Finns Harald Blåtands grav i Polen?
Under Harald Blåtands tid byggdes försvarsverken trelleborgarna, som den här vid Trelleborg i Skåne.
Dela på Facebook
Skicka som e-post

Arkeologen Sven Rosborn påstår att vikingakungen Harald Blåtands grav är hittad – i Polen!

 

Mer än tusen år efter sin död är han mer aktuell än någonsin, den kristne vikingakungen Harald Gormsson, han som åtminstone i eftermälet kallas Blåtand.

I vår kommer arkeologen och museichefen Sven Rosborn i Malmö med en ny bok som sägs omkullkasta en del av vad som tidigare uppfattats som fakta kring kung Harald.

– Det blir stor uppståndelse. Inte minst i Danmark, spår han.

Vad det handlar om är att Rosborn är övertygad om att man har hittat Harald Blåtands grav i Polen. Danska historiker har alltid hävdat att kungens kropp förts till Danmark och slutligen domkyrkan i Roskilde efter hans död i Polen.

Det är emellertid ingen hemlighet att den pelargrav i domkyrkan som pekas ut som Harald Blåtands är tom.

 

Mystisk guldplatta

Enligt Rosborn finns den riktiga graven istället några kilometer från den gamla vikingabyn Jomsburg, vid Wolin, ett tjugotal kilometer från Swinoujscie vid Östersjökusten. Hans kropp fördes aldrig hem till Danmark.

Harald Blåtand var kungen som kristnade danerna och den som allmänt ses som Danmarks grundare.

Rosborns intresse tog fart när en märklig guldplatta dök upp i ett polskt hem i Oxie, utanför Malmö, för fem år sedan och på nytt satte fokus på intresset kring var Blåtand tog vägen.

– Graven finns bara några kilometer från Wolin, säger Rosborn.

Mer vill han inte berätta. Han menar att hans bok är så fylld av sprängstoff att han inte vill förekomma den debatt som kommer att komma. 

Den runda guldplattan som knyts till Harald Blåtand är cirka fyra och en halv centimeter i diameter. Det väger 25,23 gram och har en guldhalt som varierar mellan 83 och 92 procent. Den har en latinsk text som översatt säger: 

Harald Gormsson, kung av danskar, Skåne, Jumne, staden Oldenburg.

 

Diskussion om äkthet

Plattan sägs ha hittats några kilometer från Wolin, i byn Wiejkowo, i mitten av 1800-talet i samband med att en gammal kyrka revs för att ge plats åt en ny. 

Hundra år efter fyndet hamnade den i en polsk familjs ägo och följde sedan med bland farmors ”knappar” när familjen flyttade till Malmö och Sverige.

För en handfull år sedan tog dottern med det till skolan och visade upp det för historieläraren. 

Ingen kunde säga vad det var för något, men diskussionerna tog snabbt fart.

Många uttalade snabbt sin skepsis mot föremålet. Experter på Naturhistoriska Museet kallade det en förfalskning.

Lars Olof Lagerqvist i Vä, utanför Kristianstad, är en av Sveriges främsta numismatiker och experter på vikingatida mynt. Han säger så här:

– Jag har sett många förfalskningar av mynt men aldrig sett något som liknar det här. Jag kan inte säga att det är en förfalskning.

 

Är det en dödsbricka?

Sven Rosborn menar också att det inte är ett mynt. Han har i en uppsats istället fört fram tanken att plattan är präglad i samband med Harald Blåtands begravning, och att det i sin tur skulle bevisa att den danske kungen begravts i Polen. Helt enkelt en vikingatida dödsbricka.

– Graven är hittad, men plundrad, säger Rosborn.

I Jomsburg (kallas ibland Jumne) fanns jomsvikingarna, som var Haralds allierade och ibland pekas ut som hans livgarde, en sorts elitförband, bland vikingarna. Hit sökte Harald sig när han blivit dödligt sårad efter en uppgörelse. 

I Jomsburg bodde också hans slaviske svärfar, Mistivoj.

Det finns historiker som säger att Harald störtades av sonen Sven Tveskägg av religiösa skäl.

– Harald var kristen och Sven inte lika övertygad, utan höll fast vid hednatron – men också de som säger att det var ett uppror då Harald ville att hans krigare skulle engagera sig i att flytta en stor sten på Jylland. Det var ett jobb som de inte kunde tänka sig att göra. Sven Tveskägg ställde sig på upprorsmännens sida och det blev strid. Missnöjet med den kristne kungen hade vuxit under en rad år. 

 

Sårades när han kissade?

Exakt hur Harald Blåtand blev dödligt sårad är oklart, men en lika populär som tveksam historia är att han sårades av en pil då han stod och kissade. Vissa uppgifter säger att det var Palnatoke som sköt honom. Palnatoke var gift med Sven Tveskäggs mor, fosterfar till Blåtands son.

Vikingatiden var en enda lång såpopera med tvärsgiften bland stormän och kvinnor. Mord och ränkspel hörde till och vad som är sant eller skröna i de få nedteckningar som finns är svårt att reda ut i dag.

Harald Blåtand dog 985 eller något av åren strax därpå. Han föddes omkring 920, kanske i East Anglia i nuvarande England, men hemma för honom var Jelling på Jylland, några mil nordväst om Kolding.

I Jelling ligger hans far, Gorm den gamle, sannolikt begravd. Även om Gorm inte var kristnad under sin levnad såg Harald till att han begravdes i stenkyrkan som rests mellan två enorma gravhögar, mitt i byn. 

 

Trelleborgar

Jelling omgavs av en enorm palissad som i dag märkts ut i form av ett konstverk med höga vita rör, som ger en uppfattning om storleken på byn. Det anses ha varit Nordens näst största stad efter Uppåkra och den har en enorm betydelse för danska historiker.

Harald Blåtand var en byggare. På hans tid sattes ett flertal olika fort, så kallade trelleborgar, upp för att försvara det danska riket. De flesta finns i Danmark, en av de största som också är utgrävd, utanför Slagelse på Själland. En finns, föga förvånande, i Trelleborg i Skåne. Medan många av de danska trelleborgarna daterats till Blåtands sista levnadstid är det mer osäkert om han kan kopplas samman med borgen i Trelleborg.

Det stora intresset för vikingarna har gjort att litteraturen kring Harald Blåtand vuxit för varje år, att vikingaborgar grävts ut och blivit populära utflyktsmål. 

Man kan ta färjan till Polen och till Wolin och Jomsburg där det årligen hålls en uppmärksammad slav- och vikingafest. Nästa blir i augusti 2019.

Då kan det bli Harald Blåtands år.

 

Per Erik Tell

Den mystiska guldplattan som kan skriva om historien om var Harald Blåtand begravts. Foto: Sven Rosborn. Till höger arkeologen, författaren och museichefen Sven Rosborn som förväntar sig oro bland de lärda när hans bok kommer ut till våren.
Dela på Facebook
Skicka som e-post

Veckans tidning

Nyhetsbrevet

Vill du ha information, erbjudanden och rabatter från Kvällsstunden?

Prenumerera på nyhetsbrevet!

När du registrerar dig på Nyhetsbrevet samtycker du till att få exempelvis erbjudanden, rabatter och allmän information från Kvällsstunden via e-post. Du kan när som helst säga ifrån din prenumeration på nyhetsbrevet om du inte längre vill ha det.

Kontakta oss

Telefon:
021-19 04 15

 

Mejl: Klicka här

 

Post:
Kvällsstunden
Box 1080
721 27 Västerås

 

Kvällsstunden och kvallsstunden.se ägs och ges ut av Tidningshuset Kvällsstunden AB. Ansvarig utgivare: Claes Nero. Mer information om Kvällsstunden hittar du här.

Följ oss på Facebook

 • Kvällsstunden
  4.8
  powered by Facebook
  Lasseman Svensson
  Lasseman Svensson
  2018-10-15T20:09:11+0000
  Jag är 67 år inne på mitt snart 68:tionde år och är inte allt för gammalmodig, jag gillar Kvällsstunden och finner ro i att bläddra i denna tidning. Som sagt det är trevligt att bläddra i en riktig tidning i denna digitaliserade värld.
  Gunnar Johansson
  Gunnar Johansson
  2018-09-27T11:18:32+0000
  Kvällsstunden är en riktig "Läsetidning" och med äsvärda artiklar från äldre dagar till nutid Tidningen är svår att vara utan helt enkelt
  Christina Ögrim
  Christina Ögrim
  2018-05-16T13:42:08+0000
  ETT STORT JUBILEUMSGRATTIS till Kvällsstunden 80 år! Jag förstår verkligen varför ni finns kvar efter 80 år. Det är en tidning som jag läser med förtjusning och förväntan. Tittar ivrigt och längtansfullt efter brevbäraren varje tisdag. Älskar er traditionella och lättlästa layout. Modernisera för allt i världen ingenting! Njutningen av att läsa en äkta papperstidning i behändigt format - HELT UTAN ANNONSER - är ovärderlig. Era artiklar och reportage är alltid intressanta och läsvärda. Många gånger om celebriteter från förr i tiden, och som verkligen behöver dras fram ur glömskan. Det blir för mig en nostalgitripp down the memory lane. Er digitala service gör det enkelt, bekvämt - och gratis - att lämna tävlingssvar. Sedan är det bara att ivrigt invänta lottvinsterna. Dessutom är det perfekt storlek på korsordsrutorna, så texten blir lättläst för en starropererad. Nu i vecka 20 har Kvällsstunden dessutom förärat mig med en helsida om "Rännstensungen från Götgatan 83". Det har gjort mig alldeles varm om hjärtat och oerhört stolt och glad. Då kan jag inte göra annat än att ge Kvällsstunden FEM SKINANDE GULDSTJÄRNOR
  Annki Greson
  Annki Greson
  2018-05-15T10:08:58+0000
  Är nybörjare men efter en läsning trampar jag redan lite otåligt vid brevlådan. Kan den inte komma lite oftare...skojar bara. Avskyr skvaller så Kvällsstunden känns som balsam för själen.
 • Radio Viking (sponsrad)

  Lyssna på Radio Viking här! Klicka på radion för att starta!

  radioRV7

  Kvällsstundens kundtjänst:
  Frågor som rör prenumeration, utebliven tidning, adressändring och dylikt besvaras i första hand av kundtjänst.
  Vid kontakt med kundtjänst, ange kundnr för snabbare hjälp. Vanliga frågor besvaras här. Frågor som rör tidningens innehåll besvaras av redaktionen.
  Vår kundtjänst är bemannad:

  Måndag-fredag: kl. 09.00-16.00
  Lunchstängt mellan 12.00-13.00

  Telefon: 021-19 04 15
  E-post: Klicka här

  Prenumerationspriser:
  • Helår 610:–
  • Halvår 340:–
  • Kvartal 210:–
  • Autogiro: 52:–/månad
  Beställ din prenumeration här.

   

  Utlandsprenumeration:
  Helår: 1070:–, halvår 590:–
  Vill du prova tidningen?

   

  Erbjudande!
  Du får 5 nummer av Kvällsstunden för endast 50 kronor. Klicka här för att komma till erbjudandet.

  Om tidningen:
  Kvällsstunden grundades 1938. Den är privatägd, är politiskt och religiöst obunden och har ingen anknytning till någon intresseorganisation. Kvällsstunden är TS-kontrollerad, upplaga år 2017: 36 200 exemplar. Chefredaktör och ansvarig utgivare är Claes Nero. För mer information om tidningen, klicka här.

  Kontakt:

  Mejla chefredaktören
  Mejla webbansvarig
  Övriga medarbetare

  Kvällsstunden samt kvallsstunden.se ägs och ges ut av Tidningshuset Kvällsstunden AB. Organisationsnr: 556294-1665, Postadress: Box 1080 721 27 Västerås. Telefon Kundtjänst: 021-19 04 15. Ansvarig utgivare: Claes Nero. VD: Ewa Helmrich, ewa.helmrich@tidningshuset.com. För mer information om tidningen Kvällsstunden, klicka här. Allt material som publiceras i Kvällsstundens pappersupplaga lagras digitalt. Hela eller delar av publicerat/inskickat material kan även komma att publiceras på de digitala plattformar och forum som Kvällsstunden förfogar över. Den som insänder material till tidningen anses vara medveten om – samt medge – att sådan digital lagring och publicering kan ske. kvallsstunden.se använder cookies (webbkakor) för att ge användaren ökad funktionalitet och en bättre upplevelse av innehållet på kvallsstunden.se. Cookies används bland annat för besökarstatistik och vid användning av formulär. Kvällsstunden rekommenderar att godkänna användning av cookies när man besöker kvallsstunden.se. Läs mer här.