I karantänens tid har artikelförfattaren och några nordiska vänner samlats kring idrottsliga smeknamn.
En del idrottsmän har helt förknippats med sina hemorter som brottaren Rune ”Skinnskattebergarn” Jansson, löparen Bengt ”Blötbergarn” Nåjde och höjdhopparen Kjell Åke ”Sörmarkarn” Nilsson. Andra ortsnamn som blivit förknippade med en känd idrottsman är Tumba, Fåglum, Nacka, Kälarne, Selånger och Rönnskär.
Fotbollsspelare kan ibland få märkliga smeknamn som ”Fölet”, Bengt Berndtsson i IFK Göteborg och ”Chippen”, Christian Wilhelmsson. Vaggeryds största fotbollsspelare alla kategorier är Sven ”Gliet” Eliasson.
En av svensk fotbolls allra största, Gunnar Gren, fick redan i Italien smeknamnet ”Il Professore” och handbollsspelaren Magnus Vislander får leva med att för alltid kallas för ”Slangen”.
Kvinnliga idrottare har också fått smeknamn, som spjutkastaren Ingrid ”Pyret” Almkvist, skidåkarna Marie Helene Östlund (Vestin) som benämndes ”Billan” och Pernilla ”Pillan” Wiberg samt löparlegendaren Anna ”Nora Anna” Larsson.
Hockeyspelarnamn
På en bild av Tre kronor från 1969 återfinns bland andra Stefan ”Lill-Prosten” Karlsson, Lennart ”Lill-Strimma” Svedberg, Leif ”Honken” Holmqvist, Stig-Göran ”Stisse” Johansson, Lars Erik ”Taxen” Sjöberg och Hans ”Virus” Lindberg.
En ishockeyspelare av äldre årgång var Göte ”Vicke Hallon” Blomqvist, en Södertälje-legendar som hade ytterligare ett smeknamn: ”Den bleke bombkastaren”. Stefan Bemström i samma klubb kallades ”Bemis Blåbär”. Einar Granath som spelade i Mora, Västerås och Södertälje och var svensk fanbärare i OS 1960 i Squaw Valley kallades ”Kiosken”. Ett namn som dyker upp på den finländska idrottshimlen är ishockeyspelaren Marko Anttila. När han spelade i Sverige i Örebro HK fungerade det så där. Under sin tid som kapten för finska hockeylaget, Lejonen, som blev världsmästare 2019 var succén desto större. Han fick smeknamnet ”Mörkö” under spelen. Det hade sitt ursprung i hans namn Marko och i det finska ordet ”mörkö” som betyder ungefär buse men också avser ”Mårran” i Muminvärlden.
Flygande finländarna
Pekka Päivärinta var löpare på 70-talet som utkämpade många hårda duster med bland andra Bengt Nåjde. Han kallades Lätsä (skärmmössan) därför att han alltid hade en sådan på sig när han löpte. Under Finlands stora idrottsår på 1920- och 1930-talet fanns vid sidan av Paavo Nurmi som en av de ”flygande finländarna” Ville Ritola som kallades ”Vargen från Pereseinejoki”.
I Norge hittar vi den kända tränaren Egil Olsen som blev världskänd i fotbollskretsar som defensivspecialist som ”Drillo”. Skidåkaren Öystein Petersen blev kallad ”Pölsa”. Hans landslagskamrater menade att han såg ut som en ”pölse” (korv) i skiddräkten. Petter Northug hade en hatkärlek till svenska journalister och fick ibland heta ”Super Petter” eller ”Petter Smart”. Längre tillbaka fanns en norsk skidkung vid namn Harald Gröningen. Han kallades i skidkretsar för ”Älgen”.
Slutligen kan nämnas att var följer smeknamnen idolerna även på kyrkogården om inte i fotbollens ”Mecka”, Degerfors. På en gravsten stod nämligen ”Fotbollsmålvakten Magnus ’Skjorta’ Bergström”.
Rolf Karlman
Nyfiken på Kvällsstunden?
Mest besökta
Telefon: 021-19 04 15
Mejla kundtjänst: Klicka här
Post:
Kvällsstunden
Klockartorpsgatan 14
723 44 Västerås
Kvällsstunden och kvallsstunden.se ägs och ges ut av Tidningshuset Kvällsstunden AB. Ansvarig utgivare: Agnetha Brolin. Alla kontaktuppgifter till redaktionen hittar du här.
Om du har en minut över så skulle vi verkligen uppskatta om du ville lämna ett omdöme om Tidningen Kvällsstunden på vår facebook eller Google. Klicka bara på någon av knapparna nedan.Tack!
Ur... historisk synpunkt, Fantastisk.
Inga lögner bara fakta.
Man blir harmonisk bara av att veta att den återkommer 1 ggr/vecka! ❤️
Tack även för era klurigheter såsom bl.a korsorden.läs mer
Som sagt det är trevligt att bläddra i en riktig tidning i denna digitaliserade värld.läs mer
Jag... förstår verkligen varför ni finns kvar efter 80 år.
Det är en tidning som jag läser med förtjusning och förväntan. Tittar ivrigt och längtansfullt efter brevbäraren varje tisdag.
Älskar er traditionella och lättlästa layout. Modernisera för allt i världen ingenting! Njutningen av att läsa en äkta papperstidning i behändigt format - HELT UTAN ANNONSER - är ovärderlig.
Era artiklar och reportage är alltid intressanta och läsvärda. Många gånger om celebriteter från förr i tiden, och som verkligen behöver dras fram ur glömskan. Det blir för mig en nostalgitripp down the memory lane.
Er digitala service gör det enkelt, bekvämt - och gratis - att lämna tävlingssvar. Sedan är det bara att ivrigt invänta lottvinsterna. Dessutom är det perfekt storlek på korsordsrutorna, så texten blir lättläst för en starropererad.
Nu i vecka 20 har Kvällsstunden dessutom förärat mig med en helsida om "Rännstensungen från Götgatan 83". Det har gjort mig alldeles varm om hjärtat och oerhört stolt och glad. Då kan jag inte göra annat än att ge Kvällsstunden
FEM SKINANDE GULDSTJÄRNORläs mer
Gunillas kök och stök, bra maträtter och bak, inte så komplicerade.
Lagom svåra korsord och finurliga Naturfrågor.
Sport, nöjes m fl profiler som blir roliga att minnas.
Hela tidningen läsvärd.
Hälsar Ingrid i Västerbotten.läs mer
Nyhetsbrevet
Vill du ha information, erbjudanden och rabatter från Kvällsstunden?
Prenumerera på nyhetsbrevet!
När du registrerar dig på Nyhetsbrevet samtycker du till att få exempelvis erbjudanden, rabatter och allmän information från Kvällsstunden via e-post. Du kan när som helst säga ifrån din prenumeration på nyhetsbrevet om du inte längre vill ha det.
Lyssna på Radio Viking här! Klicka på radion för att starta!