Svenska botaniska föreningen (SBF) har utsett tibast till årets växt 2021. De flesta känner säkert igen denna buske som på våren blommar på bar kvist med väldoftande rosa blommor. Den har rykte om sig att vara giftig och särskilt de glänsande bären anses vara lockande för barn på sensommaren.
Tibast har av Linné fått det latinska namnet Daphne mezereum. Daphne var en källnymf som Apollon blev förälskad i och för att skydda henne från hans ovälkomna uppvaktning förvandlade gudarna henne till ett lagerbärsträd.
Linné tyckte tydligen att tibast liknade lagerbäret och gav därför tibast det latinska namnet Daphne. Artnamnet mezereum kommer från persiskan och har med död att göra, vilket alltså skulle syfta på att tibast är giftig.
Det svenska namnet ”tibast” kan möjligen också ha sitt ursprung i den svenska gudasagan. ”Ti” skulle avse guden Tyr medan ”bast” skulle syfta på barken. Med tanke på att växten har liknande namn i andra länder är en annan och mer trolig teori att första ledet i namnet helt enkelt skulle betyda ”gud” (latin: deus).
Källarhalsbär finns bland de lokala namnen i Sverige och torde syfta på den sveda som man får i munnen om man äter ett bär och den törst som då uppstår.
Trivs där fåglarna trivs
Tibast är i allmänhet en meterhög buske med glesa grenar. Blomningen sker tidigt på våren så snart snön har dragit sig tillbaka. De rosa blommorna lockar de fåtaliga insekter som då finns tillgängliga med både väldoft och nektar. De smala bladen bryter fram senare. Frukten mognar relativt tidigt.
Det uppges att tibast trivs bäst där marken är fuktig och mullrik. Den gynnas också av kalk. Enligt annan litteratur är den typiska växtplatsen hagar och steniga backar. Det borde betyda att man kan hitta den på olika marktyper där en fågel har funnit det lämpligt att lämna ett frö. Fåglar är immuna mot giftet och därmed viktiga fröspridare.
Tibast finns i hela landet, men anses vara mindre vanlig
i Norrland. Genom att tibast har utsetts till årets växt 2021 hoppas SBF att man ska få in rapporter om fynd av tibast och på detta sätt få bättre kunskap om dess utbredning.
Tibast åtnjuter viss fridlysning i några län i landet.
Låt bli att äta av den
Tibast har alltså fått ett visst rykte om sig att vara dödligt giftig. Det finns lite olika uppgifter om hur många bär som skulle vara en dödlig dos, men samtidigt tycks det inte finnas några rapporterade säkra dödsfall.
”Vid förtäring lär man få en brinnande törstkänsla”, uppges det hos SBF vilket kan tyda på att det inte är frestande att gå längre än till att smaka på ett bär. Det borde även gälla barn som skulle kunna bli frestade av de glänsande röda bären.
Enligt Giftinformationscentralen är allvarliga förgiftningar ovanliga. Vatten och medicinskt kol rekommenderas om man har fått i sig mer än fem bär.
Bären är giftiga för däggdjur som häst, gris nöt och hund. Fåglar däremot kan äta dem och sprider fröna. Statens Veterinärmedicinska anstalt (SVA) uppger att 30 gram blad eller bark är dödlig dos för en häst. Hela växten, men särskilt bark och frön, är giftig, liksom den torkade växten.
Kunde bota gikt
Inte desto mindre har tibast haft medicinsk betydelse. Den innehåller daphnetoxin och mezerein. På apoteken förr i tiden gjorde man på våren en drog av barken, Cortex mezerei, som användes utvärtes. Drogen nyttjades bland annat mot gikt och körtelsvullnader.
Den tycks även en gång i tiden ha använts invärtes vid behandling av syfilis.
Text och bild:
Karl-Olof Hallman
Nyfiken på Kvällsstunden?
Mest besökta
Telefon: 021-19 04 15
Mejla kundtjänst: Klicka här
Post:
Kvällsstunden
Klockartorpsgatan 14
723 44 Västerås
Kvällsstunden och kvallsstunden.se ägs och ges ut av Tidningshuset Kvällsstunden AB. Ansvarig utgivare: Agnetha Brolin. Alla kontaktuppgifter till redaktionen hittar du här.
Om du har en minut över så skulle vi verkligen uppskatta om du ville lämna ett omdöme om Tidningen Kvällsstunden på vår facebook eller Google. Klicka bara på någon av knapparna nedan.Tack!
Ur... historisk synpunkt, Fantastisk.
Inga lögner bara fakta.
Man blir harmonisk bara av att veta att den återkommer 1 ggr/vecka! ❤️
Tack även för era klurigheter såsom bl.a korsorden.läs mer
Som sagt det är trevligt att bläddra i en riktig tidning i denna digitaliserade värld.läs mer
Jag... förstår verkligen varför ni finns kvar efter 80 år.
Det är en tidning som jag läser med förtjusning och förväntan. Tittar ivrigt och längtansfullt efter brevbäraren varje tisdag.
Älskar er traditionella och lättlästa layout. Modernisera för allt i världen ingenting! Njutningen av att läsa en äkta papperstidning i behändigt format - HELT UTAN ANNONSER - är ovärderlig.
Era artiklar och reportage är alltid intressanta och läsvärda. Många gånger om celebriteter från förr i tiden, och som verkligen behöver dras fram ur glömskan. Det blir för mig en nostalgitripp down the memory lane.
Er digitala service gör det enkelt, bekvämt - och gratis - att lämna tävlingssvar. Sedan är det bara att ivrigt invänta lottvinsterna. Dessutom är det perfekt storlek på korsordsrutorna, så texten blir lättläst för en starropererad.
Nu i vecka 20 har Kvällsstunden dessutom förärat mig med en helsida om "Rännstensungen från Götgatan 83". Det har gjort mig alldeles varm om hjärtat och oerhört stolt och glad. Då kan jag inte göra annat än att ge Kvällsstunden
FEM SKINANDE GULDSTJÄRNORläs mer
Gunillas kök och stök, bra maträtter och bak, inte så komplicerade.
Lagom svåra korsord och finurliga Naturfrågor.
Sport, nöjes m fl profiler som blir roliga att minnas.
Hela tidningen läsvärd.
Hälsar Ingrid i Västerbotten.läs mer
Nyhetsbrevet
Vill du ha information, erbjudanden och rabatter från Kvällsstunden?
Prenumerera på nyhetsbrevet!
När du registrerar dig på Nyhetsbrevet samtycker du till att få exempelvis erbjudanden, rabatter och allmän information från Kvällsstunden via e-post. Du kan när som helst säga ifrån din prenumeration på nyhetsbrevet om du inte längre vill ha det.
Lyssna på Radio Viking här! Klicka på radion för att starta!