Karlahuset – det längsta i hela landet
Karlahuset i Stockholm lär med sina 347 meter vara Sveriges längst hus.
Dela på facebook
Dela på Facebook 0
Dela på email
Skicka som e-post

Sveriges högsta hus anses vara det vridna Turning Torso i Malmö, det mäter med sina 54 våningar 190 meter över havet. ”Vi når liggande mycket längre!” menar man dock vid Karlahuset i Stockholm och hävdar att där finns Sveriges längsta hus.

 

Karlahuset vid Karlavägen på Östermalm i Stockholm är så långt att det med en kamera knappt går att fånga in i hela sin längd. 

– 347 meter sträcker det sig på längden. Det är därmed Sveriges längsta hus, påstår Jan-Erik Johnsson, som känner till byggnaden. 

Han berättar att huset stod klart 1972 och var tänkt att bland annat fungera som tillfälligt hus för riksdagen när det ordinarie riksdagshuset skulle byggas om och renoveras. Så blev det dock aldrig. 

Det långa Karlahuset blänker med alla sina aluminiumskivor som fasadbeklädnad. Innanför alla dessa skivor och 289 fönster arbetar 2 600 människor. Där samsas personal från olika delar av offentlig förvaltning och privata företag, och dit kommer människor från hela Sverige för att konferera. 

 

Kvarteret var inte längre!

Karlahuset är beläget i kvarteret Garnisonen, som är ett gammalt kasernområde i Stockholm. Där övade länge Svea och Göta livgarde. 

I mitten av 1960-talet fick arkitekt Tage Hertzell i uppgift att skapa huset. Han gjorde det i den nya tidens arkitektoniska anda som benämndes strukturalism med syfte att huset skulle var föränderligt, kunna ändras och förnyas allt efter behov. Hertzell tröttnade till slut på frågan varför huset var så långt och svarade syrligt: ”Därför att kvarteret inte var längre!”

 

Så föddes flextiden

När Karlahuset 1972 stod klart som arbetsplats för tusentals människor, så stod det också klart för husets dåvarande ägare, Byggnadsstyrelsen, att ett kaos väntade. Om alla skulle komma samtidigt till arbetet, så skulle tunnelbanetåg och bussar inte räcka till. Det var då som idén om en flexibel arbetstid kläcktes. Arbetstagarna vid Karlahuset fick komma till jobbet mellan 07.00 och 09.00 och lämna jobbet mellan 16.00 och 18.00. Fiffigt, tyckte många andra förvaltningar och företag. Och därmed var flextiden introducerad i Sverige!

 

Liv och konst

Karlahuset må ha en enformig utsida, men den långa kolossen sjuder av ett inre liv. 

Där finns affärer, restauranger och en mängd konstverk. Det är konstnären Gösta Wallmark som har skapat konstprogrammet i Karlahuset. Han har själv bidragit med det stora verket Gul vägg i böljande polyester. 

I övrigt är ett 20-tal av Sveriges etablerade konstnärer representerade med alster inne i huset och i det yttre gårdssystemet.

Från början arbetade man vid Karlahuset i öppna kontorslandskap, men numera har de flesta arbetstagare sitt eget kontorsrum. Närheten till varandra och mångfalden av förvaltningar och företag i huset gör att man lätt kommunicerar med varandra, utbyter idéer och kunskaper, skapar nätverk och kommer fram till beslut på bred basis, menar de som arbetar i Karlahuset.

 

Härlig utsikt

Vid Karlahuset finns också en takterrass som bjuder en av de bästa utsikterna över Stockholm. 

Står man där vänd mot öster kan man blicka ner mot grannar som Sveriges Radio och Sveriges Television, och i fjärran ser man från Sveriges längsta hus hur Kaknästornet sträcker sig 155 meter upp i luften. 

 

Leif Syrén

Dela på facebook
Dela på Facebook 0
Dela på email
Skicka som e-post

Nyhetsbrevet

Vill du ha information, erbjudanden och rabatter från Kvällsstunden?

Prenumerera på nyhetsbrevet!

När du registrerar dig på Nyhetsbrevet samtycker du till att få exempelvis erbjudanden, rabatter och allmän information från Kvällsstunden via e-post. Du kan när som helst säga ifrån din prenumeration på nyhetsbrevet om du inte längre vill ha det.

Kontakta oss

Telefon:
021-19 04 15

 

Mejl: Klicka här

 

Post:
Kvällsstunden
Box 1080
721 27 Västerås

 

Kvällsstunden och kvallsstunden.se ägs och ges ut av Tidningshuset Kvällsstunden AB. Ansvarig utgivare: Rolf Olofsson. Mer information om Kvällsstunden hittar du här.

Följ oss på Facebook

 • Kvällsstunden
  5.0
  powered by Facebook
  Rune Ljungströmmer
  Rune Ljungströmmer
  2019-07-10T17:05:05+0000
  Mycket läsning för mycket lite pengar, delar med grannen dessutom😍
  Sune Hedström
  Sune Hedström
  2019-05-01T07:17:40+0000
  Reportage om intressanta personer från förr.
  Gun-Britt Wittgren
  Gun-Britt Wittgren
  2019-04-09T13:45:46+0000
  Mycket att läsa både dåtid och nutid
  Kent Eriksson
  Kent Eriksson
  2019-04-04T20:06:00+0000
  En allmänbildande tidning med intressanta artiklar om vår historia, kultur, natur och nöjesprofiler. Finurliga korsord och lärorika teman om våra landskap. Alltid överraskande texter. Lär känna Sverige, läs Kvällsstunden. Skönt befriat från kändistrams, latte-eufori och hälsofrälsning 😎läsa mer
 • Radio Viking (sponsrad)

  Lyssna på Radio Viking här! Klicka på radion för att starta!

  radioRV7