Wanda Rutkiewicz där hon trivdes bäst – på väg upp mot en av de högsta topparna.
Föregångare bland kvinnliga klättrare
Dela på facebook
Dela på Facebook

När det gäller bergsklättring, kan det finnas många olika mål att uppnå. Äran att vara först uppe på toppen tillkommer väl bara en, men Wanda Rutkiewicz tillhörde föregångarna bland de klättrande kvinnorna.

 

Hon föddes 1943 i en polsk familj i Plungiany (nuvarande Plunge i Litauen). Familjen tillhörde de polacker som efter kriget flyttade eller flyttades till Polen från de landområden som införlivades med Sovjetunionen. Familjen Rutkiewicz bosatte sig i Wroclaw, som nyss hade varit tyska Breslau. Vid stadens tekniska universitet utbildade sig Wanda till elingenjör.

Genom en av sina studiekamrater vid universitetet fick Wanda Rutkiewicz stifta bekantskap med bergsklättring. Redan från början stod det klart för henne att hon hade en fallenhet för sporten och en kropp som tålde påfrestningarna. 

”Jag älskar den fysiska ansträngningen, den friska luften, kamratskapet och spänningen”, skrev hon senare. 

De små klipporna och skorstenarna som hon klättrade på under tiden vid universitetet kunde naturligtvis inte tillfredsställa hennes äventyrliga håg när erfarenheten blev större. Ambitionerna växte och det var naturligt att hon skulle dras till bergen. Det dröjde inte länge innan hon blev en av de mest kända klättrarna i Polen. 

 

Besvärlig personlighet

Hon kontaktades också av den polska säkerhetstjänsten, som tyckte att hon kunde vara till stor nytta för staten. Men hennes personlighet och viljestyrka gjorde att hon utan att tveka vägrade att underkasta sig den politiska regimens vilja. Förutom att dra till sig uppmärksamhet från den polska säkerhetstjänsten började hon också att imponera på många bland de etablerade polska klättrarna. 

Andrzej Zawada bestämde sig för att erbjuda henne att följa med till sovjetiska Pamir, vilket kom att bli hennes första stora expedition. Det blev dock en obehaglig upplevelse för Wanda Rutkiewicz. Hon tyckte att hon behandlades förödmjukande av de manliga klättrarna och att hon verkligen inte sågs som en jämlike. Dessutom blev problemen med hennes konfronterande personlighet och hennes oförmåga att bilda och upprätthålla relationer tydliga redan under denna expedition. Det blev viktigt för henne att inte förlora sitt oberoende. Hon var tvungen att göra saker på sitt eget sätt även om det innebar att hon fick ordna egna expeditioner. 

De flesta idrottstävlingar och andra tävlingar blev politik under det kalla kriget. I Polen var bergsklättring inget undantag. 

I början av 1960-talet kom en upptining i relationerna mellan Sovjetunionens ledare Nikita Chrusjtjov och det polska kommunistpartiets sekreterare Gomulka, som gjorde att det blev lättare att resa och gav klättrare tillgång till bergstoppar som tidigare varit ouppnåbara. Den kommunistiska regeringen i Polen trodde att klättrarnas framgångar kunde utnyttjas som ett politiskt verktyg och bidra till att stärka stödet för regimen. 

 

Tredje kvinnan i världen

Det fanns ett stort stöd för klättrarna och deras verksamhet. Med tiden bildades en betydande byråkratisk apparat för att subventionera allt dyrare expeditioner. Denna regimens vurm för bergsklättring kan tyckas något ironisk. Klättring är i grunden en individens strävan som kolliderade med den kommunistiska uppfattningen om kollektivism. För regimen var det viktigaste att Polen vann ära på den internationella scenen.

Under det sena 1970-talet och 1980-talet var polska bergsklättrare bland de mest framgångsrika i världen. 

Den 16 oktober 1978 blev Wanda Rutkiewicz tredje kvinna i världen och den första från Europa att nå toppen av Mount Everest. Det är ett speciellt datum för alla polacker, då Karol Wojtyla valdes till påve (Johannes Paulus II) denna dag. 

Wanda Rutkiewicz hade bevisat att hon tillhörde de bästa i världen. 

”Wanda är det levande beviset på att kvinnor kan utföra prestationer på hög höjd som de flesta män bara kan drömma om” yttrade den välkände bergsbestigaren Reinhold Messner.

 

Diktatorisk ledarstil

Många av hennes framgångar hade en betydande kostnad både för hennes personliga liv och för hennes relationer till andra klättrare. Hennes äktenskap blev lidande av att hon var borta hemifrån långa perioder, hennes ekonomi blev en enda röra och hennes nomadiska livsstil ohanterlig. Svårigheterna i hennes liv gjorde henne misstänksam till naturen. 

Tyvärr följde många av dessa personliga problem med henne på expeditionerna och gav upphov till andra svårigheter. Hon hade en stark vilja att visa att hon var lika bra som en manlig klättrare oavsett vad de tyckte om henne. Hon blev diktatorisk i sin ledarstil och stötte bort många av dem som kunde ha blivit hennes vänner. Om man tar detta i beaktande, blir hennes prestationer nästan ännu mer beundransvärda. Hon blev en av de mest talangfulla klättrarna i sin generation och ett av de viktigaste namnen i kvinnornas klättringshistoria.

 

Ambitiös plan

Efter att framgångsrikt ha bestigit Mount Everest engagerade hon sig aktivt i att organisera expeditioner, särskilt för kvinnliga klättrarlag. 

1985 tillhörde hon det första kvinnliga klättrarlaget som besteg Nanga Parbat. 1986 blev hon första kvinna på toppen av K2. Två franska klättrare dog vid nedstigningen. 1987 besegrades Shishapangma, 1989 Gasherbrum II och 1990 Gasherbrum I tillsammans med en annan polsk kvinnlig klättrare.

1990 gjorde hon sin mest ambitiösa plan dittills. Hon skulle försöka att klättra åtta av topparna på över 8 000 meter på litet mer än ett år. 

Om hon lyckades, skulle hon vara första kvinna att klara av den prestationen. Det var en ambitiös plan men det kändes som en perfekt utmaning för henne. 

Efter att ha bestigit två av topparna på listan, Cho Oyu ensam i september 1991 och Annapurna ensam från sydsidan i oktober, slog tragedin till på Kangchenjunga i maj 1992. 

 

Sågs inte mer till

Hon klättrade tillsammans med Carlos Carsolio. De startade tillsammans klockan halv fyra på morgonen den 12 maj från lägret på 7 950 meters höjd. Efter att ha klättrat tolv timmar i djup snö nådde Carlos toppen. På sin väg ner mötte han Wanda Rutkiewicz på nivån 8 200 – 8 300 meter. Hon bestämde sig för att stanna där i bivack och fortsätta mot toppen nästa dag. Hon hade inte med sig någon mat eller andra saker för att övernatta. Ingen såg henne efter detta. 

Hon besteg åtta av de 14 toppar som når över 8 000 meter. Om hon också klarade av den nionde, är det ingen som vet.

Rutkiewicz sade en gång: 

”Jag söker aldrig döden, men jag har inget emot tanken på att dö i bergen. Det skulle vara en lätt död för mig. Efter allt jag har upplevt, är jag bekant med den och de flesta av mina vänner är där i bergen och väntar på mig.”

 

Karl-Olof Hallman

Dela på facebook
Dela på Facebook

Nyhetsbrevet

Vill du ha information, erbjudanden och rabatter från Kvällsstunden?

Prenumerera på nyhetsbrevet!

När du registrerar dig på Nyhetsbrevet samtycker du till att få exempelvis erbjudanden, rabatter och allmän information från Kvällsstunden via e-post. Du kan när som helst säga ifrån din prenumeration på nyhetsbrevet om du inte längre vill ha det.

Telefon:
021-19 04 15

 

Mejl: Klicka här

 

Post:
Kvällsstunden
Box 1080
721 27 Västerås

 

Kvällsstunden och kvallsstunden.se ägs och ges ut av Tidningshuset Kvällsstunden AB. Ansvarig utgivare: Kalle Östgren. Mer information om Kvällsstunden hittar du här.

Dela på facebook
Dela Kvällsstunden!
5/5
Kvällsstunden
5.0
Based on 28 reviews
drivs av Facebook
Inga-Lisa Gustavsson
Inga-Lisa Gustavsson
2020-01-16T18:53:48+0000
Många fina reportage om olika orter i Sverige, dessutom gammaldags romaner och noveller.
Inga-Britt Gustafsson
Inga-Britt Gustafsson
2019-11-04T15:50:33+0000
Intressanta artiklar, både historiska och i realtid. Rogivande, avstressande läsning. Gillar den lite gammeldags... känslan, både namnet och typsnittet känns trevligt. Har fått vänner att både prova tidningen och bli prenumeranter 🙂läsa mer
Bertil Berg
Bertil Berg
2019-10-06T08:29:07+0000
Bra reportage, blandat historiskt & nutid
Rita Faith
Rita Faith
2019-07-31T00:17:15+0000
Man slipper skvaller Flera intressanta artiklar Trevlig , mysig tidning
Rune Ljungströmmer
Rune Ljungströmmer
2019-07-10T17:05:05+0000
Mycket läsning för mycket lite pengar, delar med grannen dessutom😍
Sune Hedström
Sune Hedström
2019-05-01T07:17:40+0000
Reportage om intressanta personer från förr.
Gun-Britt Wittgren
Gun-Britt Wittgren
2019-04-09T13:45:46+0000
Mycket att läsa både dåtid och nutid
Kent Eriksson
Kent Eriksson
2019-04-04T20:06:00+0000
En allmänbildande tidning med intressanta artiklar om vår historia, kultur, natur och nöjesprofiler. Finurliga... korsord och lärorika teman om våra landskap. Alltid överraskande texter. Lär känna Sverige, läs Kvällsstunden. Skönt befriat från kändistrams, latte-eufori och hälsofrälsning 😎läsa mer
Jonny Lundström
Jonny Lundström
2019-03-31T19:20:30+0000
Tycker att mycket är bra med Kvällsstunden. Främst Noveller och "Läsarnas egna berättelser" Även kul att läsa om... Skådespelare och artister. Korsordet är bra. Helt enkelt en mångsidig tidning.läsa mer
John Tjörngren
John Tjörngren
2019-02-23T17:02:42+0000
Många intressanta artiklar !
Conny Herbertsson
Conny Herbertsson
2019-01-15T16:01:15+0000
Mycket innehållsrik,läsvärd i högsta grad.
Monica Werner
Monica Werner
2019-01-01T22:48:09+0000
Att det är en riktig papperstidning som vi faktiskt inte upptäckt förrän vi själva nått 80-årssträcket. ... Längtar efter den då det är mycket att läsa för oss bägge två.God fortsättning på 2019 från två som tänker hänga medläsa mer
Sölve Dahlberg
Sölve Dahlberg
2018-12-08T20:56:49+0000
Jag trivs med Kvällstunden.Det är blandat i den.För var och en.
Lasseman Svensson
Lasseman Svensson
2018-10-15T20:09:11+0000
Jag är 67 år inne på mitt snart 68:tionde år och är inte allt för gammalmodig, jag gillar Kvällsstunden och... finner ro i att bläddra i denna tidning. Som sagt det är trevligt att bläddra i en riktig tidning i denna digitaliserade värld.läsa mer
Christina Ögrim
Christina Ögrim
2018-05-16T13:42:08+0000
ETT STORT JUBILEUMSGRATTIS till Kvällsstunden 80 år!Jag förstår verkligen varför ni finns kvar efter 80 år.Det... är en tidning som jag läser med förtjusning och förväntan. Tittar ivrigt och längtansfullt efter brevbäraren varje tisdag.Älskar er traditionella och lättlästa layout. Modernisera för allt i världen ingenting! Njutningen av att läsa en äkta papperstidning i behändigt format - HELT UTAN ANNONSER - är ovärderlig.Era artiklar och reportage är alltid intressanta och läsvärda. Många gånger om celebriteter från förr i tiden, och som verkligen behöver dras fram ur glömskan. Det blir för mig en nostalgitripp down the memory lane.Er digitala service gör det enkelt, bekvämt - och gratis - att lämna tävlingssvar. Sedan är det bara att ivrigt invänta lottvinsterna. Dessutom är det perfekt storlek på korsordsrutorna, så texten blir lättläst för en starropererad.Nu i vecka 20 har Kvällsstunden dessutom förärat mig med en helsida om "Rännstensungen från Götgatan 83". Det har gjort mig alldeles varm om hjärtat och oerhört stolt och glad. Då kan jag inte göra annat än att ge Kvällsstunden FEM SKINANDE GULDSTJÄRNORläsa mer
Kenneth Falk
Kenneth Falk
2018-04-24T15:45:54+0000
Några tycker att tidningens framtoning är gammalmodig, jag tycker det är en styrka. Att i denna digitaliserade... värld få hålla i en papperstidning som påminner om tidningarna som fanns när jag växte upp är en lisa för själen, för även om man hänger med något så när i det moderna mediabruset så känner man sig ganska vilsen ibland. Så snälla, vik inte av från Era traditioner. Dessutom gillar jag den redaktionella texten och dess innehållläsa mer
Ingrid Sjödin-Lindström
Ingrid Sjödin-Lindström
2018-02-18T13:34:30+0000
Mysig tidning, gillar Sverige-resan; vad finns i våra olika landskap.Gunillas kök och stök, bra maträtter och bak,... inte så komplicerade.Lagom svåra korsord och finurliga Naturfrågor.Sport, nöjes m fl profiler som blir roliga att minnas.Hela tidningen läsvärd.Hälsar Ingrid i Västerbotten.läsa mer
Birgitta Nilsson
Birgitta Nilsson
2018-02-15T10:55:49+0000
Jag ser fram mot att få denna tidning varje vecka.Den är så befriande fri från skvaller och har istället... intressanta artiklar om allt mellan himmel och jord.Fakta om nöjesprofiler från förr och nu, natur,geografi och läsarnas egna bidrag i form av foton,noveller och minnen.m.m..Att det finns en så här religiöst och politiskt oberoende tidning med fakta och underhållning i lätt tillgängligt format tycker jag är unikt.Personligen är jag också road av hjärngympan korsorden ger;-)läsa mer
Ann-Christine Eriksson
Ann-Christine Eriksson
2018-02-14T13:03:30+0000
En mycket bra tidning!
Ronny W-vik
Ronny W-vik
2018-01-18T08:28:20+0000
Undebar tidning är 33 år men tycker den är intressant
Ingrid Eriksson
Ingrid Eriksson
2017-12-01T10:04:49+0000
Har haft den för flera år sen ..tycker jättemycket om denna härliga tidning..lite nostalgi i den sååå Härligt!!!
Christina Lind
Christina Lind
2017-10-12T09:33:02+0000
Verkligen ett guldkorn. Mycket spännande och intressant läsning blandat med recept och korsord!
Monkan Melek Chanovian
Monkan Melek Chanovian
2017-10-06T17:30:13+0000
Underbar tidning med mycket nostalgi
Bodil Widén
Bodil Widén
2017-10-02T16:51:16+0000
Tompa Hildorsson
Tompa Hildorsson
2017-09-29T15:01:05+0000
Mycket bra tidning med intressant innehåll. Den borde finnas i alla familjer som kontrast till kvällstidningarnas... sensationsjournalistik. Bara det att den är politiskt och religiöst neutral talar för kvalité. Och vilken tidning kan mäta sig mot Kvällsstunden som startades redan 1938 och alltså fyller 80 år nästa år. Klar favorit!läsa mer
Cherstin Juhlin
Cherstin Juhlin
2016-05-03T08:56:21+0000
En spännande veckotidning som min 92-åriga mor gillar skarpt. Jag prenumererar på den, och där finns mycket... läsvärt från förr. Reportage om gamla sångare o skådisar, noveller, följetonger, korsord, roliga historier, mat- och bakrecept, Köp o Sälj, kontaktannonser, insändare m.m. ingen reklam.läsa mer
Anitha Säll
Anitha Säll
2016-04-28T14:46:56+0000
Läs alla recensioner

Lyssna på Radio Viking här! Klicka på radion för att starta!

radioRV7