Han ska ge “Utvandrarna” nytt liv

Filmregissören Daniel Espinosa mest kända verk – hittills – är Snabba Cash.
Nu ger han sig i kast med en riktig klassiker. Friskt vågat...
[good_old_share]

Vilhelm Moberg, 1898–1973, är en av Sveriges största författare genom tiderna. Han var också en av landets tyngsta samhällsdebattörer. 

utvandrarna
Max von Sydow och Liv Ullman under filmatiseringen av Vilhelm Mobergs Utvandrarsvit.

För de flesta yngre är han okänd i dag. Några kopplar kanske hans namn till den populära musikalen Kristina från Duvemåla som är baserad på hans utvandrarböcker från 1949–59. Mobergs utvandrar-epos, som handlar om en familjs utvandring från Ljuder i Småland år 1850 till Minnesota i Amerika, utnämndes av svenska folket i en omröstning vid sekelskiftet till 1900-talets bästa svenska roman. Filmaren Jan Troell gjorde de uppmärksammade filmerna Utvandrarna och Nybyggarna 1971 och 1972 med Max von Sydow och Liv Ullmann i huvudrollerna och med stora delar av den svenska skådespelareliten i övriga roller. Max och Liv gjorde böckernas Karl Oskar och Kristina till starka karaktärer i utvandrarfilmerna. 
Men nu kommer boken Utvandrarna att bli film igen, i regi av Daniel Espinosa och med yngre skådespelare i huvudrollerna; Jan Troell har gett projektet sin välsignelse. 
”Det är en historia som bara måste berättas. Den är högaktuell i dag när Medelhavet fylls av dessa livsöden precis som Atlanten fylldes av livsöden. Det var människor som sålde allt vad de ägde för att de vägrade acceptera den livslott de hade dragit. Genom att göra den här filmen vill jag få folk att förstå att vi måste bemöta dessa flyktingar på samma sätt som vi hoppades att våra förfäder skulle bli bemötta”, säger Espinosa i ett pressmeddelande – och skriver på filmmanuset och siktar på en filmpremiär 2017 eller 2018.

Väldigt läsintresserad som barn
Carl Arthur Vilhelm Moberg föddes 1898 i ett soldattorp i Moshultamåla, Algutsboda socken i Småland, som son till soldaten Carl Gottfrid Moberg och Ida Aronsdotter. Han gick i skola våren 1906 till våren 1912, men enbart fyra månader varje år. Efter skolan började han jobba vid glasbruket vid Modala, där han bar ved. 

Vilhelm Moberg hade som barn ett brinnande intresse för att läsa och att skriva egna små berättelser. Vid 13 års ålder fick han sin första berättelse publicerad i ungdomstidningen Brokiga blad. Han drömde om att få åka till Amerika, så som många släktingar hade gjort, och vid 18 års ålder erbjöd en morbror i Kalifornien honom en biljett om han ville komma över. 
Föräldrarna ville dock att han skulle stanna i Sverige och lovade att han skulle få studera på folkhögskola om han avstod från Amerikaresan. 
På så sätt blev det studier på Grimslövs folkhögskola och sedan på Katrineholms praktiska läroverk. Studierna ledde honom 1919 till en praktikantplats på Vadstena Läns Tidning; han var då 21 år. Under signaturen ”Ville i Momåla” kom han att skriva för olika landsortstidningar i området och blev till slut lokalredaktör för Nya Växjöbladet

Dramatik på fritiden
Moberg var verksam som journalist åren 1919–27. Som journalist skrev han mest lokalreportage och bygdeberättelser, men på fritiden skrev Moberg längre och djupare historier, bland annat dramatik för olika teatersällskap. Inkomster från pjäsmanus gjorde att han kunde sluta jobba som journalist. I stället började han forska och fördjupade sig i en soldats liv i Småland på 1800-talet, inspirerad av far, farfar och farfarsfar, som alla hade varit knektar. Resultatet blev boken Raskens, som Bonniers gav ut 1927. Efter det blev han författare på heltid i fortsättningen. (Historien om den indelte soldaten Rask blev för övrigt en stor succé i SVT 1976 med Sven Wollter i huvudrollen.) 

Under 1930-talet publicerades trilogin om tidningsredaktören Knut Toring, Sänkt sedebetyg, Sömnlös och Giv oss jorden, som alla mottogs positivt av romanläsarna. 
Mobergs bok Mans kvinna från 1933 blev till en känd dramafilm 1945 med Edvin Adolphson och Birgit Tengroth i huvudrollerna. 
För den stora allmänheten i landet blev Vilhelm Moberg mycket känd i samband med att romanen Rid i natt kom ut 1941. Det var ursprungligen en historisk berättelse om ett bondeuppror på 1600-talet mot utländska stormän, men Moberg skrev om manuset så att läsaren skulle förstå att boken handlade om Nazitysklands ockupation av Danmark och Norge – i en historisk förklädnad. 
Romanen blev snabbt en kommersiell framgång som följdes av en långfilm 1942 och olika teateruppsättningar. Rid i natt blev en tv-serie 1985. Vilhelm Moberg var en berättare som gick rakt in i den svenska folksjälen och böckerna var tacksamma att filmatisera. 

vilhelm-moberg
Vilhelm Moberg

Ett föredöme som historiker
Redan i början av 1930-talet funderade Moberg på att skriva en roman om den svenska utvandringen till Amerika, och Mobergs förläggare Tor Bonnier uppmuntrade honom. Men andra världskriget kom emellan, så det blev inget av med det hela. 
Efter kriget kontaktades Moberg av Mina Andersson, en kvinna som emigrerade till USA 1890. Hon hade skrivit för hand en självbiografi, ”Livets hårda skola”, som hon skickade till Vilhelm Moberg. Den skriften kom att bli en viktig inspirationskälla för honom. 
Han beslöt i juni 1948 att han skulle flytta till USA med familjen för att skaffa mer källmaterial till en planerad romanserie om utvandrarna. 
Moberg begav sig till svenskbygderna i främst Minnesota, där han bland annat hittade den svenske emigranten Anders Petterssons dagböcker på biblioteket i Saint Paul. Andrew Peterson (Anders Pettersson) förde dagbok om sitt liv som nybyggare i USA från den 23 juni 1854 till två dagar före sin död den 31 mars 1898. Även en dagbok förd över hans stormiga resa över Atlanten finns bevarad. 
Dessa dagböcker samt annat källmaterial och den egna släktens amerikabrev kom att ligga till grund för Mobergs i dag så klassiska utvandrarsvit på 2 093 sidor. 
Böckerna är romaner, men Moberg var noga med att de skulle vara historiskt korrekta och hans noggrannhet var enorm. Moberg bosatte sig i Kalifornien under långa tider och skrev de två första delarna, Utvandrarna som publicerades 1949 och Invandrarna som gavs ut 1952.
Moberg återvände 1954 till Kalifornien och skrev den tredje delen, Nybyggarna, som kom 1956. 
Under arbetet med den tredje boken bestämde han att det också skulle komma en fjärde del, kallad Sista brevet till Sverige. Den arbetade han på till och från under flera år och boken publicerades till slut 1959. 
Vilhelm Moberg kände sig väldigt trött och tom inombords efter att han hade publicerat sin utvandrarserie, och han skrev ingen bok på flera år. Men 1963 kom Din stund på jorden, en slags uppföljare till utvandrarserien. 
Den handlar om en svensk utvandrare som 1962 lever sina sista dagar och tänker på vad som hände 50 år tidigare. Din stund på jorden anses av många som Vilhelm Mobergs främsta verk.
Vid sidan av sitt författarskap var Vilhelm Moberg en flitig samhällsdebattör i medierna, främst under 1950-talet. Han kämpade för de svaga i samhället och stod upp för det han trodde på. 
Han hade ett starkt socialt patos och reagerade på orättvisorna i det svenska samhället. Moberg blev en symbol hos en stor del av svenska folket och symboliserade hederlighet och civilkurage. 
Han var en hård motståndare till kungahuset, statskyrkan och den politiska högern – men också socialdemokraten Olof Palme, kommunistiska stater och mycket annat fick sina fiskar varma.

”Storstarken med folkviseögonen”
Moberg engagerade sig starkt när han kände att statligt maktmissbruk och rättsröta fanns med i bilden och han uttalade sig då i medier om sådana ”affärer”. 
Vilhelm Moberg var en kraftkarl i både ord och handling och poeten Nils Ferlin kallade honom för ”Storstarken med folkviseögonen”. Moberg hade ett mustigt språk och visade sin ilska offentligt, men han hade också humor och ironi – som när han sade följande om politiker: 
”När en politiker säger att vi sitter i samma båt så var på din vakt, det betyder att det är du som ska ro”. 
Efter det 12 år långa arbetet med utvandrarsviten hade han ytterligare ett stort projekt på gång. Han ville skildra den svenska historien i fyra band med titeln Min svenska historia, berättad för folket
Men det krävdes mycket research och andra arbetsuppgifter kom emellan, så det blev först i 70-årsåldern som han på allvar kunde ta itu med arbetet. 
Då upptäckte Moberg att han för första gången i sitt liv hade svårt att skriva och få ner något på papperet. Detta gjorde att han drabbades av depressioner. Han lyckades till slut ändå färdigställa två böcker, som kom ut 1970 och 1971. Men de höll inte samma höga klass som hans tidigare verk och fick dåliga recensioner. 
Moberg kände sig både fysiskt och psykiskt trött. Livet blev allt mörkare för honom och på kvällen den 8 augusti 1973 tog han sitt liv. Den 74-årige Vilhelm Moberg dränkte sig i den närbelägna sjön vid hemmet på Väddö i Roslagen. 
På köksbordet låg en lapp till hustrun Margareta på vilken han skrivit: 
”Klockan är tjugo över sju. Jag går att söka i sjön, sömnen utan slut. Förlåt mig, jag orkar inte uthärda.”
Vilhelm Moberg hade fyra döttrar och en son i äktenskapet med Margareta Törnqvist, som han gifte sig med 1923. Dottern Eva Moberg Hederberg, död 2011, gick i pappans fotspår och blev en känd författare och debattör. 
Om den kommande filmatiseringen av Utvandrarna blir lyckad kommer nog Vilhelm Mobergs böcker åter att upptäckas av nya läsare, vilket han är värd som en av landets främsta författare genom tiderna.

Sven-Åke Henriksson

[good_old_share]

Ett fin-fint erbjudande

Telefon: 021-19 04 15

Mejla kundtjänst: Klicka här

Post:
Kvällsstunden
Klockartorpsgatan 14
723 44 Västerås

Kvällsstunden och kvallsstunden.se ägs och ges ut av Tidningshuset Kvällsstunden AB. Ansvarig utgivare: Agnetha Brolin. Alla kontaktuppgifter till redaktionen hittar du här.

5/5

Om du har en minut över så skulle vi verkligen uppskatta om du ville lämna ett omdöme om Tidningen Kvällsstunden på vår facebook eller Google. Klicka bara på någon av knapparna nedan.Tack!

Thage Davidsson
Thage Davidsson
19:13 04 Sep 24
Bra blandning av nytt och gammalt
Korsorden väl lätta
Matmamman
Matmamman
06:15 04 Jul 24
Klassisk veckotidning som värnar kulturarvet och som... uppmärksammar sådant som de flesta andra veckotidningar missar. I Kvällsstunden kan du läsa om det mesta!läs mer
Irja Carlsson
Irja Carlsson
14:29 11 Feb 24
Blandat innehåll -- något för alla. Hög kvalité på... artiklarna, kan läsas flera gånger!!!läs mer
Bo Eriksson
Bo Eriksson
11:17 08 Feb 24
Intressant läsning, helst om gamla tider!.
BarbrosPerenner&Träd
BarbrosPerenner&Träd
18:32 16 May 23
Mycket läsvärd, intressanta artiklar. Rekommenderas varmt.
Rose-marie Nilsson
Rose-marie Nilsson
18:14 04 Jan 23
En av de få utgivningar som går i tionde-arv och läses av... alla dessa arvingar/ Leifläs mer
Svante Uller
Svante Uller
22:21 21 Sep 22
En trevlig läsning med ofta ny information i varje nummer.
Thomas Finnberg
Thomas Finnberg
13:46 23 Mar 22
Bra,intressant läsning,fina bilder, brett utbud och... trevliga romaner. korsorden.läs mer
Pia Müller
Pia Müller
12:08 02 Jan 22
Tidning som handlar om lite av varje. En tidning med ofta... intressanta reportage som gör en på gott humör.läs mer
Marie-Louice Börjesson
Marie-Louice Börjesson
13:11 07 Mar 21
Bra reportage som sträcker sig inom alla kategorier.
Ur... historisk synpunkt, Fantastisk.
Inga lögner bara fakta.
Man blir harmonisk bara av att veta att den återkommer 1 ggr/vecka! ❤️
Tack även för era klurigheter såsom bl.a korsorden.
läs mer
Britt Gustafsson
Britt Gustafsson
17:46 10 Nov 20
Den innehåller mycket intressanta reportage
Ulf Löfström
Ulf Löfström
22:34 22 Oct 20
En bra tidning, sprider inte lögner som kvällstidningarna,... berättar fina historier o reportage om det som hänt.läs mer
Nils Dahlgren
Nils Dahlgren
15:25 21 Oct 20
I stort sett allting, utom en del gnällspikar på... "insändarsidorna"! En utomordentligt bra tidning. Intressant, underhållande, bildande!😊😃läs mer
Janne Ek
Janne Ek
07:33 22 Sep 20
Bra och intressant läsning, allmänbildande
Alf Ahlstedt
Alf Ahlstedt
07:14 08 May 20
Staffan Kvist
Staffan Kvist
13:17 02 Apr 20
Att läsa reportagen är så spännande
Inga-Lisa Gustavsson
Inga-Lisa Gustavsson
18:53 16 Jan 20
Många fina reportage om olika orter i Sverige, dessutom... gammaldags romaner och noveller.läs mer
Inga-Britt IB Gustafsson
Inga-Britt IB Gustafsson
15:50 04 Nov 19
Intressanta artiklar, både historiska och i realtid.... Rogivande, avstressande läsning. Gillar den lite gammeldags känslan, både namnet och typsnittet känns trevligt. Har fått vänner att både prova tidningen och bli prenumeranter :)läs mer
Bertil Berg
Bertil Berg
08:29 06 Oct 19
Bra reportage, blandat historiskt & nutid
Rune Ljungströmmer
Rune Ljungströmmer
17:05 10 Jul 19
Mycket läsning för mycket lite pengar, delar med grannen... dessutom😍läs mer
Sune Hedström
Sune Hedström
07:17 01 May 19
Reportage om intressanta personer från förr.
The Porsche 924 driver
The Porsche 924 driver
10:55 27 Apr 19
Jätte bra tidning
Gun-Britt Wittgren
Gun-Britt Wittgren
13:45 09 Apr 19
Mycket att läsa både dåtid och nutid
Kent Eriksson
Kent Eriksson
20:06 04 Apr 19
En allmänbildande tidning med intressanta artiklar om vår... historia, kultur, natur och nöjesprofiler. Finurliga korsord och lärorika teman om våra landskap. Alltid överraskande texter. Lär känna Sverige, läs Kvällsstunden. Skönt befriat från kändistrams, latte-eufori och hälsofrälsning 😎läs mer
Jonny Lundström
Jonny Lundström
19:20 31 Mar 19
Tycker att mycket är bra med Kvällsstunden. Främst Noveller... och "Läsarnas egna berättelser" Även kul att läsa om Skådespelare och artister. Korsordet är bra. Helt enkelt en mångsidig tidning.läs mer
John Tjörngren
John Tjörngren
17:02 23 Feb 19
Många intressanta artiklar !
Conny Herbertsson
Conny Herbertsson
16:01 15 Jan 19
Mycket innehållsrik,läsvärd i högsta grad.
Sölve Dahlberg
Sölve Dahlberg
20:56 08 Dec 18
Jag trivs med Kvällstunden.Det är blandat i den.För var och... en.läs mer
Lasseman Svensson
Lasseman Svensson
20:09 15 Oct 18
Jag är 67 år inne på mitt snart 68:tionde år och är inte... allt för gammalmodig, jag gillar Kvällsstunden och finner ro i att bläddra i denna tidning.
Som sagt det är trevligt att bläddra i en riktig tidning i denna digitaliserade värld.
läs mer
Christina Ögrim
Christina Ögrim
13:42 16 May 18
ETT STORT JUBILEUMSGRATTIS till Kvällsstunden 80 år!
Jag... förstår verkligen varför ni finns kvar efter 80 år.
Det är en tidning som jag läser med förtjusning och förväntan. Tittar ivrigt och längtansfullt efter brevbäraren varje tisdag.
Älskar er traditionella och lättlästa layout. Modernisera för allt i världen ingenting! Njutningen av att läsa en äkta papperstidning i behändigt format - HELT UTAN ANNONSER - är ovärderlig.
Era artiklar och reportage är alltid intressanta och läsvärda. Många gånger om celebriteter från förr i tiden, och som verkligen behöver dras fram ur glömskan. Det blir för mig en nostalgitripp down the memory lane.
Er digitala service gör det enkelt, bekvämt - och gratis - att lämna tävlingssvar. Sedan är det bara att ivrigt invänta lottvinsterna. Dessutom är det perfekt storlek på korsordsrutorna, så texten blir lättläst för en starropererad.
Nu i vecka 20 har Kvällsstunden dessutom förärat mig med en helsida om "Rännstensungen från Götgatan 83". Det har gjort mig alldeles varm om hjärtat och oerhört stolt och glad. Då kan jag inte göra annat än att ge Kvällsstunden
FEM SKINANDE GULDSTJÄRNOR
läs mer
Kenneth Falk
Kenneth Falk
15:45 24 Apr 18
Några tycker att tidningens framtoning är gammalmodig, jag... tycker det är en styrka. Att i denna digitaliserade värld få hålla i en papperstidning som påminner om tidningarna som fanns när jag växte upp är en lisa för själen, för även om man hänger med något så när i det moderna mediabruset så känner man sig ganska vilsen ibland. Så snälla, vik inte av från Era traditioner. Dessutom gillar jag den redaktionella texten och dess innehållläs mer
Ingrid Sjödin-Lindström
Ingrid Sjödin-Lindström
13:34 18 Feb 18
Mysig tidning, gillar Sverige-resan; vad finns i våra olika... landskap.
Gunillas kök och stök, bra maträtter och bak, inte så komplicerade.
Lagom svåra korsord och finurliga Naturfrågor.
Sport, nöjes m fl profiler som blir roliga att minnas.
Hela tidningen läsvärd.
Hälsar Ingrid i Västerbotten.
läs mer
Birgitta Nilsson
Birgitta Nilsson
10:55 15 Feb 18
Jag ser fram mot att få denna tidning varje vecka.Den är så... befriande fri från skvaller och har istället intressanta artiklar om allt mellan himmel och jord.Fakta om nöjesprofiler från förr och nu, natur,geografi och läsarnas egna bidrag i form av foton,noveller och minnen.m.m..Att det finns en så här religiöst och politiskt oberoende tidning med fakta och underhållning i lätt tillgängligt format tycker jag är unikt.Personligen är jag också road av hjärngympan korsorden ger;-)läs mer
Ann Christine Eriksson
Ann Christine Eriksson
13:03 14 Feb 18
En mycket bra tidning!
Ronny W-vik
Ronny W-vik
08:28 18 Jan 18
Undebar tidning är 33 år men tycker den är intressant
Ingrid Eriksson
Ingrid Eriksson
10:04 01 Dec 17
Har haft den för flera år sen ..tycker jättemycket om denna... härliga tidning..lite nostalgi i den sååå Härligt!!!läs mer
Christina Lind
Christina Lind
09:33 12 Oct 17
Verkligen ett guldkorn. Mycket spännande och intressant... läsning blandat med recept och korsord!läs mer
Bodil Widén
Bodil Widén
16:51 02 Oct 17
Anitha Säll
Anitha Säll
14:46 28 Apr 16
Fler recensioner
js_loader
Dela Kvällsstunden!

Nyhetsbrevet

Vill du ha information, erbjudanden och rabatter från Kvällsstunden?

Prenumerera på nyhetsbrevet!

När du registrerar dig på Nyhetsbrevet samtycker du till att få exempelvis erbjudanden, rabatter och allmän information från Kvällsstunden via e-post. Du kan när som helst säga ifrån din prenumeration på nyhetsbrevet om du inte längre vill ha det.

Lyssna på Radio Viking här! Klicka på radion för att starta!

radioRV7

Du är på väg att logga ut.
Vill du fortsätta?

Just nu har du inga aktiva prenumerationer på E-TIDNINGEN eller TALTIDNINGEN.
Välj ett alternativ nedan för att köpa och aktivera önskad digital prenumeration av Kvällsstunden.

Saknar du ett webbkonto? Du skapar enkelt ett kostnadsfritt konto härifrån.