På lördag spelas en svensk klassiker – för 115:e gången. Vi pratar så klart om bandyfinalen. Den första spelades 1907 mellan IFK Uppsala och IFK Gävle på Gavleåns is, medan årets upplaga spelas i Recoverhallen i Uppsala på grund av coronapandemin.
Bandy sägs ibland vara det svenskaste som finns, men faktum är att sporten utvecklades
i England. Redan på 1700-talet spelades det bandy på The Fens, ett område med många våtmarker i östra England. 1813 sägs att byn Bury-on-Fen hade ett lag som var obesegrat i 100 år. Hur många matcher det skulle handla om är dock oklart.
Senare, när den industriella revolutionen tagit fart på allvar, utvecklades sporten. I slutet av 1800-talet enades man om enhetliga regler, och det engelska förbundet ”National Bandy Association” bildades. Klassiska fotbollsklubben Nottingham Forest grundades faktiskt som en bandy- och fotbollsklubb.
I början av 1900-talet minskade dock intresset för sporten i ”moderlandet”, men fick nytt liv i bland annat Sverige. Till vårt land introducerades bandyn av greve Clarence von Rosen 1895, och ett mästarlag har alltså korats sedan 1907.
Bandyn har genom alla tider motstått trenden att spela SM-finalen i form av en serie. Ishockey, handboll och basket har valt den senare, mer lukrativa, modellen medan bandyn satsar allt på ett kort. Publiksnittet brukar ligga strax under 20 000, även om det 2013 kom 38 474 åskådare då Hammarby slog Sandviken med 9–4. SM-finalen är därmed en oumbärlig kassako för Svenska bandyförbundet.
Sedan 1973 spelas även damerna SM-final. Först ut var IK Göta som besegrade Katrineholm med 9–6. Noterbart är att första finalen i damhockey spelades 15 år senare, 1988. På senare år har herr- och damfinalen spelats samma helg så att evenemangen kan dra publik till varandra.
David mot Goliat
Den kanske märkligaste finalen spelades 1930. Det började med att sex klubbar drog sig ur mästerskapet, som då spelades i cupform. De ansåg att spelmodellen var för slumpartad. Förbundet erbjöd då en kompromiss; ett inledande cupspel som sedan avslutades med ett avgörande seriespel för de kvarvarande lagen. Förslaget fick dock nobben; de sex topplagen bildade ändå en egen serie. Den sanktionerades dock inte av förbundet och fick inte SM-status.
I stället beslutade förbundsledningen i ett av många krismöten att spela i cupform med 32 lag. Ett av dessa var SK Tirfing från Skutskär, eller rättare sagt Harnäs ett par kilometer norr om den klassiska bruksorten. Bandylaget hade bildats bara fem år tidigare av ett gäng ungdomar som tidigare spelat för storebror Skutskärs IF.
1929 hade klubben tidigt slagits ut av sin mer kända ”storebror”, men nu gick det bättre. En gynnsam lottning och spelare som överträffade sig själva tog Tirfing till final. Där väntade självaste Djurgården, ett av Sveriges mest rutinerade bandylag med sju SM-finaler i bagaget. Det kunde väl bara …
Vill du läsa den här artikeln i sin helhet och samtidigt få tillgång till många andra intressanta artiklar, matrecept, pyssel, följetongar med mera? Då kan du ladda ner hela numret som e-tidning härifrån.
Nyfiken på Kvällsstunden?
Mest besökta
Telefon: 021-19 04 15
Mejla kundtjänst: Klicka här
Post:
Kvällsstunden
Klockartorpsgatan 14
723 44 Västerås
Kvällsstunden och kvallsstunden.se ägs och ges ut av Tidningshuset Kvällsstunden AB. Ansvarig utgivare: Agnetha Brolin. Alla kontaktuppgifter till redaktionen hittar du här.
Om du har en minut över så skulle vi verkligen uppskatta om du ville lämna ett omdöme om Tidningen Kvällsstunden på vår facebook eller Google. Klicka bara på någon av knapparna nedan.Tack!
Ur... historisk synpunkt, Fantastisk.
Inga lögner bara fakta.
Man blir harmonisk bara av att veta att den återkommer 1 ggr/vecka! ❤️
Tack även för era klurigheter såsom bl.a korsorden.läs mer
Som sagt det är trevligt att bläddra i en riktig tidning i denna digitaliserade värld.läs mer
Jag... förstår verkligen varför ni finns kvar efter 80 år.
Det är en tidning som jag läser med förtjusning och förväntan. Tittar ivrigt och längtansfullt efter brevbäraren varje tisdag.
Älskar er traditionella och lättlästa layout. Modernisera för allt i världen ingenting! Njutningen av att läsa en äkta papperstidning i behändigt format - HELT UTAN ANNONSER - är ovärderlig.
Era artiklar och reportage är alltid intressanta och läsvärda. Många gånger om celebriteter från förr i tiden, och som verkligen behöver dras fram ur glömskan. Det blir för mig en nostalgitripp down the memory lane.
Er digitala service gör det enkelt, bekvämt - och gratis - att lämna tävlingssvar. Sedan är det bara att ivrigt invänta lottvinsterna. Dessutom är det perfekt storlek på korsordsrutorna, så texten blir lättläst för en starropererad.
Nu i vecka 20 har Kvällsstunden dessutom förärat mig med en helsida om "Rännstensungen från Götgatan 83". Det har gjort mig alldeles varm om hjärtat och oerhört stolt och glad. Då kan jag inte göra annat än att ge Kvällsstunden
FEM SKINANDE GULDSTJÄRNORläs mer
Gunillas kök och stök, bra maträtter och bak, inte så komplicerade.
Lagom svåra korsord och finurliga Naturfrågor.
Sport, nöjes m fl profiler som blir roliga att minnas.
Hela tidningen läsvärd.
Hälsar Ingrid i Västerbotten.läs mer
Nyhetsbrevet
Vill du ha information, erbjudanden och rabatter från Kvällsstunden?
Prenumerera på nyhetsbrevet!
När du registrerar dig på Nyhetsbrevet samtycker du till att få exempelvis erbjudanden, rabatter och allmän information från Kvällsstunden via e-post. Du kan när som helst säga ifrån din prenumeration på nyhetsbrevet om du inte längre vill ha det.
Lyssna på Radio Viking här! Klicka på radion för att starta!