”Brandslangsloppet” på Stockholms stadion 17 juli 1942. Landskamp mellan storstäderna och landsbygden. Gunder Hägg vann och satte nytt världsrekord. Foto: GIF:s arkiv
Hägg sprang ifrån fattigdomen
Dela på facebook
Dela på Facebook

Han kom till världen i en mörk och orolig tid. 

Nyårs­afton 1918 var firandet
i Sverige återhållsamt, eftersom första världskriget gick mot sitt slut. Sverige hade ­klarat sig lindrigt undan, men det rådde brist på mycket och ­maten räckte inte till alla trots att det hade ransonerats, skriver historikern och författaren Björn Lundberg i den nya ­boken Frontlöparen, Gunder Hägg – hans uppgång och fall.

 

Gunder Hägg föddes klockan 23.55 den 31 december 1918 i slutet av en orostid, men början på en annan. Den dödliga sjukdomen spanska sjukan hade kommit till i Europa efter kriget, där många liv hade skördats i de krigförande ländernas arméer. Epidemin slog till i mindre byar i Jämtland. 

Kyrkklockorna klingade ständigt till begravning. I augusti 1918 beslutade landshövdingen i Jämtland att alla skolor och länets teatrar skulle stängas för att minska smittorisken. I stället upprättades femton provisoriska sjukhus, men vad hjälpte det när många inom sjukvården insjuknade. Unga och i övrigt friska människor dog i tusental i Sverige. Det var en dyster tid, skriver Björn Lundberg.

En av våra främsta idrottare genom tiderna, Gunder Hägg, kom att bli en ikon för en hel generation i det framväxande Folkhemssverige. Han föddes i en liten stuga på den långsmala udden Johannesnäs vid Hemsjöns södra strand i Hällesjö församling. I dag finns det bara rester kvar av den knuttimrade stugan på cirka 20 kvadratmeter. Där bodde Gunder med sina föräldrar och två syskon tills den dag han skulle börja skolan 1925. Då var det dags för pappa Nils att lasta bohaget i ekan och frakta det tvärsöver sjön till Sörbygden. Där fick de tränga ihop sig  hos byns handlare i drängkammaren.

 

Arbetade i skogen 

Efter sexårig skolgång väntade skogsarbete tillsammans med pappan och den äldre brodern. Vid samma tid flyttade familjen igen. Denna gång till Albacken, den ort som han sedan dess blivit förknippad med. Med lånade pengar kunde familjen köpa en mindre gård som gav inkomst till familjen förutom arbetet i skogen. 

Skogens naturresurser var viktiga när den industriella utvecklingen på 1800-talet tog fart och efterfrågan på virke exploderade. Sveriges ekonomi växte snabbt mellan 1890 och 1930.  

Men fortfarande var skogsarbetet ett hårt jobb, där såg och yxa användes och kallt och trångt var det i de primitiva skogskojorna. 

Redan vid den här tiden började Gunder springa. Bland annat när de skulle återvända från skogsjobbet till hemmet i Albacken och ibland sprang han i skogen, de dagar som de flottade timmer i Gimån, eftersom flottningen inte var lika betungande som skogsjobbet.

Nej, det var, enligt Gunder, ”ett riktigt latmansgöra”.

När Martin Jansson från Svenska idrottsförbundet hade gjort sin inspektionsresa i norra Sverige sommaren 1930, upptäckte han många ungdomar som idrottade. Intresset för fotboll, friidrott och skidor var stort. Kanske för att de inte fanns så mycket annat att göra på fritiden. Efter olympiska sommarspelen i Stockholm 1912 bestod den svenska truppen till stor del av män från storstäderna, men under mellankrigstiden spreds idrotten även till landsbygden. Idrotten började bli en folkrörelse. Från första världskrigets slut 1918 till andra världskrigets utbrott 1939 fyrdubblades antalet aktiva idrottsutövare i landet, enligt Björn Lundberg. Albacken IF, som bildades 1932, var en av alla aktiva klubbar i landet.

 

Sport får utrymme i medier

Att idrotten blev mer och mer populär gjorde att Dagens Nyheter 1920 blev den första tidning som utökade sportnyheterna till en helsida och Radiotjänst inledde 1925 direktsändning av idrottsevenemang. 

När Gunder Hägg vid 15-års ålder fick veta att Henry Jonsson, ”Kälarne-Jonsson”, från grannbyn lyckats bra på tävlingar, väcktes Gunders intresse för löpning.

Pappa Nils manade på sin son att träna mer så att han kunde delta i några tävlingar. När Albackens IF 1935 anordnade klubbmästerskap, ställde Gunder upp och kom tvåa på 100 och 400 meter. På sensommaren 1936 blev han jämtländsk juniormästare både på 1 500 och 5 000 meter, vilket gav mersmak. Den friidrottsintresserade bonden Fridolf Westman från Svedje norr om Kälarne fick upp ögonen för den duktige löparen från Albacken. Han erbjöd Gunder Hägg ett jobb som dräng på gården. Tjänsten innebar att Gunder både kunde jobba och ägna sig åt löpning och Fridolf ställde upp och skjutsade till olika tävlingar.

Våren 1937 började Gunder hårdsatsa på löpningen. Vid säsongsdebuten vann han Frösö-terrängen och detta år fick han en inbjudan att tävla på Stockholms stadion. Vid den här tiden genomgick Stockholm en snabb förändring. Det byggdes för fullt och neonskyltar lyste upp husfasaderna. Gunder Häggs premiärlopp gällde 3 000 meter, där han kom fyra, en placering han var nöjd med.

 

Bevakade finska gränsen

I maj 1939 ryckte Gunder in som rekryt vid I5 i Östersund.
I augusti, strax före andra världskrigets utbrott, tävlade Gunder på Hofvallen i Östersund, där han kom trea på 3 000 meter. 

På hösten samma år kom kriget närmare Sverige. Den 30 november gick den ryska armén över gränsen till Finland. Det innebar att Gunder Häggs regemente fick uppgiften att bevaka den finska gränsen vid Torne älv. För att hålla sig i form tränade Gunder nästan varje dag, fast besluten att en dag kunna slå de bästa löparna.

I april 1940 packade Gunder och hans regemente ihop och återvände till Östersund. Det blev en kortvarig vistelse i staden. Redan den 9 april fick de order att bege sig till Valsjöbyn vid norska gränsen. Tyskland hade anfallit Danmark och Norge och Sverige hade mobiliserat 320 000 man. 

Efter militärtjänstgöringen fick Gunder jobb som dräng hos Gösta Olander i Vålådalen, som kom att bli ett träningsmecka för duktiga löpare. I denna miljö trivdes Gunder, men hans dröm var att löpningen en dag skulle ge honom ett bättre jobb, vilket han också fick, när han blev erbjuden en tjänst vid brandkåren i Gävle i maj 1941.

 

Avstängd i tio månader

Nu började ett intensivt tävlande med världsrekordförsök på olika distanser. Gunder lyckades med detta, men fick också problem med de pengar som arrangörerna betalade ut. Efter ett lopp på Tunavallen i Eskilstuna var det någon som berättade för svenska idrottsförbundet att Gunder fått betalt efter tävlingen, vilket var ett brott mot amatörbestämmelserna. Domen blev avstängning i tio månader.

1942 var Gunder fri att tävla igen. Mitt under brinnande världskrig 1942 satte Gunder Hägg tio världsrekord på tre månader. När han kom tillbaka till Sverige 1943, efter den långa och farliga överresan till USA med båt och hemresan med flyg, ville alla prata med honom. Gunder blev mottagen som en sann världsmästare. Året efter avslöjade veckotidningen Se det som många redan kände till, att Gunder med flera löpare fått pengar ”under bordet”.

 

Sista loppet

Gunder Häggs sista lopp i karriären gjorde han på Trollebo idrottsplats i Hallstahammar den 7 oktober 1945. En månad efter loppet skrev tidningen Arbetet att den svenska idrottsrörelsen under stort hemlighetsmakeri hade gjort klart för ”räfst- och rättarting” och Svenska Friidrottsrörelsen stängde av Gunder Hägg, för brott mot amatörreglerna.

När Gunder, som bland annat vunnit titeln ”Athlete of the Year”, fick höra på radion att han blivit diskad på heltid, tog han emot beskedet med jämnmod. Till sin fästmö Daisy, sa han:

– Nu dricker vi en kopp kaffe på det här.

Hösten 1948 avtäcktes en staty i brons av Gunder Hägg utanför Strömvallen i Gävle. Gunder Hägg dog den 27 november 2004.

 

Seved Johansson

Läs artikeln i sin helhet! Klicka på bilden för att komma till e-tidningen.
Dela på facebook
Dela på Facebook

Nyhetsbrevet

Vill du ha information, erbjudanden och rabatter från Kvällsstunden?

Prenumerera på nyhetsbrevet!

När du registrerar dig på Nyhetsbrevet samtycker du till att få exempelvis erbjudanden, rabatter och allmän information från Kvällsstunden via e-post. Du kan när som helst säga ifrån din prenumeration på nyhetsbrevet om du inte längre vill ha det.

INFORMATION MED ANLEDNING AV CORONA

Kvällsstundens redaktion arbetar just nu med begränsad bemanning och under denna coronaperiod kan det tidvis vara lite svårare att komma i kontakt med oss. Vi hoppas på din förståelse.

 

Telefon:
021-19 04 15

 

Mejla kundtjänst: Klicka här

 

Post:
Kvällsstunden
Box 1080
721 27 Västerås

 

Kvällsstunden och kvallsstunden.se ägs och ges ut av Tidningshuset Kvällsstunden AB. Ansvarig utgivare: Marc Löfgren. Alla kontaktuppgifter till redaktionen hittar du här.

Dela på facebook
Dela Kvällsstunden!
5/5
Kvällsstunden
5.0
Based on 32 reviews
drivs av Facebook
Britt Gustafsson
Britt Gustafsson
2020-11-10T17:46:32+0000
Den innehåller mycket intressanta reportage
Ulf Löfström
Ulf Löfström
2020-10-22T22:34:16+0000
En bra tidning, sprider inte lögner som kvällstidningarna, berättar fina historier o reportage om det som hänt.
Nils Dahlgren
Nils Dahlgren
2020-10-21T15:25:27+0000
I stort sett allting, utom en del gnällspikar på "insändarsidorna"! En utomordentligt bra tidning. Intressant,... underhållande, bildande!😊😃läsa mer
Janne Ek
Janne Ek
2020-09-22T07:33:25+0000
Bra och intressant läsning, allmänbildande
Alf Ahlstedt
Alf Ahlstedt
2020-05-08T07:14:51+0000
Staffan Kvist
Staffan Kvist
2020-04-02T13:17:31+0000
Att läsa reportagen är så spännande
Inga-Lisa Gustavsson
Inga-Lisa Gustavsson
2020-01-16T18:53:48+0000
Många fina reportage om olika orter i Sverige, dessutom gammaldags romaner och noveller.
Inga-Britt Gustafsson
Inga-Britt Gustafsson
2019-11-04T15:50:33+0000
Intressanta artiklar, både historiska och i realtid. Rogivande, avstressande läsning. Gillar den lite gammeldags... känslan, både namnet och typsnittet känns trevligt. Har fått vänner att både prova tidningen och bli prenumeranter 🙂läsa mer
Bertil Berg
Bertil Berg
2019-10-06T08:29:07+0000
Bra reportage, blandat historiskt & nutid
Rune Ljungströmmer
Rune Ljungströmmer
2019-07-10T17:05:05+0000
Mycket läsning för mycket lite pengar, delar med grannen dessutom😍
Sune Hedström
Sune Hedström
2019-05-01T07:17:40+0000
Reportage om intressanta personer från förr.
Gun-Britt Wittgren
Gun-Britt Wittgren
2019-04-09T13:45:46+0000
Mycket att läsa både dåtid och nutid
Kent Eriksson
Kent Eriksson
2019-04-04T20:06:00+0000
En allmänbildande tidning med intressanta artiklar om vår historia, kultur, natur och nöjesprofiler. Finurliga... korsord och lärorika teman om våra landskap. Alltid överraskande texter. Lär känna Sverige, läs Kvällsstunden. Skönt befriat från kändistrams, latte-eufori och hälsofrälsning 😎läsa mer
Jonny Lundström
Jonny Lundström
2019-03-31T19:20:30+0000
Tycker att mycket är bra med Kvällsstunden. Främst Noveller och "Läsarnas egna berättelser" Även kul att läsa om... Skådespelare och artister. Korsordet är bra. Helt enkelt en mångsidig tidning.läsa mer
John Tjörngren
John Tjörngren
2019-02-23T17:02:42+0000
Många intressanta artiklar !
Conny Herbertsson
Conny Herbertsson
2019-01-15T16:01:15+0000
Mycket innehållsrik,läsvärd i högsta grad.
Monica Werner
Monica Werner
2019-01-01T22:48:09+0000
Att det är en riktig papperstidning som vi faktiskt inte upptäckt förrän vi själva nått 80-årssträcket. ... Längtar efter den då det är mycket att läsa för oss bägge två.God fortsättning på 2019 från två som tänker hänga medläsa mer
Sölve Dahlberg
Sölve Dahlberg
2018-12-08T20:56:49+0000
Jag trivs med Kvällstunden.Det är blandat i den.För var och en.
Lasseman Svensson
Lasseman Svensson
2018-10-15T20:09:11+0000
Jag är 67 år inne på mitt snart 68:tionde år och är inte allt för gammalmodig, jag gillar Kvällsstunden och... finner ro i att bläddra i denna tidning. Som sagt det är trevligt att bläddra i en riktig tidning i denna digitaliserade värld.läsa mer
Christina Ögrim
Christina Ögrim
2018-05-16T13:42:08+0000
ETT STORT JUBILEUMSGRATTIS till Kvällsstunden 80 år!Jag förstår verkligen varför ni finns kvar efter 80 år.Det... är en tidning som jag läser med förtjusning och förväntan. Tittar ivrigt och längtansfullt efter brevbäraren varje tisdag.Älskar er traditionella och lättlästa layout. Modernisera för allt i världen ingenting! Njutningen av att läsa en äkta papperstidning i behändigt format - HELT UTAN ANNONSER - är ovärderlig.Era artiklar och reportage är alltid intressanta och läsvärda. Många gånger om celebriteter från förr i tiden, och som verkligen behöver dras fram ur glömskan. Det blir för mig en nostalgitripp down the memory lane.Er digitala service gör det enkelt, bekvämt - och gratis - att lämna tävlingssvar. Sedan är det bara att ivrigt invänta lottvinsterna. Dessutom är det perfekt storlek på korsordsrutorna, så texten blir lättläst för en starropererad.Nu i vecka 20 har Kvällsstunden dessutom förärat mig med en helsida om "Rännstensungen från Götgatan 83". Det har gjort mig alldeles varm om hjärtat och oerhört stolt och glad. Då kan jag inte göra annat än att ge Kvällsstunden FEM SKINANDE GULDSTJÄRNORläsa mer
Kenneth Falk
Kenneth Falk
2018-04-24T15:45:54+0000
Några tycker att tidningens framtoning är gammalmodig, jag tycker det är en styrka. Att i denna digitaliserade... värld få hålla i en papperstidning som påminner om tidningarna som fanns när jag växte upp är en lisa för själen, för även om man hänger med något så när i det moderna mediabruset så känner man sig ganska vilsen ibland. Så snälla, vik inte av från Era traditioner. Dessutom gillar jag den redaktionella texten och dess innehållläsa mer
Ingrid Sjödin-Lindström
Ingrid Sjödin-Lindström
2018-02-18T13:34:30+0000
Mysig tidning, gillar Sverige-resan; vad finns i våra olika landskap.Gunillas kök och stök, bra maträtter och bak,... inte så komplicerade.Lagom svåra korsord och finurliga Naturfrågor.Sport, nöjes m fl profiler som blir roliga att minnas.Hela tidningen läsvärd.Hälsar Ingrid i Västerbotten.läsa mer
Birgitta Nilsson
Birgitta Nilsson
2018-02-15T10:55:49+0000
Jag ser fram mot att få denna tidning varje vecka.Den är så befriande fri från skvaller och har istället... intressanta artiklar om allt mellan himmel och jord.Fakta om nöjesprofiler från förr och nu, natur,geografi och läsarnas egna bidrag i form av foton,noveller och minnen.m.m..Att det finns en så här religiöst och politiskt oberoende tidning med fakta och underhållning i lätt tillgängligt format tycker jag är unikt.Personligen är jag också road av hjärngympan korsorden ger;-)läsa mer
Ann-Christine Eriksson
Ann-Christine Eriksson
2018-02-14T13:03:30+0000
En mycket bra tidning!
Ronny W-vik
Ronny W-vik
2018-01-18T08:28:20+0000
Undebar tidning är 33 år men tycker den är intressant
Ingrid Eriksson
Ingrid Eriksson
2017-12-01T10:04:49+0000
Har haft den för flera år sen ..tycker jättemycket om denna härliga tidning..lite nostalgi i den sååå Härligt!!!
Christina Lind
Christina Lind
2017-10-12T09:33:02+0000
Verkligen ett guldkorn. Mycket spännande och intressant läsning blandat med recept och korsord!
Monkan Melek Chanovian
Monkan Melek Chanovian
2017-10-06T17:30:13+0000
Underbar tidning med mycket nostalgi
Bodil Widén
Bodil Widén
2017-10-02T16:51:16+0000
Tompa Hildorsson
Tompa Hildorsson
2017-09-29T15:01:05+0000
Mycket bra tidning med intressant innehåll. Den borde finnas i alla familjer som kontrast till kvällstidningarnas... sensationsjournalistik. Bara det att den är politiskt och religiöst neutral talar för kvalité. Och vilken tidning kan mäta sig mot Kvällsstunden som startades redan 1938 och alltså fyller 80 år nästa år. Klar favorit!läsa mer
Cherstin Juhlin
Cherstin Juhlin
2016-05-03T08:56:21+0000
En spännande veckotidning som min 92-åriga mor gillar skarpt. Jag prenumererar på den, och där finns mycket... läsvärt från förr. Reportage om gamla sångare o skådisar, noveller, följetonger, korsord, roliga historier, mat- och bakrecept, Köp o Sälj, kontaktannonser, insändare m.m. ingen reklam.läsa mer
Anitha Säll
Anitha Säll
2016-04-28T14:46:56+0000
Läs alla recensioner

Lyssna på Radio Viking här! Klicka på radion för att starta!

radioRV7