
Ja, det är i alla fall en möjlighet, för i flera vetenskapliga undersökningar om relationen mellan människa och sällskapsdjur har man kunnat visa att det är mycket bra för hälsan att ha sällskapsdjur.
Du behöver vara inloggad för att kunna se denna artikel.
Logga in, eller skapa ett 100% kostnadsfritt webbkonto på Kvällsstunden så får du tillgång till denna och alla andra utvalda artiklar samt exklusivt material som endast finns på kvallsstunden.se.
Världshälsoorganisationen, WHO säger: ”Umgänget med djur minskar risken för hjärt-kärlsjukdomar och ökar chansen till överlevnad hos dem som drabbas av stroke. Djuren ger oss ett socialt nätverk som icke djurägare sällan får och de ger oss mening och motivation i livet. Dessutom, djurägare är mindre ensamma, mindre deprimerade och känner sig trygga, nöjda och behövda.”
Man kan ha en hund, ett marsvin eller en hamster men vi ska titta närmare på hur det är att ha en katt, för det finns vetenskapliga studier som visar att vissa saker gäller speciellt för kattägare.
Kattägare är mindre deprimerade och är mer sällan på dåligt humör. De sover bättre, har större självförtroende och känner sig mindre utanför än människor utan katt. (Dessutom är kattägare som också är singlar mer sällan på dåligt humör än kattägare som har en partner, vad det nu beror på.)
Kattägare är mindre stressade och kattägare har överlag bättre hälsa. Det gäller faktiskt även om du inte har en katt men har haft det tidigare! I en studie som sträckte sig över 13 år följde man över 4 000 personer och där såg man att de som hade, eller hade haft katt tidigare, löpte mindre risk att dö i hjärtattack.
Nu har du fått några riktigt bra argument för att ha en katt. Men vad ska du då tänka på när du ska välja ut din nya vän? Här är tre frågor du kan ställa dig:
Unge eller omplaceringskatt?
Fördelen med att köpa en katt när den är unge är dels att ni får lära känna varandra ända från början och dels att kattungar är så oemotståndligt söta och goa. De bjuder på många skratt med sina roliga upptåg.
Men de där upptågen kan vara riktigt nervpåfrestande också, särskilt om du råkar få en sån katt som blir en bråkig och nyfiken tonåring medan den växer upp. Bered dig då på att den kommer att testa hur långt upp den kan klättra i gardinerna, hur mycket den kan breda ut sig på fönsterbrädan innan blomkrukorna ramlar ner samt hur rädd du kan bli när den hoppar fram bakom dörren på bakbenen med utspärrade klor. Men det är ju en övergående fas.
Sen finns det ett bra alternativ, och det är att ta hand om en övergiven katt från något av våra katthem. Fördelarna är många, speciellt kanske för katten som äntligen kan få ett riktigt hem, men också för dig som kan besöka katthemmet och bekanta dig med de olika katterna ett tag för att se vilken som passar dig bäst. Men var beredd på att det egentligen är du som blir vald av katten i fråga.
Innekatt eller utekatt?
Det här är en fråga som det finns många åsikter om. Vissa menar att man måste låta katten få gå ut och använda sig av sina naturliga kattinstinkter, som att jaga fåglar och möss. Men andra tycker att om man släpper ut katten blir den utsatt för faror som till exempel trafik, andra katter och vilda djur (i alla fall rävar och fästingar). Det är en fråga som du måste avgöra själv. Innekatter brukar må alldeles utmärkt inomhus om de har tillräckligt med sysselsättning. Och så brukar de leva längre än utekatten. Men om du vill att din innekatt ska få lite frisk luft ibland kan du gå ut med den i sele eller kanske näta in balkong eller uteplats så att den har någonstans att vara i en trygg miljö.
Raskatt eller en huskatt?
Om du väljer den vanliga huskatten, bondkatten, som inte har någon stamtavla och förmodligen ingen känd fader så kan det vara svårt att förutsäga vilka egenskaper den fått i arv och hur den kommer att utvecklas. Men de brukar vara billigare att köpa. En raskatt kan kosta allt mellan ett par tusen kronor upp till 12 – 15 000. En fördel med att välja en raskatt är bland annat att raserna har avlats för att få vissa egenskaper som storlek, pälsegenskaper och så vidare. Är du till exempel allergisk mot katter så finns det vissa raser som kan tålas bättre av allergiker. Men med hård avel följer det också ofta med vissa sjukdomar eller problem som huskatterna är mer befriade från. När du väljer bland raskatterna kan det vara bra att ta med de här frågorna: Hur aktiv är du? Vill du ha en aktiv kattras eller en lugnare sort? Vad tycker du om pälsvård? Har du lust att sköta en långhårig päls så mycket som den kräver eller vill du helst slippa det helt? Vill du ha en högljudd och pratsam katt eller en lite tystare?
Några raser i urval
För en fullständig rasguide kan du titta in på Kattförbundet SVERAKs hemsida (www.sverak.se). Här är ett litet urval:
Devon Rex har en kort, lockig päls och krusiga morrhår. Den fäller i princip inget hår och kräver ingen pälsvård.
Det här är en katt som trivs bäst inomhus eftersom den fryser lätt. Sällskaplig, livlig, pratsam och aktiv. Gillar inte att vara ensam.
Brittisk korthår eller ”Britt” är en medelstor och lite knubbig och tung katt med plyschliknande, mjuk päls. Snäll, lättskött och tillgiven och gör inte så mycket väsen av sig. Men tycker om att titta på när du pysslar med något.
Helig Birma, som oftast kallas bara Birma, är en medelstor och riktigt långhårig katt. Men pälsen är relativt lättskött. Birman är lugn, tystlåten och anpassningsbar.
Ragdoll är en storväxt katt. Namnet betyder trasdocka och kommer av kattens vana att slappna av i hela kroppen när den blir upplyft. Den är lugn och tystlåten och brukar inte gilla att klättra och hoppa. Pälsen är lång och silkig.
Siames är en smidig och slank katt med jättestora öron. Den vill inte vara ensam och trivs med att ha andra katter som sällskap. Siamesen pratar gärna, ofta och högljutt.
Sibirisk katt är en kraftig ras med lång päls som inte har benägenhet att tova – den kräver alltså inte så mycket pälsvård. Den är mycket sällskaplig, intelligent och nyfiken och den brukar tålas bra av allergiker, men det kan dock vara individuellt så prova att träffa en först om du är allergisk.
Lycka till med din framtid som frisk och lycklig kattägare!
Anne-Marie Nilsson






Nyfiken på Kvällsstunden?
Mest besökta
Telefon: 021-19 04 15
Mejla kundtjänst: Klicka här
Post:
Kvällsstunden
Klockartorpsgatan 14
723 44 Västerås
Kvällsstunden och kvallsstunden.se ägs och ges ut av Tidningshuset Kvällsstunden AB. Ansvarig utgivare: Agnetha Brolin. Alla kontaktuppgifter till redaktionen hittar du här.
Om du har en minut över så skulle vi verkligen uppskatta om du ville lämna ett omdöme om Tidningen Kvällsstunden på vår facebook eller Google. Klicka bara på någon av knapparna nedan.Tack!

Ur... historisk synpunkt, Fantastisk.
Inga lögner bara fakta.
Man blir harmonisk bara av att veta att den återkommer 1 ggr/vecka! ❤️
Tack även för era klurigheter såsom bl.a korsorden.läs mer


Som sagt det är trevligt att bläddra i en riktig tidning i denna digitaliserade värld.läs mer
Jag... förstår verkligen varför ni finns kvar efter 80 år.
Det är en tidning som jag läser med förtjusning och förväntan. Tittar ivrigt och längtansfullt efter brevbäraren varje tisdag.
Älskar er traditionella och lättlästa layout. Modernisera för allt i världen ingenting! Njutningen av att läsa en äkta papperstidning i behändigt format - HELT UTAN ANNONSER - är ovärderlig.
Era artiklar och reportage är alltid intressanta och läsvärda. Många gånger om celebriteter från förr i tiden, och som verkligen behöver dras fram ur glömskan. Det blir för mig en nostalgitripp down the memory lane.
Er digitala service gör det enkelt, bekvämt - och gratis - att lämna tävlingssvar. Sedan är det bara att ivrigt invänta lottvinsterna. Dessutom är det perfekt storlek på korsordsrutorna, så texten blir lättläst för en starropererad.
Nu i vecka 20 har Kvällsstunden dessutom förärat mig med en helsida om "Rännstensungen från Götgatan 83". Det har gjort mig alldeles varm om hjärtat och oerhört stolt och glad. Då kan jag inte göra annat än att ge Kvällsstunden
FEM SKINANDE GULDSTJÄRNORläs mer
Gunillas kök och stök, bra maträtter och bak, inte så komplicerade.
Lagom svåra korsord och finurliga Naturfrågor.
Sport, nöjes m fl profiler som blir roliga att minnas.
Hela tidningen läsvärd.
Hälsar Ingrid i Västerbotten.läs mer
Nyhetsbrevet
Vill du ha information, erbjudanden och rabatter från Kvällsstunden?
Prenumerera på nyhetsbrevet!
När du registrerar dig på Nyhetsbrevet samtycker du till att få exempelvis erbjudanden, rabatter och allmän information från Kvällsstunden via e-post. Du kan när som helst säga ifrån din prenumeration på nyhetsbrevet om du inte längre vill ha det.
Lyssna på Radio Viking här! Klicka på radion för att starta!