Krolliljor finns i många olika färger. Från rosa, purpurröda, vita till vinröda blommor.
Kär skönhet har fått många namn
Dela på Facebook

Från att ha varit en exklusiv skönhet som prydde rabatter vid gods och herresäten bredde krolliljan ut sig över nästan hela landet och kom också att försköna den lilla täppan vid torp och koja. Man kan numera hitta den förvildad på många ställen.

Krolliljan, som har fått det latinska namnet Lilium martagon, har sin naturliga utbredning från Centraleuropa till Mongoliet. Den trivs i halvskugga upp till 2 300 meter över havet där den växer i öppna skogar och gräsmarker. 

Krolliljan är en flerårig ört som växer ur en lök och vanligtvis når den en höjd av omkring en meter, men under goda förhållanden kan den bli manshög. Bladen sitter i kransar runt den nedre delen av stjälken. Blommorna har tillbakarullade kalkblad och liljan gör verkligen skäl för sitt namn. 

Olika färger

Purpurfärgade blommor med mer eller mindre tydliga mörka fläckar verkar vara den vanligaste varianten, men de finns
i olika färger till rent vita. Frön från en purpurfärgad blomma kan ge upphov till exempelvis en vit blomma. Efter blomningen i juni–augusti bildas en kapsel med flera rum som innehåller perfekta rader av frön. 

I Den nordiska floran från 1992 kan man läsa att krolliljan finns ”ibland naturaliserad på näringsrik mulljord”. Tre decennier senare finner jag att den sprider sig relativt lätt i naturen och den är inte kräsen vad det gäller jordmån. Förutom med frön kan man själv föröka krolliljan genom att man försiktigt tar loss de yttersta av lökens fjäll och sticker ner dem i jorden. Fröna uppskattas också av olika småfåglar.

”Turkmössor”

Liljans latinska namn, martagon, ska den ha fått då blomman sedd uppifrån anses likna en ”turkisk” huvudbonad. Martagan var en turban som förekom i det ottomanska imperiet på 1400-talet under sultan Mehmed I. Ibland kallas krolliljor av den anledningen för ”turkmössor”. Det finns dock flera andra tolkningar av namnet martagons ursprung, inklusive att det kommer från guden Mars. Även andra växter har genom tiderna kallats martagon. Namnet martagon på krolliljan användes tidigast av en italiensk botanist på 1500-talet. 

Det äldsta svenska namnet som återfinns i skrift är ”Rödh Hednisk Lilia” (1638). Olof Rudbeck den äldres svenska namn på krolliljan var ”Krok-Lillior” (1685). Namnet krollilja förekom första gången i tryck 1722. Då krolliljor gärna växer
i skugga har de tidigare ibland kallats ”skuggliljor”. I Danmark och Norge är krolliljans vedertagna namn ”kranslilje”, som anspelar på att bladen sitter
i kransar runt stjälken. I England har man fastnat för turkmössa och krolliljan har där fått namnet Turk’s Cap Lily.

Rötterna åts i Sibirien

Det är något oklart om krolliljan har haft någon betydelse som föda och/eller medicinalväxt i Sverige. I äldre böcker finns det uppgifter om att det var vanligt att koka och anrätta lökarna i italienska hushåll. Dessutom påstås det att ”rötterna, kokta, ätas i Sibirien som en hvardags-föda”. De kunde kokas i mjölk eller stekas i härdens aska. Linné skrev redan 1747 om de ätbara lökarna av krollilja att ”liljans rötter äro icke giftiga och roten av krolliljan är i Sibirien daglig kost”. Linné var alltid intresserad av växternas nytta. För honom var det självklart att naturvetenskapen skulle tjäna nationen. Linné hade brevväxlat med några personer med anknytning till den ryska vetenskapsakademien i Sankt Petersburg och det är möjligt att han fick information från dessa om måltidsvanorna i Sibirien. Tyskfödde Gmelin hade en professur i Sankt Petersburg. Han ledde en expedition i Sibirien på 1730-talet och han nämner
i sina senare skrifter att lökar från krolliljan och två andra liljearter betraktades som ätliga av tatarer och ryssar. Om Linné själv hade provätit krollliljelök framgår inte.

Mot hårlösa fläckar

I en tysk bok från 1583 finns ett recept som ska ge bot för ”ögonfläckar och andra ögonproblem” med hjälp av krolliljans lök: Ta ett uns av saffran och ett uns av myrra och sjud detta i 1,5  pund gott rött vin och tillsätt sedan 0,5 pund av saften av krolliljans lök. Låt det koka tills allt har kokt samman och sätt sedan ut det i solskenet, och låt det torka in till hälften. Förvara det sedan i ett järnfat och stryk det på ögonen. Det är förmodligen inget att rekommendera i nutid. Från samma århundrade berättas att den uppvärmda rotens saft gör nytta vid öroninflammation. Aska från bränd rot fyller hårlösa fläckar med hår när den stryks på. Andra odaterade uppgifter på användning nämner att löken är urindrivande, mjukgörande och slemlösande. Den har använts för att lindra hjärtsjukdomar och smärta i hjärtregionen. Den ansågs också hjälpa vid hudsår och andra hudproblem. Inga förgiftningsfall hos människan är kända. 

Katter ska akta sig

Däremot varnas för att krolliljor, liksom många andra liljor, är giftiga för katter. Förtäring kan leda till dödlig njursvikt enligt webbsidan PetMD. Misstänkta fall kräver akut veterinärvård. Snabb behandling med aktivt kol eller framkallade kräkningar kan minska mängden gift som tas upp i kroppen. Stora mängder vätska, som ges intravenöst, kan minska skadorna på njurarna och öka chanserna för överlevnad. Utomhus föredrar katter vanligtvis att tugga på andra växter än just liljor. 

Inget för djävulen

I Tyskland var krolliljan känd som Goldwurtz. Enligt en uppgift från Tyrolen 1857 kunde krolliljan också ha annan betydelse än den medicinska. ”Roten, en smula kokt så att den inte ruttnar, buren i ett rent kläde hjälper mot melankoli och stillar vanvett och gör bäraren lugn. Djävulen kan inte fördra guldäpplen (de gula lökarna). Hänger man dem på ett barn som skriker för att det ska få tänder så växer de fram utan smärta. Att bära löken på natten skyddar mot olyckor.”

Kjell Lundquist har i sin doktorsavhandling från 2005 funnit att krolliljan introducerades
i Sverige under första halvan av 1600-talet. Doktorsavhandlingen Lilium martagon L., Krolliljans introduktion och tidiga historia i Sverige intill år 1795 är tillgänglig på SLU:s hemsida. Det har ofta antagits att liljan kom till Sverige med munkar och odlades i klosterträdgårdarna under medeltiden. Carl von Linné gav krolliljan dess ännu gällande vetenskapliga namn 1753 och hade på 1760-talet krolliljeplanteringar på Hammarby. Hans beskrivning av krolliljan löd ”Lilja med kransställda blad, bakåtböjda blommor, tillbakarullade kalkblad”. Förmodligen infördes krolliljan till Sverige från Nederländerna.

Karl-Olof Hallman

Blomman har tillbakarullade kalkblad.
Växten förökas genom lökar eller frö.
Till vänster: En krollilja blir oftast 60–120 centimeter hög. Till höger: Krolliljans torkade frökapslar.
Dela på Facebook

Telefon: 021-19 04 15

Mejla kundtjänst: Klicka här

Post:
Kvällsstunden
Klockartorpsgatan 14
723 44 Västerås

Kvällsstunden och kvallsstunden.se ägs och ges ut av Tidningshuset Kvällsstunden AB. Ansvarig utgivare: Marc Löfgren. Alla kontaktuppgifter till redaktionen hittar du här.

Nyhetsbrevet

Vill du ha information, erbjudanden och rabatter från Kvällsstunden?

Prenumerera på nyhetsbrevet!

När du registrerar dig på Nyhetsbrevet samtycker du till att få exempelvis erbjudanden, rabatter och allmän information från Kvällsstunden via e-post. Du kan när som helst säga ifrån din prenumeration på nyhetsbrevet om du inte längre vill ha det.

Dela Kvällsstunden!
5/5
Kvällsstunden
5.0
Based on 36 reviews
drivs av Facebook
Svante Uller
Svante Uller
2022-09-21T22:21:19+0000
En trevlig läsning med ofta ny information i varje nummer.
Gerti Stenberg
Gerti Stenberg
2022-09-08T16:37:27+0000
Bästa tidningen ! Både rolig och kunskapsberikande
Thomas Finnberg
Thomas Finnberg
2022-03-23T13:46:56+0000
Bra,intressant läsning,fina bilder, brett utbud och trevliga romaner. korsorden.
Pia Müller
Pia Müller
2022-01-02T12:08:41+0000
Tidning som handlar om lite av varje. En tidning med ofta intressanta reportage som gör en på gott humör.
Gunilla Segerlund
Gunilla Segerlund
2021-11-13T14:29:34+0000
Bra,intressant läsning,fina bilder, brett utbud och trevliga romaner. Min tidning skickar jag vidare till några... pensionärer som inte har råd att köpa egna tidningar, så den är välläst. Skriver också av en del äldre recept som glömts bort idag. Bra. Tack för en mycket bra tidning.läsa mer
Marie-Louice Börjesson
Marie-Louice Börjesson
2021-03-07T13:11:44+0000
Bra reportage som sträcker sig inom alla kategorier.Ur historisk synpunkt, Fantastisk. Inga lögner bara fakta.Man... blir harmonisk bara av att veta att den återkommer 1 ggr/vecka! ❤️Tack även för era klurigheter såsom bl.a korsorden.läsa mer
Britt Gustafsson
Britt Gustafsson
2020-11-10T17:46:32+0000
Den innehåller mycket intressanta reportage
Ulf Löfström
Ulf Löfström
2020-10-22T22:34:16+0000
En bra tidning, sprider inte lögner som kvällstidningarna, berättar fina historier o reportage om det som hänt.
Nils Dahlgren
Nils Dahlgren
2020-10-21T15:25:27+0000
I stort sett allting, utom en del gnällspikar på "insändarsidorna"! En utomordentligt bra tidning. Intressant,... underhållande, bildande!😊😃läsa mer
Janne Ek
Janne Ek
2020-09-22T07:33:25+0000
Bra och intressant läsning, allmänbildande
Alf Ahlstedt
Alf Ahlstedt
2020-05-08T07:14:51+0000
Staffan Kvist
Staffan Kvist
2020-04-02T13:17:31+0000
Att läsa reportagen är så spännande
Inga-Lisa Gustavsson
Inga-Lisa Gustavsson
2020-01-16T18:53:48+0000
Många fina reportage om olika orter i Sverige, dessutom gammaldags romaner och noveller.
Inga-Britt Gustafsson
Inga-Britt Gustafsson
2019-11-04T15:50:33+0000
Intressanta artiklar, både historiska och i realtid. Rogivande, avstressande läsning. Gillar den lite gammeldags... känslan, både namnet och typsnittet känns trevligt. Har fått vänner att både prova tidningen och bli prenumeranter 🙂läsa mer
Bertil Berg
Bertil Berg
2019-10-06T08:29:07+0000
Bra reportage, blandat historiskt & nutid
Rune Ljungströmmer
Rune Ljungströmmer
2019-07-10T17:05:05+0000
Mycket läsning för mycket lite pengar, delar med grannen dessutom😍
Sune Hedström
Sune Hedström
2019-05-01T07:17:40+0000
Reportage om intressanta personer från förr.
Gun-Britt Wittgren
Gun-Britt Wittgren
2019-04-09T13:45:46+0000
Mycket att läsa både dåtid och nutid
Kent Eriksson
Kent Eriksson
2019-04-04T20:06:00+0000
En allmänbildande tidning med intressanta artiklar om vår historia, kultur, natur och nöjesprofiler. Finurliga korsord... och lärorika teman om våra landskap. Alltid överraskande texter. Lär känna Sverige, läs Kvällsstunden. Skönt befriat från kändistrams, latte-eufori och hälsofrälsning 😎läsa mer
Jonny Lundström
Jonny Lundström
2019-03-31T19:20:30+0000
Tycker att mycket är bra med Kvällsstunden. Främst Noveller och "Läsarnas egna berättelser" Även kul att läsa om... Skådespelare och artister. Korsordet är bra. Helt enkelt en mångsidig tidning.läsa mer
John Tjörngren
John Tjörngren
2019-02-23T17:02:42+0000
Många intressanta artiklar !
Conny Herbertsson
Conny Herbertsson
2019-01-15T16:01:15+0000
Mycket innehållsrik,läsvärd i högsta grad.
Monica Werner
Monica Werner
2019-01-01T22:48:09+0000
Att det är en riktig papperstidning som vi faktiskt inte upptäckt förrän vi själva nått 80-årssträcket. Längtar efter... den då det är mycket att läsa för oss bägge två.God fortsättning på 2019 från två som tänker hänga medläsa mer
Sölve Dahlberg
Sölve Dahlberg
2018-12-08T20:56:49+0000
Jag trivs med Kvällstunden.Det är blandat i den.För var och en.
Lasseman Svensson
Lasseman Svensson
2018-10-15T20:09:11+0000
Jag är 67 år inne på mitt snart 68:tionde år och är inte allt för gammalmodig, jag gillar Kvällsstunden och finner ro i... att bläddra i denna tidning. Som sagt det är trevligt att bläddra i en riktig tidning i denna digitaliserade värld.läsa mer
Christina Ögrim
Christina Ögrim
2018-05-16T13:42:08+0000
ETT STORT JUBILEUMSGRATTIS till Kvällsstunden 80 år!Jag förstår verkligen varför ni finns kvar efter 80 år.Det är en... tidning som jag läser med förtjusning och förväntan. Tittar ivrigt och längtansfullt efter brevbäraren varje tisdag.Älskar er traditionella och lättlästa layout. Modernisera för allt i världen ingenting! Njutningen av att läsa en äkta papperstidning i behändigt format - HELT UTAN ANNONSER - är ovärderlig.Era artiklar och reportage är alltid intressanta och läsvärda. Många gånger om celebriteter från förr i tiden, och som verkligen behöver dras fram ur glömskan. Det blir för mig en nostalgitripp down the memory lane.Er digitala service gör det enkelt, bekvämt - och gratis - att lämna tävlingssvar. Sedan är det bara att ivrigt invänta lottvinsterna. Dessutom är det perfekt storlek på korsordsrutorna, så texten blir lättläst för en starropererad.Nu i vecka 20 har Kvällsstunden dessutom förärat mig med en helsida om "Rännstensungen från Götgatan 83". Det har gjort mig alldeles varm om hjärtat och oerhört stolt och glad. Då kan jag inte göra annat än att ge Kvällsstunden FEM SKINANDE GULDSTJÄRNORläsa mer
Kenneth Falk
Kenneth Falk
2018-04-24T15:45:54+0000
Några tycker att tidningens framtoning är gammalmodig, jag tycker det är en styrka. Att i denna digitaliserade värld få... hålla i en papperstidning som påminner om tidningarna som fanns när jag växte upp är en lisa för själen, för även om man hänger med något så när i det moderna mediabruset så känner man sig ganska vilsen ibland. Så snälla, vik inte av från Era traditioner. Dessutom gillar jag den redaktionella texten och dess innehållläsa mer
Ingrid Sjödin-Lindström
Ingrid Sjödin-Lindström
2018-02-18T13:34:30+0000
Mysig tidning, gillar Sverige-resan; vad finns i våra olika landskap.Gunillas kök och stök, bra maträtter och bak,... inte så komplicerade.Lagom svåra korsord och finurliga Naturfrågor.Sport, nöjes m fl profiler som blir roliga att minnas.Hela tidningen läsvärd.Hälsar Ingrid i Västerbotten.läsa mer
Birgitta Nilsson
Birgitta Nilsson
2018-02-15T10:55:49+0000
Jag ser fram mot att få denna tidning varje vecka.Den är så befriande fri från skvaller och har istället intressanta... artiklar om allt mellan himmel och jord.Fakta om nöjesprofiler från förr och nu, natur,geografi och läsarnas egna bidrag i form av foton,noveller och minnen.m.m..Att det finns en så här religiöst och politiskt oberoende tidning med fakta och underhållning i lätt tillgängligt format tycker jag är unikt.Personligen är jag också road av hjärngympan korsorden ger;-)läsa mer
Ann Christine Eriksson
Ann Christine Eriksson
2018-02-14T13:03:30+0000
En mycket bra tidning!
Ronny W-vik
Ronny W-vik
2018-01-18T08:28:20+0000
Undebar tidning är 33 år men tycker den är intressant
Ingrid Eriksson
Ingrid Eriksson
2017-12-01T10:04:49+0000
Har haft den för flera år sen ..tycker jättemycket om denna härliga tidning..lite nostalgi i den sååå Härligt!!!
Christina Lind
Christina Lind
2017-10-12T09:33:02+0000
Verkligen ett guldkorn. Mycket spännande och intressant läsning blandat med recept och korsord!
Bodil Widén
Bodil Widén
2017-10-02T16:51:16+0000
Cherstin Juhlin
Cherstin Juhlin
2016-05-03T08:56:21+0000
En spännande veckotidning som min 92-åriga mor gillar skarpt. Jag prenumererar på den, och där finns mycket läsvärt... från förr. Reportage om gamla sångare o skådisar, noveller, följetonger, korsord, roliga historier, mat- och bakrecept, Köp o Sälj, kontaktannonser, insändare m.m. ingen reklam.läsa mer
Anitha Säll
Anitha Säll
2016-04-28T14:46:56+0000
Läs alla recensioner

Lyssna på Radio Viking här! Klicka på radion för att starta!

radioRV7