Villa Akleja har en intresseväckande historia och fängslar besökaren även i dag. Det var konstnären J.A.G. Acke som lät bygga huset. I dag är det Antikrundans expert Claes Moser som finns här.
På Vaxholms största tomt och med en magnifik utsikt över fjärden, ligger en gul villa med en originell byggnadsstil.
I slutet av 1800-talet inköptes denna tomt med en litet hus från 1870-talet av Johan Axel Gustav Andersson, känd senare som konstnären J.A.G. Acke. (1859–1924) Han var gift med Eva, kallad Eja, dotter till den finlandssvenske författaren Zacharias Topelius. Därför blev villans namn Akleja.
Acke planerade huset med stor ateljé och öppen planlösning med hjälp av arkitekten Ernst Stenhammar. I dag är huset Q-märkt just för planlösningen.
Ackes far var känd botaniker vid Bergianska och tog med växter från främmande länder och bland annat planterades 1905, klängande på huset, en vinranka, som vid vårt besök var fylld av härliga vindruvor
År 1901 kunde familjen flytta in en putsad tegelbyggnad med Ackes ateljé som centrum. Som inflyttningspresent fick Acke en gipsrelief av skulptören Christian Eriksson föreställande en dansande faun och den dansar än i dag på husets norra vägg.
Rundade hörn
Det stora huset lystes upp av fotogenlampor, man kokade tevatten på ett fotogenkök och maten lagades på vedspis till elektricitet installerades 1920.
Över dörren till verandan målade Acke en devis:
”Ackes och Ejas hus gränsar i söder till samhället, i norr till sagan.”
För att få tillräckligt med ljus i ateljén hade den taklanterniner sex meter upp. Allt var noga uttänkt.
Trappan som förde upp mot ett balkongliknande galleri, hade vågor i mönstret eftersom havet alltid var viktigt för Acke. På den våningen finns sovrum och badrum.
Värme fick man genom en hörnbyggd stor öppen spis vars insidor kläddes med gjutjärnsplattor från Skåne och genom stora fönster hade man en vid utsikt över parken och fjärden utanför.
Ejas arbetsrum har rundade hörn för att, som hon sa: ”tankarna skulle inte skulle fastna.”
Villa Akleja kom att bli centrum för den tidens kulturpersonligheter. Här samlades konstnärer som Carl Larsson, Bruno Liljefors och Anders Zorn. Till kretsen hörde också författare som Gustaf Fröding, Erik Axel Karlfeldt och Verner von Heidenstam.
En tavla målad av Heidenstam finns även i ateljén.
Målarprinsen Eugen lär ha slagit huvudet i spiskanten och sedan dess sitter en kork inslagen som skydd.
Mosers dröm
Historien om Acke och Villa Akleja är också historien om Claes Moser och hans mani för Acke.
Redan som ung student blev han förtjust i en tavla av okänd konstnär. Den föreställde en utländsk pojke, Fausto. Många år senare upptäckte han sin tavla i en konstbok och den föreställde Ackes adoptivson Fausto, alltså en äkta Acketavla!
Det kom honom att ägna sitt liv åt konsten som konsthandlare och under årens lopp har många fynd passerat hans händer. Bland annat köpte han målningar av kvinnliga konstnärer till då billiga priser.
I dag har han cirka 150 målningar av Acke och hans största önskan har varit att kunna köpa Villa Akleja och åter få hänga dem på väggarna i ateljén.
Flera gånger har han fått erbjudandet men av olika orsaker har han aldrig lyckats med köpet förrän nu. En av ägarna till Villa Akleja var Börje Salming, som lade mycket pengar på att renovera huset på ett varsamt sätt.
Men 2015 så stämde allt. Genom att sälja sin stora samling av kvinnliga konstnärer kunde han äntligen få flytta in sin Ackesamling i Villa Akleja.
Pyttans ABC
Ackes berömda målning med namn Östra salt visar tre nakna män stående helt omotiverat på en klippa mitt ute på havet, har hedersplats i ateljén.
I övrigt överväldigas man som besökare av alla intressanta motiv och skickliga utföranden.
Claes Moser guidar i konsthistorien och berättar att Acke var inte bara själv en stor konstnär utan hade också betydelse för bland annat konstnärskolonien på Åland, där han verkade som lärare.
När han liksom så många andra konstnärer var i Frankrike, ägnade han sig inte åt naturmåleri utan etsningar.
Han illustrerade också Topelius Läsning för barn med ett 30-tal teckningar och medverkar också i Pyttans ABC-bok. Diktad i augusti 1894 av farbröderna Acke, Albert Engström, Verner von Heidenstam, Gustaf Fröding och Birger Mörner och tillägnad Marianne Mörner på hennes 25-årsdag.
På senare tid har Acke också uppmärksammats i USA där man prisar det skymnings- och gryningsmåleri som svenska sekelskiftsmålare praktiserade. En skärm med målningar av Acke såldes till New York.
Acke fastnade aldrig i ett manér utan var ständigt öppen för nya influenser.
Ritade möbler
I Villa Akleja finns en stol, som när han ritade den var helt före sin tid i sitt uttryck.
Acke ritade även hela matsalmöbler och nästa mål för Claes är att försöka få tag på andra föremål som en gång funnits i huset.
Salongen är målad i en värmande röd färg och där hittar vi det omtalade porträttet av Fausto, som startade Claes intresse för Acke.
Claes hustru Sanna guidar oss i Ejas arbetsrum. De rundade väggarna är målade i en blå färg och här hänger husets nyförvärv.
Genom en lycklig slump fick Claes köpa 50 målningar av den danska konstnärinnan Marie Kröyer vilken genom ett äktenskap med Hugo Alfvén hamnade i Dalarna.
Beställa visningar
Konsthistorien kände bara till 19 målningar förut så detta var en upptäckt, som skriver om historien. Här får vi njuta av dem, de flesta är nakenstudier av kvinnor men även några barnporträtt och en härlig ros finns med.
Claes Moser och hans hustru Sanna Evers har lyckats inreda sitt hem med varsam hand och man känner att varje tavla eller föremål har fått just den plats där den passar bäst.
Grupper kan beställa visningar och har man tur kan man bli serverad en god lunchsmörgås av värdinnan och slå sig ner inne eller ute i detta vackra hem.
Text och foto:
Birgit Johansson
Nyfiken på Kvällsstunden?
Mest besökta
Telefon: 021-19 04 15
Mejla kundtjänst: Klicka här
Post:
Kvällsstunden
Klockartorpsgatan 14
723 44 Västerås
Kvällsstunden och kvallsstunden.se ägs och ges ut av Tidningshuset Kvällsstunden AB. Ansvarig utgivare: Agnetha Brolin. Alla kontaktuppgifter till redaktionen hittar du här.
Om du har en minut över så skulle vi verkligen uppskatta om du ville lämna ett omdöme om Tidningen Kvällsstunden på vår facebook eller Google. Klicka bara på någon av knapparna nedan.Tack!
Ur... historisk synpunkt, Fantastisk.
Inga lögner bara fakta.
Man blir harmonisk bara av att veta att den återkommer 1 ggr/vecka! ❤️
Tack även för era klurigheter såsom bl.a korsorden.läs mer
Som sagt det är trevligt att bläddra i en riktig tidning i denna digitaliserade värld.läs mer
Jag... förstår verkligen varför ni finns kvar efter 80 år.
Det är en tidning som jag läser med förtjusning och förväntan. Tittar ivrigt och längtansfullt efter brevbäraren varje tisdag.
Älskar er traditionella och lättlästa layout. Modernisera för allt i världen ingenting! Njutningen av att läsa en äkta papperstidning i behändigt format - HELT UTAN ANNONSER - är ovärderlig.
Era artiklar och reportage är alltid intressanta och läsvärda. Många gånger om celebriteter från förr i tiden, och som verkligen behöver dras fram ur glömskan. Det blir för mig en nostalgitripp down the memory lane.
Er digitala service gör det enkelt, bekvämt - och gratis - att lämna tävlingssvar. Sedan är det bara att ivrigt invänta lottvinsterna. Dessutom är det perfekt storlek på korsordsrutorna, så texten blir lättläst för en starropererad.
Nu i vecka 20 har Kvällsstunden dessutom förärat mig med en helsida om "Rännstensungen från Götgatan 83". Det har gjort mig alldeles varm om hjärtat och oerhört stolt och glad. Då kan jag inte göra annat än att ge Kvällsstunden
FEM SKINANDE GULDSTJÄRNORläs mer
Gunillas kök och stök, bra maträtter och bak, inte så komplicerade.
Lagom svåra korsord och finurliga Naturfrågor.
Sport, nöjes m fl profiler som blir roliga att minnas.
Hela tidningen läsvärd.
Hälsar Ingrid i Västerbotten.läs mer
Nyhetsbrevet
Vill du ha information, erbjudanden och rabatter från Kvällsstunden?
Prenumerera på nyhetsbrevet!
När du registrerar dig på Nyhetsbrevet samtycker du till att få exempelvis erbjudanden, rabatter och allmän information från Kvällsstunden via e-post. Du kan när som helst säga ifrån din prenumeration på nyhetsbrevet om du inte längre vill ha det.
Lyssna på Radio Viking här! Klicka på radion för att starta!