John Harvey Kellog (1852-1943)
Skapade frukostflingorna – av en slump
Dela på facebook
Dela på Facebook
Dela på email
Skicka som e-post

En av världens mest kända matvaror fyller 125 år under 2019. Men cornflakes skapades av en ren slump.

 

Hela världen känner namnet Kellogg eftersom man glömde kvar deg i köket. 

Hälsofantasten John Harvey Kellogg var chef för ett stort spa i Michigan. En av hans målsättningar var att göra patienterna lugnare genom att skapa så smaklösa rätter som möjligt. 

Redan i slutet av 1870-talet skapade han en intetsägande frukostflinga av vete, havre och majs. Degen bakades i hög temperatur och efteråt krossades den till små, små bitar. 

 

Glömde degen

Men Kellogg var inte nöjd och han började testa att göra degen tunnare genom att dra den genom en vals.

I augusti 1894 glömde han kvar vetedegen över natten, vilket gjorde den lite uttorkad. För att spara pengar körde han ändå in den i valsen. 

Resultatet blev att den tunna degen föll sönder i små flingor. Några timmar senare hade de rostats, inom några månader var vetet utbytt mot majs – och Kellogg hade skrivit livsmedelshistoria.

Den nya produkten var bara hyfsat framgångsrik de första åren. När hans bror Will Keith ville öka försäljningen genom att tillsätta socker blev de osams. Brodern startade eget och det är kanske inte förvånande att det var hans mer smakrika produkt som tog över världen. 

Storebror John Harvey nöjde sig inte med att uppfinna cornflakes, han skapade också det första vegetariska köttet (”protose”), acidophilus sojamjölk och jordnötssmör. 

 

Micke Jägerbrand

Dela på facebook
Dela på Facebook
Dela på email
Skicka som e-post

Nyhetsbrevet

Vill du ha information, erbjudanden och rabatter från Kvällsstunden?

Prenumerera på nyhetsbrevet!

När du registrerar dig på Nyhetsbrevet samtycker du till att få exempelvis erbjudanden, rabatter och allmän information från Kvällsstunden via e-post. Du kan när som helst säga ifrån din prenumeration på nyhetsbrevet om du inte längre vill ha det.

Telefon:
021-19 04 15

 

Mejl: Klicka här

 

Post:
Kvällsstunden
Box 1080
721 27 Västerås

 

Kvällsstunden och kvallsstunden.se ägs och ges ut av Tidningshuset Kvällsstunden AB. Ansvarig utgivare: Kalle Östgren. Mer information om Kvällsstunden hittar du här.

4.9/5
 • Kvällsstunden
  5.0
  drivs av Facebook
  Gert Öjendal
  Gert Öjendal
  2019-11-14T22:25:39+0000
  Historiskt sett mycket intressant läsning.Tyvärr fungerar inte webbkontot - går inte att logga in eller återställa lösenordet - vilket är synd eftersom jag gärna vill kunna läsa tidningen när jag är på resande fot.läsa mer
  Inga-Britt Gustafsson
  Inga-Britt Gustafsson
  2019-11-04T15:50:33+0000
  Intressanta artiklar, både historiska och i realtid. Rogivande, avstressande läsning. Gillar den lite gammeldags känslan, både namnet och typsnittet känns trevligt. Har fått vänner att både prova tidningen och bli prenumeranter 🙂läsa mer
  Bertil Berg
  Bertil Berg
  2019-10-06T08:29:07+0000
  Bra reportage, blandat historiskt & nutid
  Rita Faith
  Rita Faith
  2019-07-31T00:17:15+0000
  Man slipper skvaller Flera intressanta artiklar Trevlig , mysig tidning
 • Lyssna på Radio Viking här! Klicka på radion för att starta!

  radioRV7