två som tänker hänga med
läs mer
Sölve Dahlberg
Sölve Dahlberg
20:56 08 Dec 18
Jag trivs med Kvällstunden.Det är blandat i den.För var och... en.läs mer
Lasseman Svensson
Lasseman Svensson
20:09 15 Oct 18
Jag är 67 år inne på mitt snart 68:tionde år och är inte... allt för gammalmodig, jag gillar Kvällsstunden och finner ro i att bläddra i denna tidning.
Som sagt det är trevligt att bläddra i en riktig tidning i denna digitaliserade värld.
läs mer
Christina Ögrim
Christina Ögrim
13:42 16 May 18
ETT STORT JUBILEUMSGRATTIS till Kvällsstunden 80 år!
Jag... förstår verkligen varför ni finns kvar efter 80 år.
Det är en tidning som jag läser med förtjusning och förväntan. Tittar ivrigt och längtansfullt efter brevbäraren varje tisdag.
Älskar er traditionella och lättlästa layout. Modernisera för allt i världen ingenting! Njutningen av att läsa en äkta papperstidning i behändigt format - HELT UTAN ANNONSER - är ovärderlig.
Era artiklar och reportage är alltid intressanta och läsvärda. Många gånger om celebriteter från förr i tiden, och som verkligen behöver dras fram ur glömskan. Det blir för mig en nostalgitripp down the memory lane.
Er digitala service gör det enkelt, bekvämt - och gratis - att lämna tävlingssvar. Sedan är det bara att ivrigt invänta lottvinsterna. Dessutom är det perfekt storlek på korsordsrutorna, så texten blir lättläst för en starropererad.
Nu i vecka 20 har Kvällsstunden dessutom förärat mig med en helsida om "Rännstensungen från Götgatan 83". Det har gjort mig alldeles varm om hjärtat och oerhört stolt och glad. Då kan jag inte göra annat än att ge Kvällsstunden
FEM SKINANDE GULDSTJÄRNOR
läs mer
Kenneth Falk
Kenneth Falk
15:45 24 Apr 18
Några tycker att tidningens framtoning är gammalmodig, jag... tycker det är en styrka. Att i denna digitaliserade värld få hålla i en papperstidning som påminner om tidningarna som fanns när jag växte upp är en lisa för själen, för även om man hänger med något så när i det moderna mediabruset så känner man sig ganska vilsen ibland. Så snälla, vik inte av från Era traditioner. Dessutom gillar jag den redaktionella texten och dess innehållläs mer
Ingrid Sjödin-Lindström
Ingrid Sjödin-Lindström
13:34 18 Feb 18
Mysig tidning, gillar Sverige-resan; vad finns i våra olika... landskap.
Gunillas kök och stök, bra maträtter och bak, inte så komplicerade.
Lagom svåra korsord och finurliga Naturfrågor.
Sport, nöjes m fl profiler som blir roliga att minnas.
Hela tidningen läsvärd.
Hälsar Ingrid i Västerbotten.
läs mer
Birgitta Nilsson
Birgitta Nilsson
10:55 15 Feb 18
Jag ser fram mot att få denna tidning varje vecka.Den är så... befriande fri från skvaller och har istället intressanta artiklar om allt mellan himmel och jord.Fakta om nöjesprofiler från förr och nu, natur,geografi och läsarnas egna bidrag i form av foton,noveller och minnen.m.m..Att det finns en så här religiöst och politiskt oberoende tidning med fakta och underhållning i lätt tillgängligt format tycker jag är unikt.Personligen är jag också road av hjärngympan korsorden ger;-)läs mer
Ann Christine Eriksson
Ann Christine Eriksson
13:03 14 Feb 18
En mycket bra tidning!
Ronny W-vik
Ronny W-vik
08:28 18 Jan 18
Undebar tidning är 33 år men tycker den är intressant
Ingrid Eriksson
Ingrid Eriksson
10:04 01 Dec 17
Har haft den för flera år sen ..tycker jättemycket om denna... härliga tidning..lite nostalgi i den sååå Härligt!!!läs mer
Christina Lind
Christina Lind
09:33 12 Oct 17
Verkligen ett guldkorn. Mycket spännande och intressant... läsning blandat med recept och korsord!läs mer
Bodil Widén
Bodil Widén
16:51 02 Oct 17
Anitha Säll
Anitha Säll
14:46 28 Apr 16
Fler recensioner
js_loader
Dela Kvällsstunden!

Nyhetsbrevet

Vill du ha information, erbjudanden och rabatter från Kvällsstunden?

Prenumerera på nyhetsbrevet!

När du registrerar dig på Nyhetsbrevet samtycker du till att få exempelvis erbjudanden, rabatter och allmän information från Kvällsstunden via e-post. Du kan när som helst säga ifrån din prenumeration på nyhetsbrevet om du inte längre vill ha det.

Lyssna på Radio Viking här! Klicka på radion för att starta!

radioRV7

Du är på väg att logga ut.
Vill du fortsätta?

Just nu har du inga aktiva prenumerationer på E-TIDNINGEN eller TALTIDNINGEN.
Välj ett alternativ nedan för att köpa och aktivera önskad digital prenumeration av Kvällsstunden.

Delad glädje är dubbel glädje,
och i bästa fall mångdubblad!
Missa inte denna fantastiska möjlighet!

Så här går det till:
Ge bort ett gratisnummer av Kvällsstunden till ett obegränsat antal vänner och bekanta. Tala bara om för oss vilka de är så ordnar vi så att de får ett nummer hem i brevlådan. Om de sedan skulle välja att teckna en egen prenumeration på Kvällsstunden (hel- eller halvår) så får både du och din vän förlängd prenumeration. Ju fler du värvar desto fler månader förlänger vi din prenumeration med – helt kostnadsfritt!

Som tack för att du hjälper oss att sprida Kvällsstunden...
• Om din vän väljer att teckna ett HELÅR av Kvällsstunden förlänger vi både din och vännens prenumeration med TVÅ månader (8 nummer).
• Om din vän tecknar ett HALVÅR av Kvällsstunden förlänger vi både din och vännens prenumeration med EN månad (4 nummer).

En kostnadsfri prenumeration?
Så om sex av dina vänner skulle teckna en helårsprenumeration, så förlänger vi, kostnadsfritt, din nuvarande prenumeration med ett helt år! Om du "värvar" tolv personer förlängs den med två år, osv...

Kom ihåg: Du har inget att förlora!
Erbjudandet är helt "riskfritt". Så länge du är prenumerant får du ge bort hur många gratisnummer du önskar till personer du tror skulle uppskatta tidningen. Erbjudandet medför inga kostnader och inte några krav på vidare prenumeration eller andra åtaganden.

Saknar du ett webbkonto? Du skapar enkelt ett kostnadsfritt konto härifrån.