Ungefär samtidigt som Sverige fick standardtid introducerades telefonen i landet. Eftersom det blivit allt viktigare att veta exakt hur mycket klockan är öppnade Telegrafverket redan år 1916 tjänsten Talande klocka. När tjänsten automatiserades i mitten på 1930-talet föddes Fröken Ur.
Du behöver vara inloggad för att kunna se denna artikel.
Logga in, eller skapa ett 100% kostnadsfritt webbkonto på Kvällsstunden så får du tillgång till denna och alla andra utvalda artiklar samt exklusivt material som endast finns på kvallsstunden.se.
Sedan urminnestider har människor försökt mäta tid. Från enkla solur eller timglas till dagens atomur och digitala klockor. Att veta klockslaget är väsentligt av alla tänkbara skäl, inte minst logistiskt. När de första moderna urverken kom var det en revolutionerande uppfinning och en lyxvara som var få privatpersoner förunnat. Stora offentliga klockor sattes upp på kyrkor, slott och rådhus för att fler skulle kunna ta del av klockorna. Under industrialismen blev klockorna viktiga för att hålla reda på arbetstiderna, i bondesamhället var inte arbetstiden utstakad på samma sätt. Arbetstiden reglerades snarare av dagsljuset och möjligheten till arbetsbelysning. Det var dock länge ganska förvirrat det där med klockslag trots att klockorna började få större spridning under 1800-talet. I Sverige infördes så kallad standardtid först den 1 januari 1879, för att underlätta tågtrafiken. Innan fanns nämligen lokala tidszoner, mellan Stockholm och Göteborg var tidsskillnaden hela 24 minuter.
Svarade med klockslag
En annan uppfinning som gjorde stor inverkan på människors vardag var telefonen som likt klockan var dyr och få hade till en början tillgång till den. Det berodde inte bara på att apparaten i sig var dyr, det handlade också om att kunna koppla upp sig på telefonnätet och tillgång till ledningar. Kring sekelskiftet 1900 ökade ändå antalet telefonabonnenter runt om i landet. Telefonen möjliggjorde olika tjänster som kunde utföras via den, en sådan var att kunna ringa för att ta reda på tiden, 1916 startade Telegrafverket föregångaren till Fröken Ur. Detta användes för att enkelt kunna synkronisera sin klocka. Tjänsten var manuell och kostade några öre för den som ringde. Samtalet gick fram till en telefonist som svarade och helt enkelt läste upp tiden från en vanlig klocka som fanns bredvid telefonen. Arbetet var tungt eftersom telefonsamtalen var många och det blev stressigt och arbetsamt för telefonisterna att dagarna i ända läsa upp klockslag. Telefontjänsten kallades för ”Talande klocka” och var manuell fram tills den automatiserades 1934.
Den automatiska rösten kallades för Fröken Ur och det var i samband med detta som begreppet Fröken Ur föddes. Från början fungerade den automatiska varianten endast för abonnenter i Stockholm men spreds snart vidare. Först till Göteborg och Malmö, sedan vidare över hela landet. Den första tiden efter att Fröken Ur lanserades 1934 kom långt över 20 000 samtal in per dygn, det var alltså en succé. Den talmaskin som användes på 1930-talet finns i dag bevarad i Tekniska museets samlingar i Stockholm.
Känd röst
Under årens lopp har tekniken och utrustningen bakom Fröken Ur förändrats flera gånger, liksom rösten. Sedan 1968 lyder telefonnumret 90 510 och är ett betalsamtal, telefonnumret har de flesta kunnat utantill. Från år 2000 och framåt är tekniken helt digitaliserad. I dag är Fröken Ur direktkopplad till atomuret hos Sveriges Tekniska Forskningsinstitut i Borås och utöver själva tiden läses även datum och årtal upp. Det markeras även om det är normaltid (vintertid) eller sommartid. Tidsangivelsen är exakt på en tiondels sekund och för att markera exakt vad klockan är används ett pip som i folkmun kallats för ”Fröken Urs hicka”. Först hörs klockslaget och sedan följs det av ett pip, pipet är alltså det klockslag som nyss lästs upp. Numera finns också en digital variant av Fröken Ur på nätet som visar både en digital och en analog klocka på skärmen.
Lånat ut sin röst
Fyra kvinnor har sedan automatiseringen 1934 varit Fröken Ur, det vill säga lånat ut sin röst till henne. Först ut var Eva Ulvby följd av Berit Hofling och Ebba Beckman. Sedan 8 mars 2000 är det Johanna Hermann Lundbergs röst som berättar vad klockan är om du slår telefonnumret 90 510. Hennes röst hörs dock i långt fler sammanhang än som just Fröken Ur. Hon är röstskådespelare, ljudboksinläsare och poddare. Tidigare var hon programpresentatör i Sveriges Television och hon har haft egna radioprogram i P4. Dessutom har hon lånat ut rösten till fler telefontjänster. Ringer du Skatteverket, Försäkringskassan eller Nummerupplysningen är det hennes röst du möts av på telefonsvararen.
Stockholmare känner förmodligen igen rösten från kollektivtrafiken eftersom det är hon som läser upp alla hållplatsernas namn på tunnelbana och bussar. Även Johannas mamma var en välbekant röst, Alicia Lundberg arbetade under många år både med tv och radio.
Förvirrande tidszoner
I dagens samhälle är det förmodligen sällan människor kommer på tanken att ringa Fröken Ur för att få reda på vad klockan är eftersom tiden redan finns angiven på telefonens display. Tjänsten finns alltjämt kvar och även om den inte har en så stor plats i det nutida vardagslivet så har den hjälpt många att hålla koll på klockan under årens lopp. Fenomenet är inte unikt för Sverige, liknande telefontjänster har funnits på många håll i Europa såväl som Nordamerika, Asien och Oceanien. En hel del länder har lagt ned sina motsvarigheter till svenska Fröken Ur men i en rad länder finns den kvar. Några exempel på länder som behållit den är Australien, Finland, Kina, Storbritannien, Kanada och Tyskland.
Stämmer inte med platsen
I Kina presenteras dock tiden likadant över hela landet oaktat de olika tidszonerna som finns, vilket gör att tiden som läses upp inte alltid stämmer överens med platsen samtalet rings från, utan utgår från en standard. När det gäller Kanada finns två olika nummer, ett med en röst på engelska och ett med fransktalande röst. För den som befinner sig utomlands och av någon anledning vill ringa svenska Fröken Ur går det faktiskt bra, men på ett särskilt telefonnummer.
Lisa Viktorsson
Nyfiken på Kvällsstunden?
Mest besökta
Telefon: 021-19 04 15
Mejla kundtjänst: Klicka här
Post:
Kvällsstunden
Klockartorpsgatan 14
723 44 Västerås
Kvällsstunden och kvallsstunden.se ägs och ges ut av Tidningshuset Kvällsstunden AB. Ansvarig utgivare: Agnetha Brolin. Alla kontaktuppgifter till redaktionen hittar du här.
Om du har en minut över så skulle vi verkligen uppskatta om du ville lämna ett omdöme om Tidningen Kvällsstunden på vår facebook eller Google. Klicka bara på någon av knapparna nedan.Tack!
Ur... historisk synpunkt, Fantastisk.
Inga lögner bara fakta.
Man blir harmonisk bara av att veta att den återkommer 1 ggr/vecka! ❤️
Tack även för era klurigheter såsom bl.a korsorden.läs mer
Som sagt det är trevligt att bläddra i en riktig tidning i denna digitaliserade värld.läs mer
Jag... förstår verkligen varför ni finns kvar efter 80 år.
Det är en tidning som jag läser med förtjusning och förväntan. Tittar ivrigt och längtansfullt efter brevbäraren varje tisdag.
Älskar er traditionella och lättlästa layout. Modernisera för allt i världen ingenting! Njutningen av att läsa en äkta papperstidning i behändigt format - HELT UTAN ANNONSER - är ovärderlig.
Era artiklar och reportage är alltid intressanta och läsvärda. Många gånger om celebriteter från förr i tiden, och som verkligen behöver dras fram ur glömskan. Det blir för mig en nostalgitripp down the memory lane.
Er digitala service gör det enkelt, bekvämt - och gratis - att lämna tävlingssvar. Sedan är det bara att ivrigt invänta lottvinsterna. Dessutom är det perfekt storlek på korsordsrutorna, så texten blir lättläst för en starropererad.
Nu i vecka 20 har Kvällsstunden dessutom förärat mig med en helsida om "Rännstensungen från Götgatan 83". Det har gjort mig alldeles varm om hjärtat och oerhört stolt och glad. Då kan jag inte göra annat än att ge Kvällsstunden
FEM SKINANDE GULDSTJÄRNORläs mer
Gunillas kök och stök, bra maträtter och bak, inte så komplicerade.
Lagom svåra korsord och finurliga Naturfrågor.
Sport, nöjes m fl profiler som blir roliga att minnas.
Hela tidningen läsvärd.
Hälsar Ingrid i Västerbotten.läs mer
Nyhetsbrevet
Vill du ha information, erbjudanden och rabatter från Kvällsstunden?
Prenumerera på nyhetsbrevet!
När du registrerar dig på Nyhetsbrevet samtycker du till att få exempelvis erbjudanden, rabatter och allmän information från Kvällsstunden via e-post. Du kan när som helst säga ifrån din prenumeration på nyhetsbrevet om du inte längre vill ha det.
Lyssna på Radio Viking här! Klicka på radion för att starta!