Här, vid Tantolundens scen, spelade Julia Cæsar många av sina bejublade roller.
Gjorde ragata med humor och värme
Dela på facebook
Dela på Facebook
Dela på email
Skicka som e-post

Skådespelerskan Julia Cæsar var huvudstadens buskisdrottning men hela rikets ”satkärring” på film. I de flesta av sina cirka 150 filmroller gestaltade hon ragator, huskors eller otäcka svärmödrar och blev omåttligt populär. 

 

Sin egen berömmelse förklarade hon såhär:

”Jag har haft publiktycke. Det blir man född med!”

Andemeningen i benämningen ”buskis” skulle förändras under åren. Till en början omfattade ”buskis” resande teatersällskap eller utomhusteatrar med lätta repertoarer som förr var mycket vanliga i Stockholm. Kanske såg man tidigt på förra seklet ner på ”buskisen” men allt eftersom steg dess status och skådespelarna var mycket kända och uppburna. 

En av ”buskisens” trotjänarinnor blev Julia Cæsar.

Sin förmåga att gestalta gummor av olika kulörer visade hon redan i sin reella scendebut när hon var 20 år. Där gjorde hon i en föreställning på Kristallsalongen i Stockholm en döv gumma på nära 100 år.

Denna typ av roller skulle sedan följa henne och hon tröttnade aldrig. I stället gick hon in för att ge karaktär av varje rollgestalt. Den brutala elakheten tonades ner och i stället kom både värme, humor och stänk av ironi och distans. Julia tycktes vilja spegla vad som då uppfattades som svensk rättrådighet och uppriktighet, vilket säkert låg i grunden för hennes enorma popularitet.

 

Operett i Helsingfors

Julia Maria Vilhelmina Cæsar föddes den 28 januari 1885 i Stockholm. Adressen var Linnégatan 57 på Östermalm, en stadsdel som vid den tiden var långt ifrån så exklusiv som i dag. Julias pappa var sergeant vid Svea livgarde, vilket dottern var mycket stolt över. I kvarteret fanns också den blivande skådespelaren Gideon Wahlberg.

På gårdarna spelade barnen ofta teater och detta med skådespeleri fångade tidigt lilla Julia. Hon slutade skolan som tolvåring och arbetade därefter dels med att springa ärenden för en sjukvårdsaffär, dels att vika tidningar på ett förlag. Hennes första veckolön lär ha varit tre kronor.

På kvällarna sökte hon sig till teatrarnas sceningångar för att träffa skådespelare och kanske lyckas bli inplockad som statist i någon pjäs. Julias karriär började också tidigt just som statist. Det sägs att hon därefter kom med i en föreställning som några turnerande skådespelare från Folkets hus-teatern gav. Men hennes egentliga scendebut räknas från 1905 på Kristallsalongen.

Hon engagerades av Emil Nordlander i hans revy Tjusiga Magnusson och därefter blev det framträdande på olika mindre scener och i olika turnésällskap innan hon 1913 reste till Helsingfors och Apolloteatern. Där skulle hon stanna fram till 1918 och gjorde under tiden framför allt operettroller.

 

Älskade buskis

Väl hemkommen kastade hon sig med liv och lust in i det intensiva teaterlivet i Stockholm. Hon engagerades först vid Casinoteatern 1918, åren 1920–23 tillhörde hon Pallas- och Södermalmsteatrarna. Sedan blev det Pallas 1925–26 och Folkets hus-teatern (eller Folkan) 1928–29.

Julia blev också mer och mer etablerad inom friluftsteatern, främst Tantolundens, Vanadislundens och Rolambshovs scener. 

Under vintersäsongerna spelade hon större delen av 1930-talet mestadels vid Mosebacketeatern. På 1960-talet var hon verksam på Skansenteatern.

Julia Cæsar älskade buskis och tog den ständigt i försvar om någon råkade säga något nedsättande om konstarten. Men det kunde inte ha varit det lättaste att vara skådespelare utomhus som på Tantolundens scen. Myggen stack, repliker blåste ibland bort eller dränktes av rasslet från ett förbiilande tåg. 

Men värst var nog regnet som ofta fick publiken att utebli. Det berättas om ett tillfälle då regnet öst ner över Tantolunden innan första föreställningen skulle börja. Endast en handfull besökare hade passerat biljettluckan och bakom scenen var skådespelarna också sura av regnet. Det var så illa att teaterdirektören starkt övervägde att ställa in för kvällen.

Då ska Julia Cæsar ha stuckit huvudet vid ridån för att kolla läget. Hon såg ut över den nästan öde salongen innan hennes ögon föll på den trogna kvintetten på första raden. Hon kunde inte låda bli att med sin karaktäristiska stämma fråga:

”Har ni inget hem?”

 

Ny vår

Redan 1923 hade Julia köpt sig egen villa vid Storskogsvägen 22 i Bromma. Där skulle hon stanna livet ut. Hon åkte för det mesta spårvagn till och från jobbet inne i stan. 

Hon är förmodligen en av få privatpersoner som fått egen nyckel till ”sin” vagn av Stockholms spårvägar eftersom det inte förekom någon nattrafik.

Efter sista föreställningen på teatern och efterföljande nattmat på restaurang brukade Julia promenera till Tegelbacken där hennes spårvagn stod uppställd för natten. För att hon skulle få vila sina trötta fötter och få skydd för väder och vind fick hon en egen nyckel att ta sig in i vagnen med. Där kunde hon ta en tupplur innan första morgonturen avgick hem till Bromma.

På 1960-talet fick Julia uppleva något av en andra vår på teaterscenen. Buskis var nu helt på modet och 1966 spelade hon med i Idéons revy Bom-Krasch och inte minst fick hon framträda i radio och tv.

Julia hade gjort ett dussintal stumfilmer, den första var Anderssonskans Kalle från 1922, innan hon gjorde debut i sin första ljudfilm, Trötte Teodor, 1931 med Valdemar Dahlström och Karin Swanström. 

Hon var också med i den första ”Pilsnerfilmen” 1937 med titeln Pensionat Paradiset.

Totalt lär Julia Cæsar ha gjort cirka 150 filmroller under sin långa, framgångsrika karriär. Och ofta rörde det sig om barska huskors, ragator och ”skräcktanter” i allmänhet. Men i Julias händer kom dessa elakingar att framstå som i grunden ganska snälla, humoristiska och rättrådiga.

 

Lyhörd skådespelerska

Julia Cæsar ansågs vara en regissörs dröm. Hon hade en klar och välartikulerad röst som täckte hela salongen. Hon var rak i ryggen som en fura och förde sig värdigt i alla roller. Hon var väl förberedd inför teaterrepetitioner eller filminspelningar.

Regissören Ragnar Frisk intygade att hon alltid hade hela manuset i huvudet. 

”När hon väl dök upp var det bara att köra”.

Hon var spontan och sa vad hon tyckte, men hon var en lyhörd skådespelerska och hade förmånen att vara mycket omtyckt långt utanför teater- och filmvärlden. 

Redan på 1920-talet blandade hon sin buskis med tunga roller. Hon gjorde, enligt expertisen, en av de bästa tolkningarna av Madam Flod i Strindbergs Hemsöborna just de åren.

Hon skulle under sin karriär även få arbeta med självaste Ingmar Bergman. Hon spelade med i filmerna Det regnar på vår kärlek (1946) och Sommarlek (1951).

”Bergman ja, den spolingen ska hållas kort”, lär hon efteråt ha yttrat med glimten i ögat.

Julia Cæsar hade, som sagt, många vänner. Det var dock de allra närmaste hon bjöd hem på söndagsmiddag i Bromma. Hon var duktig i köket och ville helst att gästerna kom med tomma magar. Hon bjöd nämligen på husmanskost efter alla konstens regler. 

Måltiden kunde starta med tre sorters sill med snaps och källarsvalt öl. Varmrätten bestod ofta av vällagad kalops med rödbetor och till efterrätt kunde det vankas ingefärspäron. Till kaffet serverade hon alltid Grönstedt i stor kupa.

 

Annie från Amörka

På 1960-talet, när buskisen kom riktigt på modet, fick Julia också extra uppmärksamhet. 1967 gjorde hon ett bejublat framträdande i tv, som säkert många kommer ihåg. Det var i programmet Thores trekvart. I den berättade stjärnan om sin långa karriär och hade plockat med sig en av sina gamla kuplettlåtar från förr. Den heter Annie från Amörka. Ackompanjerad av den betydligt yngre Robert Karl Oskar ”Robban” Broberg på gitarr tog Julia verkligen sats i refrängen:

”Junaitid stejts åv amööörrrka” dånade det ut över landet. Och låten blev så populär att den hamnade på hitlistan ”Svensktoppen”.

Det hade nog inte den 82-åriga Julia inte räknat med, men hon hade ju publiktycke och hade ingenting emot att nu hamna i tidningarna som grammofonstjärna. Hon var fortfarande pigg som en mört och njöt uppenbart av uppståndelsen.

Förutom gästspelet i Helsingfors på 1910-talet skulle den folkkära Julia Cæsar bli Stockholms scener trogen under hela sitt liv. Hon levde nog främst för sin teaterkarriär men uppträdde ”vid sidan av” gärna på film. Några mer framträdande hobbies förutom sitt trevna hem vid Storskogsvägen lär hon inte ha haft. Hon var i allt skådespelerska.

Julia Cæsar avled den 18 juli 1971. Hon blev 86 – en riktig krutgumma.

 

Kjell-Åke Steen

Dela på facebook
Dela på Facebook
Dela på email
Skicka som e-post

Nyhetsbrevet

Vill du ha information, erbjudanden och rabatter från Kvällsstunden?

Prenumerera på nyhetsbrevet!

När du registrerar dig på Nyhetsbrevet samtycker du till att få exempelvis erbjudanden, rabatter och allmän information från Kvällsstunden via e-post. Du kan när som helst säga ifrån din prenumeration på nyhetsbrevet om du inte längre vill ha det.

INFORMATION MED ANLEDNING AV CORONA

Kvällsstundens redaktion arbetar just nu med begränsad bemanning och under denna coronaperiod kan det tidvis vara lite svårare att komma i kontakt med oss. Vi hoppas på din förståelse.

 

Telefon:
021-19 04 15

 

Mejla kundtjänst: Klicka här

 

Post:
Kvällsstunden
Box 1080
721 27 Västerås

 

Kvällsstunden och kvallsstunden.se ägs och ges ut av Tidningshuset Kvällsstunden AB. Ansvarig utgivare: Marc Löfgren. Alla kontaktuppgifter till redaktionen hittar du här.

Dela på facebook
Dela Kvällsstunden!
5/5
Kvällsstunden
5.0
Based on 25 reviews
drivs av Facebook
Alf Ahlstedt
Alf Ahlstedt
2020-05-08T07:14:51+0000
Staffan Kvist
Staffan Kvist
2020-04-02T13:17:31+0000
Att läsa reportagen är så spännande
Inga-Lisa Gustavsson
Inga-Lisa Gustavsson
2020-01-16T18:53:48+0000
Många fina reportage om olika orter i Sverige, dessutom gammaldags romaner och noveller.
Inga-Britt Gustafsson
Inga-Britt Gustafsson
2019-11-04T15:50:33+0000
Intressanta artiklar, både historiska och i realtid. Rogivande, avstressande läsning. Gillar den lite gammeldags... känslan, både namnet och typsnittet känns trevligt. Har fått vänner att både prova tidningen och bli prenumeranter 🙂läsa mer
Bertil Berg
Bertil Berg
2019-10-06T08:29:07+0000
Bra reportage, blandat historiskt & nutid
Rune Ljungströmmer
Rune Ljungströmmer
2019-07-10T17:05:05+0000
Mycket läsning för mycket lite pengar, delar med grannen dessutom😍
Sune Hedström
Sune Hedström
2019-05-01T07:17:40+0000
Reportage om intressanta personer från förr.
Gun-Britt Wittgren
Gun-Britt Wittgren
2019-04-09T13:45:46+0000
Mycket att läsa både dåtid och nutid
Kent Eriksson
Kent Eriksson
2019-04-04T20:06:00+0000
En allmänbildande tidning med intressanta artiklar om vår historia, kultur, natur och nöjesprofiler. Finurliga... korsord och lärorika teman om våra landskap. Alltid överraskande texter. Lär känna Sverige, läs Kvällsstunden. Skönt befriat från kändistrams, latte-eufori och hälsofrälsning 😎läsa mer
Jonny Lundström
Jonny Lundström
2019-03-31T19:20:30+0000
Tycker att mycket är bra med Kvällsstunden. Främst Noveller och "Läsarnas egna berättelser" Även kul att läsa om... Skådespelare och artister. Korsordet är bra. Helt enkelt en mångsidig tidning.läsa mer
John Tjörngren
John Tjörngren
2019-02-23T17:02:42+0000
Många intressanta artiklar !
Conny Herbertsson
Conny Herbertsson
2019-01-15T16:01:15+0000
Mycket innehållsrik,läsvärd i högsta grad.
Monica Werner
Monica Werner
2019-01-01T22:48:09+0000
Att det är en riktig papperstidning som vi faktiskt inte upptäckt förrän vi själva nått 80-årssträcket. ... Längtar efter den då det är mycket att läsa för oss bägge två.God fortsättning på 2019 från två som tänker hänga medläsa mer
Sölve Dahlberg
Sölve Dahlberg
2018-12-08T20:56:49+0000
Jag trivs med Kvällstunden.Det är blandat i den.För var och en.
Lasseman Svensson
Lasseman Svensson
2018-10-15T20:09:11+0000
Jag är 67 år inne på mitt snart 68:tionde år och är inte allt för gammalmodig, jag gillar Kvällsstunden och... finner ro i att bläddra i denna tidning. Som sagt det är trevligt att bläddra i en riktig tidning i denna digitaliserade värld.läsa mer
Christina Ögrim
Christina Ögrim
2018-05-16T13:42:08+0000
ETT STORT JUBILEUMSGRATTIS till Kvällsstunden 80 år!Jag förstår verkligen varför ni finns kvar efter 80 år.Det... är en tidning som jag läser med förtjusning och förväntan. Tittar ivrigt och längtansfullt efter brevbäraren varje tisdag.Älskar er traditionella och lättlästa layout. Modernisera för allt i världen ingenting! Njutningen av att läsa en äkta papperstidning i behändigt format - HELT UTAN ANNONSER - är ovärderlig.Era artiklar och reportage är alltid intressanta och läsvärda. Många gånger om celebriteter från förr i tiden, och som verkligen behöver dras fram ur glömskan. Det blir för mig en nostalgitripp down the memory lane.Er digitala service gör det enkelt, bekvämt - och gratis - att lämna tävlingssvar. Sedan är det bara att ivrigt invänta lottvinsterna. Dessutom är det perfekt storlek på korsordsrutorna, så texten blir lättläst för en starropererad.Nu i vecka 20 har Kvällsstunden dessutom förärat mig med en helsida om "Rännstensungen från Götgatan 83". Det har gjort mig alldeles varm om hjärtat och oerhört stolt och glad. Då kan jag inte göra annat än att ge Kvällsstunden FEM SKINANDE GULDSTJÄRNORläsa mer
Kenneth Falk
Kenneth Falk
2018-04-24T15:45:54+0000
Några tycker att tidningens framtoning är gammalmodig, jag tycker det är en styrka. Att i denna digitaliserade... värld få hålla i en papperstidning som påminner om tidningarna som fanns när jag växte upp är en lisa för själen, för även om man hänger med något så när i det moderna mediabruset så känner man sig ganska vilsen ibland. Så snälla, vik inte av från Era traditioner. Dessutom gillar jag den redaktionella texten och dess innehållläsa mer
Ingrid Sjödin-Lindström
Ingrid Sjödin-Lindström
2018-02-18T13:34:30+0000
Mysig tidning, gillar Sverige-resan; vad finns i våra olika landskap.Gunillas kök och stök, bra maträtter och bak,... inte så komplicerade.Lagom svåra korsord och finurliga Naturfrågor.Sport, nöjes m fl profiler som blir roliga att minnas.Hela tidningen läsvärd.Hälsar Ingrid i Västerbotten.läsa mer
Birgitta Nilsson
Birgitta Nilsson
2018-02-15T10:55:49+0000
Jag ser fram mot att få denna tidning varje vecka.Den är så befriande fri från skvaller och har istället... intressanta artiklar om allt mellan himmel och jord.Fakta om nöjesprofiler från förr och nu, natur,geografi och läsarnas egna bidrag i form av foton,noveller och minnen.m.m..Att det finns en så här religiöst och politiskt oberoende tidning med fakta och underhållning i lätt tillgängligt format tycker jag är unikt.Personligen är jag också road av hjärngympan korsorden ger;-)läsa mer
Ann-Christine Eriksson
Ann-Christine Eriksson
2018-02-14T13:03:30+0000
En mycket bra tidning!
Ronny W-vik
Ronny W-vik
2018-01-18T08:28:20+0000
Undebar tidning är 33 år men tycker den är intressant
Ingrid Eriksson
Ingrid Eriksson
2017-12-01T10:04:49+0000
Har haft den för flera år sen ..tycker jättemycket om denna härliga tidning..lite nostalgi i den sååå Härligt!!!
Christina Lind
Christina Lind
2017-10-12T09:33:02+0000
Verkligen ett guldkorn. Mycket spännande och intressant läsning blandat med recept och korsord!
Monkan Melek Chanovian
Monkan Melek Chanovian
2017-10-06T17:30:13+0000
Underbar tidning med mycket nostalgi
Bodil Widén
Bodil Widén
2017-10-02T16:51:16+0000
Tompa Hildorsson
Tompa Hildorsson
2017-09-29T15:01:05+0000
Mycket bra tidning med intressant innehåll. Den borde finnas i alla familjer som kontrast till kvällstidningarnas... sensationsjournalistik. Bara det att den är politiskt och religiöst neutral talar för kvalité. Och vilken tidning kan mäta sig mot Kvällsstunden som startades redan 1938 och alltså fyller 80 år nästa år. Klar favorit!läsa mer
Cherstin Juhlin
Cherstin Juhlin
2016-05-03T08:56:21+0000
En spännande veckotidning som min 92-åriga mor gillar skarpt. Jag prenumererar på den, och där finns mycket... läsvärt från förr. Reportage om gamla sångare o skådisar, noveller, följetonger, korsord, roliga historier, mat- och bakrecept, Köp o Sälj, kontaktannonser, insändare m.m. ingen reklam.läsa mer
Anitha Säll
Anitha Säll
2016-04-28T14:46:56+0000
Läs alla recensioner

Lyssna på Radio Viking här! Klicka på radion för att starta!

radioRV7