I sommar ska miljökämpen Urpo Taskinen från Vittangi i Tornedalen ”köra bil” tur och retur till konferensen COP26 i Glasgow, Skottland. Men ”bilen” är en så kallad velomobil och han kommer att trampa 8 000 kilometer som en symbolhandling för att rädda vårt klimat.
Bilkörning är inget klimatvänligt, har vi lärt oss, men Urpo Taskinen kör trampbil hela vägen – cyklar helt enkelt sittande i sin speciella velomobil.
– Det är en symbolhandling av mig för att folk ska få upp ögonen för klimatfrågorna, säger 62-årige Urpo Taskinen, biolog som menar att det brådskar med att rädda vårt klimat.
Resorna till olika klimataktiviteter och konferenser i velomobilen har hittills inneburit totalt cirka 35 000 kilometers trampande för Urpo. Han har varit till bland annat Köpenhamn, Paris och fram och tillbaka till Helsingfors ett par gånger som exempel på riktiga långresor.
Bidra till kampen
Urpo vill på sitt sätt bidra till att vi alla ska kämpa för ett bättre klimat. Han hoppas att hans symbolhandling med ”velomobilandet” ska leda till att någon här och där börjar tänka till i klimatfrågorna.
Urpos velomobil väcker stor nyfikenhet.
– Jag får många trevliga möten med folk och passar då på att prata om klimatutsläpp och vad andra kan göra för att minska det, säger han och fortsätter:
– Ordet rådighet är viktigt för mig. Exempelvis om man inte har möjlighet att påverka eller råda över att det byggs kolkraftverk i Kina så kan man ändra sin konsumtion från Kina.
En rådighet han själv beslutat om är att inte flyga och han har sålt sina bilar.
Urpo Taskinen har en lång historia som velomobilägare. Snitthastigheten på hans fordon ligger kring 30 kilometer i timmen, men topphastigheten i nedförsbacke har han noterat till hela 103,8 kilometer i timmen.
Urpo Taskinen vill visa att det finns alternativa sätt att färdas klimatvänligt även om det tar lite längre tid, som kan vara en annan utmaning med dagens etablerade stress.
Jobbat som biolog
Urpo Taskinen har fått upp ögonen för klimatfrågorna genom sitt arbete, han har jobbat som biolog sedan 1983.
– 2006 läste jag en bok om klimatet och pratade med en kollega som är insatt i klimatfrågor. Det blev en ögonöppnare. 2007 kunde jag inte sova utan drabbades av ”klimatångest”, som många, många människor har i dag. 2009 sålde jag sista bilen och köpte en cykel. Och testade att det går att cykla ganska långt.
Där började detta med cykelintresset, berättar Urpo.
– Bland annat långfärdscyklade jag och min sambo år 2013 till Ryssland. Sedan lyssnade jag på ett radioprogram om något som handlade om velomobiler. Jag visste då inte vad det var.
Har två stycken
I slutet av 2013 kollade han på nätet om velomobiler och det visade sig att en av hans vänner på Facebook sålde sådana.
– Två månader senare hade jag köpt en velomobil. De tillverkas i Holland och går betydligt fortare än en vanlig cykel. Jag har också köpt en velomobil till min sambo som födelsedagspresent, så nu har vi två.
För Urpos del blir det innan Skottland en sväng till Naturskyddsföreningens riksstämma i Mora, och så till Stockholm i juni. I början av november väntar resan till Skottland, ett betydelsefullt möte för att få klimatfrågorna att bli mer än prat.
– Här kan jag visa att det går att färdas över ganska stora avstånd på ett klimatvänligt sätt. Det blir ju en resa på 8 000 kilometer.
Resan omfattar en tur med färja, från Rotterdam till Hull.
– På vägen genom Europa träffar jag både nya och gamla bekanta som jag sover över hos. Vägen dit är lika viktig som slutmålet, under resan hinner jag prata klimatfrågor med folk, berättar Urpo.
– Många förstår ju att situationen för klimatet ju inte är jättebra. Det handlar om att var och en måste göra vad man kan för att förbättra det. Klimatfrågan är jätteviktig. Råder man över sin egen tid så är en velomobil bättre än en vanlig elbil. Man får dessutom träning på köpet.
Inte ens jorden runt …
Sommaren 2019 gick Urpo Taskinen i pension efter att ha jobbat för Naturskyddsföreningen.
– Min sammanlagda sträcka med velomobilen är drygt 35 000 kilometer, säger Urpo och tillägger:
– Det är ju inte ens jorden runt …
Jan Gustavsson
Velomobil
En cykelbil (eller velomobil) är en liten bil utan motor som drivs av muskelkraft som en cykel. Den är vanligast i ensitsutförande men finns även som flersitsig.
Den är försedd med kaross för att skydda användaren samt för att förbättra dess aerodynamiska egenskaper.
Som uppfinning är cykelbilen ett derivat från liggcykeln och trehjulingar och är ej att förväxla med de strömlinjeformade tvåhjulingar som satt många världsrekord vad gäller muskeldrivna fordon.
I Sverige hade cykelbilen sin storhetstid på 1940-talet, troligen på grund av bristen på bensin under andra världskriget.
Den mest kända cykelbilen är cykelbilen Fantom. Trots att den bara byggts i ett fåtal exemplar så har ritningen till den sålts i ungefär 100 000 exemplar.
Cykelbilen återupptäcktes på 1980-talet i Danmark.
Källa: Wikipedia
Urpo Taskinen och hans velomobil framför Eiffeltornet i Paris.
Nyfiken på Kvällsstunden?
Mest besökta
Telefon: 021-19 04 15
Mejla kundtjänst: Klicka här
Post:
Kvällsstunden
Klockartorpsgatan 14
723 44 Västerås
Kvällsstunden och kvallsstunden.se ägs och ges ut av Tidningshuset Kvällsstunden AB. Ansvarig utgivare: Agnetha Brolin. Alla kontaktuppgifter till redaktionen hittar du här.
Om du har en minut över så skulle vi verkligen uppskatta om du ville lämna ett omdöme om Tidningen Kvällsstunden på vår facebook eller Google. Klicka bara på någon av knapparna nedan.Tack!
Ur... historisk synpunkt, Fantastisk.
Inga lögner bara fakta.
Man blir harmonisk bara av att veta att den återkommer 1 ggr/vecka! ❤️
Tack även för era klurigheter såsom bl.a korsorden.läs mer
Som sagt det är trevligt att bläddra i en riktig tidning i denna digitaliserade värld.läs mer
Jag... förstår verkligen varför ni finns kvar efter 80 år.
Det är en tidning som jag läser med förtjusning och förväntan. Tittar ivrigt och längtansfullt efter brevbäraren varje tisdag.
Älskar er traditionella och lättlästa layout. Modernisera för allt i världen ingenting! Njutningen av att läsa en äkta papperstidning i behändigt format - HELT UTAN ANNONSER - är ovärderlig.
Era artiklar och reportage är alltid intressanta och läsvärda. Många gånger om celebriteter från förr i tiden, och som verkligen behöver dras fram ur glömskan. Det blir för mig en nostalgitripp down the memory lane.
Er digitala service gör det enkelt, bekvämt - och gratis - att lämna tävlingssvar. Sedan är det bara att ivrigt invänta lottvinsterna. Dessutom är det perfekt storlek på korsordsrutorna, så texten blir lättläst för en starropererad.
Nu i vecka 20 har Kvällsstunden dessutom förärat mig med en helsida om "Rännstensungen från Götgatan 83". Det har gjort mig alldeles varm om hjärtat och oerhört stolt och glad. Då kan jag inte göra annat än att ge Kvällsstunden
FEM SKINANDE GULDSTJÄRNORläs mer
Gunillas kök och stök, bra maträtter och bak, inte så komplicerade.
Lagom svåra korsord och finurliga Naturfrågor.
Sport, nöjes m fl profiler som blir roliga att minnas.
Hela tidningen läsvärd.
Hälsar Ingrid i Västerbotten.läs mer
Nyhetsbrevet
Vill du ha information, erbjudanden och rabatter från Kvällsstunden?
Prenumerera på nyhetsbrevet!
När du registrerar dig på Nyhetsbrevet samtycker du till att få exempelvis erbjudanden, rabatter och allmän information från Kvällsstunden via e-post. Du kan när som helst säga ifrån din prenumeration på nyhetsbrevet om du inte längre vill ha det.
Lyssna på Radio Viking här! Klicka på radion för att starta!