Ann-Britt Ryd Pettersson började sin journalistkarriär som sommarvikarie på Bärgslagsbladet i Köping, nu nästan 40 år senare jobbar hon på SVT Nyheter. Foto: SVT
Hon utmanade gubbarna på tv-sporten
Dela på facebook
Dela på Facebook

Ann-Britt Ryd Pettersson fyllde 67 år i våras, men arbetar vidare på Aktuellt, eller rättare sagt SVT Nyheter Direkt. Sedan 2017 är Ann-Britt på den redaktion, som gör nyheter för webben, men som också sänder i tv när det händer stora saker. 

 

Där har vi de senaste åren sett henne bland annat kring presidentvalet i USA, och i samband med Folkhälsomyndighetens presskonferenser. 

– Jag tycker fortfarande det är roligt och spännande och när chefen frågade om jag ville jobba ett tag till så tvekade jag inte. Men jag vet att det inte blir så länge till, kanske till nästa sommar.

Ann-Britt har under alla år hängt med i den tekniska utvecklingen inom tv, och förändringarna har varit enorma under de drygt 40 år som hon arbetat med tv. 

När hon började hade hon tre personer med sig på reportage, en fotograf, en ljudtekniker och en elektriker. Filmen skulle framkallas och redigeras och enorma länkmaster användes för att skicka bilderna från en stad till en annan. I dag använder reportrarna ofta sin egen mobiltelefon för att filma och skicka direktbilder över hela världen. 

Ann-Britt blir glad och säger ja direkt till att bli intervjuad av Kvällsstunden.

– Det är en tidning jag känner väl och växte upp med på landet utanför Köping. 

Som barn ville hon bli läkare, men när hon träffade en person som arbetade på lokaltidningen Bärgslagsbladet i Köping, eller ”Bärsingen” som alla säger i stan, tyckte hon det verkade spännande.

Efter sommarjobb där blev det Journalisthögskolan i Stockholm, då hon  praktiserade på radions Eko-redaktion.

– Jag gillade radion och när jag var klar skulle precis lokalradion sjösättas i hela Sverige. Jag hamnade i Blekinge och Karlskrona, där de flesta lyssnarna älskade oss, då det inte hade funnits någon lokal radioverksamhet där tidigare. 

Men de fanns också blekingar, som tyckte att Ann-Britt och andra hade fel dialekt. Det mesta betraktades som ”stockholmska”.

 

Väl mottagen på tv-sporten

Därefter blev Ann-Britt värvad av redaktionschefen Ragnar Dahlberg på Östnytt i Norrköping, som blev första arbetsplatsen på tv.

– Jag trivdes där, men ganska snart fick jag tips om att Tv-sporten sökte en kvinnlig medarbetare. Sven ”Plex” Pettersson var drivande för att få in kvinnor, och fortfarande finns det folk som tror att jag är hans dotter.

Tjänsten fick enormt många sökande, men de flesta hade ingen erfarenhet av journalistik. 

– Jag blev väl mottagen på redaktionen och av de flesta tittarna. Men som alltid fanns det några elaka, några som inte tyckte att kvinnor skulle vara programledare för Sportnytt. 

Ann-Britt blev reporter och programledare. Tyvärr dröjde det många år innan kvinnor fick chansen att kommentera direktsänd idrott.  

Kanske var Ann-Britt den första kvinnan som kommenterade en direktsändning i tv från ett stort mästerskap.

– Mitt i natten ringde chefen Åke Ivarsson och sa att jag måste komma in för att kommentera VM i simning, som pågick i Ecuador. En kollega hade blivit sjuk. Jag svarade att jag inte kunde kommentera. Men han sa att jag måste.

 

Ställer upp i intervjuer

Ann-Britt hade däremot koll på simmarna och ringde vidare på natten till en expert som hjälpte henne. 

I motsats till många andra tvkändisar har hon inte heller varit rädd för att ställa upp i intervjuer för dags- och veckotidningar. 

– Vi journalister kräver ständigt att alla andra ska ställa upp på intervjuer. Därför har jag ställt upp när kollegor har frågat. Jag har kanske inte alltid insett vad det innebär. Det har blivit en del chockerande löpsedlar, speciellt om mina sjukdomar. Men det mesta som skrivits har varit riktigt.

 

Allvarligt sjuk

I samma veva som Ann-Britt började på Tv-sporten fick hon ont i en vrist. 

Hon trodde det var en stukning, men det visade sig vara en allvarlig reumatisk sjukdom, kallad Reiters syndrom. Sjukdomen har inneburit mycket smärta och många sjukdomsperioder. Ann-Britt har stelopererat både en vrist och en handled och bytt ut en höft. Hon har också haft cancer i tunntarmen och levern som hon blivit fri från.

Efter några år på Tv-sporten tyckte Ann-Britt att hon saknade samhällsjournalistiken och när Lars Orup skulle gå i pension hörde Aktuellt av sig. Hon tog chansen och har blivit kvar där i lite olika roller. Förutom programledare och reporter på hemmaplan har hon gjort reportageresor över hela världen.

– Jag var utbytesstudent i USA när jag var 17, och har haft ett speciellt intresse för landet. Dit har jag rest ett otal gånger.

Vid ett tillfälle blev hon erbjuden en korrespondentjänst
i USA. Men just då passade det inte på grund av att hon hade små barn. 

Och resorna till USA fortsätter. Ann-Britt och hennes man Björn har två söner, Johan, 31 år, och Jacob, 28, som både åkte till USA för att gå på college och spela ishockey. För Johan kunde ishockeykarriären nått riktigt långt. Efter college fortsatte Johan som professionell hockeyspelare i farmarligorna i tre år. 

En sommar fick han erbjudande från Philadelphia Flyers om att komma till en sommarcamp och kvalificering till NHL. Men precis då utbröt den stora konflikten mellan klubbarna och spelarna och hela säsongen ställdes in. 

– Killarna har blivit kvar där, träffat amerikanska flickor och fått bra jobb. Johan är gift och har en tvåårig son som heter Henry.  Skönt att pandemin har avtagit och att vi nu kan åka till USA igen. Men det är klart att man ibland tycker de bor långt borta.

Ann-Britt Ryd Pettersson glädjer sig åt att hon har bonussonen Viktor och hans söner Gustaf 10 år och Oscar, 7, att ta hand om i Stockholm – när så småningom tv-jobbet avslutas. 

 

Mats Taxén

Vill du läsa den här artikeln i sin helhet och samtidigt få tillgång till många andra intressanta artiklar, matrecept, pyssel, följetonger med mera? Då kan du ladda ner hela numret som e-tidning härifrån.

Dela på facebook
Dela på Facebook

INFORMATION MED ANLEDNING AV CORONA

Kvällsstundens redaktion arbetar just nu med begränsad bemanning och under denna coronaperiod kan det tidvis vara lite svårare att komma i kontakt med oss. Vi hoppas på din förståelse.

 

Telefon:
021-19 04 15

 

Mejla kundtjänst: Klicka här

 

Post:
Kvällsstunden
Box 1080
721 27 Västerås

 

Kvällsstunden och kvallsstunden.se ägs och ges ut av Tidningshuset Kvällsstunden AB. Ansvarig utgivare: Marc Löfgren. Alla kontaktuppgifter till redaktionen hittar du här.

Nyhetsbrevet

Vill du ha information, erbjudanden och rabatter från Kvällsstunden?

Prenumerera på nyhetsbrevet!

När du registrerar dig på Nyhetsbrevet samtycker du till att få exempelvis erbjudanden, rabatter och allmän information från Kvällsstunden via e-post. Du kan när som helst säga ifrån din prenumeration på nyhetsbrevet om du inte längre vill ha det.

Dela på facebook
Dela Kvällsstunden!
5/5
Kvällsstunden
5.0
Based on 32 reviews
drivs av Facebook
Gunilla Segerlund
Gunilla Segerlund
2021-11-13T14:29:34+0000
Bra,intressant läsning,fina bilder, brett utbud och trevliga romaner. Min tidning skickar jag vidare till några... pensionärer som inte har råd att köpa egna tidningar, så den är välläst. Skriver också av en del äldre recept som glömts bort idag. Bra. Tack för en mycket bra tidning.läsa mer
Marie-Louice Börjesson
Marie-Louice Börjesson
2021-03-07T13:11:44+0000
Bra reportage som sträcker sig inom alla kategorier.Ur historisk synpunkt, Fantastisk. Inga lögner bara fakta.Man... blir harmonisk bara av att veta att den återkommer 1 ggr/vecka! ❤️Tack även för era klurigheter såsom bl.a korsorden.läsa mer
Britt Gustafsson
Britt Gustafsson
2020-11-10T17:46:32+0000
Den innehåller mycket intressanta reportage
Ulf Löfström
Ulf Löfström
2020-10-22T22:34:16+0000
En bra tidning, sprider inte lögner som kvällstidningarna, berättar fina historier o reportage om det som hänt.
Nils Dahlgren
Nils Dahlgren
2020-10-21T15:25:27+0000
I stort sett allting, utom en del gnällspikar på "insändarsidorna"! En utomordentligt bra tidning. Intressant,... underhållande, bildande!😊😃läsa mer
Janne Ek
Janne Ek
2020-09-22T07:33:25+0000
Bra och intressant läsning, allmänbildande
Alf Ahlstedt
Alf Ahlstedt
2020-05-08T07:14:51+0000
Staffan Kvist
Staffan Kvist
2020-04-02T13:17:31+0000
Att läsa reportagen är så spännande
Inga-Lisa Gustavsson
Inga-Lisa Gustavsson
2020-01-16T18:53:48+0000
Många fina reportage om olika orter i Sverige, dessutom gammaldags romaner och noveller.
Inga-Britt Gustafsson
Inga-Britt Gustafsson
2019-11-04T15:50:33+0000
Intressanta artiklar, både historiska och i realtid. Rogivande, avstressande läsning. Gillar den lite gammeldags... känslan, både namnet och typsnittet känns trevligt. Har fått vänner att både prova tidningen och bli prenumeranter 🙂läsa mer
Bertil Berg
Bertil Berg
2019-10-06T08:29:07+0000
Bra reportage, blandat historiskt & nutid
Rune Ljungströmmer
Rune Ljungströmmer
2019-07-10T17:05:05+0000
Mycket läsning för mycket lite pengar, delar med grannen dessutom😍
Sune Hedström
Sune Hedström
2019-05-01T07:17:40+0000
Reportage om intressanta personer från förr.
Gun-Britt Wittgren
Gun-Britt Wittgren
2019-04-09T13:45:46+0000
Mycket att läsa både dåtid och nutid
Kent Eriksson
Kent Eriksson
2019-04-04T20:06:00+0000
En allmänbildande tidning med intressanta artiklar om vår historia, kultur, natur och nöjesprofiler. Finurliga korsord... och lärorika teman om våra landskap. Alltid överraskande texter. Lär känna Sverige, läs Kvällsstunden. Skönt befriat från kändistrams, latte-eufori och hälsofrälsning 😎läsa mer
Jonny Lundström
Jonny Lundström
2019-03-31T19:20:30+0000
Tycker att mycket är bra med Kvällsstunden. Främst Noveller och "Läsarnas egna berättelser" Även kul att läsa om... Skådespelare och artister. Korsordet är bra. Helt enkelt en mångsidig tidning.läsa mer
John Tjörngren
John Tjörngren
2019-02-23T17:02:42+0000
Många intressanta artiklar !
Conny Herbertsson
Conny Herbertsson
2019-01-15T16:01:15+0000
Mycket innehållsrik,läsvärd i högsta grad.
Monica Werner
Monica Werner
2019-01-01T22:48:09+0000
Att det är en riktig papperstidning som vi faktiskt inte upptäckt förrän vi själva nått 80-årssträcket. Längtar efter... den då det är mycket att läsa för oss bägge två.God fortsättning på 2019 från två som tänker hänga medläsa mer
Sölve Dahlberg
Sölve Dahlberg
2018-12-08T20:56:49+0000
Jag trivs med Kvällstunden.Det är blandat i den.För var och en.
Lasseman Svensson
Lasseman Svensson
2018-10-15T20:09:11+0000
Jag är 67 år inne på mitt snart 68:tionde år och är inte allt för gammalmodig, jag gillar Kvällsstunden och finner ro i... att bläddra i denna tidning. Som sagt det är trevligt att bläddra i en riktig tidning i denna digitaliserade värld.läsa mer
Christina Ögrim
Christina Ögrim
2018-05-16T13:42:08+0000
ETT STORT JUBILEUMSGRATTIS till Kvällsstunden 80 år!Jag förstår verkligen varför ni finns kvar efter 80 år.Det är en... tidning som jag läser med förtjusning och förväntan. Tittar ivrigt och längtansfullt efter brevbäraren varje tisdag.Älskar er traditionella och lättlästa layout. Modernisera för allt i världen ingenting! Njutningen av att läsa en äkta papperstidning i behändigt format - HELT UTAN ANNONSER - är ovärderlig.Era artiklar och reportage är alltid intressanta och läsvärda. Många gånger om celebriteter från förr i tiden, och som verkligen behöver dras fram ur glömskan. Det blir för mig en nostalgitripp down the memory lane.Er digitala service gör det enkelt, bekvämt - och gratis - att lämna tävlingssvar. Sedan är det bara att ivrigt invänta lottvinsterna. Dessutom är det perfekt storlek på korsordsrutorna, så texten blir lättläst för en starropererad.Nu i vecka 20 har Kvällsstunden dessutom förärat mig med en helsida om "Rännstensungen från Götgatan 83". Det har gjort mig alldeles varm om hjärtat och oerhört stolt och glad. Då kan jag inte göra annat än att ge Kvällsstunden FEM SKINANDE GULDSTJÄRNORläsa mer
Kenneth Falk
Kenneth Falk
2018-04-24T15:45:54+0000
Några tycker att tidningens framtoning är gammalmodig, jag tycker det är en styrka. Att i denna digitaliserade värld få... hålla i en papperstidning som påminner om tidningarna som fanns när jag växte upp är en lisa för själen, för även om man hänger med något så när i det moderna mediabruset så känner man sig ganska vilsen ibland. Så snälla, vik inte av från Era traditioner. Dessutom gillar jag den redaktionella texten och dess innehållläsa mer
Ingrid Sjödin-Lindström
Ingrid Sjödin-Lindström
2018-02-18T13:34:30+0000
Mysig tidning, gillar Sverige-resan; vad finns i våra olika landskap.Gunillas kök och stök, bra maträtter och bak,... inte så komplicerade.Lagom svåra korsord och finurliga Naturfrågor.Sport, nöjes m fl profiler som blir roliga att minnas.Hela tidningen läsvärd.Hälsar Ingrid i Västerbotten.läsa mer
Birgitta Nilsson
Birgitta Nilsson
2018-02-15T10:55:49+0000
Jag ser fram mot att få denna tidning varje vecka.Den är så befriande fri från skvaller och har istället intressanta... artiklar om allt mellan himmel och jord.Fakta om nöjesprofiler från förr och nu, natur,geografi och läsarnas egna bidrag i form av foton,noveller och minnen.m.m..Att det finns en så här religiöst och politiskt oberoende tidning med fakta och underhållning i lätt tillgängligt format tycker jag är unikt.Personligen är jag också road av hjärngympan korsorden ger;-)läsa mer
Ann Christine Eriksson
Ann Christine Eriksson
2018-02-14T13:03:30+0000
En mycket bra tidning!
Ronny W-vik
Ronny W-vik
2018-01-18T08:28:20+0000
Undebar tidning är 33 år men tycker den är intressant
Ingrid Eriksson
Ingrid Eriksson
2017-12-01T10:04:49+0000
Har haft den för flera år sen ..tycker jättemycket om denna härliga tidning..lite nostalgi i den sååå Härligt!!!
Christina Lind
Christina Lind
2017-10-12T09:33:02+0000
Verkligen ett guldkorn. Mycket spännande och intressant läsning blandat med recept och korsord!
Bodil Widén
Bodil Widén
2017-10-02T16:51:16+0000
Cherstin Juhlin
Cherstin Juhlin
2016-05-03T08:56:21+0000
En spännande veckotidning som min 92-åriga mor gillar skarpt. Jag prenumererar på den, och där finns mycket läsvärt... från förr. Reportage om gamla sångare o skådisar, noveller, följetonger, korsord, roliga historier, mat- och bakrecept, Köp o Sälj, kontaktannonser, insändare m.m. ingen reklam.läsa mer
Anitha Säll
Anitha Säll
2016-04-28T14:46:56+0000
Läs alla recensioner

Lyssna på Radio Viking här! Klicka på radion för att starta!

radioRV7