Ingefära är en 5 000 år gammal krydda. Växtens rot är känd för sin kulinariska användning och för sina många medicinska egenskaper.
Ingefärsväxten blir omkring 1,5 meter hög med blad och gulgröna eller purpurfärgade blommor. De knotiga och ringlande rötterna ligger nära jordytan och har en skarp kryddig smak, som kan variera beroende på växtplats och sort. Ingefäran odlas i alla tropiska regioner på vår jord.
Som krydda och smakförhöjare är den känd i alla världsdelar, kanske speciellt i maträtter från Mellanöstern och i de asiatiska köken i Indien och Kina där man odlat växten i flera tusen år. Riktigt varifrån ingefära härstammar är höljt i dunkel. Den förste europé som såg växten lär vara upptäcktsresande Marco Polo, (1254–1324). Troligen var det på hans upptäcktsresa till Kina.
Kanske hade han ingefära med sig i fickan och förde den vidare till länderna i Sydostasien, bland annat Filippinerna, Malaysia och Indonesien, när han – efter 24 år i Asien i slutet av 1200-talet – reste tillbaka sjövägen till hemstaden Venedig förbi Sumatra, Indien och Sri Lanka. I dessa och många av Sydostasiens länder är ingefära flitigt använd som smakförhöjare.
Venedig kryddcentrum
Å andra sidan påstås ingefära växa vild i Indonesien sedan långt före vår tideräkning, och både Indien och Kina hävdar att de odlat den sedan flera tusen år.
Längs sidenvägen transporterade kamelkaravaner exotiska kryddor med avlägset ursprung till Mellanöstern och vidare till marknadsplatser i Afrika och Europa. Araberna hade mer eller mindre monopol på kryddhandeln.
Det kan ha varit Marco Polo som tog just ingefäran till Europa … Venedig var på den här tiden en förnämlig handelsstad vid Adriatiska havet, och ett centrum för kryddhandeln med Asien.
Krydda till vinet
På 1200-talet i Sverige använde man ingefära som ingrediens i olika maträtter. För att hedra helgonet Heliga Birgittas fader, som var lagman i Uppsala, hölls ett stort gravöl – ett kalas – där borden dignade av maträtter, och det ska ha använts 2 ½ pund (drygt ett kilo, reds.anm.) ingefära påstås det.
På 1500-talet var det populärt att dricka kryddat vin, eftersom det ansågs hälsobringande. Gustav Vasa tog hem viner från södra Europa och tyckte mycket om ”klaret”, en blandning av rhenvin, kryddat med bland annat honung, kanel, nejlikor, kardemumma och ingefära.
Smärtstillande
Ingefära har använts inom folkmedicinen i flera tusen år. Den har smärtstillande och antiinflammatoriska egenskaper, innehåller vitaminerna A, B C och E, och viktiga mineraler, bland annat magnesium, kalium, järn och fosfor.
Genom att ingefära ger immunförsvaret en extra knuff förhindras många sjukdomstillstånd, påstås det. Listan över sjukdomar och åkommor som ingefära lär bota, eller i alla fall lindra, är lång.
Förutom att förebygga eller mildra en del matsmältningsproblem, (vilket faktiskt fungerar ganska bra, liksom att te, ingefära och honung hjälper vid förkylning), ska den hjälpa vid olika smärttillstånd som muskelsmärtor, huvudvärk, tandvärk, kräkningar, förstoppning, diarré och sjösjuka för att nämna några sjukligheter.
På nätet finns det gott om kosttillskott, kapslar, piller, pulver och drycker med ingefära som påstås kurera och förhindra allehanda krämpor och sjukdomar.
I en del asiatiska länder var man, i alla fall förr i tiden, övertygad om att ingefära var ett afrodisiakum som skulle ge ökad lust.
Bo E. Rosén
Nyfiken på Kvällsstunden?
Mest besökta
Telefon: 021-19 04 15
Mejla kundtjänst: Klicka här
Post:
Kvällsstunden
Klockartorpsgatan 14
723 44 Västerås
Kvällsstunden och kvallsstunden.se ägs och ges ut av Tidningshuset Kvällsstunden AB. Ansvarig utgivare: Agnetha Brolin. Alla kontaktuppgifter till redaktionen hittar du här.
Om du har en minut över så skulle vi verkligen uppskatta om du ville lämna ett omdöme om Tidningen Kvällsstunden på vår facebook eller Google. Klicka bara på någon av knapparna nedan.Tack!
Ur... historisk synpunkt, Fantastisk.
Inga lögner bara fakta.
Man blir harmonisk bara av att veta att den återkommer 1 ggr/vecka! ❤️
Tack även för era klurigheter såsom bl.a korsorden.läs mer
Som sagt det är trevligt att bläddra i en riktig tidning i denna digitaliserade värld.läs mer
Jag... förstår verkligen varför ni finns kvar efter 80 år.
Det är en tidning som jag läser med förtjusning och förväntan. Tittar ivrigt och längtansfullt efter brevbäraren varje tisdag.
Älskar er traditionella och lättlästa layout. Modernisera för allt i världen ingenting! Njutningen av att läsa en äkta papperstidning i behändigt format - HELT UTAN ANNONSER - är ovärderlig.
Era artiklar och reportage är alltid intressanta och läsvärda. Många gånger om celebriteter från förr i tiden, och som verkligen behöver dras fram ur glömskan. Det blir för mig en nostalgitripp down the memory lane.
Er digitala service gör det enkelt, bekvämt - och gratis - att lämna tävlingssvar. Sedan är det bara att ivrigt invänta lottvinsterna. Dessutom är det perfekt storlek på korsordsrutorna, så texten blir lättläst för en starropererad.
Nu i vecka 20 har Kvällsstunden dessutom förärat mig med en helsida om "Rännstensungen från Götgatan 83". Det har gjort mig alldeles varm om hjärtat och oerhört stolt och glad. Då kan jag inte göra annat än att ge Kvällsstunden
FEM SKINANDE GULDSTJÄRNORläs mer
Gunillas kök och stök, bra maträtter och bak, inte så komplicerade.
Lagom svåra korsord och finurliga Naturfrågor.
Sport, nöjes m fl profiler som blir roliga att minnas.
Hela tidningen läsvärd.
Hälsar Ingrid i Västerbotten.läs mer
Nyhetsbrevet
Vill du ha information, erbjudanden och rabatter från Kvällsstunden?
Prenumerera på nyhetsbrevet!
När du registrerar dig på Nyhetsbrevet samtycker du till att få exempelvis erbjudanden, rabatter och allmän information från Kvällsstunden via e-post. Du kan när som helst säga ifrån din prenumeration på nyhetsbrevet om du inte längre vill ha det.
Lyssna på Radio Viking här! Klicka på radion för att starta!