Hasse P satte Köping på världskartan
”Hasse P” lyckades med sin idé att baka världens längsta smörgåstårta och belönades med blommor och diplom. Foto: Bernt R Jansson/Mälarbild Köping
Dela på facebook
Dela på Facebook
Dela på email
Skicka som e-post

Hasse P ville bevisa att Köping inte platsade på listan över Sveriges tråkigaste städer. Det gjorde han med en 500 meter lång smörgåstårta, som hamnade i Guinness Rekordbok. Köping fick till slut sin upprättelse, tack vare Hasse P.

 

Filmen Tårtgeneralen gjorde succé på biografer över hela Sverige. Många av de 290 661 personerna som såg filmen vet nu var Köping ligger och vem Hasse P var. Han var mannen som fick idén att baka världens längsta smörgåstårta och hamnade i Guinness Rekordbok.

Hösten 1984 var Rekordmagazinet ett av de tv-program som lockade flest tittare. Redaktionen granskade samhällets brister. I början av november introducerades ”Tråktoppen”, där programledaren Jan Guillou skulle utse Sveriges tråkigaste stad. Köping i Västmanland var den första staden som granskades. Ett tv-team åkte dit för att göra ett sju minuter långt inslag om vad köpingborna tyckte om sin stad. Andra orter som var med i ”tävlingen” var Skanör-Falsterbo, Laholm och Flen.

 

 

Smörgåstårtan är uppmätt och köpingsborna kan börja skära sina bitar av den 510 meter långa tårtan. En tårtbit kostade tio kronor. Foto: Bernt R Jansson/Mälarbild Köping

Bakade – och frös in

I Köping var det många som diskuterade tv-programmet och ingen köpingsbo tyckte att staden skulle utses till ”Sveriges tråkigaste stad”. En av dem som ville bevisa motsatsen var Hans-Göran Pettersson, känd som Hasse P. Trots sitt trassliga liv med alkohol ville han förändra stadens rykte. Hans idé var att baka en 500 meter lång smörgåstårta och att Köping skulle komma med i Guinness Rekordbok. Lyckades han med detta skulle det bli världens längsta smörgåstårta. 

Hasse P vände sig till ägaren av konditoriet Bivur, Ivar Sjöman, som tyckte idén var rolig, men också svår. Ivar och hans bror Axel lovade att hjälpa ”Hasse P”. I flera månader bakades det dagligen tre meter smörgåstårta, som frystes in. De sista dagarna innan festen bakade de dygnet runt. 

 

Film efter 33 år

Den 9 mars 1985 på förmiddagen anlände Hasse P med helikopter till stadens centrum där kontrollanten från Guinness Rekordbok började mätningen, som visade att tårtans längd var 510 meter, vilket var nytt världsrekord. Köpingsborna kunde nu köpa en bit tårta för tio kronor och ta med hem. Allt var slut på några timmar. Jippot blev en succé! 

33 år senare får duon Filip & Fredrik idén att filmatisera det som hände våren 1985. Inspelningen av filmen Tårtgeneralen startade 2017, efter klartecken från konditori Bivur och andra platser där inspelningar skulle göras. Smörgåstårtan bakades denna gång av Ivar Sjömans söner Per och Jim som i dag driver konditoriet.

– Denna gång behövde vi bara baka 30 meter smörgåstårta. Det var skillnad mot när pappa Ivar bakade 510 meter tårta, berättar Per.

– Egentligen visste de nog inte hur lång smörgåstårtan blev förrän den hade uppmätts. Jag tror de bara bakade på. För oss har filmen varit bra reklam, menar Per. 

– Det var jobbiga fyra dagar när de filmade i bageriet. De kunde hålla på till midnatt, så det blev inte mycket sömn de dygnen, för vi började dagen klockan halv fyra, berättar Per. 

 

I fotspåren

– Sommaren 2018 har varit jobbig men kul eftersom de som vandrat i Tårtgeneralens fotspår har kommit in och fikat eller köpt med sig en tårta. Andra har stannat till och fotat utanför konditoriet, säger Per och lägger till: den här sommaren kommer han inte att glömma.

I Filip Hammars och Fredrik Wikingssons film står ”Hasse P” i centrum, spelad av Mikael Persbrandt och övriga skådespelare är bland andra Helena Bergström och Tomas Brömssen. Filmen blev mycket uppskattad av publiken, vilket gjorde att många åkte till Köping för att gå en guidad tur i Tårtgeneralens fotspår. Deltagarna besöker bland annat Rådhuset där Hasse P mötte politikerna, Hökartorget där helikoptern landade och Karlbergshallen där ”Hasse P” försökte göra reklam för tårtan. Vandringen avslutas med en bit smörgåstårta och kaffe på konditori Bivur.

 

Seved Johansson

Ivar och Axel Sjöman på konditori Bivur i Köping bakade världens längsta smörgåstårta 1985. Konditoriet drivs i dag av Ivars söner. Foto: Seved Johansson
Spela videoklipp
Dela på facebook
Dela på Facebook
Dela på email
Skicka som e-post

Nyhetsbrevet

Vill du ha information, erbjudanden och rabatter från Kvällsstunden?

Prenumerera på nyhetsbrevet!

När du registrerar dig på Nyhetsbrevet samtycker du till att få exempelvis erbjudanden, rabatter och allmän information från Kvällsstunden via e-post. Du kan när som helst säga ifrån din prenumeration på nyhetsbrevet om du inte längre vill ha det.

Kontakta oss

Telefon:
021-19 04 15

 

Mejl: Klicka här

 

Post:
Kvällsstunden
Box 1080
721 27 Västerås

 

Kvällsstunden och kvallsstunden.se ägs och ges ut av Tidningshuset Kvällsstunden AB. Ansvarig utgivare: Rolf Olofsson. Mer information om Kvällsstunden hittar du här.

Följ oss på Facebook

 • Kvällsstunden
  5.0
  powered by Facebook
  Sune Hedström
  Sune Hedström
  2019-05-01T07:17:40+0000
  Reportage om intressanta personer från förr.
  Gun-Britt Wittgren
  Gun-Britt Wittgren
  2019-04-09T13:45:46+0000
  Mycket att läsa både dåtid och nutid
  Kent Eriksson
  Kent Eriksson
  2019-04-04T20:06:00+0000
  En allmänbildande tidning med intressanta artiklar om vår historia, kultur, natur och nöjesprofiler. Finurliga korsord och lärorika teman om våra landskap. Alltid överraskande texter. Lär känna Sverige, läs Kvällsstunden. Skönt befriat från kändistrams, latte-eufori och hälsofrälsning 😎läsa mer
  Jonny Lundström
  Jonny Lundström
  2019-03-31T19:20:30+0000
  Tycker att mycket är bra med Kvällsstunden. Främst Noveller och "Läsarnas egna berättelser" Även kul att läsa om Skådespelare och artister. Korsordet är bra. Helt enkelt en mångsidig tidning.läsa mer
 • Radio Viking (sponsrad)

  Lyssna på Radio Viking här! Klicka på radion för att starta!

  radioRV7