Hur vore det att hitta släkt längst upp i norra Kanada vid Ishavet? Det har far och son från norrlandssläkten Norberg gjort. En film förbereds om släktträffen.
Sonen Fredrik skriver nu på en bok om hur han fann sin pälsjägarsläkt i det lilla samhället Kugluktuk. Pappan Lars- Erik var också med på resan dit. En svenska boende i Kanada förbereder en film om mötet.
Kugluktuk ligger längst upp i norr på Kanadas fastland. När man lämnar samhället kan man ta sig ut på det kalla havet. Därefter vidtar en lång resa förbi ett antal stora och små öar. Sedan är man uppe vid Nordpolen.
I släkten Norberg har det ofta berättas om Fredrik Norbergs farfars fars bror, som for till Kanada – men aldrig återkom.
Alfred och hans bror Petter Norberg växte upp under fattiga förhållanden i slutet av 1800-talet. Alfred stannade kvar hemma i Härnösand, men när Petter var 15 år gick han till sjöss. Han fick höra talas om att det hittats guld i Australien och for dit.
Svensken bildade familj
Så småningom kom Petter Norberg ut i Kanadas vildmark. Han bildade familj och fick tre barn.
Någon gång vid början av 1930-talet ska det ha funnits en artikel i Stockholms Dagblad om den svenske äventyrarens liv. Ja, den kvarvarande släkten i Sverige berättade då och då om Petter Norberg.
Så fick Fredrik för några år sedan för sig att han skulle ta reda på mer om farfars fars brors liv.
Han hittade en bok som sjöfartshistorikern Lennart von Post i Härnösand skrivit om utvandraren.
Via Google fanns vissa uppgifter att få. Dessutom hade en släktforskare med efternamnet Norberg forskat om släkten Norberg i Kanada, tills hon upptäckte att det var fel släkt Norberg som hon var inne på. Uppgifterna överläts till Fredrik Norberg.
Samtidigt på andra sidan Atlanten, på andra sidan av den nordamerikanska kontinenten, i Vancouver, har den svenska dokumentärfilmaren Eva Wunderman forskat om Petter Norbergs liv. Av en slump hade Eva Wunderman också fått läsa von Posts bok och fascinerats av detta svenska levnadsöde.
Möttes i Kanada
Våren 2016 möttes Eva Wunderman samt Fredrik och Lars-Erik.
De flög först till den stora staden Edmonton, ett stycke norr om gränsen till USA, och sedan vidare långt upp mot norr. För att få en uppfattning om avstånden kan det nämnas att det tog drygt fyra timmar med ett mindre flygplan att komma fram till Kugluktuk. Där mötte norbergarna sin släkting Edna Elias, som är barnbarns barn till Petter Norberg och hans hustru Dora.
Förr kallades folket där eskimåer, nu är den moderna benämningen inuiter.
– Det bor drygt 1 100 personer i Kugluktuk. Vi kan säkert räkna släktskap till närmare ett 70-tal av byborna. Vi hann nog prata med 25–30 av våra släktingar och förklara varför vi kommit, berättar Fredrik Norberg.
Ytterligare ett 70-tal släktingar finns spridda i Kanada.
Både Fredrik och hans far är verksamma i IT-branschen. Det blev en verklig omställning för dem att från vår moderna civilisation komma ut i islandskapet. Det var minus 25 när de var där i april. Det går att handla proviant i samhället, men det är dyrt. Så byborna lever till stor del på självhushållning. De fångar renar, äter köttet och klär sig i renens päls. Norbergarna var med ut på fiske på isen. De var också med då säl jagades.
Klipp från filmen kan ses
Detta får man se i dokumentärfilmen. Den som är nyfiken kan redan nu se ett klipp från filmen på Eva Wundermans hemsida. Filmen heter Edna´s Bloodline.
Det är erkänt svårt att släktforska om svenskar som utvandrade till Kanada och blev pälsjägare. Det fanns ju inga personnummer ute i vildmarken. Och det fanns få myndighetspersoner som höll kontroll på invånarna.
Men Petter Norberg har lämnat vissa spår efter sig. Det finns kvitton på vad han sålde till pälsuppköparna.
Han såg till att den första handelsstationen, den då mest nordliga handelsstationen för företaget Hudson Bay, öppnades där uppe. Han räddade en dansk forskningsexpedition. Han var den andre som lyckades segla genom Nordvästpassagen. Han hittade kvarlevorna efter en annan nordlig expedition.
Den svenske invandraren hade gjort så många avtryck i den kanadensiska historien att det intresserade svenskan Eva Wunderman. Hon kom till Kanada redan 1981.
Via olika arbeten – hon drev bland annat en butik med svenskt hantverk – kom hon till den kanadensiska radion. Därefter kom hon in på filmandet.
Två av hennes filmer har visats i svensk tv. Den ena handlar om hur amerikaner och japaner försonas efter andra världskriget, den andra om konstgjord narkotika.
Visas kanske 2017
Filmen om svenskarna som hittar sin släkt i Kanada ska snart vara färdigklippt. Trolig visning blir i SVT under 2017.
Eva Wunderman filmade för något år sedan när Edna Elias via sin dator och skype kunde knyta de första kontakterna med sina svenska släktingar. Edna Elias är inte helt okänd i norra Kanada, då hon varit regeringens representant i territoriet Nunavut, där byn Kugluktuk ligger.
Och Edna Elias har nu också varit på besök i Sverige. Eva Wunderman filmade när Edna deltog i midsommarfirandet i Härnösand sommaren 2016. Film Västernorrland har gett ett visst stöd till projektet.
En del av filmen behandlar när Norbergarna ger sig ut på floden Coppermine River. Det blir rörande ögonblick då de kommer fram till Bloody Falls och minns sin släkting. Man tror det var vid dessa vattenfall som Petter Norberg omkom. Hans kanot hittades där, men aldrig kroppen.
Fredrik Norbergs farfars fars bror var född 1876. Då han försvann var han 58 år, men han är ännu hågkommen av sin släkt i Sverige och Kanada. Två mindre öar bär hans namn i Ishavet. Norbergsislands är också namnet på den internetsida där Fredrik berättar om Petter Norberg.
Lars Sönnergren