1964 blev han farbror Melker med hela svenska folket när Vi på Saltkråkan gjorde tv-succé. Men att ständigt förknippas med den fumlige Melker Melkersson var inte bara av godo för Torsten Lilliecrona.
Vi på Saltkråkan är en av Sveriges Televisions största tittarsuccéer. Sedan den sändes första gången har generationer svenska barn, såväl som vuxna, följt farbror Melkers äventyr på den idylliska skärgårdsön, skrattat åt hans getingjakt, hans ständiga klädbad och hans översaltade fiskstuvning.
Men för Torsten Lilliecrona var rollen som den godmodige fyrabarnspappan inte enbart av godo. Trots att han var en mångfacetterad karaktärsskådespelare hängde farbror Melkers skugga kvar över honom under resten av hans karriär.
Torsten Kasimir Wilhelm Florusson Lilliecrona föddes i Jönköping den 4 januari 1921. Han var son till distriktslantmätaren Florus Lilliecrona, vars släkt adlades 1637, och Gerda Lundberg och kom att växa upp i Södertälje.
Han blev tidigt intresserad av teatern och avbröt gymnasiet för att satsa på en skådespelarkarriär. Efter teaterlektioner hos skådespelaren, regissören och teaterpedagogen Gabriel Alw studerade han på Dramatens elevskola mellan åren 1940 och 1943. Han reste därefter till Finland och arbetade vid Wasa Teater en tid, innan han återvände till Sverige för att arbeta på Stockholms privatteatrar.
Under 1940-talet medverkade Torsten Lilliecrona i en rad långfilmsproduktioner, ofta i mindre roller eller som statist. För honom var filmerna mer ett extraknäck än en huvudsysselsättning, för det var teatern han ville satsa på.
Sceniskt genombrott
Sitt sceniska genombrott fick han 1953, i komedin Trasiga änglar på Alléteatern. Pjäsen, som är skriven av Albert Husson, utspelar sig i fransk kolonialmiljö och handlar om tre godhjärtade förbrytare – Joseph, Albert och Jules – som planerar att fly från Djävulsön. Torsten Lilliecrona medverkade i samma pjäs även 1962, då i tv-teaterns uppsättning i regi av Åke Falck, och spelade då mot Björn Gustafson och Jan Malmsjö.
Under 1950-talet gjorde Torsten Lilliecrona också många inläsningar för radio, bland annat i programmet Höstspel, underhållning i ord och toner av William Ringstrand och Allan Schulman. I monologen Sovstaden (1955) gestaltade han den moderna sovstadens kärva modernitet på ett mästerligt sätt.
Från 1955 och ett par år framåt var han hos Kar de Mumma. 1958 gjorde han hela fyra roller i Povel Ramels musikal Funny Boy, där han bland annat spelade mot Sigge Fürst. Därefter var han med i tv-teaterns fasta ensemble under några år innan han 1962 kom till Göteborgs stadsteater. Där förblev han ända fram till 1992.
Rollen med stort R
1963 fick han rollen som förändrade hans liv på ett sätt som han inte kunnat ana. Rollen som Melker Melkersson var specialskriven för honom, och var en av huvudrollerna i den familjeserie signerad Astrid Lindgren som planerades i Sveriges Television.
Vi på Saltkråkan hade premiär på tv den 18 januari 1964 och visades i 13 avsnitt med avslutning i april. I mitten av april fick Torsten Lilliecrona ett brev från Astrid Lindgren där hon bland annat skrev så här:
”Stackars lilla Melker. Hädanefter kommer du inte att kunna ta ett steg utan att svenska folket…
Bitte Assarmo
Vill du läsa den här artikeln i sin helhet och samtidigt få tillgång till många andra intressanta artiklar, matrecept, pyssel, följetonger med mera? Då kan du ladda ner hela numret som e-tidning härifrån.
Nyfiken på Kvällsstunden?
Mest besökta
Telefon: 021-19 04 15
Mejla kundtjänst: Klicka här
Post:
Kvällsstunden
Klockartorpsgatan 14
723 44 Västerås
Kvällsstunden och kvallsstunden.se ägs och ges ut av Tidningshuset Kvällsstunden AB. Ansvarig utgivare: Agnetha Brolin. Alla kontaktuppgifter till redaktionen hittar du här.
Om du har en minut över så skulle vi verkligen uppskatta om du ville lämna ett omdöme om Tidningen Kvällsstunden på vår facebook eller Google. Klicka bara på någon av knapparna nedan.Tack!
Ur... historisk synpunkt, Fantastisk.
Inga lögner bara fakta.
Man blir harmonisk bara av att veta att den återkommer 1 ggr/vecka! ❤️
Tack även för era klurigheter såsom bl.a korsorden.läs mer
Som sagt det är trevligt att bläddra i en riktig tidning i denna digitaliserade värld.läs mer
Jag... förstår verkligen varför ni finns kvar efter 80 år.
Det är en tidning som jag läser med förtjusning och förväntan. Tittar ivrigt och längtansfullt efter brevbäraren varje tisdag.
Älskar er traditionella och lättlästa layout. Modernisera för allt i världen ingenting! Njutningen av att läsa en äkta papperstidning i behändigt format - HELT UTAN ANNONSER - är ovärderlig.
Era artiklar och reportage är alltid intressanta och läsvärda. Många gånger om celebriteter från förr i tiden, och som verkligen behöver dras fram ur glömskan. Det blir för mig en nostalgitripp down the memory lane.
Er digitala service gör det enkelt, bekvämt - och gratis - att lämna tävlingssvar. Sedan är det bara att ivrigt invänta lottvinsterna. Dessutom är det perfekt storlek på korsordsrutorna, så texten blir lättläst för en starropererad.
Nu i vecka 20 har Kvällsstunden dessutom förärat mig med en helsida om "Rännstensungen från Götgatan 83". Det har gjort mig alldeles varm om hjärtat och oerhört stolt och glad. Då kan jag inte göra annat än att ge Kvällsstunden
FEM SKINANDE GULDSTJÄRNORläs mer
Gunillas kök och stök, bra maträtter och bak, inte så komplicerade.
Lagom svåra korsord och finurliga Naturfrågor.
Sport, nöjes m fl profiler som blir roliga att minnas.
Hela tidningen läsvärd.
Hälsar Ingrid i Västerbotten.läs mer
Nyhetsbrevet
Vill du ha information, erbjudanden och rabatter från Kvällsstunden?
Prenumerera på nyhetsbrevet!
När du registrerar dig på Nyhetsbrevet samtycker du till att få exempelvis erbjudanden, rabatter och allmän information från Kvällsstunden via e-post. Du kan när som helst säga ifrån din prenumeration på nyhetsbrevet om du inte längre vill ha det.
Lyssna på Radio Viking här! Klicka på radion för att starta!