Ursula Kuczynski, bra på morse och scones – och andra saker. Här som ung revolutionär. Bilden med tillstånd av Peter Beurton.
Hemmafrun var en sovjetisk spion
Dela på facebook
Dela på Facebook

Hon var omtyckt av grannarna och känd som en charmig hemmafru som var väldigt bra på att baka scones. Men fru Beurton var inte vad hon ­verkade. Hon hette egentligen Ursula Kuczynski och var ­spion för Sovjetunionen.

 

Året var 1944 och krigslyckan hade vänt för Tyskland. I den lilla byn Great Rollright i djupaste Cotswolds i sydvästra England hade man inte märkt lika mycket av kriget som på många andra ställen i landet. Det var inte mycket som störde lugnet i den lilla byn. Bland invånarna fanns fru Sonya Beurton. Hon var populär i grannskapet, en hängiven hustru och ansvarsfull trebarnsmor.

Men fru Beurton var inte den hon utgav sig för att vara. Hon inskaffade och skickade topphemlig information om kärnvapen till Moskva, hemligheter som gjorde det möjligt för Sovjetunionen att bygga egna kärnvapen. 

Ursula Kuczynski, som var hennes riktiga namn, är utan tvivel den moderna historiens mest framgångsrika spion och om detta berättas i en nyutkommen bok, skriven av Ben MacIntyre som specialiserat sig på just spioner. 

Han har grävt djupt i arkiven, även i Ursula Kuczynskis egna dagböcker och anteckningar och han påvisar hur hon i unga år blev alltmer revolutionär och fattade beslutet att ställa sig i Sovjetunionens tjänst. 

 

Utbildad i Moskva

Hon föddes i tyska Schöneberg 1907. Familjen hade det gott ställt och föräldrarnas politiska sympatier låg till vänster. Under hennes tonår var det en väldigt orolig tid i Tyskland. Landet hade förlorat första världskriget. Ekonomin låg i spillror och snart skenade hyperinflationen iväg. Hon begav sig till Berlin där demonstrationer snabbt övergick i våldsamma gatustridigheter mellan nationalister, nazister, kommunister och poliser. 

Ursula fick själv känna på våldet. 16 år gammal deltog hon för första gången i en demonstration och fick ett hårt slag i huvudet med en polisbatong. Denna händelse fick henne att gå med i kommunistpartiet. Hon fördjupade sig i kommunismens skrifter, deltog i möten och kom därefter aldrig att tvivla en sekund på utopin om ”arbetarnas paradis”. 

1929 gifte hon sig med arkitekten Rudolf Hamburger, även han med medlem av kommunistpartiet. Året därpå begav sig paret till Shanghai i Kina och 1931 föddes sonen Michael. Det var i Shanghai som hennes bana som spion åt GRU, Sovjetunionens militära säkerhetstjänst, inleddes. 

Men man blir inte fullfjädrad spion hur som helst. 1934 fick Ursula order att bege sig till Moskva för att genomgå en utbildning, lära sig bygga en radiosändare och använda morsekod vilket hon blev exceptionellt bra på. Efter detta for hon till Manchuriet som hade ockuperats av Japan. Hon utmärkte sig snabbt som en mycket duktig spion och tilldelades överste­grad i Sovjetiska armén. 

 

Perfekt täckmantel

Helt försiktig hade Ursula dock inte varit. Hon hade vänsterprasslat med en annan GRU-agent, med kodnamn ”Ernst” och fick också ett barn med honom, vilket maken accepterade som sitt eget. GRU-ledningen oroade sig över att detta skulle leda till att båda agenterna avslöjades och beordrade dem att bege sig till Moskva. Därefter skickades Ursula tillsammans med familjen först till Polen och 1938 till Schweiz, där hon levde under namnet ”Sonja Schultz” och rekryterade spioner som skulle skickas till Nazityskland. 

Men äktenskapet knakade i fogarna och 1939 skilde hon sig från Rudolf Hamburger. Hon gifte sig snabbt med Len Beurton, som liksom hon själv var GRU-spion. Han hade dessutom ett brittiskt pass, vilket även hon fick efter giftermålet. 

Ursula, Len och barnen flyttade till England, där de bodde på flera mindre ställen innan de så bosatte sig i Great Rollright, där hon födde ännu en son. 

Det var nu som Ursulas syn på världen började förändras. Kampen var inte längre inriktad mot enbart nazister och fascister utan mot västvärlden i helhet, som stod i vägen för den kommunistiska utopin. 

Täckmanteln som hemmafru fungerade perfekt. Hon hade alltid mycket att stå i, hålla styr på barnen, laga mat, baka et ­cetera. 

Och förutom detta jobbade hon ännu mer febrilt åt GRU. Hon lyckades bland annat ordna att de exiltyskar som den amerikanska ledningen släppte över Tyskland till största delen var kommunister och att de därför försåg även henne, och därmed Sovjetunionen, med den information de lyckades samla in om nazisternas förehavanden. 

 

Sovjetiskt kärnvapen

Men hennes allra främsta insats kom efter att hon 1943 fick kontakt med Klaus Fuchs, en tyskfödd atomfysiker som jobbade på en hemlig anläggning i närheten av Great Rollright. Fuchs försåg henne med all den forskning som britter och amerikaner jobbade på varefter hon skickade den vidare till Moskva. Inte ens maken Len visste om detta. 

När de allierade ledarna träffades i Potsdam i juli – augusti 1945 blev Josef Stalin därför inte överrumplad när premiärminister Winston Churchill och president Truman berättade om deras nya vapen, atombomben. För forskningen bakom fanns i Moskva och 1949 genomförde Sovjetunionen sitt första kärnvapenprov. 

 

Flydde till öst

Men det hade börjat väckas misstankar mot Klaus Fuchs. Han och Ursula hade observerats tillsammans vid flera tillfällen. I boken beskriver Ben ­MacIntire det manschauvinistiska tänkande som hindrade brittiska säkerhetstjänsten från att komma Ursula på spåren och arrestera henne. De kunde helt enkelt inte tänka sig att en hemmafru var spion. Den enda som hyste misstankar var en kvinnlig agent, Millicent Bagot, men hon tystades ner av de manliga kollegorna. 

Fuchs stod däremot under ständig bevakning. Bevisen samlade sig. Han arresterades 1949 och ställdes inför rätta i januari 1950. Det var då bara en tidsfråga innan Ursula skulle avslöjas. Dagen innan rättegången skulle inledas försvann ”Mrs Beurton” och familj spårlöst. Hon dök i stället upp i Östberlin, där hon inledde en karriär som författare under namnet Ruth Werner. Hon skrev barnböcker och även en bästsäljare om sina upplevelser som spion, ­­Sonjas rapport. När den östtyska regimen föll var hon en av mycket få som försvarade den. 

10 november 1989, strax efter att folkmassorna brutit igenom den Berlinmuren, höll Ursula ett tal inför tusentals åskådare, där hon deklarerade sin fortsatta tro på ”socialism med ett mänskligt ansikte”. Hon talade för döva öron. Historien pekade åt ett annat håll. Elva år senare avled hon i Berlin. 

 

Michael Dee

Dela på facebook
Dela på Facebook

Nyhetsbrevet

Vill du ha information, erbjudanden och rabatter från Kvällsstunden?

Prenumerera på nyhetsbrevet!

När du registrerar dig på Nyhetsbrevet samtycker du till att få exempelvis erbjudanden, rabatter och allmän information från Kvällsstunden via e-post. Du kan när som helst säga ifrån din prenumeration på nyhetsbrevet om du inte längre vill ha det.

INFORMATION MED ANLEDNING AV CORONA

Kvällsstundens redaktion arbetar just nu med begränsad bemanning och under denna coronaperiod kan det tidvis vara lite svårare att komma i kontakt med oss. Vi hoppas på din förståelse.

 

Telefon:
021-19 04 15

 

Mejla kundtjänst: Klicka här

 

Post:
Kvällsstunden
Box 1080
721 27 Västerås

 

Kvällsstunden och kvallsstunden.se ägs och ges ut av Tidningshuset Kvällsstunden AB. Ansvarig utgivare: Marc Löfgren. Alla kontaktuppgifter till redaktionen hittar du här.

Dela på facebook
Dela Kvällsstunden!
5/5
Kvällsstunden
5.0
Based on 23 reviews
drivs av Facebook
Britt Gustafsson
Britt Gustafsson
2020-11-10T17:46:32+0000
Den innehåller mycket intressanta reportage
Ulf Löfström
Ulf Löfström
2020-10-22T22:34:16+0000
En bra tidning, sprider inte lögner som kvällstidningarna, berättar fina historier o reportage om det som hänt.
Nils Dahlgren
Nils Dahlgren
2020-10-21T15:25:27+0000
I stort sett allting, utom en del gnällspikar på "insändarsidorna"! En utomordentligt bra tidning. Intressant,... underhållande, bildande!😊😃läsa mer
Janne Ek
Janne Ek
2020-09-22T07:33:25+0000
Bra och intressant läsning, allmänbildande
Alf Ahlstedt
Alf Ahlstedt
2020-05-08T07:14:51+0000
Staffan Kvist
Staffan Kvist
2020-04-02T13:17:31+0000
Att läsa reportagen är så spännande
Inga-Lisa Gustavsson
Inga-Lisa Gustavsson
2020-01-16T18:53:48+0000
Många fina reportage om olika orter i Sverige, dessutom gammaldags romaner och noveller.
Inga-Britt Gustafsson
Inga-Britt Gustafsson
2019-11-04T15:50:33+0000
Intressanta artiklar, både historiska och i realtid. Rogivande, avstressande läsning. Gillar den lite gammeldags... känslan, både namnet och typsnittet känns trevligt. Har fått vänner att både prova tidningen och bli prenumeranter 🙂läsa mer
Bertil Berg
Bertil Berg
2019-10-06T08:29:07+0000
Bra reportage, blandat historiskt & nutid
Rune Ljungströmmer
Rune Ljungströmmer
2019-07-10T17:05:05+0000
Mycket läsning för mycket lite pengar, delar med grannen dessutom😍
Sune Hedström
Sune Hedström
2019-05-01T07:17:40+0000
Reportage om intressanta personer från förr.
Gun-Britt Wittgren
Gun-Britt Wittgren
2019-04-09T13:45:46+0000
Mycket att läsa både dåtid och nutid
Kent Eriksson
Kent Eriksson
2019-04-04T20:06:00+0000
En allmänbildande tidning med intressanta artiklar om vår historia, kultur, natur och nöjesprofiler. Finurliga... korsord och lärorika teman om våra landskap. Alltid överraskande texter. Lär känna Sverige, läs Kvällsstunden. Skönt befriat från kändistrams, latte-eufori och hälsofrälsning 😎läsa mer
Jonny Lundström
Jonny Lundström
2019-03-31T19:20:30+0000
Tycker att mycket är bra med Kvällsstunden. Främst Noveller och "Läsarnas egna berättelser" Även kul att läsa om... Skådespelare och artister. Korsordet är bra. Helt enkelt en mångsidig tidning.läsa mer
John Tjörngren
John Tjörngren
2019-02-23T17:02:42+0000
Många intressanta artiklar !
Conny Herbertsson
Conny Herbertsson
2019-01-15T16:01:15+0000
Mycket innehållsrik,läsvärd i högsta grad.
Monica Werner
Monica Werner
2019-01-01T22:48:09+0000
Att det är en riktig papperstidning som vi faktiskt inte upptäckt förrän vi själva nått 80-årssträcket. ... Längtar efter den då det är mycket att läsa för oss bägge två.God fortsättning på 2019 från två som tänker hänga medläsa mer
Sölve Dahlberg
Sölve Dahlberg
2018-12-08T20:56:49+0000
Jag trivs med Kvällstunden.Det är blandat i den.För var och en.
Lasseman Svensson
Lasseman Svensson
2018-10-15T20:09:11+0000
Jag är 67 år inne på mitt snart 68:tionde år och är inte allt för gammalmodig, jag gillar Kvällsstunden och... finner ro i att bläddra i denna tidning. Som sagt det är trevligt att bläddra i en riktig tidning i denna digitaliserade värld.läsa mer
Christina Ögrim
Christina Ögrim
2018-05-16T13:42:08+0000
ETT STORT JUBILEUMSGRATTIS till Kvällsstunden 80 år!Jag förstår verkligen varför ni finns kvar efter 80 år.Det... är en tidning som jag läser med förtjusning och förväntan. Tittar ivrigt och längtansfullt efter brevbäraren varje tisdag.Älskar er traditionella och lättlästa layout. Modernisera för allt i världen ingenting! Njutningen av att läsa en äkta papperstidning i behändigt format - HELT UTAN ANNONSER - är ovärderlig.Era artiklar och reportage är alltid intressanta och läsvärda. Många gånger om celebriteter från förr i tiden, och som verkligen behöver dras fram ur glömskan. Det blir för mig en nostalgitripp down the memory lane.Er digitala service gör det enkelt, bekvämt - och gratis - att lämna tävlingssvar. Sedan är det bara att ivrigt invänta lottvinsterna. Dessutom är det perfekt storlek på korsordsrutorna, så texten blir lättläst för en starropererad.Nu i vecka 20 har Kvällsstunden dessutom förärat mig med en helsida om "Rännstensungen från Götgatan 83". Det har gjort mig alldeles varm om hjärtat och oerhört stolt och glad. Då kan jag inte göra annat än att ge Kvällsstunden FEM SKINANDE GULDSTJÄRNORläsa mer
Kenneth Falk
Kenneth Falk
2018-04-24T15:45:54+0000
Några tycker att tidningens framtoning är gammalmodig, jag tycker det är en styrka. Att i denna digitaliserade... värld få hålla i en papperstidning som påminner om tidningarna som fanns när jag växte upp är en lisa för själen, för även om man hänger med något så när i det moderna mediabruset så känner man sig ganska vilsen ibland. Så snälla, vik inte av från Era traditioner. Dessutom gillar jag den redaktionella texten och dess innehållläsa mer
Ingrid Sjödin-Lindström
Ingrid Sjödin-Lindström
2018-02-18T13:34:30+0000
Mysig tidning, gillar Sverige-resan; vad finns i våra olika landskap.Gunillas kök och stök, bra maträtter och bak,... inte så komplicerade.Lagom svåra korsord och finurliga Naturfrågor.Sport, nöjes m fl profiler som blir roliga att minnas.Hela tidningen läsvärd.Hälsar Ingrid i Västerbotten.läsa mer
Birgitta Nilsson
Birgitta Nilsson
2018-02-15T10:55:49+0000
Jag ser fram mot att få denna tidning varje vecka.Den är så befriande fri från skvaller och har istället... intressanta artiklar om allt mellan himmel och jord.Fakta om nöjesprofiler från förr och nu, natur,geografi och läsarnas egna bidrag i form av foton,noveller och minnen.m.m..Att det finns en så här religiöst och politiskt oberoende tidning med fakta och underhållning i lätt tillgängligt format tycker jag är unikt.Personligen är jag också road av hjärngympan korsorden ger;-)läsa mer
Ann-Christine Eriksson
Ann-Christine Eriksson
2018-02-14T13:03:30+0000
En mycket bra tidning!
Ronny W-vik
Ronny W-vik
2018-01-18T08:28:20+0000
Undebar tidning är 33 år men tycker den är intressant
Ingrid Eriksson
Ingrid Eriksson
2017-12-01T10:04:49+0000
Har haft den för flera år sen ..tycker jättemycket om denna härliga tidning..lite nostalgi i den sååå Härligt!!!
Christina Lind
Christina Lind
2017-10-12T09:33:02+0000
Verkligen ett guldkorn. Mycket spännande och intressant läsning blandat med recept och korsord!
Monkan Melek Chanovian
Monkan Melek Chanovian
2017-10-06T17:30:13+0000
Underbar tidning med mycket nostalgi
Bodil Widén
Bodil Widén
2017-10-02T16:51:16+0000
Tompa Hildorsson
Tompa Hildorsson
2017-09-29T15:01:05+0000
Mycket bra tidning med intressant innehåll. Den borde finnas i alla familjer som kontrast till kvällstidningarnas... sensationsjournalistik. Bara det att den är politiskt och religiöst neutral talar för kvalité. Och vilken tidning kan mäta sig mot Kvällsstunden som startades redan 1938 och alltså fyller 80 år nästa år. Klar favorit!läsa mer
Cherstin Juhlin
Cherstin Juhlin
2016-05-03T08:56:21+0000
En spännande veckotidning som min 92-åriga mor gillar skarpt. Jag prenumererar på den, och där finns mycket... läsvärt från förr. Reportage om gamla sångare o skådisar, noveller, följetonger, korsord, roliga historier, mat- och bakrecept, Köp o Sälj, kontaktannonser, insändare m.m. ingen reklam.läsa mer
Anitha Säll
Anitha Säll
2016-04-28T14:46:56+0000
Läs alla recensioner

Lyssna på Radio Viking här! Klicka på radion för att starta!

radioRV7