Kalle Sändare i inspelningstagen i april 1983. Bakom namnet döljer sig Carl-Axel Thernberg. Foto: Sjöberg bildbyrå
Kalle Sändare – mästare på lur i luren
Dela på facebook
Dela på Facebook
Dela på email
Skicka som e-post

1965 tog Kalle Sändare klivet in i den svenska kulturhistorien med sin LP-skiva ”Kalle Sändare tager ett nummer”. Plattan var något så udda som en samling busringningar, alla framförda med det artiga tonfall som blev Kalle Sändares signum och som gjorde honom till den störste i sitt slag. 

 

Stundvis har det ryktats att Kalle Sändare föddes i en telefonkiosk på Hisingen i Göteborg. Även om det är ett rykte som Kalle Sändare sannolikt uppskattade humorn i är det dock inte sant. Han föddes som Carl-Axel Thernberg i stadsdelen Haga i Göteborg. Innan han fann sin plats i nöjesbranschen verkade han som bland annat chaufför, dörrvakt, förrådsarbetare och linjearbetare på dåvarande Televerket.

På 1950-talet började Carl-Axel spela kontrabas i jazzbandet Bo Richters orkester. Orkestern var hemmahörande i Göteborg men reste då och då på turné i landet. När turnébussen var inlämnad på reparation, vilket ofta hände, roade han sig med att busringa och spela in samtalen på rullbandspelare. Hans allra första samtal, Kartonger till salu, kom att cirkulera ett bra tag i musikerkretsar innan det till sist gavs ut på hans första LP-skiva, Kalle Sändare tager ett nummer 1965. 

Kalle Sändare var skicklig på att driva med människor och han improviserade vilt och lekte med orden på ett sätt som fick många uppringda att stamma och försiktigt undra vad han egentligen menade. Samtalen var inte i första hand uppbyggda kring en uttänkt poäng, utan var till stor del improviserade och utvecklades i samspel med den uppringda personen. 

 

Hövlig och vänlig

Humorn byggde på missförstånd, men också på viljan att förstå och försöka förklara. Kalle Sändares nonsensspråk , med absurda obegripliga uttryck som ”Komma och kosomstäd”, ”ebran på granen”, ”gallerbad”, och ”flifflam”, märkliga ljud och egendomliga uttal varvades med hjälpsamma förklaringar i ett samtal som hela tiden balanserade på gränsen mellan begriplighet och total förvirring. 

Men Kalle Sändare var aldrig elak eller arrogant. Han var tvärtom alltid hövlig och vänlig, närmast timid i sin framtoning, och hans humor var helt befriad från svordomar och sexuella anspelningar. 

Sannolikt var det en av orsakerna till att han blev så älskad och omtyckt – även av dem han ringde upp. Ytterst få av Kalle Sändares ”offer” kände sig kränkta av hans busringningar. Efter inspelningarna kontaktades de av skivbolaget och fick höra samtalet, så som det var tänkt att ges ut på skiva, och blev tillfrågade om de gav sitt medgivande. De allra flesta gjorde det med glädje.

 

Kändisar

Bland de många klassiska Kalle Sändare-inspelningarna kan nämnas Julgrisar till salu, Batterist sökes till dans- och poporkester, El Zou-Zou söker manlig assistent, Kinesiskt julbord och Gris- och skridskoföreningen. Han har även ringt och skojat med många kändisar, bland annat den forna premiärprimadonnan och tandläkaren Alice Timander, Pekka Langer och den omtyckte radioprofilen Magnus Banck. Vid sidan av skivinspelningarna anlitades han också av privata företag, föreningar och privatpersoner som ville att han skulle göra busringningar inför födelsedagar, firmafester eller liknande arrangemang.

På 1960-talet framträdde Kalle Sändare i tv-serien Publikfriarna, ett svensk-norskt underhållningsprogram som sändes 1968–1970. Han var också en flitigt förekommande gäst i Ulf Thoréns tv-serie Hvar fjortonde dag, som sändes mellan 1968 och 1972, och medverkade i Prat i kvadrat. 1990 gjorde han serien Lättlurat. 

 

Föreläser för studenter

På skivan Talmannen kan man lyssna på inspelningar där Carl-Axel Thernberg under påhittat namn och titel gästföreläser för nyintagna studenter vid bland annat Handelshögskolan och Medicinska föreningen i Stockholm. Han uppträder då som professor Carl Liljequist, docent Sven Lindmark respektive professor Jan Olof Borglid och serverar oförglömliga föreläsningar för de intet ont anande studenterna. 

Han gav också ut skivan Dagens dikt, där han artigt försöker övertyga diverse hotellföreståndare att byta ut bibeln på rummen mot dikter som han själv skaldat, såsom Göta Älg och Posten ropade. 

 

Stipendium

2005 grundades Kalle Sändares vänförening Gris- och Skridskoföreningen, uppkallad efter den klassiska inspelningen. Föreningens medlemmar träffas några gånger om året för att gemensamt lyssna på olika sorters samtal, dikter och ibland sånger med föreningens mentor Kalle Sändare. Sedan 2012 delar föreningen också årligen ut Gustav Hjälerstipendiet, till en person som roar svenska folket i Kalle Sändares anda. Bland dem som hittills fått priset återfinns bland andra Fredrik Lindström, Claes Eriksson och författaren Lars Carlsson. 

Lars Carlsson fick stipendiet för sin bok Väggen é klar – Världens första bok om Kalle Sändare, som kom ut 2010. Eftersom Carl-Axel Thernberg inte var särskilt talför privat tog boken många år att skriva, och bygger på research författaren gjort bland människor som kom i kontakt med Kalle privat såväl som professionellt. 

 

Inspelningarna lever

Att det blev just Gustav Hjälerstipendiet är naturligtvis ingen slump. Gustav Hjäler är en av Kalle Sändares ”gubbar” och nämns första gången i inspelningen Sofflock köpes – i förbifarten på skivan På sååå sätt. Kapitalet för stipendiet kommer från det sofflock som herr Hjäler sålde per annons – och som ej var tungt, men mycket stabilt och unikt på så sätt att det var genomskinligt – och stipendiesumman utgörs av 75 riksdaler, en kaffepetter modell G33 samt livstids medlemskap i Gris- och Skridskoföreningen. 

Carl-Axel Thernberg mottog flera utmärkelser, däribland Lasse O’Månsson-stipendiet och Sveriges Radios pris Guldluren (2005). 

Hans sista offentliga framträdande ägde rum på Lorensbergsteatern i Göteborg i november 2007. I maj 2008 avled han på Södersjukhuset i Stockholm, 76 år gammal. Men hans inspelningar lever kvar, och fortsätter att roa nya generationer. 

 

Bitte Assarmo

Dela på facebook
Dela på Facebook
Dela på email
Skicka som e-post

Nyhetsbrevet

Vill du ha information, erbjudanden och rabatter från Kvällsstunden?

Prenumerera på nyhetsbrevet!

När du registrerar dig på Nyhetsbrevet samtycker du till att få exempelvis erbjudanden, rabatter och allmän information från Kvällsstunden via e-post. Du kan när som helst säga ifrån din prenumeration på nyhetsbrevet om du inte längre vill ha det.

Telefon:
021-19 04 15

 

Mejl: Klicka här

 

Post:
Kvällsstunden
Box 1080
721 27 Västerås

 

Kvällsstunden och kvallsstunden.se ägs och ges ut av Tidningshuset Kvällsstunden AB. Ansvarig utgivare: Kalle Östgren. Mer information om Kvällsstunden hittar du här.

Dela på facebook
Dela Kvällsstunden!
5/5
Kvällsstunden
5.0
Based on 28 reviews
drivs av Facebook
Inga-Lisa Gustavsson
Inga-Lisa Gustavsson
2020-01-16T18:53:48+0000
Många fina reportage om olika orter i Sverige, dessutom gammaldags romaner och noveller.
Inga-Britt Gustafsson
Inga-Britt Gustafsson
2019-11-04T15:50:33+0000
Intressanta artiklar, både historiska och i realtid. Rogivande, avstressande läsning. Gillar den lite gammeldags... känslan, både namnet och typsnittet känns trevligt. Har fått vänner att både prova tidningen och bli prenumeranter 🙂läsa mer
Bertil Berg
Bertil Berg
2019-10-06T08:29:07+0000
Bra reportage, blandat historiskt & nutid
Rita Faith
Rita Faith
2019-07-31T00:17:15+0000
Man slipper skvaller Flera intressanta artiklar Trevlig , mysig tidning
Rune Ljungströmmer
Rune Ljungströmmer
2019-07-10T17:05:05+0000
Mycket läsning för mycket lite pengar, delar med grannen dessutom😍
Sune Hedström
Sune Hedström
2019-05-01T07:17:40+0000
Reportage om intressanta personer från förr.
Gun-Britt Wittgren
Gun-Britt Wittgren
2019-04-09T13:45:46+0000
Mycket att läsa både dåtid och nutid
Kent Eriksson
Kent Eriksson
2019-04-04T20:06:00+0000
En allmänbildande tidning med intressanta artiklar om vår historia, kultur, natur och nöjesprofiler. Finurliga... korsord och lärorika teman om våra landskap. Alltid överraskande texter. Lär känna Sverige, läs Kvällsstunden. Skönt befriat från kändistrams, latte-eufori och hälsofrälsning 😎läsa mer
Jonny Lundström
Jonny Lundström
2019-03-31T19:20:30+0000
Tycker att mycket är bra med Kvällsstunden. Främst Noveller och "Läsarnas egna berättelser" Även kul att läsa om... Skådespelare och artister. Korsordet är bra. Helt enkelt en mångsidig tidning.läsa mer
John Tjörngren
John Tjörngren
2019-02-23T17:02:42+0000
Många intressanta artiklar !
Conny Herbertsson
Conny Herbertsson
2019-01-15T16:01:15+0000
Mycket innehållsrik,läsvärd i högsta grad.
Monica Werner
Monica Werner
2019-01-01T22:48:09+0000
Att det är en riktig papperstidning som vi faktiskt inte upptäckt förrän vi själva nått 80-årssträcket. ... Längtar efter den då det är mycket att läsa för oss bägge två.God fortsättning på 2019 från två som tänker hänga medläsa mer
Sölve Dahlberg
Sölve Dahlberg
2018-12-08T20:56:49+0000
Jag trivs med Kvällstunden.Det är blandat i den.För var och en.
Lasseman Svensson
Lasseman Svensson
2018-10-15T20:09:11+0000
Jag är 67 år inne på mitt snart 68:tionde år och är inte allt för gammalmodig, jag gillar Kvällsstunden och... finner ro i att bläddra i denna tidning. Som sagt det är trevligt att bläddra i en riktig tidning i denna digitaliserade värld.läsa mer
Christina Ögrim
Christina Ögrim
2018-05-16T13:42:08+0000
ETT STORT JUBILEUMSGRATTIS till Kvällsstunden 80 år!Jag förstår verkligen varför ni finns kvar efter 80 år.Det... är en tidning som jag läser med förtjusning och förväntan. Tittar ivrigt och längtansfullt efter brevbäraren varje tisdag.Älskar er traditionella och lättlästa layout. Modernisera för allt i världen ingenting! Njutningen av att läsa en äkta papperstidning i behändigt format - HELT UTAN ANNONSER - är ovärderlig.Era artiklar och reportage är alltid intressanta och läsvärda. Många gånger om celebriteter från förr i tiden, och som verkligen behöver dras fram ur glömskan. Det blir för mig en nostalgitripp down the memory lane.Er digitala service gör det enkelt, bekvämt - och gratis - att lämna tävlingssvar. Sedan är det bara att ivrigt invänta lottvinsterna. Dessutom är det perfekt storlek på korsordsrutorna, så texten blir lättläst för en starropererad.Nu i vecka 20 har Kvällsstunden dessutom förärat mig med en helsida om "Rännstensungen från Götgatan 83". Det har gjort mig alldeles varm om hjärtat och oerhört stolt och glad. Då kan jag inte göra annat än att ge Kvällsstunden FEM SKINANDE GULDSTJÄRNORläsa mer
Kenneth Falk
Kenneth Falk
2018-04-24T15:45:54+0000
Några tycker att tidningens framtoning är gammalmodig, jag tycker det är en styrka. Att i denna digitaliserade... värld få hålla i en papperstidning som påminner om tidningarna som fanns när jag växte upp är en lisa för själen, för även om man hänger med något så när i det moderna mediabruset så känner man sig ganska vilsen ibland. Så snälla, vik inte av från Era traditioner. Dessutom gillar jag den redaktionella texten och dess innehållläsa mer
Ingrid Sjödin-Lindström
Ingrid Sjödin-Lindström
2018-02-18T13:34:30+0000
Mysig tidning, gillar Sverige-resan; vad finns i våra olika landskap.Gunillas kök och stök, bra maträtter och bak,... inte så komplicerade.Lagom svåra korsord och finurliga Naturfrågor.Sport, nöjes m fl profiler som blir roliga att minnas.Hela tidningen läsvärd.Hälsar Ingrid i Västerbotten.läsa mer
Birgitta Nilsson
Birgitta Nilsson
2018-02-15T10:55:49+0000
Jag ser fram mot att få denna tidning varje vecka.Den är så befriande fri från skvaller och har istället... intressanta artiklar om allt mellan himmel och jord.Fakta om nöjesprofiler från förr och nu, natur,geografi och läsarnas egna bidrag i form av foton,noveller och minnen.m.m..Att det finns en så här religiöst och politiskt oberoende tidning med fakta och underhållning i lätt tillgängligt format tycker jag är unikt.Personligen är jag också road av hjärngympan korsorden ger;-)läsa mer
Ann-Christine Eriksson
Ann-Christine Eriksson
2018-02-14T13:03:30+0000
En mycket bra tidning!
Ronny W-vik
Ronny W-vik
2018-01-18T08:28:20+0000
Undebar tidning är 33 år men tycker den är intressant
Ingrid Eriksson
Ingrid Eriksson
2017-12-01T10:04:49+0000
Har haft den för flera år sen ..tycker jättemycket om denna härliga tidning..lite nostalgi i den sååå Härligt!!!
Christina Lind
Christina Lind
2017-10-12T09:33:02+0000
Verkligen ett guldkorn. Mycket spännande och intressant läsning blandat med recept och korsord!
Monkan Melek Chanovian
Monkan Melek Chanovian
2017-10-06T17:30:13+0000
Underbar tidning med mycket nostalgi
Bodil Widén
Bodil Widén
2017-10-02T16:51:16+0000
Tompa Hildorsson
Tompa Hildorsson
2017-09-29T15:01:05+0000
Mycket bra tidning med intressant innehåll. Den borde finnas i alla familjer som kontrast till kvällstidningarnas... sensationsjournalistik. Bara det att den är politiskt och religiöst neutral talar för kvalité. Och vilken tidning kan mäta sig mot Kvällsstunden som startades redan 1938 och alltså fyller 80 år nästa år. Klar favorit!läsa mer
Cherstin Juhlin
Cherstin Juhlin
2016-05-03T08:56:21+0000
En spännande veckotidning som min 92-åriga mor gillar skarpt. Jag prenumererar på den, och där finns mycket... läsvärt från förr. Reportage om gamla sångare o skådisar, noveller, följetonger, korsord, roliga historier, mat- och bakrecept, Köp o Sälj, kontaktannonser, insändare m.m. ingen reklam.läsa mer
Anitha Säll
Anitha Säll
2016-04-28T14:46:56+0000
Läs alla recensioner

Lyssna på Radio Viking här! Klicka på radion för att starta!

radioRV7