En av världens mest kända matvaror fyller 125 år under 2019. Men cornflakes skapades av en ren slump.
Hela världen känner namnet Kellogg eftersom man glömde kvar deg i köket.
Hälsofantasten John Harvey Kellogg var chef för ett stort spa i Michigan. En av hans målsättningar var att göra patienterna lugnare genom att skapa så smaklösa rätter som möjligt.
Redan i slutet av 1870-talet skapade han en intetsägande frukostflinga av vete, havre och majs. Degen bakades i hög temperatur och efteråt krossades den till små, små bitar.
Glömde degen
Men Kellogg var inte nöjd och han började testa att göra degen tunnare genom att dra den genom en vals.
I augusti 1894 glömde han kvar vetedegen över natten, vilket gjorde den lite uttorkad. För att spara pengar körde han ändå in den i valsen.
Resultatet blev att den tunna degen föll sönder i små flingor. Några timmar senare hade de rostats, inom några månader var vetet utbytt mot majs – och Kellogg hade skrivit livsmedelshistoria.
Den nya produkten var bara hyfsat framgångsrik de första åren. När hans bror Will Keith ville öka försäljningen genom att tillsätta socker blev de osams. Brodern startade eget och det är kanske inte förvånande att det var hans mer smakrika produkt som tog över världen.
Storebror John Harvey nöjde sig inte med att uppfinna cornflakes, han skapade också det första vegetariska köttet (”protose”), acidophilus sojamjölk och jordnötssmör.
Micke Jägerbrand
Nyfiken på Kvällsstunden?
Mest besökta
Telefon: 021-19 04 15
Mejla kundtjänst: Klicka här
Post:
Kvällsstunden
Klockartorpsgatan 14
723 44 Västerås
Kvällsstunden och kvallsstunden.se ägs och ges ut av Tidningshuset Kvällsstunden AB. Ansvarig utgivare: Agnetha Brolin. Alla kontaktuppgifter till redaktionen hittar du här.
Om du har en minut över så skulle vi verkligen uppskatta om du ville lämna ett omdöme om Tidningen Kvällsstunden på vår facebook eller Google. Klicka bara på någon av knapparna nedan.Tack!
Ur... historisk synpunkt, Fantastisk.
Inga lögner bara fakta.
Man blir harmonisk bara av att veta att den återkommer 1 ggr/vecka! ❤️
Tack även för era klurigheter såsom bl.a korsorden.läs mer
Som sagt det är trevligt att bläddra i en riktig tidning i denna digitaliserade värld.läs mer
Jag... förstår verkligen varför ni finns kvar efter 80 år.
Det är en tidning som jag läser med förtjusning och förväntan. Tittar ivrigt och längtansfullt efter brevbäraren varje tisdag.
Älskar er traditionella och lättlästa layout. Modernisera för allt i världen ingenting! Njutningen av att läsa en äkta papperstidning i behändigt format - HELT UTAN ANNONSER - är ovärderlig.
Era artiklar och reportage är alltid intressanta och läsvärda. Många gånger om celebriteter från förr i tiden, och som verkligen behöver dras fram ur glömskan. Det blir för mig en nostalgitripp down the memory lane.
Er digitala service gör det enkelt, bekvämt - och gratis - att lämna tävlingssvar. Sedan är det bara att ivrigt invänta lottvinsterna. Dessutom är det perfekt storlek på korsordsrutorna, så texten blir lättläst för en starropererad.
Nu i vecka 20 har Kvällsstunden dessutom förärat mig med en helsida om "Rännstensungen från Götgatan 83". Det har gjort mig alldeles varm om hjärtat och oerhört stolt och glad. Då kan jag inte göra annat än att ge Kvällsstunden
FEM SKINANDE GULDSTJÄRNORläs mer
Gunillas kök och stök, bra maträtter och bak, inte så komplicerade.
Lagom svåra korsord och finurliga Naturfrågor.
Sport, nöjes m fl profiler som blir roliga att minnas.
Hela tidningen läsvärd.
Hälsar Ingrid i Västerbotten.läs mer
Nyhetsbrevet
Vill du ha information, erbjudanden och rabatter från Kvällsstunden?
Prenumerera på nyhetsbrevet!
När du registrerar dig på Nyhetsbrevet samtycker du till att få exempelvis erbjudanden, rabatter och allmän information från Kvällsstunden via e-post. Du kan när som helst säga ifrån din prenumeration på nyhetsbrevet om du inte längre vill ha det.
Lyssna på Radio Viking här! Klicka på radion för att starta!