Jack Nicholson i rollen som Jake Gittes tillsammans med Faye Dunaway som spelade Evelyn Mulwray i filmen ”Chinatown” som gick upp på biograferna 1974, för precis 50 år sedan.
Filmklassikern Chinatown fyller 50 år
Publicerad den 31 oktober, 2024
Dela på Facebook
Ur Kvällsstunden vecka 44 – 2024.
1974 gick Chinatown upp på biograferna. Filmen fick omedelbart klassisk status och nominerades till hela elva Oscars. Däribland Jack Nicholson för sin roll som privatdetektiven Jake Gittes, Faye Dunaway för sin roll som Evelyn Mulwray, Roman Polanski som bäste regissör och Robert Towne för bästa manus. Nu blev det bara en Oscar, som tilldelades Robert Towne och under de år som gått har det till och med kallats filmhistoriens bästa manus.

Du behöver vara inloggad för att kunna se denna artikel. 

Logga in, eller skapa ett 100% kostnadsfritt webbkonto på Kvällsstunden så får du tillgång till denna och alla andra utvalda artiklar samt exklusivt material som endast finns på kvallsstunden.se.

Historien om Chinatown börjar med Robert Towne. 1971 erbjöd filmproducenten Robert Evans honom 175 000 dollar för att skriva ett filmmanus baserat på Scott F. Fitzgeralds berömda bok Den Store Gatsby. Det hade gjorts två filmversioner tidigare, som med rätta sablats av kritikerna. Boken ansågs omöjlig att filma och Towne tackade nej, motiverat med att han ”inte ville förstöra Fitzgeralds klassiker.”

Men han hade en annan idé och var villig att skriva manuset till den för 25 000 dollar, vilket Evans tackade ja till. 

Towne hade fått impulsen några år tidigare då han träffat en polis som hade jobbat i Chinatown i Los Angeles. När Towne frågade honom vad han arbetade med där svarade polisen, ”så lite som möjligt” och förklarade att det var omöjligt att få grepp om vad som egentligen utspelade sig i Chinatown och att den som försökte göra något gott ofta gjorde situationen värre. Och i tredje delen av filmen framgår att Jake Gittes just är en före detta polis som jobbat i Chinatown, vars insatser för att skydda en kvinna han älskade ledde till hennes död. 

Specialskrivet för Nicholson

Chinatown utspelar sig i Los Angeles 1937 och hämtade en hel del inspiration från Raymond Chandlers hårdkokta böcker om privatdetektiven Philip Marlowe. Towne hade bara en skådespelare i åtanke i rollen som Jake Gittes, Jack Nicholson, och skräddarsydde karaktären åt honom. 

Det var via Nicholson som regissören Roman Polanski först hörde talas om projektet. Han hade ingen vidare lust att återvända till Los Angeles för att göra film. Han och producenten Robert Evans hade visserligen haft stor framgång med Rosemarys Baby som gick upp på biograferna 1968 men staden hade blott dåliga minnen för Polanski. Den 9 augusti 1969 bröt sig medlemmar ur Charles Mansons gäng in i det hus som Polanski och hans fru Sharon Tate hyrt i Los Angeles. De mördade den höggravida Sharon Tate och fyra av hennes vänner. 

Robert Evans lyckades dock till sist övertala honom. Han ansåg att Polanski hade något viktigt att tillföra filmen, en europeisk, betydligt mer existentiell ton. Och mycket riktigt. Polanski stuvade om i manuset och tog också bort det lyckliga slutet i filmen. 

Kittlande handling

Trots titeln utspelar sig filmen inte i Chinatown i Los Angeles. Det som knyter ihop filmen är vatten. Jake Gittes är privatdetektiv med skilsmässoärenden som specialitet. En dag får han besök på sitt kontor av en kvinna som uppger sig vara ”Evelyn Mulwray”. Han greppar fort att hennes make är Hollis Mulwray, teknisk chefsingenjör för vatten och el i Los Angeles. 

Hon ber honom att skugga maken eftersom hon misstänker att han är otrogen. Gittes råder henne att inte väcka den björn som sover men går till slut med på att åta sig uppdraget. 

Hollis Mulwray har orsakat tidningsrubriker på sistone, eftersom han går emot förslaget att bygga en ny damm, ett projekt han anser vara förbundet med enorma risker. Gittes och en av hans kollegor skuggar Mulwray och fotograferar honom i sällskap med en ung kvinna i en roddbåt i en park. Bilderna hamnar utan Gittes’ vetskap i tidningen, varefter Gittes får besök av den riktiga Evelyn Mulwray, spelad av Faye Dunaway, som hotar att stämma honom. Dagen efter hittas Hollis Mulwray död i en reservoar, drunknad tycks det först men mördad visar det sig senare. Historien tar nu en märklig vändning. Istället för att stämma Gittes anlitar hon honom för att reda på vem som har mördat hennes make och varför. 

Gittes börjar gräva i saken och upptäcker att det privatägda vattenverket släpper ut enorma mängder vatten i reservoaren på nätterna trots att det råder torka i Los Angeles med omgivning. Han snokar för mycket anser vattenverkets säkerhetsavdelning. Dess ledare, spelad av Roman Polanski själv, varnar att det är bäst att han upphör att snoka. För att visa att han menar allvar tar han fram en stilett och snittar upp ena näsborren på Gittes. 

Men Gittes ger sig inte. Han sätter bandage på näsan och beger sig till den nordvästra dalen utanför Los Angeles där apelsinfarmarna inte längre har vatten till sina odlingar. 

Vattenverket torkar med vilja ut dalen för att kunna köpa marken billigt, för att därefter bygga nya förstäder till Los Angeles.

”Glöm det Jake. Det är Chinatown.” 

Och vattenverkets chef heter Noah Cross, far till Evelyn Mulwray, och före detta affärspartner till Hollis Mulwray. Noah Cross spelas av John Huston, berömd regissör, känd för filmer som Riddarfalken från Malta och Sierra Madres Skatt och han gör det med en påtaglig ondska. Gittes söker upp Cross, som anlitar honom att leta rätt på Hollis Mulwrays älskarinna. 

Gittes och Evelyn tillbringar natten tillsammans. Evelyn får ett samtal och ger sig iväg. Gittes följer efter henne, till ett hus i förorten och blir förvånad då han ser henne trösta en ung kvinna, den mördade makens älskarinna. Han anklagar Evelyn för att hålla henne fången men Evelyn förklarar att han missförstått, att den unga kvinnan är hennes syster Katharine. 

Nästa dag får Gittes ett samtal från den kvinna som utgett sig för att vara Evelyn Mulwray. När han beger sig till hennes bostad ligger hon mördad på golvet. 

Ur ett mörkt rum stiger nu polisen. Obduktionen av Hollis Mulwray har visat att han omöjligen kunde ha drunknat i reservoaren eftersom hans lungor var fyllda med saltvatten. De menar att Evelyn har mördat sin make och beordrar Gittes att se till att hon överlämnar sig, annars blir han arresterad för mordet. 

Gittes lyckas komma undan poliserna, söker upp Evelyn och får reda på att Katharine är hennes dotter och hennes syster. Att hennes far Noah Cross våldtog henne när hon var 15 år. De kommer överens om att träffas vid hennes betjänts hem i Chinatown och att sedan fly till Mexiko.

Gittes ordnar ett möte med Noah Cross och anklagar honom för svindleri och mordet på Hollis Mulwray. Cross tvingar honom under pistolhot att köra till Chinatown där Evelyn och Katharine väntar. Cross ber Evelyn att överlämna Katharine, ”hon är också min dotter”. 

Gittes råder Evelyn att hon ska låta polisen sköta saken. ”Han äger polisen!” svarar hon förtvivlat. Hon skjuter Cross i armen och kör iväg med dottern. En polis skjuter ut i mörkret. Bilen stannar, tutan ekar genom Chinatown. Evelyn är död. Gittes vill rusa dit, hålla om Evelyn och rädda Katharine från Cross men en av hans anställda drar bort honom och den levererar den klassiska slutrepliken, ”Glöm det Jake. Det är Chinatown.” 

En ny genre

Chinatown kom snabbt att beskrivas som en neo-noir. Den anknöt till den våg av film noir som gjordes efter andra världskriget, som kännetecknades av komplexa handlingar och cyniska hjältar. 

På en punkt skiljer den sig dock från den traditionen. 

I film noir förekom ofta en femme fatale, en vacker kvinna som med sin skönhet och sexualitet drog män i fördärvet. Evelyn Mulwray må ha sett ut som en femme fatale men hon var istället ett offer. 

Det är inte bara filmen som fått klassisk status utan också musiken och ledmotivet med solotrumpet. Musiken kom till i en hast. Kort före premiären kom Robert Evans fram till att den musik som skrivits och spelats in av Philip Lambro inte höll måttet. Han kontaktade därför kompositören Jerry Goldsmith som både skrev och spelade in ett helt nytt soundtrack på nio dagar.

Townes plan var från början att Chinatown skulle utgöra den första i en trilogi av filmer med Jake Gittes som centralgestalt. Efter en lång utdragen process nådde nummer två biograferna 1990, The Two Jakes, som utspelade sig 1948 i Los Angeles. Den fick blandad kritik, blev ingen framgång och därför kom det ingen tredje film. 

Det var Jack Nicholson själv som regisserade The Two Jakes. Roman Polanski var inte tillgänglig. 

Han blev arresterad i Los Angeles 10 mars 1977 för att ha drogat och våldtagit en 13 år gammal flicka. En fällande dom skulle ha resulterat i fängelse och 1 februari 1978 flydde han till England, och dagen därpå till Frankrike. Sedan dess har han inte satt sin fot i USA.

Startade ny genre

Chinatown startade genren av neo-noir filmer. Bland de som följde kan nämnas Mulholland Falls (1996), L.A. Confidential (1997) och The Black Dahlia (2006).

Jack Nicholson hade gjort flera hyllade rollframställningar före Chinatown men det var den filmen som gjorde honom till stjärna. För några år sedan kommenterade han att filmen knappast kunnat göras på samma sätt i dagens Hollywood: 

”Jag tror inte att något filmbolag skulle vilja satsa på en produktion där huvudrollsinnehavaren har ett bandage på näsan i halva filmen.”

Michael Dee

John Huston spelade rollen som Noah Cross.
Joe Mantell som Larry Walsh fick den klassiska slutrepliken, ”Glöm det Jake. Det är Chinatown.”
Roman Polanski till höger, med Jack Nicholson och John Huston under inspelningen.
Jerry Goldsmith skrev och spelade in musiken till Chinatown på nio dagar.
Robert Towne hade tänkt sig en trilogi om privatdetektiven Gittes.

Vill du läsa den här artikeln i sin helhet och samtidigt få tillgång till många andra intressanta artiklar, matrecept, pyssel, följetonger med mera? Klicka på bilden nedan för att ladda ner hela numret som e-tidning eller sök något från arkivet härifrån.

Nyfiken på Kvällsstunden?

Passa på att utnyttja vårt fina prova-på-erbjudande! Du får fyra nummer – för bara 95 SEK! (Avser papperstidningen)
Passa på!

Ett fin-fint erbjudande

Telefon: 021-19 04 15

Mejla kundtjänst: Klicka här

Post:
Kvällsstunden
Klockartorpsgatan 14
723 44 Västerås

Kvällsstunden och kvallsstunden.se ägs och ges ut av Tidningshuset Kvällsstunden AB. Ansvarig utgivare: Agnetha Brolin. Alla kontaktuppgifter till redaktionen hittar du här.

5/5

Om du har en minut över så skulle vi verkligen uppskatta om du ville lämna ett omdöme om Tidningen Kvällsstunden på vår facebook eller Google. Klicka bara på någon av knapparna nedan.Tack!

Thage Davidsson
Thage Davidsson
19:13 04 Sep 24
Bra blandning av nytt och gammalt
Korsorden väl lätta
Matmamman
Matmamman
06:15 04 Jul 24
Klassisk veckotidning som värnar kulturarvet och som... uppmärksammar sådant som de flesta andra veckotidningar missar. I Kvällsstunden kan du läsa om det mesta!läs mer
Irja Carlsson
Irja Carlsson
14:29 11 Feb 24
Blandat innehåll -- något för alla. Hög kvalité på... artiklarna, kan läsas flera gånger!!!läs mer
Bo Eriksson
Bo Eriksson
11:17 08 Feb 24
Intressant läsning, helst om gamla tider!.
BarbrosPerenner&Träd
BarbrosPerenner&Träd
18:32 16 May 23
Mycket läsvärd, intressanta artiklar. Rekommenderas varmt.
Rose-marie Nilsson
Rose-marie Nilsson
18:14 04 Jan 23
En av de få utgivningar som går i tionde-arv och läses av... alla dessa arvingar/ Leifläs mer
Svante Uller
Svante Uller
22:21 21 Sep 22
En trevlig läsning med ofta ny information i varje nummer.
Thomas Finnberg
Thomas Finnberg
13:46 23 Mar 22
Bra,intressant läsning,fina bilder, brett utbud och... trevliga romaner. korsorden.läs mer
Pia Müller
Pia Müller
12:08 02 Jan 22
Tidning som handlar om lite av varje. En tidning med ofta... intressanta reportage som gör en på gott humör.läs mer
Marie-Louice Börjesson
Marie-Louice Börjesson
13:11 07 Mar 21
Bra reportage som sträcker sig inom alla kategorier.
Ur... historisk synpunkt, Fantastisk.
Inga lögner bara fakta.
Man blir harmonisk bara av att veta att den återkommer 1 ggr/vecka! ❤️
Tack även för era klurigheter såsom bl.a korsorden.
läs mer
Britt Gustafsson
Britt Gustafsson
17:46 10 Nov 20
Den innehåller mycket intressanta reportage
Ulf Löfström
Ulf Löfström
22:34 22 Oct 20
En bra tidning, sprider inte lögner som kvällstidningarna,... berättar fina historier o reportage om det som hänt.läs mer
Nils Dahlgren
Nils Dahlgren
15:25 21 Oct 20
I stort sett allting, utom en del gnällspikar på... "insändarsidorna"! En utomordentligt bra tidning. Intressant, underhållande, bildande!😊😃läs mer
Janne Ek
Janne Ek
07:33 22 Sep 20
Bra och intressant läsning, allmänbildande
Alf Ahlstedt
Alf Ahlstedt
07:14 08 May 20
Staffan Kvist
Staffan Kvist
13:17 02 Apr 20
Att läsa reportagen är så spännande
Inga-Lisa Gustavsson
Inga-Lisa Gustavsson
18:53 16 Jan 20
Många fina reportage om olika orter i Sverige, dessutom... gammaldags romaner och noveller.läs mer
Inga-Britt IB Gustafsson
Inga-Britt IB Gustafsson
15:50 04 Nov 19
Intressanta artiklar, både historiska och i realtid.... Rogivande, avstressande läsning. Gillar den lite gammeldags känslan, både namnet och typsnittet känns trevligt. Har fått vänner att både prova tidningen och bli prenumeranter 🙂läs mer
Bertil Berg
Bertil Berg
08:29 06 Oct 19
Bra reportage, blandat historiskt & nutid
Rune Ljungströmmer
Rune Ljungströmmer
17:05 10 Jul 19
Mycket läsning för mycket lite pengar, delar med grannen... dessutom😍läs mer
Sune Hedström
Sune Hedström
07:17 01 May 19
Reportage om intressanta personer från förr.
The Porsche 924 driver
The Porsche 924 driver
10:55 27 Apr 19
Jätte bra tidning
Gun-Britt Wittgren
Gun-Britt Wittgren
13:45 09 Apr 19
Mycket att läsa både dåtid och nutid
Kent Eriksson
Kent Eriksson
20:06 04 Apr 19
En allmänbildande tidning med intressanta artiklar om vår... historia, kultur, natur och nöjesprofiler. Finurliga korsord och lärorika teman om våra landskap. Alltid överraskande texter. Lär känna Sverige, läs Kvällsstunden. Skönt befriat från kändistrams, latte-eufori och hälsofrälsning 😎läs mer
Jonny Lundström
Jonny Lundström
19:20 31 Mar 19
Tycker att mycket är bra med Kvällsstunden. Främst Noveller... och "Läsarnas egna berättelser" Även kul att läsa om Skådespelare och artister. Korsordet är bra. Helt enkelt en mångsidig tidning.läs mer
John Tjörngren
John Tjörngren
17:02 23 Feb 19
Många intressanta artiklar !
Conny Herbertsson
Conny Herbertsson
16:01 15 Jan 19
Mycket innehållsrik,läsvärd i högsta grad.
Sölve Dahlberg
Sölve Dahlberg
20:56 08 Dec 18
Jag trivs med Kvällstunden.Det är blandat i den.För var och... en.läs mer
Lasseman Svensson
Lasseman Svensson
20:09 15 Oct 18
Jag är 67 år inne på mitt snart 68:tionde år och är inte... allt för gammalmodig, jag gillar Kvällsstunden och finner ro i att bläddra i denna tidning.
Som sagt det är trevligt att bläddra i en riktig tidning i denna digitaliserade värld.
läs mer
Christina Ögrim
Christina Ögrim
13:42 16 May 18
ETT STORT JUBILEUMSGRATTIS till Kvällsstunden 80 år!
Jag... förstår verkligen varför ni finns kvar efter 80 år.
Det är en tidning som jag läser med förtjusning och förväntan. Tittar ivrigt och längtansfullt efter brevbäraren varje tisdag.
Älskar er traditionella och lättlästa layout. Modernisera för allt i världen ingenting! Njutningen av att läsa en äkta papperstidning i behändigt format - HELT UTAN ANNONSER - är ovärderlig.
Era artiklar och reportage är alltid intressanta och läsvärda. Många gånger om celebriteter från förr i tiden, och som verkligen behöver dras fram ur glömskan. Det blir för mig en nostalgitripp down the memory lane.
Er digitala service gör det enkelt, bekvämt - och gratis - att lämna tävlingssvar. Sedan är det bara att ivrigt invänta lottvinsterna. Dessutom är det perfekt storlek på korsordsrutorna, så texten blir lättläst för en starropererad.
Nu i vecka 20 har Kvällsstunden dessutom förärat mig med en helsida om "Rännstensungen från Götgatan 83". Det har gjort mig alldeles varm om hjärtat och oerhört stolt och glad. Då kan jag inte göra annat än att ge Kvällsstunden
FEM SKINANDE GULDSTJÄRNOR
läs mer
Kenneth Falk
Kenneth Falk
15:45 24 Apr 18
Några tycker att tidningens framtoning är gammalmodig, jag... tycker det är en styrka. Att i denna digitaliserade värld få hålla i en papperstidning som påminner om tidningarna som fanns när jag växte upp är en lisa för själen, för även om man hänger med något så när i det moderna mediabruset så känner man sig ganska vilsen ibland. Så snälla, vik inte av från Era traditioner. Dessutom gillar jag den redaktionella texten och dess innehållläs mer
Ingrid Sjödin-Lindström
Ingrid Sjödin-Lindström
13:34 18 Feb 18
Mysig tidning, gillar Sverige-resan; vad finns i våra olika... landskap.
Gunillas kök och stök, bra maträtter och bak, inte så komplicerade.
Lagom svåra korsord och finurliga Naturfrågor.
Sport, nöjes m fl profiler som blir roliga att minnas.
Hela tidningen läsvärd.
Hälsar Ingrid i Västerbotten.
läs mer
Birgitta Nilsson
Birgitta Nilsson
10:55 15 Feb 18
Jag ser fram mot att få denna tidning varje vecka.Den är så... befriande fri från skvaller och har istället intressanta artiklar om allt mellan himmel och jord.Fakta om nöjesprofiler från förr och nu, natur,geografi och läsarnas egna bidrag i form av foton,noveller och minnen.m.m..Att det finns en så här religiöst och politiskt oberoende tidning med fakta och underhållning i lätt tillgängligt format tycker jag är unikt.Personligen är jag också road av hjärngympan korsorden ger;-)läs mer
Ann Christine Eriksson
Ann Christine Eriksson
13:03 14 Feb 18
En mycket bra tidning!
Ronny W-vik
Ronny W-vik
08:28 18 Jan 18
Undebar tidning är 33 år men tycker den är intressant
Ingrid Eriksson
Ingrid Eriksson
10:04 01 Dec 17
Har haft den för flera år sen ..tycker jättemycket om denna... härliga tidning..lite nostalgi i den sååå Härligt!!!läs mer
Christina Lind
Christina Lind
09:33 12 Oct 17
Verkligen ett guldkorn. Mycket spännande och intressant... läsning blandat med recept och korsord!läs mer
Bodil Widén
Bodil Widén
16:51 02 Oct 17
Anitha Säll
Anitha Säll
14:46 28 Apr 16
More Reviews
js_loader
Dela Kvällsstunden!

Nyhetsbrevet

Vill du ha information, erbjudanden och rabatter från Kvällsstunden?

Prenumerera på nyhetsbrevet!

När du registrerar dig på Nyhetsbrevet samtycker du till att få exempelvis erbjudanden, rabatter och allmän information från Kvällsstunden via e-post. Du kan när som helst säga ifrån din prenumeration på nyhetsbrevet om du inte längre vill ha det.

Lyssna på Radio Viking här! Klicka på radion för att starta!

radioRV7

Saknar du ett webbkonto? Du skapar enkelt ett kostnadsfritt konto härifrån.

Du är på väg att logga ut.
Vill du fortsätta?

Just nu har du inga aktiva prenumerationer på E-TIDNINGEN eller TALTIDNINGEN.
Välj ett alternativ nedan för att köpa och aktivera önskad digital prenumeration av Kvällsstunden.