Churchills sovrum. Här placerade BBC ut sändarutrustning med vars hjälp Churchill höll fyra av sina mest berömda tal till nationen.
Härifrån gav Churchill sina krigsorder
Dela på facebook
Dela på Facebook

Det är en märklig känsla när jag kliver in i den underjordiska bunkern mitt i London där Winston Churchill ledde kriget mot Tyskland under andra världskriget. Tiden tycks ha stannat av, allt är orört sedan det övergavs i augusti 1945 då Japan kapitulerade.

 

King Charles Street ligger några minuters promenad från Themsenfloden. På vardagarna skyndar folk till och från sina jobb och på kaféerna sitter folk med sina datorer, läsplattor och mobiltelefoner. Byggnaden på hörnet inrymmer ”Churchill war rooms”, däribland ”Cabinet rooms” som var placerade i en underjordisk bunker. 

Härifrån styrde premiärminister Winston Churchill krigsplanerna mot Nazityskland och axelmakterna. I byggnaden finns också ett museum tillägnat Churchill. 

”Cabinet rooms”, regeringsrummen, har synts i en ström av filmer och tv-serier. Men det har då handlat om kopior, uppbyggda i filmateljéer. Detta är ett stycke verklighet som mot förmodan faktiskt bevarats. Museum blev det först 1984 ­efter påtryckningar av dåvarande premiärminister Margaret Thatcher. 

 

Kartan hänger kvar

Att ge sig in i bunkern är som att hamna i en film. Korridorerna är trånga, här och där ligger gasmasker, jag passerar rum med sovbritsar för personalen. En del har bara lite drygt en meter till tak. 

Winston Churchill hade ett eget sovrum som försågs med radioutrustning av BBC, med vars hjälp han höll fyra av sina mest berömda tal till nationen. Över hans säng hänger en stor karta. Den verkliga översiktskartan hänger dock i ”kartrummet”. Där kan man fortfarande se knapphålen efter lappar om truppförflyttningar och annat. Den sista lappen är märkt 16 augusti 1945, dagen efter Japans kapitulation. 

På ett av skrivborden står en svart bakelittelefon med giftgrön lur. Den är utrustad med en knapp märkt, ”Scramble”. Genom att trycka på den förvrängdes talet, detta för att förhindra avlyssning. I ett kyffe satt telefonister och kopplade alla samtal. Skrivmaskinerna var specialtillverkade av Remington för att vara så tysta som möjligt. 

Där finns många detaljer att ta vara på. Någon bland personalen var så glad att kriget äntligen var slut att han eller hon på eget initiativ målade ett ”V” på den stora klockans tavla, ”V” för ”Victory”, Winston Churchills berömda segergest. 

 

Klöste i frustration

I ”Cabinet rooms” fattades de stora besluten, där regeringen bänkade sig med ledarna för armén, flottan och flygvapnet. Mötena var naturligtvis topphemliga. Det finns därför dubbla dörrar och det stod beväpnade vakter utanför. Rummet är betydligt större än de övriga i bunkern, men det är lågt till tak och man känner att stämningen nog snabbt kunde bli mer än spänd. 

Det syns också på Churchills fåtölj som är gjord av trä. På armstöden finns märken där han klöste med naglarna i frustration, ofta över vad de övriga i samlingen hade att säga. För att påminna andra om den attityd de borde ha, ställde han fram en tavla med ett citat som drottning Victoria fällde under Boerkriget: 

”Var god att förstå att det inte finns någon depression i detta hus och att vi inte är intresserade av möjligheterna av nederlag, de existerar inte.” 

Och det var med den attityden som Churchill regerade efter att 1940 ha tagit över posten som premiärminister efter Neville Chamberlains avgång. 

Churchill hade varit kontroversiell som politiker. Under första världskriget hade han ställt till med en riktig fadäs vid slaget vid Gallipoli, men han var den som oförtrutet hade varnat för Adolf Hitlers farliga ambitioner efter dennes makt­övertagande 1933. 

 

Höll moralen uppe

Historien har inte varit mild mot Chamberlain. I varenda dokumentär om andra världskriget ses journalfilmen med Chamberlain som stiger ur flyget efter att han skrivit under Münchenavtalet och viftar med det i vinden.  (Det är det avtal rörande Tjeckoslovakien, som ingicks den 30 september 1938 mellan Tyskland, Storbritannien, Frankrike och Italien. Avtalet innebar bland annat att Tjeckoslovakien skulle avträda det tyskspråkiga så kallade Sudetlandet till Tyskland. Reds. anm.)

Det är en sak att Chamberlain trodde att han kunde blidka Hitler efter att Nazityskland roffat åt sig en stor bit av Tjeckoslovakien. Allt fler historiker anser dock att historien skulle kunna ha artat sig betydligt värre om Chamberlain satt hårt mot hårt och att Storbritannien gått i krig 1938. Landet var helt enkelt för dåligt rustat. 

När Storbritannien året efter förklarade krig mot Tyskland, efter att Hitler invaderat Polen, så hade man haft ett år att förbereda sig. Under krigets första år, efter att land efter land fallit under det tyska krigsmaskineriet, då det såg allra mörkast ut och då Storbritannien stod ensamt, var det Churchill som höll moralen uppe. Det var i dessa rum som de viktiga besluten fattades. 

 

Klar precis i tid

Förslaget att skapa ett bombsäkert regeringshögkvarter hade ursprungligen förts fram 1936 av flygvapnet, eftersom man där befarade att intensiva bombanfall från luften mot London skulle kunna innebära upp till 200 000 dödade per vecka. Förslaget att flytta regeringen till någon provinsstad ifall det blev krig förkastades som opraktiskt och dessutom dåligt för moralen. Våren 1938 började man därför att bygga bunkern på King Charles Street och den stod färdigbyggd och färdigutrustad den 27 augusti 1939, blott några dagar innan Tyskland invaderade Polen och Storbritannien förklarade krig. 

De flesta av de anläggningar som byggts i Storbritannien för kriget kom att rivas eller läts förfalla genom åren. Men det beslutades att regeringsrummen var av sådan historisk betydelse att de skulle bevaras intakta. Ansvaret för underhåll lades på ministeriet för offentliga byggnader. 1948 väcktes frågan i parlamentet huruvida allmänheten skulle få möjlighet att besöka bunkern, men genom årtionden var det bara cirka 5 000 personer per år som släpptes in. 

 

Interaktivt bord

I början av 1970-talet tillfrågades The Imperial War Museum om de ville ta över ansvaret och förvandla bunkern till ett museum, men det krävde betydande summor, vid en tid då museet hade dålig ekonomi. Det var först efter att Margaret Thatcher, en stor beundrare av Churchill, blivit premiärminister 1979 som museet övertalades att ta över ansvaret. 

Thatcher hade egentligen velat att museet skulle stå klart inför valet, som hölls i juni 1983, men först 4 april 1984 slog det upp dörrarna för allmänheten. 2005 utökades regeringsrummen med ett Winston Churchill Museum, som handlar om hans liv och dessutom, via ett 15 meter långt interaktivt bord, ger tillgång till brev, handlingar, fotografier, filmer och mycket annat. 

 

Michael Dee

”The Cabinet Room”, där Churchill och regeringen samman­träffade med armén, flottan och flygvapnet.
Slutet närmade sig för Tredje riket. Närbild av den stora kartan med färgade knappnålar som visar truppositioner runt Berlin.
Dela på facebook
Dela på Facebook

Nyhetsbrevet

Vill du ha information, erbjudanden och rabatter från Kvällsstunden?

Prenumerera på nyhetsbrevet!

När du registrerar dig på Nyhetsbrevet samtycker du till att få exempelvis erbjudanden, rabatter och allmän information från Kvällsstunden via e-post. Du kan när som helst säga ifrån din prenumeration på nyhetsbrevet om du inte längre vill ha det.

INFORMATION MED ANLEDNING AV CORONA

Kvällsstundens redaktion arbetar just nu med begränsad bemanning och under denna coronaperiod kan det tidvis vara lite svårare att komma i kontakt med oss. Vi hoppas på din förståelse.

 

Telefon:
021-19 04 15

 

Mejla kundtjänst: Klicka här

 

Post:
Kvällsstunden
Box 1080
721 27 Västerås

 

Kvällsstunden och kvallsstunden.se ägs och ges ut av Tidningshuset Kvällsstunden AB. Ansvarig utgivare: Marc Löfgren. Alla kontaktuppgifter till redaktionen hittar du här.

Dela på facebook
Dela Kvällsstunden!
5/5
Kvällsstunden
5.0
Based on 30 reviews
drivs av Facebook
Marie-Louice Börjesson
Marie-Louice Börjesson
2021-03-07T13:11:44+0000
Bra reportage som sträcker sig inom alla kategorier.Ur historisk synpunkt, Fantastisk. Inga lögner bara fakta.Man... blir harmonisk bara av att veta att den återkommer 1 ggr/vecka! ❤️Tack även för era klurigheter såsom bl.a korsorden.läsa mer
Britt Gustafsson
Britt Gustafsson
2020-11-10T17:46:32+0000
Den innehåller mycket intressanta reportage
Ulf Löfström
Ulf Löfström
2020-10-22T22:34:16+0000
En bra tidning, sprider inte lögner som kvällstidningarna, berättar fina historier o reportage om det som hänt.
Nils Dahlgren
Nils Dahlgren
2020-10-21T15:25:27+0000
I stort sett allting, utom en del gnällspikar på "insändarsidorna"! En utomordentligt bra tidning. Intressant,... underhållande, bildande!😊😃läsa mer
Janne Ek
Janne Ek
2020-09-22T07:33:25+0000
Bra och intressant läsning, allmänbildande
Alf Ahlstedt
Alf Ahlstedt
2020-05-08T07:14:51+0000
Staffan Kvist
Staffan Kvist
2020-04-02T13:17:31+0000
Att läsa reportagen är så spännande
Inga-Lisa Gustavsson
Inga-Lisa Gustavsson
2020-01-16T18:53:48+0000
Många fina reportage om olika orter i Sverige, dessutom gammaldags romaner och noveller.
Inga-Britt Gustafsson
Inga-Britt Gustafsson
2019-11-04T15:50:33+0000
Intressanta artiklar, både historiska och i realtid. Rogivande, avstressande läsning. Gillar den lite gammeldags... känslan, både namnet och typsnittet känns trevligt. Har fått vänner att både prova tidningen och bli prenumeranter 🙂läsa mer
Bertil Berg
Bertil Berg
2019-10-06T08:29:07+0000
Bra reportage, blandat historiskt & nutid
Rune Ljungströmmer
Rune Ljungströmmer
2019-07-10T17:05:05+0000
Mycket läsning för mycket lite pengar, delar med grannen dessutom😍
Sune Hedström
Sune Hedström
2019-05-01T07:17:40+0000
Reportage om intressanta personer från förr.
Gun-Britt Wittgren
Gun-Britt Wittgren
2019-04-09T13:45:46+0000
Mycket att läsa både dåtid och nutid
Kent Eriksson
Kent Eriksson
2019-04-04T20:06:00+0000
En allmänbildande tidning med intressanta artiklar om vår historia, kultur, natur och nöjesprofiler. Finurliga korsord... och lärorika teman om våra landskap. Alltid överraskande texter. Lär känna Sverige, läs Kvällsstunden. Skönt befriat från kändistrams, latte-eufori och hälsofrälsning 😎läsa mer
Jonny Lundström
Jonny Lundström
2019-03-31T19:20:30+0000
Tycker att mycket är bra med Kvällsstunden. Främst Noveller och "Läsarnas egna berättelser" Även kul att läsa om... Skådespelare och artister. Korsordet är bra. Helt enkelt en mångsidig tidning.läsa mer
John Tjörngren
John Tjörngren
2019-02-23T17:02:42+0000
Många intressanta artiklar !
Conny Herbertsson
Conny Herbertsson
2019-01-15T16:01:15+0000
Mycket innehållsrik,läsvärd i högsta grad.
Monica Werner
Monica Werner
2019-01-01T22:48:09+0000
Att det är en riktig papperstidning som vi faktiskt inte upptäckt förrän vi själva nått 80-årssträcket. Längtar efter... den då det är mycket att läsa för oss bägge två.God fortsättning på 2019 från två som tänker hänga medläsa mer
Sölve Dahlberg
Sölve Dahlberg
2018-12-08T20:56:49+0000
Jag trivs med Kvällstunden.Det är blandat i den.För var och en.
Lasseman Svensson
Lasseman Svensson
2018-10-15T20:09:11+0000
Jag är 67 år inne på mitt snart 68:tionde år och är inte allt för gammalmodig, jag gillar Kvällsstunden och finner ro i... att bläddra i denna tidning. Som sagt det är trevligt att bläddra i en riktig tidning i denna digitaliserade värld.läsa mer
Christina Ögrim
Christina Ögrim
2018-05-16T13:42:08+0000
ETT STORT JUBILEUMSGRATTIS till Kvällsstunden 80 år!Jag förstår verkligen varför ni finns kvar efter 80 år.Det är en... tidning som jag läser med förtjusning och förväntan. Tittar ivrigt och längtansfullt efter brevbäraren varje tisdag.Älskar er traditionella och lättlästa layout. Modernisera för allt i världen ingenting! Njutningen av att läsa en äkta papperstidning i behändigt format - HELT UTAN ANNONSER - är ovärderlig.Era artiklar och reportage är alltid intressanta och läsvärda. Många gånger om celebriteter från förr i tiden, och som verkligen behöver dras fram ur glömskan. Det blir för mig en nostalgitripp down the memory lane.Er digitala service gör det enkelt, bekvämt - och gratis - att lämna tävlingssvar. Sedan är det bara att ivrigt invänta lottvinsterna. Dessutom är det perfekt storlek på korsordsrutorna, så texten blir lättläst för en starropererad.Nu i vecka 20 har Kvällsstunden dessutom förärat mig med en helsida om "Rännstensungen från Götgatan 83". Det har gjort mig alldeles varm om hjärtat och oerhört stolt och glad. Då kan jag inte göra annat än att ge Kvällsstunden FEM SKINANDE GULDSTJÄRNORläsa mer
Kenneth Falk
Kenneth Falk
2018-04-24T15:45:54+0000
Några tycker att tidningens framtoning är gammalmodig, jag tycker det är en styrka. Att i denna digitaliserade värld få... hålla i en papperstidning som påminner om tidningarna som fanns när jag växte upp är en lisa för själen, för även om man hänger med något så när i det moderna mediabruset så känner man sig ganska vilsen ibland. Så snälla, vik inte av från Era traditioner. Dessutom gillar jag den redaktionella texten och dess innehållläsa mer
Ingrid Sjödin-Lindström
Ingrid Sjödin-Lindström
2018-02-18T13:34:30+0000
Mysig tidning, gillar Sverige-resan; vad finns i våra olika landskap.Gunillas kök och stök, bra maträtter och bak,... inte så komplicerade.Lagom svåra korsord och finurliga Naturfrågor.Sport, nöjes m fl profiler som blir roliga att minnas.Hela tidningen läsvärd.Hälsar Ingrid i Västerbotten.läsa mer
Birgitta Nilsson
Birgitta Nilsson
2018-02-15T10:55:49+0000
Jag ser fram mot att få denna tidning varje vecka.Den är så befriande fri från skvaller och har istället intressanta... artiklar om allt mellan himmel och jord.Fakta om nöjesprofiler från förr och nu, natur,geografi och läsarnas egna bidrag i form av foton,noveller och minnen.m.m..Att det finns en så här religiöst och politiskt oberoende tidning med fakta och underhållning i lätt tillgängligt format tycker jag är unikt.Personligen är jag också road av hjärngympan korsorden ger;-)läsa mer
Ann-Christine Eriksson
Ann-Christine Eriksson
2018-02-14T13:03:30+0000
En mycket bra tidning!
Ronny W-vik
Ronny W-vik
2018-01-18T08:28:20+0000
Undebar tidning är 33 år men tycker den är intressant
Ingrid Eriksson
Ingrid Eriksson
2017-12-01T10:04:49+0000
Har haft den för flera år sen ..tycker jättemycket om denna härliga tidning..lite nostalgi i den sååå Härligt!!!
Christina Lind
Christina Lind
2017-10-12T09:33:02+0000
Verkligen ett guldkorn. Mycket spännande och intressant läsning blandat med recept och korsord!
Monkan Melek Chanovian
Monkan Melek Chanovian
2017-10-06T17:30:13+0000
Underbar tidning med mycket nostalgi
Bodil Widén
Bodil Widén
2017-10-02T16:51:16+0000
Tompa Hildorsson
Tompa Hildorsson
2017-09-29T15:01:05+0000
Mycket bra tidning med intressant innehåll. Den borde finnas i alla familjer som kontrast till kvällstidningarnas... sensationsjournalistik. Bara det att den är politiskt och religiöst neutral talar för kvalité. Och vilken tidning kan mäta sig mot Kvällsstunden som startades redan 1938 och alltså fyller 80 år nästa år. Klar favorit!läsa mer
Cherstin Juhlin
Cherstin Juhlin
2016-05-03T08:56:21+0000
En spännande veckotidning som min 92-åriga mor gillar skarpt. Jag prenumererar på den, och där finns mycket läsvärt... från förr. Reportage om gamla sångare o skådisar, noveller, följetonger, korsord, roliga historier, mat- och bakrecept, Köp o Sälj, kontaktannonser, insändare m.m. ingen reklam.läsa mer
Anitha Säll
Anitha Säll
2016-04-28T14:46:56+0000
Läs alla recensioner

Lyssna på Radio Viking här! Klicka på radion för att starta!

radioRV7