Karlahuset – det längsta i hela landet
Karlahuset i Stockholm lär med sina 347 meter vara Sveriges längst hus.
Dela på Facebook 0
Skicka som e-post

Sveriges högsta hus anses vara det vridna Turning Torso i Malmö, det mäter med sina 54 våningar 190 meter över havet. ”Vi når liggande mycket längre!” menar man dock vid Karlahuset i Stockholm och hävdar att där finns Sveriges längsta hus.

 

Karlahuset vid Karlavägen på Östermalm i Stockholm är så långt att det med en kamera knappt går att fånga in i hela sin längd. 

– 347 meter sträcker det sig på längden. Det är därmed Sveriges längsta hus, påstår Jan-Erik Johnsson, som känner till byggnaden. 

Han berättar att huset stod klart 1972 och var tänkt att bland annat fungera som tillfälligt hus för riksdagen när det ordinarie riksdagshuset skulle byggas om och renoveras. Så blev det dock aldrig. 

Det långa Karlahuset blänker med alla sina aluminiumskivor som fasadbeklädnad. Innanför alla dessa skivor och 289 fönster arbetar 2 600 människor. Där samsas personal från olika delar av offentlig förvaltning och privata företag, och dit kommer människor från hela Sverige för att konferera. 

 

Kvarteret var inte längre!

Karlahuset är beläget i kvarteret Garnisonen, som är ett gammalt kasernområde i Stockholm. Där övade länge Svea och Göta livgarde. 

I mitten av 1960-talet fick arkitekt Tage Hertzell i uppgift att skapa huset. Han gjorde det i den nya tidens arkitektoniska anda som benämndes strukturalism med syfte att huset skulle var föränderligt, kunna ändras och förnyas allt efter behov. Hertzell tröttnade till slut på frågan varför huset var så långt och svarade syrligt: ”Därför att kvarteret inte var längre!”

 

Så föddes flextiden

När Karlahuset 1972 stod klart som arbetsplats för tusentals människor, så stod det också klart för husets dåvarande ägare, Byggnadsstyrelsen, att ett kaos väntade. Om alla skulle komma samtidigt till arbetet, så skulle tunnelbanetåg och bussar inte räcka till. Det var då som idén om en flexibel arbetstid kläcktes. Arbetstagarna vid Karlahuset fick komma till jobbet mellan 07.00 och 09.00 och lämna jobbet mellan 16.00 och 18.00. Fiffigt, tyckte många andra förvaltningar och företag. Och därmed var flextiden introducerad i Sverige!

 

Liv och konst

Karlahuset må ha en enformig utsida, men den långa kolossen sjuder av ett inre liv. 

Där finns affärer, restauranger och en mängd konstverk. Det är konstnären Gösta Wallmark som har skapat konstprogrammet i Karlahuset. Han har själv bidragit med det stora verket Gul vägg i böljande polyester. 

I övrigt är ett 20-tal av Sveriges etablerade konstnärer representerade med alster inne i huset och i det yttre gårdssystemet.

Från början arbetade man vid Karlahuset i öppna kontorslandskap, men numera har de flesta arbetstagare sitt eget kontorsrum. Närheten till varandra och mångfalden av förvaltningar och företag i huset gör att man lätt kommunicerar med varandra, utbyter idéer och kunskaper, skapar nätverk och kommer fram till beslut på bred basis, menar de som arbetar i Karlahuset.

 

Härlig utsikt

Vid Karlahuset finns också en takterrass som bjuder en av de bästa utsikterna över Stockholm. 

Står man där vänd mot öster kan man blicka ner mot grannar som Sveriges Radio och Sveriges Television, och i fjärran ser man från Sveriges längsta hus hur Kaknästornet sträcker sig 155 meter upp i luften. 

 

Leif Syrén

Dela på Facebook 0
Skicka som e-post

Veckans tidning

Nyhetsbrevet

Vill du ha information, erbjudanden och rabatter från Kvällsstunden?

Prenumerera på nyhetsbrevet!

När du registrerar dig på Nyhetsbrevet samtycker du till att få exempelvis erbjudanden, rabatter och allmän information från Kvällsstunden via e-post. Du kan när som helst säga ifrån din prenumeration på nyhetsbrevet om du inte längre vill ha det.

Kontakta oss

Telefon:
021-19 04 15

 

Mejl: Klicka här

 

Post:
Kvällsstunden
Box 1080
721 27 Västerås

 

Kvällsstunden och kvallsstunden.se ägs och ges ut av Tidningshuset Kvällsstunden AB. Ansvarig utgivare: Claes Nero. Mer information om Kvällsstunden hittar du här.

Följ oss på Facebook

 • Kvällsstunden
  5.0
  powered by Facebook
  Sölve Dahlberg
  Sölve Dahlberg
  2018-12-08T20:56:49+0000
  Jag trivs med Kvällstunden.Det är blandat i den.För var och en.
  Lasseman Svensson
  Lasseman Svensson
  2018-10-15T20:09:11+0000
  Jag är 67 år inne på mitt snart 68:tionde år och är inte allt för gammalmodig, jag gillar Kvällsstunden och finner ro i att bläddra i denna tidning. Som sagt det är trevligt att bläddra i en riktig tidning i denna digitaliserade värld.
  Gunnar Johansson
  Gunnar Johansson
  2018-09-27T11:18:32+0000
  Kvällsstunden är en riktig "Läsetidning" och med äsvärda artiklar från äldre dagar till nutid Tidningen är svår att vara utan helt enkelt
  Christina Ögrim
  Christina Ögrim
  2018-05-16T13:42:08+0000
  ETT STORT JUBILEUMSGRATTIS till Kvällsstunden 80 år! Jag förstår verkligen varför ni finns kvar efter 80 år. Det är en tidning som jag läser med förtjusning och förväntan. Tittar ivrigt och längtansfullt efter brevbäraren varje tisdag. Älskar er traditionella och lättlästa layout. Modernisera för allt i världen ingenting! Njutningen av att läsa en äkta papperstidning i behändigt format - HELT UTAN ANNONSER - är ovärderlig. Era artiklar och reportage är alltid intressanta och läsvärda. Många gånger om celebriteter från förr i tiden, och som verkligen behöver dras fram ur glömskan. Det blir för mig en nostalgitripp down the memory lane. Er digitala service gör det enkelt, bekvämt - och gratis - att lämna tävlingssvar. Sedan är det bara att ivrigt invänta lottvinsterna. Dessutom är det perfekt storlek på korsordsrutorna, så texten blir lättläst för en starropererad. Nu i vecka 20 har Kvällsstunden dessutom förärat mig med en helsida om "Rännstensungen från Götgatan 83". Det har gjort mig alldeles varm om hjärtat och oerhört stolt och glad. Då kan jag inte göra annat än att ge Kvällsstunden FEM SKINANDE GULDSTJÄRNOR
 • Radio Viking (sponsrad)

  Lyssna på Radio Viking här! Klicka på radion för att starta!

  radioRV7