Det var ett plan av den här typen som Paul Meyer stal efter att ha utgett sig för att vara ”Kapten Epstein”. Infälld en bild på Paul Meyer.
Han ville hem – stal ett Herkulesplan
Dela på facebook
Dela på Facebook
Dela på email
Skicka som e-post

23 maj var det exakt 50 år sedan som en av kalla krigets allra märkligaste händelser utspelade sig i luftrummet över Atlanten. Exakt vad som egentligen hände där uppe är fortfarande höljt i ett töcken av hemligstämplade dokument. 

 

Det är historien om en mekaniker, sergeant Paul Meyer, stationerad vid en amerikansk flygbas i Mildenhall i Suffolk i England, som saknade sin fru Mary Ann så mycket att han stal ett Herkulesplan för att åka hem till henne i Virginia i USA. 

Strax efter starten ringde Paul upp Mary Jane via flygplanets radio. Hon blev minst sagt förvånad att höra hans röst och ännu mer när han berättade att han var på väg hem. I ett plan, med sig själv som pilot. För han var mekaniker, inte utbildad pilot. De pratade i 90 minuter och sedan bröts linjen. Några dagar senare hittades små delar av Herkulesplanet och delar av en livbåt på en strand på ön Alderney i Engelska Kanalen och sedan dess har det spekulerats vilt om Paul Meyer kraschade eller sköts ner av amerikanska flygplan. För det här hände mitt under kalla kriget då spänningarna var som starkast. 

Så vem var Paul Meyer och hur var det möjligt för honom att stjäla ett Herkulesplan på 60 ton? 

Trots sina unga år, han var bara 23, så var Paul Meyer en krigsveteran. Han hade tjänstgjort som flygplansmekaniker i Vietnamkriget och hade också hunnit gifta sig, med Mary Jane och fick då två styvbarn. Paul Meyer hade velat stanna i USA med sin familj men skickades istället till England. 

Efter en månads tjänstgöring vid basen i Mildenhall ansökte han om att skickas till en bas i USA istället. Han fick avslag och bitterheten växte inom honom. Kvällen den 22 maj 1969 begav han sig till en fest hos några vänner, där han drack och snart blev både osammanhängande och aggressiv. Vännerna bad honom gå och lägga sig och sova ruset av sig men Meyer smet ut genom ett fönster. 

 

Flög under radarn

Den lokala polisen stötte på honom på en landsväg, arresterade honom och eskorterade sedan hem honom till basen, där han fick order att gå och lägga sig. Men Meyer hade smitt en plan. Han skulle helt enkelt hem. Han bröt sig in i en truck. Via dess radio ringde han centralen. Han utgav sig för att vara ”Kapten Epstein” och gav orderna att flygplan 37789, ett Herkulesplan på 60 ton med fyra motorer, skulle göras klart för flygning till USA. Personalen lydde ordern från ”Kapten Epstein”. Herkulesplanet gjordes klart varefter ”kaptenen” hastigt gick ombord. 

Klockan var 5.10 på morgon när planet steg mot skyn. Det var dimma, sikten var usel. Meyer flög lågt för att undvika radar. Kort efter starten ringde han upp Mary Jane. Klockan var strax efter midnatt i Virginia så Mary Jane var något yrvaken när hon svarade. ”Gissa vad? Jag är på väg hem!” Hon trodde först att han och resten av förbandet skulle hemförlovas och undrade när de skulle skickas hem? ”Nu! Jag har en stor fågel i skyn och jag kommer hem!”

 

Samtalet bröts

Mary Jane berättade för några år sedan i en intervju att hon stelnade i det ögonblicket, då hon insåg att det var han som flög planet. Att han stulit planet. Hon pratade lugnt med honom och bad och bönade att han skulle återvända till basen, förklarade att hon älskade honom djupt men att det var förfärligt som han gjort och att han skulle bli mycket hårt bestraffad. 

Men inget hjälpte. Paul Meyer skulle hem. 

Samtalet fortsatte. Plötsligt hörde Mary Ann en främmande röst på linjen: ”Fortsätt prata med honom. Vi måste lokalisera exakt var i luften han befinner sig”. Mary Ann och Paul fortsatte prata och hon bad honom än en gång att återvända till basen i England. Samtalet varade i 90 minuter. Plötsligt sa Paul, ”Älskling, jag ringer tillbaka om fem minuter. Jag har problem här”. 

Linjen bröts och Mary Jane hörde varken av Paul eller den främmande rösten igen. Och några dagar senare hittades som sagt några vrakdelar men inte Paul Meyers kropp. Mary Jane fick så småningom ett telegram från flygvapnet. Det stod inte att planet hade störtat. Bara att det var ”förlorat”. 

 

Försvunna dokument

Henry Ayer, Paul Meyers styvson, har i 30 års tid försökt att få tillgång till arkiv på CIA och andra myndigheter men fått kalla handen eller beskedet att ”dokumenten har försvunnit”. 

Spekulationerna kring vad som egentligen hände är därför många. Paul Meyer var mekaniker och kunde ganska visst Herkulesplanet utan och innan men han var inte pilot. Det är därför möjligt att han miste kontrollen över planet. 

Andra menar att planet sköts ner av amerikanska jaktflyg. Där går en del teorier ut på att man ville undgå att planet, som ingick i CIA-operationer, skulle hamna i fiendehänder, andra att planet sköts ner för att förhindra att Meyer skulle tappa kontrollen över planet över en storstad, störta och orsaka en katastrof. Än vildare teorier hävdar att Meyer blivit kommunist, att samtalet med Mary Jane var skådespeleri, att han överlevt kraschen och lyckats ta sig till Sovjetunionen. Men sådant avfärdade Mary Jane i intervjun, ”Det enda Paul ville var att komma hem”. 

 

Michael Dee

Dela på facebook
Dela på Facebook
Dela på email
Skicka som e-post

Nyhetsbrevet

Vill du ha information, erbjudanden och rabatter från Kvällsstunden?

Prenumerera på nyhetsbrevet!

När du registrerar dig på Nyhetsbrevet samtycker du till att få exempelvis erbjudanden, rabatter och allmän information från Kvällsstunden via e-post. Du kan när som helst säga ifrån din prenumeration på nyhetsbrevet om du inte längre vill ha det.

Telefon:
021-19 04 15

 

Mejl: Klicka här

 

Post:
Kvällsstunden
Box 1080
721 27 Västerås

 

Kvällsstunden och kvallsstunden.se ägs och ges ut av Tidningshuset Kvällsstunden AB. Ansvarig utgivare: Kalle Östgren. Mer information om Kvällsstunden hittar du här.

4.9/5
 • Kvällsstunden
  5.0
  drivs av Facebook
  Gert Öjendal
  Gert Öjendal
  2019-11-14T22:25:39+0000
  Historiskt sett mycket intressant läsning.Tyvärr fungerar inte webbkontot - går inte att logga in eller återställa lösenordet - vilket är synd eftersom jag gärna vill kunna läsa tidningen när jag är på resande fot.läsa mer
  Inga-Britt Gustafsson
  Inga-Britt Gustafsson
  2019-11-04T15:50:33+0000
  Intressanta artiklar, både historiska och i realtid. Rogivande, avstressande läsning. Gillar den lite gammeldags känslan, både namnet och typsnittet känns trevligt. Har fått vänner att både prova tidningen och bli prenumeranter 🙂läsa mer
  Bertil Berg
  Bertil Berg
  2019-10-06T08:29:07+0000
  Bra reportage, blandat historiskt & nutid
  Rita Faith
  Rita Faith
  2019-07-31T00:17:15+0000
  Man slipper skvaller Flera intressanta artiklar Trevlig , mysig tidning
 • Lyssna på Radio Viking här! Klicka på radion för att starta!

  radioRV7