Håkan Kvist från Storbrännan har kallats för ”Sveriges meste fotbollsspelare”. Han har nämligen spelat i samtliga av landets divisioner. Foto (högra bilden): Gösta Eriksson
Håkan har spelat i alla divisioner
Dela på facebook
Dela på Facebook
Dela på email
Skicka som e-post

På 80-talet kallades Håkan Kvist från Storbrännan ”Sveriges meste fotbollsspelare”. Än idag är han troligen ensam om att ha spelat i landets alla divisioner och dessutom vunnit alla utom Allsvenskan. I sommar är det 60 år sedan den första seriesegern.

 

Håkan Kvist föds 1944 i Storbrännan, en by två mil väster om Burträsk, och växer upp i en positiv tid. Andra världskriget tar slut och landsbygden blomstrar. På 50-talet får Håkan smak för fotbollen och vinner 1959 division 7 med Örnvingen som 14-åring och division 6 med Storbrännan 1962.

Mest legendariska matchen 1962 är när division 6-laget Storbrännan slår gästande division 3-laget Myckle med 4-2 i DM. Det leder i förlängningen till att Myckle värvar Håkan. Samtidigt väljer Storbrännan att lägga ned laget – och ska aldrig spela fotboll igen.

Efter tre säsonger i Myckle värvas Håkan 1966 till Holmsund och redan samma år ska laget kvalspela till Allsvenskan. 

Efter 0-0 mot IF Saab måste man vinna hemma mot skånska Gunnarstorp. Detta i en ruskig höstmatch som ingen kan glömma.

– Redan efter en kvart såg Kamratvallen ut som en åker, minns Håkan Kvist.

 

Ett lite annorlunda mål

Matchen handlar mycket om bollar som fastnar i vattenpölar och spelare som halkar omkull. Efter att Pekka Utriainen gjort 1-0 utökar Holmsund med ett mål som får till och med den mest luttrade fotbollsbetraktare att dra på mun: Håkan Kvist har gjort en raid på högerkanten och skjuter i stolpen, varvid bollen stannar i en vattenpöl. Lagkamraten Ronne Bäckman kommer springande och törnar in i stolpen. Men Bäckman finner sig snabbt. Han tar spjärn mot stolpen, sträcker benet bakåt och rakar in bollen över mållinjen.

– Det var ett lite annorlunda mål, myser Håkan.

Den avgörande kvalmatchen spelas på Idrottsparken i Norrköping. Hammarby, med bland annat ”Nacka” Skoglund, står för motståndet.

– Jag tänkte att han absolut inte skulle få tunnla mig, men… jag blev tunnlad. Men det fick jag ju ta, det var ju en sådan ära att få spela mot en sådan fotbollsspelare.

Holmsund tar ledningen och Hammarby kvitterar. Hammarbys mittback ber då Håkan att ta det lugnt och betonar att båda lagen är klara för Allsvenskan vid resultatet 1-1.

– Jag minns särskilt hur ”Nacka” tog bollen i vårt straffområde och dribblade hela vägen till eget straffområde. Det blev lite passivt spel, kan man säga.

 

Allsvenskan ingen succé

Matchen slutar 1-1 och en 23-åring från Storbrännan har på åtta säsonger tagit sig från division 7 till Allsvenskan. 1967 ska även Max Lundgren, som av en händelse, släppa sin första bok om Åshöjdens BK:s fiktiva klättring i seriesystemet.

Men året i Allsvenskan blir ingen succé för Holmsund och laget blir hopplöst sist. Håkan går efter det vidare till Sandåkern och fortsätter spela på hög nivå i tio år. 1978 går han till Teg för att ta den enda serieseger han saknar: division 5. Så blir det också och samlingen  av titlar är komplett.

– Det var skönt att slutföra det, men jag kände ju samtidigt att jag ville fortsätta spela.

Håkan fortsatte spela, en gång fick han benet avsparkat, men gjorde comeback igen. Efter säsongen 1983 avslutade han karriären efter att ha spelat 25 säsonger, efter spel i samtliga svenska seriedivisioner och efter totalt åtta seriesegrar fördelat på sex olika lag. Kort sagt en ganska hyfsad karriär att titta tillbaka på för ”Sveriges meste fotbollsspelare”.

– För mig var det lika roligt att spela i division 7 som i Allsvenskan. Jag älskade helt enkelt att spela fotboll och den var oerhört viktig för mig, summerar Håkan Kvist.

 

Morgan Bohman

Dela på facebook
Dela på Facebook
Dela på email
Skicka som e-post

Nyhetsbrevet

Vill du ha information, erbjudanden och rabatter från Kvällsstunden?

Prenumerera på nyhetsbrevet!

När du registrerar dig på Nyhetsbrevet samtycker du till att få exempelvis erbjudanden, rabatter och allmän information från Kvällsstunden via e-post. Du kan när som helst säga ifrån din prenumeration på nyhetsbrevet om du inte längre vill ha det.

Kontakta oss

Telefon:
021-19 04 15

 

Mejl: Klicka här

 

Post:
Kvällsstunden
Box 1080
721 27 Västerås

 

Kvällsstunden och kvallsstunden.se ägs och ges ut av Tidningshuset Kvällsstunden AB. Ansvarig utgivare: Rolf Olofsson. Mer information om Kvällsstunden hittar du här.

Följ oss på Facebook

 • Kvällsstunden
  5.0
  powered by Facebook
  Sune Hedström
  Sune Hedström
  2019-05-01T07:17:40+0000
  Reportage om intressanta personer från förr.
  Gun-Britt Wittgren
  Gun-Britt Wittgren
  2019-04-09T13:45:46+0000
  Mycket att läsa både dåtid och nutid
  Kent Eriksson
  Kent Eriksson
  2019-04-04T20:06:00+0000
  En allmänbildande tidning med intressanta artiklar om vår historia, kultur, natur och nöjesprofiler. Finurliga korsord och lärorika teman om våra landskap. Alltid överraskande texter. Lär känna Sverige, läs Kvällsstunden. Skönt befriat från kändistrams, latte-eufori och hälsofrälsning 😎läsa mer
  Jonny Lundström
  Jonny Lundström
  2019-03-31T19:20:30+0000
  Tycker att mycket är bra med Kvällsstunden. Främst Noveller och "Läsarnas egna berättelser" Även kul att läsa om Skådespelare och artister. Korsordet är bra. Helt enkelt en mångsidig tidning.läsa mer
 • Radio Viking (sponsrad)

  Lyssna på Radio Viking här! Klicka på radion för att starta!

  radioRV7