De flesta känner igen kabblekan där den lyser klart gul
i dikeskanterna bland torrt fjolårsgräs. Den har inte så stor konkurrens tidigt på våren. Möjligen kan en och annan tussilago tävla om uppmärksamheten.
Senare på våren händer så mycket annat att den blir mer eller mindre bortglömd, men under några veckor lyser den upp en litet brungrå värld sedan snön har försvunnit.
Kabblekan tillhör ranunkelfamiljen och den fick av Carl von Linné 1753 det latinska namnet Caltha palustris. Enligt en engelsk handbok härstammar namnet Caltha från grekiskan och betyder ”bägare” vilket då skulle syfta på blommans form. Det latinska palustris kan översättas med ”från kärret” och säger alltså något om växtens livsmiljö.
Blommar när göken gal
Kabblekan är en flerårig ört som kan bli ett par decimeter hög. Stjälken är tjock och saftig. Ofta är den något nedliggande till växtsättet där den växer på fuktig mark. Bladen är glänsande mörkgröna. De gula blommorna liknar släktingen smörblomman men är betydligt större.
Den är vanlig i hela landet. Enligt Linné blommar den då göken gal och mörten leker. Kabblekans frön har flytvävnad vilket ger en effektiv fröspridning när den växer vid vatten.
Hela växten anses vara giftig. Förr lade man trots detta in blomknopparna som kapris med salt och ättika. Det uppges i litteraturen att de är något skarpa i smaken.
Enligt giftinformationscentralen innehåller växten ämnen som har irriterande egenskaper och kan ge sveda i mun och dessutom magbesvär vid förtäring.
Ett av alla de lokala namn som nämns är klådblomster vilket då skulle kunna härröra från blommans hudirriterande egenskaper.
Inget för djuren
Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) har litet mer omfattande information om växtens giftighet. Om man besöker SVA:s hemsida, ser man att den anses vara en mycket giftig växt för djur.
Kabblekan är känd för att vara giftig för hästar och nötkreatur. Trots att den smakar bittert kan djur utveckla smak för den.
Förutom irritation av slemhinnor kan den påverka centrala nervsystemet. Dödsfall är sällsynta.
På hemsidan kan man också få reda på vilka giftiga ämnen som finns i kabblekan. Den förlorar sina giftiga egenskaper när den torkas.
Man ser ofta marker med blommande smörblommor som får stå orörda av de betande djuren, så i normala fall undviker djur giftiga växter.
Kanske vanskligt att prova
Något motstridiga uppgifter finns i brittisk och holländsk litteratur där det hävdas att unga blad och knoppar av kabbleka är ätliga tidigt på våren när de kokas, men giftiga i rått tillstånd. Man sänker ner bladen och knopparna i kokande vatten tills de är knappt mjuka och skurna i bitar äter man dem sedan lätt saltade med smör och ättika.
Om man blir sugen på att smaka en vårprimör, ska man kanske ändå välja en annan som inte omgärdas av ett lika tveksamt rykte.
Karl-Olof Hallman
Kan orsaka eksem
Carl von Linné (till vänster) gav kabblekan dess latinska namn, Caltha palustris år 1753.
Ibland hör man sägas att kabblekan framkallar vårtor, men det finns inga bevis för att så skulle vara fallet. Troligen är det en skröna som spridits för att avskräcka barn från lek vid vatten.
Däremot kan kabbleka, liksom många andra smörblommeväxter, ge eksem.
Nyfiken på Kvällsstunden?
Mest besökta
Telefon: 021-19 04 15
Mejla kundtjänst: Klicka här
Post:
Kvällsstunden
Klockartorpsgatan 14
723 44 Västerås
Kvällsstunden och kvallsstunden.se ägs och ges ut av Tidningshuset Kvällsstunden AB. Ansvarig utgivare: Agnetha Brolin. Alla kontaktuppgifter till redaktionen hittar du här.
Om du har en minut över så skulle vi verkligen uppskatta om du ville lämna ett omdöme om Tidningen Kvällsstunden på vår facebook eller Google. Klicka bara på någon av knapparna nedan.Tack!
Ur... historisk synpunkt, Fantastisk.
Inga lögner bara fakta.
Man blir harmonisk bara av att veta att den återkommer 1 ggr/vecka! ❤️
Tack även för era klurigheter såsom bl.a korsorden.läs mer
Som sagt det är trevligt att bläddra i en riktig tidning i denna digitaliserade värld.läs mer
Jag... förstår verkligen varför ni finns kvar efter 80 år.
Det är en tidning som jag läser med förtjusning och förväntan. Tittar ivrigt och längtansfullt efter brevbäraren varje tisdag.
Älskar er traditionella och lättlästa layout. Modernisera för allt i världen ingenting! Njutningen av att läsa en äkta papperstidning i behändigt format - HELT UTAN ANNONSER - är ovärderlig.
Era artiklar och reportage är alltid intressanta och läsvärda. Många gånger om celebriteter från förr i tiden, och som verkligen behöver dras fram ur glömskan. Det blir för mig en nostalgitripp down the memory lane.
Er digitala service gör det enkelt, bekvämt - och gratis - att lämna tävlingssvar. Sedan är det bara att ivrigt invänta lottvinsterna. Dessutom är det perfekt storlek på korsordsrutorna, så texten blir lättläst för en starropererad.
Nu i vecka 20 har Kvällsstunden dessutom förärat mig med en helsida om "Rännstensungen från Götgatan 83". Det har gjort mig alldeles varm om hjärtat och oerhört stolt och glad. Då kan jag inte göra annat än att ge Kvällsstunden
FEM SKINANDE GULDSTJÄRNORläs mer
Gunillas kök och stök, bra maträtter och bak, inte så komplicerade.
Lagom svåra korsord och finurliga Naturfrågor.
Sport, nöjes m fl profiler som blir roliga att minnas.
Hela tidningen läsvärd.
Hälsar Ingrid i Västerbotten.läs mer
Nyhetsbrevet
Vill du ha information, erbjudanden och rabatter från Kvällsstunden?
Prenumerera på nyhetsbrevet!
När du registrerar dig på Nyhetsbrevet samtycker du till att få exempelvis erbjudanden, rabatter och allmän information från Kvällsstunden via e-post. Du kan när som helst säga ifrån din prenumeration på nyhetsbrevet om du inte längre vill ha det.
Lyssna på Radio Viking här! Klicka på radion för att starta!